Kategoriarkiv: Däck

Insida däck

Lägga väv på insidan av däcket är det sista stora trä & epoxiarbetet och det är skönt när det är avklarat. Så länge allt sitter kvar på spanten är det visserligen hyggligt stabilt men eftersom det är lite jobb med sittbrunn, fördäck och lucknedsänkningar kan det gå en tid innan man kommer åt undersidan. Har man då otur med för stora variationer i temperatur och/eller luftfuktighet kan det lätt bli spänningar i formen. Det mesta går i o f s att lösa med milt våld men det medför en del extra pyssel.. Läs mer »

Nedsänkningar luckor

Kör med samma luckor som på förra kajaken, KajakSports 20 cm fram, 15 fika och 24 där bak. Nu för tiden anses det antagligen ganska snålt tilltaget men jag har vant mig vid att packa smått och de har funkat bra – lätta, täta och smidiga att ta av och på. För att få ner luckorna i jämnhöjd med däcket och få en platt yta att fästa sargarna mot gjuter jag en skål i glas & kolfiber. Läs mer »

Glasfiber däck

Så var det dags för glasfiber på däcket, ännu en gång.. Om man vill ha träfärgat däck krävs rätt noggrann slipning eftersom epoxin, precis som lack, framhäver repor och ökar kontrasterna. Men om allt ska målas som här, räcker det med grovslipning för att jämna till formen och sen bara några snabba drag med 120-papper. Och precis som på skrovet grundar jag med epoxi först, det går bara åt ca 0,6-7 dl men minskar risken för blåsor betydligt. Särskilt vid vecken runt sittbrunnen och nere vid relingen där kanten kan svälta väven. Läs mer »

Infällningar fördäck

Det sista stora träarbetet innan glasfibern på däcket är infällningarna precis framför sittbrunnen. Jag började med det redan när jag byggde Corsaron, mest som ett sätt att utveckla formen. Då var kajaken bredare och hade lägre däck och det var mer för att få lite spänning i fördäcket än att kunna paddla tajtare. Det har sedan hängt med i de nya byggena och vartefter bredden har minskat och fördäcket höjts fyller de numera avsedd funktion också. Särskilt på den senaste GT:n där de är en integrerad del av däcket tycker jag resultatet blev lyckat. Läs mer »