Kolfibersarg

comp080226_01.jpg

Jag har kört med samma konstruktion av sargen på mina fyra senaste byggen. Den tar visserligen lite mer tid att få till men man kan lätt styra formen så att den blir exakt som man vill och slutresultatet är väldigt starkt.

comp080226_02.jpg
För..

comp080226_03.jpg
..akter

Det var tomt i verkstan för en gångs skull så jag kunde ta några sidobilder på hur kajaken ser ut just nu. Första tiden när man bara såg den ofärdiga träytan tyckte jag den verkade lite klumpig i formen (åtminstone med tanke på måtten), men nu när grejerna börjar sitta på plats har den ”slimmat” till sig. Tror det blir ännu bättre med lite färg på däcket..

comp080226_04.jpg
Form

Formen till sargen gör jag i samma rosa isolerplast som resten av gjutningarna – såga ut små bitar och smältlimma (snåla med limmet..) på plats. Sen formar jag bredd, höjd och böj så man får känslan av hur den färdiga sargen kommer att te sig. Ett lager maskeringstejp för att gardera mot att någon bit släpper och sen på med tunn skyddsplast som släppmedel.

comp080226_05.jpg
Fiber

Brukar lägga ca tio lager fiber – tre kol och resten glas. Försök lägga bitarna med skarvarna så lite omlott som möjligt så blir det inte så mycket att slipa ner sen.

comp080226_06.jpg
Många lager..

comp080226_07.jpg
Klar

comp080226_08.jpg
På plats igen

Dagen efter har den härdat så pass mycket att man försiktigt kan bända loss den samt grovsåga & raspa till formen. Sen är det bara att limma fast med förtjockad epoxi, spackla hålkärl och lägga några förstärkningsremsor på in och utsida. Brukar dubblera i fram och bakkant eftersom jag alltid lyfter där.
Det finns även bilder och text från mitt förra bygge..

comp080226_09.jpg
Verktyg

Vi har årsmöte på kanotklubben nu i helgen så sekreteraren har lite annat pyssel några dagar framöver. Men det kommer uppdateringar så fort jag har något mer att visa..

/ Ulf

11 kommentarer till “Kolfibersarg

 1. eriksjos

  Nu är du ju köra ett försiktigt varv i kanalen!

  Årsmöte?! Då kan ni väl utse en webmaster så det händer nåt på sajten? Sista inlägget i loggboken från 2005?

 2. Ulf

  Vet inte om det har hänt så mycket nytt sen 2005 faktiskt.. Men en ny webmaster hade suttit fint! Och gärna en ny hemsida (och ny sekreterare också kanske..), om man nu får önska..!
  Faktum att det inte ens har blivit några varv i kanalen i år – senast jag satt i kajaken var i Burlövsbadet.. Skäms.
  / Ulf

 3. Göran

  Nu är loggboken uppdaterad!

  Jag gick nämligen in och tog bort mitt namn från de namn som har hand om loggen. Hoppas att Erik S. blir glad nu när sidan blivit mera levande. Det kan nu finnas skäl att surfa in på sidan regelbundet. En uppdatering till kan vara på gång. Nämligen den att Björn kanske också går in och redigerar bort sitt namn. 🙂

 4. Ulf

  Förutom att vissa undersåtar inte alltid visar styrelsemedlemmar tillbörlig respekt så är stämningen på klubben toppen. Får väl avprogrammera deras passerkort några gånger så dom lugnar ner sig..
  / Ulf

 5. Mats

  Hoppas det var en tillfällighet att komma från byggämnet….

  Mats. En trogen läsare men inte klubbmedlem.

 6. Clas

  För sittbrunns sargens form ”Rosa isolerplast” .
  Vilken varubeteckning och vem levererar?

 7. Ulf

  Kommer faktiskt inte ihåg vad den hette men några varumärken är Ecoprim och Jackofoam – finns på alla byggvaruhus som skivor i olika tjocklekar. En tätare form av frigolit, som inte suger upp vatten men skräpar tyvärr ner ungefär lika mycket..
  / Ulf

 8. Gunnar

  Hej”tack för tipsen gällan de ribb i sargen

  har efter det bestämt att det blir kolfiber fläns, du beskriver att du kör med 3 lager kol o 10 lager glas. I vilken ordning?

  1,5,1,5,1

  och sen ett par lager under och över med glas som kan slipas o ej smutsa ner

  dvs totalt ca 17 Lgr?

  Med vänlig hälsning Gunnar

 9. Ulf Post author

  Ooo.. Det var ett tag sen sist så jag fick lusläsa mina egna texter.. Jag tror att jag brukar göra ungefär så här:
  GGKGKGKGGG – det blir 10 lager totalt, i första steget.. Inklusive att börja o sluta med 2 lager glasfiber (för att det ska bli lättare att slipa jämnt – kolfibern smutsar ju ner mycket mer). Sen när jag limmar fast sargen så kommer det ju till lite förstärkningsremsor. På utsidan ett lager runt om och dubbla fram, bak, och utefter kanterna (alltså där belastningen är som störst). Runt insidan viker jag bara 1 (+1 extra fram o sida..) remsa längs den främre halvan av sittbrunnen (och bara upp mot de stående bitarna..). Den bakre delen fäster jag sedan mot min intgrerade sits. Men innan jag börjar med sitsen så lägger jag ett sista snobblager kolfiber runt hela sargen. Brukar klippa en 8-10 bitar i solfjäderform och föröka passa in så gott det går. Vill du offra en hel bit så blir det nog något snyggare..

  Så totalt består sargen av ca 10+2+1 = 13-14 lager. 4 kol o resten glas. Det har hållit för alla mina byggen, efter den första..

  Hm, det vart ganska rörigt.. Tror att den här beskrivnigen är antagligen den tydligaste (eller minst röriga..) på min hemsida..

  / Ulf

 10. Gunnar

  tack för beskrivningen – solklar, fundera just på om kolfibern var så flexibel så man kunde lägga 1 bit.aldrig arbetat m
  ed det förrut. testar mvh G

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *