Sittbrunn

comp080201_01.jpg

Jag brukar göra en försänkning runt sittbrunnen, dels för att få ner höjden men även för att ”binda ihop” området med resten av skrovet – så att inte sargen sitter ovanpå utan blir mer som en integrerad del av själva kajaken.

comp080201_02.jpg
Mäta

Här är det lite svårt att pröva sig fram så det underlättar att ha en ganska exakt mall att gå efter. Jag har ju byggt ett antal kajaker nu med liknade upplägg så det brukar stämma rätt ok – ibland kan man behöva justera storleken en aningens så att linjerna känns bra.

comp080201_03.jpg
Bakkant

När man har hittat rätt form fasar man kanten och sen är det bara att såga ut ett gäng korta lister. Den första gör jag lång för att lättare hitta rätt vinkel men sen räcker det med småbitar. Har du bara någorlunda passning hugger limmet snabbt.
Håll ett öga på lutningen för den brukar öka efterhand, och fasa alternativt vrid bitarna med värmepistolen.
Sen så fort det är klart så slipar jag ner både själva ytan och övergången mot skrovet.

comp080201_04.jpg
Mitten

Själva mittområdet är lite pyssligare.. Jag börjar med att böja till en mittribba i rätt form, som ger sargen en lagom böj, och sen lägger några tvärribbor under som stöd.
Sen är det bara att limma vidare – lätt i början och svårare vid kanten..

comp080201_05.jpg
Det gäller att spara in på det dyra spacklet..

comp080201_06.jpg
Mallar

Limmet torkar fort så efter sista kantlisterna och en kopp kaffe kan jag slipa allt innan jag ritar upp formen för själva sittbrunnshålet.

comp080201_07.jpg
Nu börjar det likna något..

comp080201_08.jpg
Luckor

Jag fick mina luckor från Johan W och när jag ändå var på posten passade jag på och väga in dom. 660 g för båda – inklusive paketet.. Och eftersom jag gjuter nedsänkningarna till luckorna i kol & glasfiber borde dom inte tynga så mycket mer.
15 cm fram och 20 bak.

Uppdatering lördag.. I går satte jag den stående sargen – ungefär samma visa som nedsänkningen. Börja med en längre bit för att få rätt vinkel och sen jobba på med korta bitar ut mot sidorna.
För att få en mer harmonisk form har jag större vinkel fram och bak men i mitten mer vertikalt – styr upp efterhand. Dessutom dubblar jag tjockleken längs hela bakkanten för att kunna runda sargen mer här, och även i framkant eftersom det blir mer påfrestning eftersom man alltid lyfter sig själv här.

comp080202_01.jpg
Början

comp080202_02.jpg
halvvägs..

comp080202_03.jpg
Klar

comp080202_04.jpg
Sarg

När allt är klart så slipar jag den lätt och kapar i rätt höjd. Passade även på att prova mallen för sargen – verkar kunna funka ok. Men mycket smalare går kajaken inte att göra utan att behöva bygga ut för sittbrunnen..

comp080202_05.jpg
Ok böj

comp080202_06.jpg
Ventilation

comp080202_07.jpg
Smaal..

Det sista jag gjorde innan jag gick hem var att såga ut för infällningarna i fördäcket. Kändes inte helt behagligt att såga bort halva fördäcket men det brukar ju fixa sig..

/ Ulf

7 kommentarer till “Sittbrunn

 1. LaRs

  Riktigt läckert. Däcket ser härligt ut när du fotat det så man ser det från sittbrunnen. Det är ju den vyn man har då man paddlar. Jag ser fram emot att se hur du löser det med urskärningen i fördäcket. Men den som väntar på något gott….

 2. Björn Svensson

  Hon blir ju grymt fin, och vilka former…. Väntar med spänning tills nästa uppdatering.
  // Björn S

 3. Erik A

  Du får det att se så lätt ut att såga ut sittbrunnshålet och fixa den försänkta sargkanten, men det måste krävas mycket van hand att få det så fint. Har du sågat ut hålet med japansågen? Hur fixar du fasningen, sågas eller slipar du till den?
  Kör du enbart med handverktyg eller slipar du ändträ på sliprondell?

  Kan bara instämma i kören ovan! Den ser till och med läckrare ut på bild än på ritning.

 4. Ulf

  Stort tack för alla kommentarer – det värmer verkligen!!
  Även om jag faktiskt måste erkänna att det bygger upp en rätt grym prestationsångest – tänk om sk-ten inte funkar som tänkt sen (må gud förbjude..).

  Till frågorna; jo jag kör japansågen till alla ursågningar. Fasningen i hålet använder jag sandpapper (40) till. Sen är det mest tapethyveln till de små bitarna, förutom när snittet blir för tvärt, då kör jag slipmaskinen.
  Jag har jobbat en del både som snickare och målare (dålig lönsamhet med den här petighets-DNAn kan jag säga..) så lite har jag väl gratis.
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *