Väderöarna

vaderobod160916-18_01

Hamburgsund Bohuslän 160916-18 Har paddlat en hel del under sommaren men mest runt Malmö kanal och i Öresund strax utanför. Även om det varit rätt kul o väldigt bra träning, är det inte mycket att skriva om tyvärr. Och definitiv alldeles för lite slitage på tältet. Så när Peter återigen föreslog en helg nu i mitten av september var det inte mycket att diskutera. Ungefär samma upplägg som i våras, alltså Peter, Viktoria, Heidi, Richard och jag i startgruppen, helst ledigt redan från fredag eftermiddag, för att kunna paddla ut i någorlunda dagsljus, och valfri skärgård beroende på väder. Funkade då och såg ok ut nu med.
Under veckan innan växlade prognosen fram o tillbaka, ena dagen bäst i Bohuslän, dagen efter hade det svängt o såg bättre ut i Blekinge. Visserligen hade hela september varit ovanligt varm hittills men de varnade hela tiden om att nu var det slut. Som tur var höll högtrycket sig kvar och framemot torsdagen låg västkusten klart bäst till. Kanske till o med chans till riktigt Väderöväder.

vaderobod160916-18_02
Linfärja Hamburgsund
stor bild

Alla lyckades komma loss redan efter lunch och Richard skulle ansluta senare på kvällen. Tyvärr var det en hel del köer på vägen upp så vi kom ändå inte fram till Hamburgsund förrän sjublecket. Snabb packning av kajakerna o ut på vattnet strax efter solnedgången halv åtta. Det skulle vara fullmåne nu på fredagen men ett ganska kompakt molntäcke gjorde att det mörknade fort.

vaderobod160916-18_03
Månsken över Getryggen

Jag har ju paddlat en del här förut och tänkte att det nog inte skulle vara nån större match att hitta upp till Getryggen på känn, även fast det var lite halvsent. Det hade blåst en del under dagen men rakt ostlig, så sjön var lugn. Första biten förbi fyren på Sandviksholmen och upp mellan Trinisla och Gåsön var heller inga problem. Fast hitta rätt sund norrut, utan att fuska med kompassen, var knepigare. Efter ett tag upptäckte jag att vi antagligen hittat Getryggen, men fel sida. Jaja, ett halvt varv runt ön och in till den norra stranden. Upp med alla kajakerna, lasta ur och resa tälten. Jättefin nästan helt slät gräsplätt, sandstrand och bra skydd. Det ligger några hus på Hästvam, ön mittemot, men de syns inte från tältplatsen. Passade på o ta ett snabbt dopp också. Inget som imponerade på resten av gänget. Fortfarande ok badtemperatur dock, och svag mareld. Efter ett tag dök både Richard och fullmånen upp. Fin kväll.

vaderobod160916-18_04
Lördag morgon
stor bild

Sov som vanligt lätt första natten och vaknade tidigt, vid halv sju. Solen hade inte gått upp ännu men det var redan ljust. Natten hade varit torr så det var ingen kondens i tältet eller dagg i gräset. Ganska ljummet också och sommarsovsäcken räckte mer än väl. Inte riktigt så för alla fick jag höra senare..
På med kläderna och sen en sväng upp på ön. Getryggen är inte lika hög som en del andra öar i närheten men man har fin utsikt från toppen. Bara en kort promenad upp från tältplatsen. Några spridda molnslöjor på himlen när solen dök upp o färgade hela Fjällbacka i ett ljust orange sken.

vaderobod160916-18_05
Hästvam
stor bild

vaderobod160916-18_06
Utsikt mot fjorden
stor bild

vaderobod160916-18_07
Lugnt i lägret
stor bild

Ner till tälten igen, på med kaffet och efter att ha skramlat med grejerna ett tag började även de andra röra på sig. Senare, vid efterfrukosten-fikan på berget, snackade vi igenom dagens plan. Alla var grymt sugna på Väderöarna och kanske övernattning på Hamnerö. Nu efter säsongen är ju allt öppet och på två dagar hinner man genom det mesta. Sjövädret såg ok ut, 4-9 sydostlig, ev växlande upp mot norr och avtagande framåt kvällen. Även söndagens väder verkade hålla sig i skinnet så vi skulle troligtvis kunna ta oss tillbaks hem igen utan att behöva boka passbåten.

vaderobod160916-18_09
På väg
stor bild

vaderobod160916-18_10
Mot Väderöarna
stor bild

Vi fikade nog fast en stund i solen så det tog ett tag innan vi kom iväg, typ runt halv elva. Norr om getryggen och så kurs sydväst, genom Sand och Djupryggen. Ganska lugnt här inne men vi misstänkte att det kunde röra sig mer ute på fjorden. Dessutom brukar det ibland ligga kvar gammal dyning och ström som stökar till det.
Vidare mellan Vedholmen och Hamnholmen och sikte mot Södra Väderöarna. Lugn paddling över med vinden snett in i ryggen. Nästan helt klar himmel och förutom några små molntussar ovan för, en bred front längre norrut. Den verkade dock inte på väg hitåt som tur var. När vi närmade oss Hamnerö ökade den nordliga strömmen och det blev lite skvalpigare sjö sista biten.

vaderobod160916-18_11
Fika Hamnerö

In för en snabb fika o kolla läget vid bodarna på Hamnerö. Här mötte vi ett par med en liten båt, som låg o solade vid stranden. De var dock bara ute för dagen, så det skulle nog vara ledigt till kvällen. Om vi blev sugna på stugboende.

vaderobod160916-18_12
Kolla säl Sundskär
stor bild

vaderobod160916-18_13
Väderöbod LFI W 8s 6M
stor bild

Vidare västerut. En kort sväng in till Rörskär o sen ut mot Stenskär o Sundskären. Här låg det massor av sälar som kom fram o kikade. De är nog inte så vana vid människor här ute o är lite skyggare. Men ligger man still en stund brukar de ploppa upp igen. När vi närmade oss Väderöbod såg vi tre andra paddlare på väg norrifrån. Det var Tony och två kompisar som var ute på dagstur. In i den yttre hamnen och upp med kajakerna. Inte helt enkelt men tillslut kom alla iland. En dykbåt, en mindre dagbåt och de andra paddlarna dök också upp efter ett tag. Tror aldrig jag sett så mycket folk härute förut.

vaderobod160916-18_14
Lunch Väderöbod
stor bild

vaderobod160916-18_17
Fortfarande grönt
stor bild

vaderobod160916-18_18
Öpromenad
stor bild

vaderobod160916-18_19
Halvknepig parkering
stor bild

Lunch i solen på klippan nere vid hamnen, övandring förbi fyren o upp på toppen, kolla husen, inspektion av de fyra dassen och sen öråd. Jag var sugen på o övernatta på Hamnerö men resten av gänget ville hellre bli kvar här. En snabb genomräkning av rösterna gav att det nog fick bli Väderöbod som tältö..

vaderobod160916-18_21
Fågelspaning Skitrarna
stor bild

vaderobod160916-18_22
Sälspaning Skitrarna
stor bild

vaderobod160916-18_23
Höga klippor, breda sund
stor bild

vaderobod160916-18_24
Låga klippor, smala sund
stor bild

Vi beslöt dock att hinna med en sväng ner till de södra öarna först. Där finns mycket roliga klippor att paddla runt och det brukar vara massor med fågel o säl. Genom några riktigt smala sund utanför Boden och sen ut till de yttersta skären. Vinden som hållit sig ganska konstant under dagen hade nu vridit upp mot norr och ökat något i styrka. Ingen större fara men det drog upp lite sjö utanför.
Genom Trolleskären och sen upp mellan Skitrarna. Hur mycket fågel som helst och ett helt gäng sälar som låg o solade! Runt alla småöarna, mellan och på en del. Upp till Boden igen, in i den inre hamnen, trång, och sen varvet runt. Småstudsigt på norrsidan men vinden verkade redan börjat lägga sig inför kvällen som förutsagt.

vaderobod160916-18_25
Studsigt Norrsidan
stor bild

vaderobod160916-18_26
Lugnt igen
stor bild

Tillbaks in i hamnen, ungefär lika pyssligt att få iland kajakerna den här gången också. Upp med tälten på den lilla gräsplätten, förutom Richard som prioriterade havsutsikt. Ordentligt bad, snacks och sen matlagning till solnedgången.
Plötsligt fick jag ett sms som undrade om jag möjligtvis inte saknade ett bogsersystem..? Tony som vi mött tidigare under dagen hade passerat Hamnerö och hittat ett gammalt Kokatatsystem med mitt namn i. Jo tack, mindes att jag plockat av mig det och lagt det på en sten när vi fikade och nu var det inte med mig längre. Så det kunde nog stämma bra. Vi kom överens om att han kunde skicka ner det mig i veckan. Hyvens kille..!

vaderobod160916-18_27
Lasta ur..
stor bild

vaderobod160916-18_28
..bad..
stor bild

vaderobod160916-18_29
..o mat
stor bild

vaderobod160916-18_30
Röda klippor
stor bild

vaderobod160916-18_31
Sista solen
stor bild

Efter mat o solnedgång blev det lite spridda promenader. En sväng upp till fyren igen, runt o ner till hamnen på andra sidan för att inspektera det lilla huset o kolla fullmånen gå upp. Det tog sin tid och det var helt mörkt på väg ner till tälten. Eller nästan i alla fall, helt klar himmel gav fantastiska slagskuggor. Svårt att gå o lägga sig.

vaderobod160916-18_34
Kvällspromenad
stor bild

vaderobod160916-18_35
Månuppgång

vaderobod160916-18_36
Dags att gå o lägga sig
stor bild

Sov bättre den här natten, kanske något tröttare i kroppen efter paddlingen. Hursom, vaknade i god tid innan soluppgången igen. Den inbyggda väckarklockan verkar funka ok. Ingen dagg nu heller, precis som gårdagen. Skönt, särskilt när man har ett litet tält som kan bli rätt fuktigt annars. På med kläderna och den vanliga morgonpromenaden upp på ön. Solen låg fortfarande gömd under horisonten och det skulle nog dröja ett tag innan den dök upp. Bara tunna slöjmoln här men en tjock molnbank in över land. Verkade stämma bra, de hade lovat både mindre vind och sol idag.

vaderobod160916-18_37
Fyr & måne
stor bild

vaderobod160916-18_38
Klippor & horisont
stor bild

vaderobod160916-18_41
Fåglarna o sälarna vaknar
stor bild

vaderobod160916-18_42
Moln över boden
stor bild

vaderobod160916-18_43
Solen tittar fram
stor bild

Fast månen lyste fin ut över havet. Lite fåglar och några ensamma sälar men annars helt tyst. Efter ett tag gick solen upp men den låg fortfarande dold bakom molnen. Men när den tillslut bröt igenom gav den, tillsammans med parallella tunna vågiga moln, landskapet en nästan surrealistisk känsla. Fantastisk morgon.
Tillbaks nere vid tältet försökte jag skramla igång de andra med kaffepysslet. Spriten låter ju inte så mycket så man får banka lite extra med kastrullerna. Funkade ok och de kröp fram ur tälten en efter en. Lagom till frukosten dök solen upp igen för ett kort gästspel.
För att hinna med en sväng runt norra delen av Väderöarna snabbade vi upp tempot lite o kom i kajakerna närmare tio den här gången..

vaderobod160916-18_45
Paddla igen..
stor bild

vaderobod160916-18_46
Sälar Stora Spruttan
stor bild

vaderobod160916-18_48
Små vågor
stor bild

vaderobod160916-18_49
Solen kommer
stor bild

Det var nästan helt lugnt när vi kom ut på havet. Knappt nån vind alls, bara svag dyning sen i går och små små krusningar på ytan. Och samma psykedeliskt vågiga molnhimmel som i morse.
Först till Stora Spruttan o hälsa på sälarna, vidare förbi Mittskär, mer säl, Mannskär, mindre säl och upp till Valeskären, mer säl igen. Det låg en liten trött kut på en klippa precis bredvid som bara långsamt masade sig ner i vattnet när vi passerade. Det verkar som de inte är så vana vid människor här ute.

vaderobod160916-18_50
Säl Valeskären
stor bild

vaderobod160916-18_51
En annan säl Valeskären
stor bild

Nu hade himlen spruckit upp igen och låg bara som en ring runt om oss. Så långt västerut vi kunde innan dags för fika. Runt Stora Fjädern och hopp iland på det låga skäret ovanför. Har för mig att det var lättare landstigning förra gången. Ungefär samma mängd fågelbajs dock.

vaderobod160916-18_52
Fika Stora Fjädern
stor bild

vaderobod160916-18_53
In mot Storön
stor bild

In mot Storön via Tobaksskären. Mer säl. Nu började de nästan bli lite tjatiga. In o kolla den yttre hamnen, Rockan, o sen vidare upp i Strömsund. Mer moln men det verkade klarna upp till nästa stopp på värdshuset på Storön. Bra planering typ.
Det går inte att passera här utan att checka in på värdshuset för en fika eller öl. Nu ökades det dessutom på med glass o räkmacka. Vad gör man inte för att stödja de lokala utskänkningsställena. Mycket gott och rekommenderas starkt!

vaderobod160916-18_54
Bryggpromenad

vaderobod160916-18_56
Värdshuslunch
stor bild

vaderobod160916-18_67
Heidi o lotsutkik
stor bild

vaderobod160916-18_58
Silvertejp
stor bild

En sväng upp till lotsutkiken brukar också stå på programmet. Inte öppet nu men rätt ok utsikt ändå. När man står här uppe o kikar ut över alla öarna känns det lite konstigt att man nyss passerade förbi allra längst ut. Då verkade det helt normalt och Storön låg ju nästan inomskärs. Perspektiven förvillar. Lite vemodigt samtidigt, vi var ju på hemväg nu och det skulle nog dröja till nästa gång.
Någon hade tejpat ner åskledaren mot berget, troligtvis för att man inte skulle snubbla på den. Såg inte helt förtroendegivande ut dock..

vaderobod160916-18_59
Enklare kajakparkering
stor bild

vaderobod160916-18_60
Dags o paddla hemåt
stor bild

Så började det bli dags att fortsätta paddla igen. Det är ju en dryg mil tillbaks och en lång bilresa ner sen. Väderöfjorden var mycket lugnare den här gången. Solen i ryggen, spridda moln och lite höstkänsla i ljuset. Även om det fortfarande var varmt i luften. Efter en knapp timma gled vi in i viken på Vedholmen, för att sträcka på benen o en sista kopp kaffe. Man vill både hem, och inte.

vaderobod160916-18_61
Tillbaks över fjorden igen
stor bild

vaderobod160916-18_63
Sista fikan, Vedholmen
stor bild

vaderobod160916-18_64
Höjlen
stor bild

vaderobod160916-18_65
Inomskärs igen
stor bild

vaderobod160916-18_66
Horisont o sjöbod
stor bild

Sista biten raka spåret in mot Hamburgsund. Richard vek av mot Ejgde, där han parkerat, och vi andra vidare in i sundet ner till hamnen. Snabbt upp med grejerna och sen ner mot Malmö.
Fantastisk tur med vädret o kul att komma ut till Väderöarna igen. Särskilt så här utanför säsongen och när alla fågel o sälskydd släppt.

En del paddlat 5+16+25 km.

Karta över hela turen.

Fler bilder på flickr.

/ Ulf

2 kommentarer till “Väderöarna

  1. Ingela Stinasdotter

    Vilken fin tur ni gjort! Så vackra bilder! Lockande text……..att dra ut nästa säsong!
    hälsar Ingela på Tjörn

  2. Ulf Post author

    Hej Ingela, tack! Jo det var riktig tur att kunna komma ända längst ut mot havet o paddla runt bland sälarna. O ha sommarvärme både i luften o vattnet i mitten av september! Nu ser det lite svalare ut ett tag framöver tyvärr.. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.