Koster – västerut

Havstenssund Bohuslän 170429-01 Trög start på säsongen den här gången. Först rök tre intensiva månader i verkstan och därefter en massa ritjobb hemma. Bra för kajakbestånd och plånbok, dock med mer påtagligt negativ inverkan på mitt friluftsliv. Den ovanligt sega våren har antagligen inte heller hjälp till. Har visserligen tränat o paddlat en hel del runt klubben, och förutom en kort sväng i Fjällbacka, klent med skärgård alltså. Men så lagom till Valborgsmässohelgen såg det ut att dyka upp en lucka, både i väder och arbete. Ingen direkt högsommarvärme, dock sol och svaga vindar. Och det räcker mer än väl för mig..
Fast det började lite tveksamt. På morgonen strilade regnet duktigt medan jag lastade kajak & grejer i bilen, och höll i sig en bra bit upp mot Göteborg. Dessutom flaggade sjörapporten för kuling på Skagerack. Även om det var sagt att det skulle lugna sig framåt kvällen blir det ju inte alltid så. Men när jag kom fram till Havstenssund strax innan sex hade solen trängt undan de flesta molnen och vinden mojnat nästan helt. Och eftersom det blåst ostliga vindar borde jag inte behöva oroa mig för gammal sjö heller. Tanken var att paddla runt bland Kosteröarna, lite planlöst beroende på väder o humör. Det är oftast bästa tiden nu innan sälskydden började gälla den 15:e, och turistträngseln senare under sommarhalvåret. Det finns visserligen några fågelskydd som stänger redan första april men annars är det mesta fritt fram.


Havstenssund lördag kväll
stor bild

Fastän det var lördagskväll var det nästan helt tomt när jag packade kajaken nere vid stranden. Uppehåll men fortfarande ganska kallt i luften. De hade varnat för risk för frost under natten. Hm, undrade om lilla tältet och sommarsovsäck verkligen var rätt val. Fast här ute borde vattentemperaturen förhoppningsvis hålla termometern över nollan.
Klockan hann bli kvart i sju innan jag kom i kajaken. Men det skulle ju vara ljust till efter nio så det var ingen panik. Jag gillar dessutom att paddla sena kvällar, mjukare ljus och oftast lugnare väder. Upp genom sundet och sen västerut ut mot havet. Saltdoften, en svag vind i ryggen och solen i ögonen, skönt att vara ute på vattnet igen.


Runt Stora Grundskär
stor bild


Ålekråkan och Svangen
stor bild

Rundade Kalvön och gick på utsidan av Stora Grundskär. Här ligger en fin tältplats vid den norra viken som jag brukar ha som reserv. Om man kommer upp ännu senare eller inte vill gå över Kosterfjorden första kvällen. Mysig ö med fin utsikt och lagom mycket civilisation i sikte. Förbi Ålekråkan och innan Svangen vek jag västerut mot Koster.
Ingen direkt dyning men man kunde se en lugn rörelse i vattnet. Långsamma, loja vågor som verkade komma från alla möjliga håll. Det känns att man är ute på öppet vatten. Mest sol, ibland några tunna moln. Riktigt fin paddling över.


Över Kosterfjorden
stor bild


Sälmöte
stor bild

Efter att jag passerat Ramsö plockade jag fram det obligatoriska äpplet och tog en liten paus på vattnet. En dryg mils paddling och ett bra tillfälle att vika om sjökortet och grunna på en lämplig tältö. Dessutom brukar det alltid dyka upp ett gäng nyfikna sälar som sälskap. Så även nu. Först ett ensamt huvud en bit ifrån, aningens tveksamt, sen flera stycken, närmare o närmare. Och vänder man sig om ser man oftast ett helt gäng som smyger på en bakifrån. Snabbt plask o så är de borta igen. Ibland undrar man vem som egentligen har roligast..


Trutmöte
stor bild


Trutar på rad
stor bild


Ut mot havet
stor bild

Söder om Ramsökalven ligger en massa små skär med smala sund i mellan. Sälskydd och väldigt utsatta vid fel vindar, men väl värda en omväg om man det är läge. Särskilt vackert så här i det varma kvällsljuset. Ömsom paddlar man i nästan mörker, ömsom liksom brinner klipporna i den nedgående solen.
Svårt att hålla riktig koll på var man är men man kommer igenom nästan överallt. Bara närmast Kalven är det tvärstopp. Inga bra tältplatser tyvärr, annars hade det varit ett grymt ställe med fantastisk utsikt. Funderade på om jag skulle vika av uppåt mot Tjälleskären eller som förra året, runda Ursholmen också. Vinden var ju ok och ljuset borde räcka. Västerut alltså..


Färgglada klippor
stor bild


Mot Ursholmen
stor bild


Siluett
stor bild


Moln över Ursholmen
stor bild

Ut på öppet hav igen, Ursholmen avtecknar sig mot horisonten nästan som Tintins ”Den svarta ön”. Lite mer vind här ute men mindre sjögång. Solen dök ett kort tag ner bakom ön innan jag kom runt på sydsidan. Några spridda moln ger ett dramatiskt orange ljus o man känner sig ganska liten när man passerar nedanför de höga klipporna. Mäktigt.
Låg stilla en stund medan solen försvann ner bakom en låg molnbank. Såg inga båtar inne i hamnen den här gången.


Dubbelfyr
stor bild


Sista solen
stor bild


Innanför Burholmen
stor bild

Fortsatte upp mot Burholmen i det sista ljuset. Funderade ett tag på utsidan, det hade funkat bra med den ostliga vinden. Men eftersom jag redan missat solnedgången kändes det inte lönt. Dessutom skuggar berget hela morgonen och det tar tid att torka ur tältet.
Vidare längs insidan upp till den stora viken. Även om det var ganska mörkt nu hittar jag rätt bra här. Och det är rejält grunt så man riskerar inte att kliva fel vid landstigningen.
Den vanliga tältplatsen var som en mindre insjö men jag hittade en torr gräsplätt precis nere vid stranden, där sanden dränerade bättre. Lagom stor för ett Unna och med kajaken inom bekvämt räckhåll. Upp med grejerna, torra kläder och ett par ostmackor o varm choklad. Helt tyst nu, bara nån ensam gås som trumpetade då o då. Tror inte de släppt ut fåren ännu.


Lugnt i viken
stor bild


Dubbelmåne
stor bild

Fluffade upp sovsäcken och kröp ner strax efter sena sjövädret. Det hade känts lite tveksamt när jag stack iväg i morse och jag var tidvis rädd att det skulle slå om o bli tråkväder hela helgen. Men SMHI lovade fint, svaga ostliga vindar, sol och hygglig temperatur flera dagar framåt nu. Märkte inte av några eventuella minusgrader och sov gott hela natten.


Liten strand

Vaknade tidigt av att solen stekte på tältet, öppnade upp och snoozade vidare en stund. Efter ett tag pallrade jag mig upp, fixade frukostgröt och tog en kort promenad. Hittade inga får nu heller och misstänkte att de väntar ut den kalla våren. Även om de nog tål kylan kan det inte vara mycket att äta här ute ännu. Tillbaks till tältet tog jag en kopp kaffe o en extra tupplur i solen. För att vara i toppform för paddling sen. Klockan hann bli nästan elva innan jag kom loss. Konstigt vad tiden går fort när man gör ingenting..


Ut mot havet
stor bild


Låga skär
stor bild

Rundade Burholmen och paddlade upp mot Måskär, genom några smala sund vid Hästholmen och Jutholmen, och vidare norrut. En del gås och ejder här o var i vikarna, annars mest trut. Fortfarande inga båtar inom synhåll. Det var helt bleke inomskärs men längs Nord-Koster, när jag kom ut på öppet vatten, kändes gårdagens vågor igen. Klarblå himmel och exakt lagom paddla-i-torrdräkt-temperatur.


Runt Nord-Koster
stor bild


Prick
stor bild


Dyning Stora Drammen
stor bild


Kummel
stor bild

Såg inga sälar när jag passerade Små Drammarna och det verkade ganska tomt även när jag närmade mig Stora Drammen. Rundade utsidan och skrämde upp några flockar ejder. De verkar inte ha börjat häcka ännu utan man såg både ådor o gudingar på vattnet.
Här rullade vågorna in och jag fick passa mig när jag skulle in i sundet mellan öarna. Det ligger några stenar precis i inloppet och det skulle bli lite tramsigt att gå runt här.
Motström ner i kanalen och just när jag kom ut på andra sidan plaskade det till runt hörnet. Här låg ett helt gäng sälar o solade sig, och nu skulle alla korva sig ner i vattnet på en gång..


Genom Drammen
stor bild


Sälparkering
stor bild


Lunchdags
stor bild

Fram till landstigningsplatsen, tajma vågorna och fixa de första reporna på nya kajaken, check. Jag hade egentligen inte paddlat så långt men med en sen start blir det ju snabbt dags för lunch. Och härute måste man helt enkelt pausa en stund. Ett par äggmackor, kaffe o kaka och sen kort övandring. Lyckades även ta några selfies, vilken inte är helt enkelt när man får springa en lång omväg på hala klippor från kameran..


Öppet hav
stor bild


Hårt liv
stor bild

Förra året passade jag på att fortsätta norrut och runda Tisler också. Jättefint, som ett litet mini-Koster, och helt klart värt resan. Fast nu kändes det aningens mer tveksamt. Det var redan senare på dagen och vinden skulle dessutom öka något under eftermiddagen. Ensam på vattnet i april får man fundera mer än en gång på vad man gör. Men en sväng in till Norrvikarna är ju inte fel det heller. Ett besök på en av Bohusläns, i mitt tycke, finaste sandstränder, brukar sällan göra en besviken..

Fortsättning följer här..

/ Ulf

7 kommentarer till “Koster – västerut

 1. Leif G Malmgren

  Härliga bilder o fin berättelse, igen! Ser fram emot fortsättningen o hoppas du bifogar en karta med spåret av din färd. Din nya kajak ser verkligen smäcker ut!

 2. Ingela Stinasdotter

  Hej Ulf! Har precis följt din resa på min karta med stor längtan ut! Tisler hittar jag inte på min….annars har jag följt din rutt…..sanslöst vackra bilder! väntar på resten…Hälsningar Ingela/ Tjörn

 3. Ulf Post author

  Tack Alla! Jo det kommer en fortsättning, med karta.. När jag får tid.. 🙂 Och Tisler ligger precis ovanför Koster, ca 7 km öppet vatten. Men man kan gå via den svenska kusten, förbi Nord-Hälsö och Herføl, så blir hoppet kortare. Det ligger vid samma djuphavsränna som Väderöarna och Koster, och har samma klara vatten. Mycket folk under högsäsong men också naturreservat så det är lite ordning o reda. Och tillåtet att tälta sist jag frågade.. 🙂
  / Ulf

 4. Ingela Stinasdotter

  Känns nära och lätt att paddla med kartan på matbordet hemma……gott att känna längtan och drömma andå……../Ingela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *