Ny långfärdskajak

co161210_01

Så var det dags igen.. De senaste åren har jag uteslutande ägnat mig åt att reparera kajaker, egna, kompisars och klubbens. Helt ok, man får hålla till i verkstan och konsumera pulverkaffe o ballerinakex. Men som att bygga nytt är det inte riktigt. Förutom att gelcoat och polyester är betydligt tråkigare att jobba med än trä och epoxi, är det lite för billigt och tar inte på långa vägar lika mycket tid i anspråk. Halvbra anledning att köra igång igen alltså..

Jag har paddlat min gamla Corsa SS i fem säsonger nu och är i det stora hela mycket nöjd. Förutom bottenfärgen möjligtvis, allt syns lite för bra på en blank svart yta. Och utöver reporna så märks ett dåligt förarbete mer än väl. Men annars så funkar det mesta. Kajaken är lätt, snabb och väldigt manöverbar. Som en sportbil på vattnet med möjlighet att ta med packning för veckolånga övernattningsturer. Till vardags paddlar jag mest runt omkring Malmö. Under sommarhalvåret blir det ut på havet, kanske ner till Limhamn eller bara vågträning utanför Ribban. På vintern även en del träningspaddling i kanalen, när surfskin känns för kall. Några långfärdsturer då och då, allt från ett par dagar till över en vecka. Den är ju lite tung fullastad men eftersom jag kommit över den värsta prylnojjan, fortfarande hyggligt lättpaddlad. Dessutom har jag kört den några gånger på M24KC, varav två tillfällen över 18 mil under ett dygn.

co161210_02
Akter

co161210_03
Sittbrunn

co161210_04
För

Det mesta när det gäller kajaker är ju kompromisser men för mig är det här en nära nog perfekt balans. Storleken och skrovform är precis lagom. En längre kajak kanske hade varit snabbare under vissa omständigheter fast bökigare i trånga utrymmen. Lite spännande i stökig sjö men fortfarande rolig på plattvatten. Sittbrunnen passar också mig, är lätt att tömma och inga lösa grejer att fastna i. Tre runda gummiluckor gör att jag kommer åt överallt. Visst, större prylar kan vara fippliga att få ner men luckorna är lätta att ta av o på. Och täta, inte bara nästan utan typ 100%. Däckslayouten gör att jag kan klämma fast det som jag vill ha där, karta, paddlar, pump och extrakompass. För de tillfällena när det är så mörkt eller dimmigt att man inte ser fram till den fasta..

co161210_05
Spant

co161210_06
Ritning
stor bild

Så vad att ändra på..? Tja, efter mycket funderande och skissande blev det inte så mycket. Lite kosmetiska justeringar som slätar ut formen en aningen men behåller grundkänslan. En 2-dimisionell ritning har ibland svårt att visa formen på ett korrekt sätt så jag har fått jobba en del med att retuschera foton och mäta upp den nuvarande. Och resultatet blev som vanligt; en helt ny kajak utan några som helst gemensamma linjer med den gamla..

co161210_07
Däckslayout
stor bild

Har också testat en del färkombinationer men den nuvarande sv/v ligger fortfarande bra till. Får se när det är dags o man ska pigmentera det första glasfiberlagret på botten.

co161210_08
Vitt däck & svart botten

co161210_09
Vitt däck, grå botten & svart reling

co161210_10
Vitt däck, vit botten & svart reling

co161210_11
Trädäck & svart botten

co161210_12
Trädäck, vit botten & svart reling

co161210_13
Trädäck & vit botten

Alla siffrorna är ganska exakt samma som förra gången; 560 x 50 (540 x 47,5) cm, deplacement 131 kg, pc-värde 0,56, våt yta ca 2,1 m² och vikt runt 20 kg. Mer info om hur jag tänker kring kajakers funktion i samband med mitt förra bygge.
Trälisterna o epoxin är beställd och ritningen klar. Tänkte försöka köra igång nu strax innan jul. Har fått låna min granne Maxs verkstad i tre veckor under helgerna och hoppas kunna göra klart det mesta träjobbet där. Jobbar man dygnet runt och hoppar över mat o sömn borde det kunna funka..

/ Ulf

7 kommentarer till “Ny långfärdskajak

  1. Ingela Stinasdotter

    Hej Ulf! tänkte väl att du är en sån previlegierad människa utan behov av de där mest tidsödande behoven som vi andra måste slösa tid på som sömn mat o annat tjafs. Undra på att det flyter på för dej!
    All lycka med arbetet du har framför dej önskar Ingela/Tjörn

  2. Ulf Post author

    Erik; Det dröjer nog några veckor till tyvärr men innan jul hoppas jag kunna köra igång. Håller på o samla ihop alla grejer nu..

    Ingela; Tack! Det var väl en liten dragning på sanningen.. Jag är visserligen inte överdrivet intresserad av mat utan ser lite mer till funktionen där, men vanlig nattsömn med en god bok innan, långa sovmorgnar på helgerna o extra eftermiddagslurar i solen är rätt ok. Drömmer rätt mycket, både på nätterna och dagarna.. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.