Ny långfärdskajak

Okeej, e n till då. Det var visserligen lite svårare att hitta någon riktigt bra anledning den här gången. Men va f-n, den gamla är ju ganska trång i luckorna och börjar bli lite sliten i lacken, och när jag nu dessutom fick en maska i botten i höstas blev det plötsligt ett aningens enklare beslut..

Jag har kört med min Corsa i tre säsonger nu och tycker den har fungerat mycket bra. Den är lätt, snabb och väldigt manöverbar – lite sportbilsprestanda med övernattningsmöjlighet. Har kört några DKM+, med under 6 tim som bäst, vilket känns ok för en skäddabåt. Lite smal och vippig i början men nu tycker jag bredden på 50 cm är rätt lagom.
Största nackdelen är väl egentligen luckorna på 24 cm bak och 15 fram – snyggt men inte helt praktiskt. Lite bökigt att knö ner Lundhagskängorna där fram typ.. Inget stort problem när den gick som lek & motionsbåt, men efterhand så började jag använda den till allt, även helger och veckoturer – för att den var roligast att paddla helt enkelt.

Så målet var att bygga vidare på Corsans skrovform och mått, och bara göra några smärre justeringar. Vilket efter ett tag resulterade i det vanliga – en helt ny kajak utan några som helst gemensamma linjer med den gamla..


Rita spant

Första uppgiften var att konvertera gamla ritningens 12 spant till 19. Visserligen kan 12 funka ok när man kryper ner lite i längd men jag upplevde det som betydligt lättare med de tätare spanten vid det senaste bygget. Mycket större kontroll över formen och möjlighet att jobba ut mer komplicerade former runt sittbrunn och fördäck. Även bottenlisterna som ibland kan uppvisa ”muttertendenser” gick påtagligt smidigare. Mer förarbete men bättre resultat – lätt val alltså.

Arbetsgången är den vanliga.. Jag utgår alltid från en gammal kajak och börjar med att skissa löst och försöka hitta en sidovy med tilltalande linjespel i långskeppsprofilen. När den börjar kännas rätt går jag vidare till tvärskepp och spantprofil. Några hopp fram och tillbaka och lite omritningar av allt så brukar det börja sätta sig till slut..


Senaste byggena..

Jag började min byggkarriär en gång i tiden med en Nomad från Björn Thomasson – relativt platt i botten och runda slag var det som gällde då. Därefter gick jag via skarpa slag, över till mer mjuka för att avsluta med Corsans knappt skönjbara – och den senaste Competizionen är helt rund i botten.
Upplever egentligen bara fördelar med rundare botten – lugnare gång i sjö och mindre våt yta. Manöverbarheten ligger i kantningen och kölens krökning och det ända slagen tillför är att man får ett mer markerat häng att ”ligga” på i svängar och sidvind. Är kajaken rund blir det mjukare krängning, hela vägen ner..


Akter

Jag har minskat den totala längden till 5.60 cm men ökat vattenlinjen nästan en decimeter för att få en något mer kompakt kajak. Bakom sittbrunnen är akterdäcket höjt ca en centimeter, hela vägen mot aktern för att få något större packvolym. Typ några extra mellisar..


Sittbrunn

Själva sittbrunnen ligger på samma nivå men framkanten har jag höjt en bit – 22 cm bak och nu 33 fram. Den gamla brunnen funkade bra med neoprenshorts på sommaren men är aningens tajt med torrdräkt på vintern. Tror inte det ska inverka direkt negativt på paddlingen eftersom däcket är ganska smalt och jag har en relativt hög paddelföring – bankar oftast paddeln i relingen.. Höjningen fram gör också att knästöden kan flyttas uppåt och göras lite rundare för mer ”grepp”.


För

Stäven är betydligt rakare och höjden sänkt – en påverkan från förra räjserbåtsbygget. Aningens mindre vindfång men också sämre flytkraft i surf. Hoppas den vassare stäven ger något mjukare gång i motsjö. Kölen har i princip samma krökning och även om vattenlinjen har ökat en aningen så tror jag på ungefär samma manöverbarhet, marsch & toppfart.


Däck
stor bild

Däckslayouten är också liknande den gamla. På fördäcket ska jag gå upp till 20 cm medan 24:an får vara kvar där bak, och sen tänkte jag komplettera med en liten 15 centimeters precis efter sittbrunnen. Eftersom sitsen dubblerar som skott kan man packa ända in vid sidan om, och det kan vara lite knepigt att nå från den stora luckan.
Däremot vill jag inte ha något skott i mellan. Det räcker med en nätvägg av cord för att hålla fikaprylarna på plats under dagsturer och så kan man ändå skjuta in vattendunkar och andra tunga grejer ända fram mot bakkant av sitsen på långturer.


Spant klar

Så här nånting blev det. Inga konkava ytor – aningens spetsigare botten i förskeppet, kanske lite plattare akteröver, och ganska runt i mitten..


Sida klar
stor bild

Jag har inte bestämt färg ännu men just nu lutar det åt vitt skrov och trädäck. I och för sig tycker jag att målat är snyggt och praktiskt men det svider en aningens att måla över allt jobbet. Det tråkigaste med träfärgat är annars mest att kontrasten vid relingen blir i minsta laget – fast träet mörknar ju i o f s efter hand..


Svart botten..

Träfärgat däck och svart botten ser ju inte helt fel ut heller..? Men typ ännu mer opraktiskt än..


..eller svart däck

..svart däck som jag har på Corsan.. Jaja, det kommer antagligen att ändra sig flera gånger innan det är klart..

Men 560 x 50 cm, deplacement 130 kg, pc-värde 56, våt yta ca 2,1 m², vikt under 20 kg och skädda är planen – ungefär. Jag bygger i 4 mm list från Johan Wirsén på Öland och använder plast från BHP i Klågerup. Mest 163-grams väv, lite 80 g under däcket och kolfiber efter behag och behov. Ska försöka bygga lätt men med mer slityta på utsatta ställen – jag vill ha den lite ”grövre” i stävar, sittbrunn och alla detaljerna, för att tåla mer slitage vid bottenkänning, räddningsövningar mm.

Hoppas kunna köra igång nu innan jul. Och vara klar något senare..

/ Ulf

18 kommentarer till “Ny långfärdskajak

 1. Robert R

  Surprize….. 😉

  Fy fasen vad du sliter Ulf!
  En båt per vinter är imponerande, jag tycker att mina två med ett viloår mellan har varit tufft, men men…

  Blir det streemad livefilm den här gången?
  Kommer hur som helst att följa ditt bygge nogsamt om du bara fortsätter med ditt noggranna raporterande.
  Hurra, nu kan man ägna vinter framför datorn, Ulfs bygge och Spotify

  /Robert

 2. eriksjos

  JA! Streamat bygge! nu börjar det likna nåt! Då kommer man förvisso knappt att ha tid att jobba själv… Men det har man ju gjort så möe innan ändå 😉

 3. Ulf

  Carin; Tack! Vi får väl se senare i vår hur det blev..

  Erik; Orange finns (tyvärr..) inte i Internationals färgskala, så det blir lite knepigt. Och kanske tur det – med ungefär samma längd, frisyr och dessutom kajakfärg hade nog folk börjat klaga på dubbelseende när vi paddlar ihopa..

  Robert; Det räknas inte som slit när man har roligt! Dock ingen livefilm tror jag – 400 tim torkande epoxi hade inte gett några oskarsnomineringar direkt..
  / Ulf

 4. Erik B

  Kul!

  Äntligen har jag något att se fram emot under mörka regniga kvällar framöver!

  Kul att du skriver om resonemanget bakom och jämförelsen mellan ny och gammal.

  Epoxy som torkar på ett kanotbygge skulle vara betydligt roligare att följa än att se 22 gubbar springa fram och tillbaka över en gräsmatta i nittio minuter och i bästa fall peta in ett mål 😉

 5. Erik B

  … och du färgen…

  Kika på Audi Misanoröd pärleffekt. En billackerare bryter lätt ihop något åt dig med en liten bättringsburk på sidan av.

  Det kan vara bra att synas om du vill paddla över till Åland 😉 eller kanske bara över det tätt trafikerade ”sundet”. Fast du är väl så snabb att du hinner mellan fartygen!

 6. Jesper

  Fantastiskt vackra linjer på nya kajaken, ska bli super spännande att följa bygget!
  …Och verkligen riktigt intressant o kul att du skriver om resonemanget när en ny ny kajak växer fram på ritbordet

  / Jesper

 7. Ulf

  Erik; Har varit inne på röd många gånger men då lutar det mer åt Laverdaröd.. Annars är jag rätt inkörd på Internationals 2-comp lacker – lätta att jobba med och resultatet blir kanon. Lite begränsad färgskala bara tyvärr..
  När det gäller snabbheten så är den ganska relativ – i långfärdsgruppen kan man ligga och glassa men med Siven & co är det ingen lek.. Fast jag kan villigt erkänna att jag föredrar kajaker som är lätta och roliga, och som inbjuder till att paddla långt och fort – även om det sker på bekostnad av lastutrymme och stabilitet..

  Erik; Ska försöka rivstarta mån-tis innan jul och sen jobba så mycket jag hinner under helgerna när restaurangen är stängd. Men kanske man kan klämma in en liten sväng i mellan – tror att Leif & Marja hade något på gång.. O trevligt är det ju alltid som sagt..

  Jesper; Tack! Har filat på ritningen under hela hösten och tror att jag är på rätt väg, men man vet aldrig förrän det är klart.. Vi får väl se hur det verkligen blir och funkar under sommaren sen, och då kan du ju själv utvärdera ditt bygge!

  / Ulf

 8. Ulf

  Hej Erik! Missade din kommentar medan jag skrev mitt svar..
  Det där med målning är svårt.. Är ju egentligen målare i grunden (dock m å n g a år sen jag jobbade som det..) så det kliar alltid i fingrarna att ta fram färgburken. Jag tycker att färgen många gånger framhäver formen bättre – träet lurar ögonen mer och du får en ”stökigare” yta som vilseleder själva grunden. Och jag är ganska glad i att jobba just med basformen och blandningen av en organisk grundform/material på själva kajaken – kompletterad med inblandning av mer moderna hightec-material i yta & detaljer. Som sen ska fungera ihop, på riktigt – funktionen kan man inte maska med färg eller fasad..

  Men ska det vara färg så gärna en begränsad färgskala, typ vitt, svart och trä. Eller kanske vitt och rött.. Eller..

  Men jag kommer nog att hinna hålla ett öga på ditt bygge i vinter också!

  / Ulf

 9. Erik Frantzen

  Vedrørende form og farve har du ingen behov for hjælp og ”gode” ideer. De gange jeg har fulgt dine strippere, har udfaldet været unikt. Bliv ved med det.

  Med hensyn til min næste kajak, bliver den temmelig ordinær og uinteressant for de fleste.

  Erik

 10. Marja

  Ja! ..en liten sväng till en en liten ö med öppen horisont. Där man kan låta det gamla året blåsa ut och det nya året rulla in..lyssna på knastret i den lilla kaminen och ha det riktigt mysigt!
  Marja

 11. Micke S

  Missade nyheten ett par veckor. Tänkte ren förra gången att dethär med namnen på dina kajaker var intressant. Min morfars båtar hade alla namn som började på Ca.. Caress, Carita, Carol osv. Dina cajaker har varit mest Co.. och italieninspirerade så jag tänkte att nu skulle det väl vara dags med Corleone! Svart och gult skulle passa till namnet. Camaro skulle passa med tanke på sportigheten, men då skulle färgen kanske vara mera svart… Hur som helst ska det bli roligt att följa med ditt bygge igen. Lycka till.

 12. Erik B

  Vad sägs om Comprezzione vilket är vad du får göra med packningen jämfört med en fullvolyms hafskajak…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.