Koster – österut

Havstenssund Bohuslän 170429-01 Det är lätt att fastna här ute och klockan hann bli halv tre innan jag fikat klart och packat ner allt i kajaken igen. Sälarna hade inte kommit upp på land ännu utan simmade runt ut o in bland stenarna för att hålla koll på inkräktaren i den gula sparkdräkten. De följde troget efter den första biten men tröttnade snart när jag kom ut på öppet vatten.
Vinden hade precis som utlovat ökat något, antagligen lite hjälpt av sjöbrisen också. Sjövädret sa mellan 5 o 10 m/s och det stämde nog ganska bra. Tillbaks till Koster i halvmeterhög sjö, snett in från sidan.


Kajakparkering
stor bild

Framme vid Norrvikarna låg det några båtar i första viken men vid sandstranden är det så grunt att det oftast är fritt. Åtminstone så här års. Träffade dock två norska kvinnor, Britta och Urd, som precis hade badat och jag frågade om jag fick slå mig ner. Lång kaffepaus och mycket trevlig pratstund. Det är lite kul när man stöter på folk vid sådana här spontana möten på oväntade platser. Tycker nästan alltid det blir bra och ger en fin känsla efteråt!
Nån timma senare var det dags att dra vidare. Planen var att tälta på den gamla favoriten Stora Tenholmen, men jag ville kolla upp om det gick att få en kall öl på Strandkanten vid Västra bryggan i Kostersundet. Förra året missade jag precis..


Norrvikarna
stor bild


Inomskärs innanför Saltholmen
stor bild

Paddlade in i Hasslevikarna för att se om det gick att ta sig igenom nere vi campingen. Nix. Bara att vända runt och sakta dra sig ut på djupt vatten igen..
Det är lite kul att när SVT gjorde en kriminalserie där mordfallet utspelade sig på Nord-Koster, valde de Hasslevikarna. Utgångspunkten till historien är att en kvinna grävs ner vid strandkanten, med bara huvudet fritt, och drunknar när tidvattnet kommer in. De hade nog ha dragit en aningens på sannolikheten där.. Här är så grunt att man måste ligga platt på mage för att möjligtvis få in lite fukt i näsan, även vid högvatten, gräva ett hål i en blandning av blöt sand och gyttja är näst intill omöjligt och den pittoreska fyren de hade i bakgrunden lyser i verkligheten med sin frånvaro. Kanske ska be dem anlita en överpetig paddlare till researchen nästa gång.. 🙂


Ingen landstigning..


..bättre här, bland de andra leksakerna..

Tillbaks runt Korsholmen, innanför Saltholmen och ner i Koster sundet. Mer folk i rörelse nu, några som eldade blöta fjolårslöv och en del båtar på väg ut o in. Hördes på håll att Strandkanten var öppet och det var helt ok att komma in i saltspräcklig torrdräkt. En kall Kosteröl i solen satt fint..!


Ölpaus Strandkanten


Stora Tenholmen
stor bild

Fastnade igen och kom inte fram till Stora Tenholmen förrän strax innan sju. Lite glest med gräsmatta så här i början av säsongen men precis inne vid klippkanten passade Unnat in. Mjuka plättar, utan risodling i efter allt regnet, är verkligen bristvara här ute. Det är bra med små kupoltält.
Upp med tältet och sen ett snabbt, mycket snabbt, sanitetsdopp. Kan inte ha varit många grader över nollan, men jag såg i alla fall inga isflak. På med torra kläder och därefter upphopp på stället, för att återfå tvåsiffrig kroppstemperatur. Rekorderlig påsmat och sen en kort slummer. Jag kände att jag låg lite efter med sömnen och tänkte gå o lägga mig tidigt den här kvällen. Alltså bäst att vara utvilad så man inte missade det. Eller hur det nu var..


Kvällspromenad
stor bild


Rinnande klippor
stor bild


Solnedgång Valborgsmässoafton
stor bild

Pallrade mig upp och tog en kort promenad runt norrsidan av ön. Inga får på den här ön heller och jag skrämde inte upp några gäss eller ejdrar. Häckningen verkade rejält försenad. Men åter en fin solnedgång.
Orkade inte vänta ut sena sjövädret. Somnade snabbt..


Lågvatten måndag morgon
stor bild

Vaknade åter tidigt av den stekande solen. Prognosen var ungefär samma som gårdagen, morgonen lugnt, sen ökande upp mot 5 till 10 m/s. Från nordost till nordväst. Skulle nog funka bra för paddling ner till Ursholmen.
Ut med alla grejerna på tork, frukost, kort ösväng och sen hyggligt snabb packning. Paddelklar halv tio ungefär. Kändes som det var lite varmare i luften idag men fortfarande precis lagom med torrdräkt och tunt underställ. Håller dock inte för några längre simturer utan man måste vara beredd på att komma upp i kajaken rätt snabbt. Våren är ofta en kompromiss när det gäller paddelkläder, väldigt varmt i luften och väääldigt kallt i vattnet..


Paddeldags igen
stor bild


Förbi Jutholmen..
stor bild

Paddlade som vanligt sydsydväst ner genom de smala sunden vid Jutholmen, Hästholmen och Måskär. Här hittar man flera smala rännor som gjorda för paddling.
Ut på öppet vatten och sikte på Klåvningarna. Nu kunde man känna en knapp förnimbar rörelse i vattnet, men inte alls lika mycket som i går. Borde kunna gå att hoppa i land på öarna. Våskär strax söder om är ganska platt och där kan man ofta hitta smala flikar o flata hällar om det inte går för mycket vågor. Men Klåvningarna är betydligt brantare och nästan helt släta överallt. Har snurrat runt flera gånger och bara hittat ett ställe som funkar för kajaker. Oavsett hur rädd man är om lacken, och bara i mycket lugn sjö. Men är det läge så är de klart värda ett besök.


..och Måskär
stor bild


Spegel
stor bild


Klåvningarna
stor bild


En trut..
stor bild


..två till
stor bild


Inte helt lätt att gå iland
stor bild


Höga klippor..
stor bild

Tog ett varv genom de yttre skären och sen tillbaka runt den största ön, där hopp-i-landplatsen ligger på nordost spetsen. Gott om havstulpaner ger bra grepp och nya fina repor i botten. Sprang runt uppe på toppen en stund och sen tillbaks till kajaken igen. Det finns ingenting att binda fast här ute så man vill inte lämna den ur sikte för länge.
Klåvningarna kräver kaffe o kaka, särskilt när det är så här fint väder.


..och smala sund
stor bild


Säl utanför Våskär
stor bild


In mot Ursholmen
stor bild

Vidare söderut runt Våskären. Här mötte jag en ensam säl som höll koll på läget. In mot Ursholmen och hamnen på insidan. Det låg några större plastbåtar med ett gäng killar som skulle bada. Det hördes över hela ön när de hoppade i. Lika kallt i vattnet idag ja..
Lite osmidig landstigning men en bit förbi bryggorna är det hyggligt grunt i alla fall. Drog iland kajaken och sen promenad upp på berget till dubbelfyrarna. Först via utedasset förstås.


Randigt berg
stor bild


Båtparkering, en billig och några dyrare..
stor bild


Vägen upp
stor bild


Utsikt södra Koster
stor bild

Klar luft och fin utsikt. Det blåste fortfarande nästan ingenting och havet låg som en spegel.
Ner till kajaken igen och lunch i solen. Såg nog lite lustigt ut där jag satt i mina knallgula kläder på nästan lika gula lavar. Bra kamouflage liksom. Ingen förändring vid ettvädret men jag förväntade att vinden skulle börja öka snart. Dags att dra sig österut.


Dubbelfyr och museum
stor bild


Gul o svart fika
stor bild


Ut mot havet igen
stor bild


Utsida Ursholmen
stor bild

När det är så här pass lugnt o nästan ingen dyning är det kul att stryka tätt längs utsidan på Ursholmen. Ön är hög och klipporna branta, och det finns flera smala sund och vikar att paddla ut och in i. Ganska gott om fågel men inga sälar här ute nu.


Guld i berget
stor bild


Innanför Flatskär
stor bild


Låga skär vid Stora Sockna
stor bild

Fortsatte österut en bit och vek sedan av norrut. Området runt Stora Sockna är sälskyddsområde men kom på att det inte börjar gälla förrän den 15:e. Har inte paddlat igenom så många gånger förut så det var dumt att inte passa på nu. Här är skären mycket mindre och lägre, och på flera håll lyste sandbottnen varmt turkosgrönt under kajaken. Fortfarande inga sälar o bara fåglar. Tror de möjligtvis har blandat ihop sina skyddsområden. Särskilt gässen protesterar högljutt.


Grönt vatten
stor bild


Lunchstrand Store Bror
stor bild

Upp mellan Lille och Store Bror till den fina sandstranden mittemot Tjälleskär. Jättebra ställe men tyvärr är gräsremsan vid stranden precis för smal. Inte ens mitt tält får plats och jag har inte hittat några vettiga klipphällar i närheten heller. Fast som fikastopp är det helt hundra. Bad hade även funkat vid mer tjänlig väderlek.
Efter kaffet satt jag o slumrade mot Kosterhavets informationsskylt en lång stund..


Skåreskär
stor bild


Fikastrand Ramsö
stor bild

Vidare rakt österut och genom det smala sundet vid Skåreskär. Ibland ser man inte om det går att passera förrän man rundar den absolut sista stenen. Gick bra nu. Hopp över till Ramsö och viken strax söder om hamnen. Tänkte ta en avslutande Kosterfika innan paddlingen över fjorden, och dessutom kolla in ön lite mer. Det finns flera fina pausstränder både på in och utsidan, men jag har missat att se mig omkring. Krokig stig genom berget ner till hamnen. Där var det liv o rörelse, Ramsö är ju en av de få bebodda öarna här ute.


Hamnen Ramsö
stor bild


Sjöräddningen
stor bild


När man väntar aningens för länge med att byta muddar..


Sista koppen kaffe, bara hemåt kvar..
stor bild

Tömde det sista i termosen och tejpade ihop latexmudden på ena armen som hade spruckit. Inte jättesnyggt men funkis för paddlingen tillbaks.
Nu hade vinden börjat öka och det skulle bli fin medvind över fjorden. Ner längs med västsidan, innanför några stenar och sen sikte på Svangen.
I början var det rätt lugnt eftersom jag låg i lä, men efterhand började sjön bygga upp. Småsurfade hela andra halvan och det tog inte ens en halvtimma över. Snittfart ungefär 9,5 km/h, med lagom paddling i fullastad havskajak. Mer sånt tack.


Söderut runt Ramsö
stor bild


Svangen Fl WRG 3s 16M
stor bild


Sista horisonten
stor bild

Innanför Svangen, en kort äppelpaus på vattnet, och sen vidare söderut. In mellan Grundskären och sen runt Spetsen på Kalvön. Sista biten är lite dryg. Man ser Havstenssund på långt håll men sträckan är ganska utdragen. Och ofta vill man ju egentligen inte riktigt hem..
Ner genom sundet, upp med kajaken, hämta bilen och till sist ett snabbt dopp. Skönt när man ska sitta hela vägen i bilen sen.


Dags att sakta ner
stor bild


Havstenssund
stor bild


Mot Malmö..

Det började lite tveksamt med regn halva vägen upp, men sen blev allt bara bättre. Jättefint väder, mycket säl och fågel fast ovanligt lite folk ute ännu. Trodde nog långhelg och fint väder skulle locka mer. Nya kajaken funkade perfekt och de första reporna fixades. Alla fingrar i behåll och någorlunda fungerande..

Paddlat en del: 19+20+23 km.

Karta över hela turen.

Fler bilder på flickr.

/ Ulf

3 kommentarer till “Koster – österut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *