Kolfiber

comp080214_01.jpg

Även om jag sen kommer att måla hela däcket vill jag ha infällningarna i fördäcket, runt sarg och luckor, samt relingen i kolfiber. På den förra kajaken löste jag det genom att lägga ett extra lager kol bara på de ställena men eftersom det vart rätt mycket jobb att få till skarvarna så beslöt jag att lägga en hel lång väv den här gången..
Den stora svårigheten att jobba med kolfiber är att den är mycket ”lösare” vävd vilket gör att man lätt drar den snett, både i själva hanteringen och sen när man lägger på epoxi. Och det avslöjar sig ju direkt genom klarlacken.. Annars går den faktiskt att forma rätt enkelt – inte lika lätt som glasfibertwillen men helt ok.

Det är väl egentligen väldigt tveksamt om man kan motivera kolfiberns extra styrka på sådana här byggen, med tanke på pris, merjobb och extra vikt – men det visuella slutresultatet snackar man inte bort..

comp080214_02.jpg
Dags för epoxi..

Så, 6 meter kolfiber, en roller och några timmars epoxipyssel – jag börjar i mitten runt sittbrunnen och jobbar mig utåt. Det tar lite tid och det kan vara svårt att väta ut kolfiber och se om den har fäst ordentligt, så man bör blanda max 1 dl epoxi åt gången. Runt stävarna, som har ganska skarpa former, lade jag på ett lager plastfolie ovanpå och sen tejpade jag allt på plats. Inte helt 100 men det duger..

comp080214_03.jpg
Något senare..

comp080214_04.jpg
Slipa igen

Jag slipar ganska ordentligt mellan lagren (för ordentligt skulle det visa sig på några ställen..) för att inte behöva lägga för mycket epoxi. Ordentliga skyddskläder rekommenderas och se till att städa efterhand – kolen skitar ner mycket mer än glasfibern och kan lätt smutsa ner träytorna.

comp080214_05.jpg
Profil

comp080214_06.jpg
Bra..

comp080214_07.jpg
..obra

comp080214_08.jpg
Sittbrunn

comp080214_09.jpg
Dags att lyfta på locket..

Lyckades som sagt slipa igenom fibern på två ställen plus att jag har några möjliga blåsor som jag ska peta lite på, men de sitter som tur var på ställen som ska målas. Men jag håller här ett tag, får ändå gå över allt sen när jag fixar med sarg och sits. Nu vänder jag på däcket och tar insidan.

Annars är jag nöjd med resultatet – de stora ytorna, och framförallt det som ska synas sen, ser bra ut. Nästan lite synd att lägga färg över..

/ Ulf

13 kommentarer till “Kolfiber

 1. Björn Svensson

  Hej hopp

  Va!! du kan ju inte måla över kolfibern… Det ser ju superläckert ut som det är nu. Och om genom slipningen syns så finns det affärer som inte gör annat än säljer klistermärken 😉

  Hon blir verkligen supersnygg!!!

  Ha det gott
  / Björn S

 2. Ulf

  Jo, nån slags färg blir det nog, fast inte över hela..
  Har inte bestämt mig för vilken kulör ännu dock. Brukar köra med Internationals 2-komp och den finns i ett ganska begränsat antal färger – inte orange t ex.. Vill inte bryta själv eftersom det blir onödigt pyssligt om man ska bättra skador och eftersom jag ändå ska måla om min svarta bör den helst kunna funka där också (den är inte helt gratis och att behöva köpa fernissa (insida), vit (botten) och två olika däcksfärger blir svettigt..).
  Vit är lite trist, Svart är snyggt men opraktiskt, Ljusgrå, tja kanske.., Röd, lite mycket med två röda båtar..?
  Hursom, det är ju ett tag kvar innan det är dags så vi får se vad det blir ..
  / Ulf

 3. Ulf

  Nu kommer det nog inte att bli just orange, men om, jag säger OM jag skulle fått för mig att måla kajaken brandgul så är det inte helt enkelt att få tag på den färgen. Verkar inte ligga helt i tiden, kanske, typ senast på 70-talet ungefär..
  Kan ha varit att nån kille i Göteborg vart pålurad det sista utgångna partiet och sen finns det tydligen något slags svart hål utanför Helsingborg dit alla orange prylar sugs in i också.. 😉
  / Ulf

 4. patric

  *sitter och nickar… hummar bekräftande… så kan det ha varit…*
  Jag vart lite rädd där ett tag, två dygns tystnads från dig efter Eriks förslag… Har Ulf också tappat greppet? Skönt du verkar vara kvar vid sunda vätskor (även om vitt snarare är stilfullt och elegant än ”lite trist” 🙂 ).
  Hon ser himla snygg ut föresten!

 5. Erik A

  Nu börjar jag bli otålig! Varför händer inget? Är det skidåkning eller något annat otyg Ulf sysslar med istället för att uppdatera sin byggblogg;-)

 6. Siven

  Nä lugn erik det har varit en del progress hela insidan däcket är plastad och det ser förvånande nog bra ut 🙂 men ulf verkar ha nödgats jobba lite sivilt oxå det är ett jäkla sattug det där med civila jobb 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *