Vedholmen

Hamburgsund Bohuslän 170327-28 Brukar försöka sticka upp o tälta i Bohuslän i slutet av mars varje år. Oftast har det hunnit bli hyggligt varmt och de flesta fågel o sälskyddsområdena är fortfarande öppna. Tre månader i verkstan, i princip varje dag, gjorde också att jag var rätt sugen på att komma ut. Men fliten hade lönat sig, den nya kajaken var i princip klar – bara montering av luckor, linor och skädda kvar. Kul premiärpaddling men kändes samtidigt lite dumt att stressa så här på sista trappsteget. Antagligen bättre att låta färgen torka några dagar extra så den kunde härda ut ordentligt. Och den gamla skulle väl palla med en sista tur..
Skulle börja på ett nytt jobb i slutet av veckan men hade i alla fall till på onsdag på mig. Det såg inte ut att bli så där riktigt kanonväder tyvärr, mest svag vind med dis och dimma, med förhoppningsvis några glimtar sol mellan varven. Så medan de flesta var på väg till jobbet började jag måndagsmorgonen med att packa kajakgrejer.


Linfärja i Hamburgsund
stor bild

Grått och duggregn hela vägen upp till Hamburgsund, som tur var höll det upp lagom när jag lastade av. Hade hoppats att även dimman kunde lätta lite grand men icke, man såg knappt över till Hamburgerön på andra sidan. Ja ja. Kanske inte direkt Väderöläge i kväll fast det skulle nog inte vara några problem att hitta tältö ute i Fjällbackaskärgården så länge.
Kom i kajaken och paddlade norrut i sundet runt femsnåret. Nästan folktomt och allt helt tyst.


Sandviksholmen Fl(2)WRG 6s 6M
stor bild


Runt Galgeberget
stor bild

Följde Hamburgöns norrsida upp mot Sandviksholmen. Sikten varierade lite och var tidvis ner mot ett par hundra meter. Men så tyckte man sig nästa se solen, och ja, kanske.. Då slöt sig det igen och allt vart åter grått.. Med kompassens hjälp tog jag mig förbi Galgeberget, upp mot Trinisla och sen rakt västerut. Vid några tillfällen såg man inte land nånstans, varken framför eller bakom. Men det var ganska lugn sydvästan så jag behövde inte oroa mig för avdriften så mycket. Söder om Djupryggen och ut till Vedholmen.


Gråskär, passande namn..
stor bild


Framme Vedholmen
stor bild

Tältplätten i viken på Vedholmen är inte stor och under sommaren sällan ledig. Var nog ingen större risk just nu dock. Däremot är den ofta ganska sandig innan gräset börjat växa. Funkar men det blir rätt stökigt inne i tältet. Bättre att släpa upp grejerna på den flata klipphällen precis ovanför. Rent o snyggt, och med fin utsikt.


Klipptältning, något begränsad utsikt
stor bild

Ända pysslet är att man får jaga fram några stenar att staga upp tältet med. Fast eftersom det är en populär plats brukar det ligga ett gäng i buskarna runtomkring.
När jag skulle ta tag i en något för stor stenbumling, tog jag i lite för mycket och lyckades dra ringfingret ur led. Det gör inte jätteont men ser aningens knasigt ut, när det plötsligt sitter mitt i handen. Och inte funkar det så bra iheller. Obra läge. Har dock lyckat göra nästan samma sak med tummen för cirkus tjugo år sen (innebandy..) så jag vet ungefär hur det funkar. Är du snabb så kan du ganska lätt dra det rätt igen, innan allt svullnar upp och gör det betydligt pyssligare. Sagt o gjort, och nu såg det mycket bättre ut igen. Fungerade också hyggligt. Visste dock att krosskadorna i vävnaden skulle börja svida duktigt om ett tag..


Tisdag morgon, något bättre..
stor bild

Hm, dags att fundera lite över planeringen. Just nu var det ingen större fara, jag kunde i lugn o ro få upp tältet och packa upp prylarna. Tog en kort promenad, käkade några mackor och slölyssnade på P1 en stund. Nej nu var allt ganska ok, frågan var väl mest hur det skulle kännas under morgondagen. Att de skulle göra betydligt ondare var jag ganska säker på men skulle det gå att paddla över huvud taget..? Kröp ner i sovsäcken och försökte hitta någon hygglig position att stoppa handen i..


Orange klippor
stor bild

Sov faktiskt rätt bra, även om jag kom åt handen då och då. Vaknade tidigt och såg att den svullnat upp ordentligt, typ som en halv handboll ungefär. Lite roliga färger också, från gulgrönt till rödlila. Men det gjorde inte jätteont, om man inte kom åt eller försökte använda den. Skulle nog gå att dra sig hemåt med tvåfingersgrepp om paddeln. Största problemet var antagligen att få på sig torrdräkten. Skönt, ville slippa ringa sjöräddningen för ett trasigt finger, som man haft sönder själv, på land..
Fick på mig kläder och gick ut o tittade på soluppgången. Dimman hade lättat under natten och nu var himlen helt klar. Fantastiskt ljus när hela Fjällbacka börjar brinna i det orange ljuset.


Förmiddagslur
stor bild


Norra viken
stor bild

Efter frukosten tog jag en lite extra lur i sovsäcken. Eftersom det inte skulle bli så mycket paddling i dag var det ingen större brådska nu. Efter ett tag var det dock för varmt i tältet och jag tog med kaffe o kakor till en plats i lä längre upp bland klipporna. Skönt att ligga i solen, fika och lyssna på radio. Inte så mycket fåglar tyvärr, några pjoddar annars mest trumpetande gäss ute på vattnet.
Innan lunchen tog jag en längre promenad runt norrsidan på ön. Vinden hade mojnat nästan helt och det hade varit en fin överfart till Väderöarna. Nu hade det dock börjat dyka upp tunna molnslöjor och de lovade mer mulet framåt kvällen. Dags att börja dra sig hemåt.


Västerut, Väderöarna
stor bild


Molnen på väg tillbaka, dags att paddla hem igen
stor bild

Fick ihop alla prylarna och lyckade till o med dra på torrdräkten, med lite grimaserande. Paddlade norrut, mellan Virholmarna, och sen in mot Sandryggen. Runt Hästvam och sen rakt söderut förbi Trinisla och Gåsön. Funkade förvånansvärt bra att paddla och det var mest en svag molande värk då och då. Om man inte råkade komma åt något lite för hårt..
Nu var det nästan helt grått igen, dock ingen dimma som tur var. Kul att få se lite av skärgården, åtminstone åt ena hållet. Framme i Hamburgsund runt fyra, packa och sen ner till Malmö igen.


Vedholmen
stor bild


Hästvam
stor bild


Sandviksholmen
stor bild

Tja, planen var att komma ut till Väderöarna som vanligt, men blev i stället antagligen den kortaste tältturen någonsin. Kanske en nyttig påminnelse om hur det kan gå om man inte håller fingrarna i styr. Som tur var läker det mesta, man glömmer, och gör nya dumheter..
Skönt att äntligen komma ut igen, och sova i tält är ju aldrig fel. Nästa gång får det bli mer paddlat, i nyare kajak..

Paddlat 6+7 km. Inte långt o inte fort..

Karta över hela turen.

/ Ulf

4 kommentarer till “Vedholmen

  1. Leif G Malmgren

    Vilken fin tur du ändå lyckades genomföra! Hoppas få se bilder på din nya skapelse snart o gärna med den ute på tur. Härligt att läsa o se din berättelse!

  2. Ulf Post author

    Tack! Jo hoppas också på lite mer paddling, och bilder, framöver. Måste bara jobba iväg lite först, ligger några månader back redan i början av året.. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *