Kategoriarkiv: 2018

Väderöarna – Väderöbod

Hamburgsund Bohuslän 180902-04 Som vanligt när man fikar har det en tendens att dra ut på tiden, helt oförklarligt, och klockan hann bli nästan halv sju innan jag var tillbaks vid kajaken igen. Men det var ingen större panik, bara knappa halvmilen ut till Boden och solen skulle inte gå ner förrän åtta nånting. Passerade ett gäng segelbåtar som låg förtöjda i hamnen. Flera som hade passat på att ta ledigt i det fina septembervädret. De verkade dessutom alla vara i full gång med kvällsmaten för det luktade jättegott när jag paddlade förbi. Frystorkat är tydligen inte riktigt modernt här. Läs mer »

Väderöarna – Hamnerö

Hamburgsund Bohuslän 180902-04 Större delarna av Väderöarna ingår i ett ganska omfattande säl och fågelskydd under våren och sommaren. Man måste antingen ha riktig tur med vädret innan 1:a april eller så vänta till efter 15:e augusti, om man vill se något mer än bara Storön, Hamnerö och halva Väderöbod. Den utdragna vintern i år gjorde att jag missade första chansen och var alltså rejält sugen nu. De första öppna helgerna rådde det vanliga varannandagsvädret men när det närmade sig månadsskifte såg det bättre ut. Hyggligt stabil prognos, sommarvarmt och lite vind. Kanske inte sol alla dagarna fast inget regn förrän mot slutet av veckan. Det blåste fortfarande en del på lördagen så jag sköt på avfärd till söndag morgon. Läs mer »

Finland – Rauma till Eckerö

Finland 180714-01 Det mesta var ju packat och klart så planen var att försöka komma iväg redan klockan åtta. Men stadslivet med dusch och hotellfrukost är tydligen korrumperande. Ja ja, en dryg halvtimma senare paddlade vi i alla fall ut genom den smala kanalen igen. Det kändes verkligen som lugnet efter stormen nu. Solen tittade fram då o då mellan ett tunt molntäcke och det var fortfarande en kvav värme. Vinden hade dock lagt sig helt, det var kav lugnt i hamnen. Och prognosen för dagen var ok, möjligtvis nån eftermiddagsåska som vi borde hålla koll på. Läs mer »

Finland – Vaasa till Rauma

Finland 180714-01 Först runda Vaskiluoto, under bron och sen förbi färjeterminalen. Det blåste fortfarande en del nu under eftermiddagen och vi ville ta den inre farleden ner. Vi hade märkt att hur trångt det än såg ut på sjökortet, fanns det nästan alltid en utprickad led. Inte bara officiell utmärkning utan gott om hemmasnickrade varianter, igenom jättesmala sund, förbi stenar o grund och in till varenda sommarstuga där det överhuvudtaget gick att ta sig fram med båt. Det måste vara ett enormt arbete att hålla alla dessa pinnar, ensskyltar o kummel på plats efter is och höststormar farit fram. Läs mer »

Finland – Oulu till Vaasa

Finland 180714-01 Efter att ha fått i alla grejer var det dags att fortsätta söderut. Klockan var bara strax över tre och vi hoppades hinna ett antal mil till innan kvällen. Fast eftersom Oulu ligger en bra bit in i älvdeltat, blir det ungefär lika lång paddling tillbaks ut innan man är på öppet vatten igen. Det gick dock att ta en annan väg, rakt igenom staden. Bara några få stenskott i botten, innanför bibliotek och stadsteater, och så förbi ett nytt industriområde. Väl där ute, rak västlig kurs, nu med vind i ryggen och sikte på horisonten. Läs mer »