Sits

comp080310_01.jpg

Nu är årsmötet över och det mesta pappersarbetet avklarat så man kan smita in i verkstan utan att skämmas igen. Jag har visserligen inte kunnat hålla fingrarna helt bort men nu är det dags att lägga in slutspurten innan våren kör igång på riktigt..
Jag bestämde mig i ett tidigt stadium för att använda samma fasta sits som på de senaste båtarna – visserligen ger den väl inte optimal sittställning för snabbpaddling och inställningsmöjligheterna är, milt uttryckt, ganska begränsade. Men jag är ganska hemma i den, sitter bra och tycker ändå att jag kan hålla ett hyggligt tempo. Och sen vill jag ju ha lite mer ”surfski”-feeling på den här kajaken, för att den ska funka i vågor – och där sitter man ju ungefär på samma sätt. Vi får väl se hur det går om nån månad..

comp080310_02.jpg
Slipa sarg innan sista lagret kolfiber

comp080310_03.jpg
Gjuta

Jag har kvar gjutformen från gamla kajaken så det var bara att polera upp och på med släppmedel igen. Lade på tre lager kol och fyra vanlig glasfiberväv, plus några riktade remsor i mitten. Börja och avsluta alltid med hela vävar. Mer info från förra gången..

comp080310_04.jpg
Det ska passa..

När allt är torrt bräcker jag loss sitsen från formen. Inte helt enkelt – man får använda ”lagom” mycket våld.. Sen grovformar jag ovankanten och punktar fast den med snabbepoxi i däcket. Nu vart det en aningens snett så dagen efter tog jag loss den igen och justerade några millimeter..
När jag sen tycker det ser bra ut sätter jag tillbaka närmaste spant framför och grovformar nederdelen av sitsen. Det blir lite prova och raspa innan man är nöjd..

comp080310_05.jpg
Smalt runt omkring..

comp080310_06.jpg
På plats

comp080310_07.jpg
Sittbrunn

På baksidan under däcket lägger jag först hålkärl och sen fem lager – börja med en smal 1 cm, sen 2cm osv, och avsluta med en bred remsa över allt, så blir det lättare att slipa. På insidan räcker det med två smala remsor.
Det kan bli ganska stora krafter här så det gäller att det sitter ordentligt.

comp080310_08.jpg
Ny vy..

Jag har fått flytta kajaken en bit för att vaktmästarna ska börja reparera våra bryggor – därav den nya vinkeln på bilderna..
Nu ska jag bara få ihop några linfästen också, innan jag kör igång med roder & styrning. Sen är det väl snart dags att limma ihop halvorna..

/ Ulf

5 kommentarer till “Sits

 1. Robert R

  Dräggel…

  Den sitsen blir fin, hur har du gjort formen i läge ett, har du gjutit av din egen ”akter”?
  För mig blir det ett styroformjobb med liggunderlag, en BT-standard som fungerar gott. Eventuellt blir det stöd på sidorna mellan skrovet och höften, för att jag skall sitta kvar ordentligt.

  Keep it up, så får jag snart önska dig detsamma som du nyss önskat mig!

  /Robert

 2. Ulf

  Näe, inte gjuta av baken – även om jag har hört de som gjort det..!
  Jag utgick faktiskt också från en BT-standardsits som jag satt bra i. Tog alltså sitsen, mätte in avstånd till sarg och fotstöd, och tejpade fast den i det nya bygget. Sen klippte jag ut en massa kartongbitar och formade ungefärliga sidor och rygg (mycket tejp här också..), och därefter plastade jag in allt och på med gips & remsor. Då fick jag fram en ruff gipsplugg som jag efter bearbetning kunde gjuta av. Tyvärr hade jag för lite släppmedel på gipset så jag fick hacka bort det bit för bit.. Man lär sig..
  Men slutresultatet är jag nöjd med. Jag sitter ok, har bra kontakt med kajaken och det är mycket lätt att tömma sittbrunnen. Och ryggstöd har jag faktiskt aldrig saknat.
  Ett snabbare alternativ är att hitta en köpekajak som du sitter bra i och gjut av den sitsen. Lättare än man tror. Men jag säger det igen – se för allt i världen till att inte snåla med släppmedel..
  / Ulf

 3. Siven

  nu börjar jag bli orolig. Tycker inte det hänt så mycket i verkstan på några dagar och där flitens lampa normalt lyser har det varit mörkt när man kommer ner till klubben. Antar att det är jobb som spökar. eller är det ett jag vill inte bli färdig än syndrom månne?

 4. Ulf

  Jo, det har varit lite lågtempo ett tag. Dels jobb hemma och på klubben, men oxå mycke inte-vill-bli-klar syndrom antagligen. Kan i o f s vara en släng av lathet också.. Eller bara lite gnällig..
  Men det blir nog ett ryck nu i helgen, så du får väl kolla in efter vildmarksmässan igen..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *