Väderöarna – Hamnerö

Hamburgsund Bohuslän 170525-27 Hela vintern och halva våren gick åt att bygga kajak och jag var så gott som konstant inlåst i verkstan. Fast bara den blev klar o kom i vattnet tänkte jag det skulle bli ordning på paddlandet igen. Men då började det rulla in ritjobb i stället. Ganska många jobb. Så det var inte förrän Kristi himmelsfärdshelgen som jag åter fick några lediga dagar. Och när de då dessutom lovade hyggligt väder på västkusten fick det blir så. Jag hade ju missat Väderöarna tidigare i mars så det borde kunna prickas av nu. Visserligen gällde fågel o sälskyddet nu men stugsemester på Hamnerö är rätt ok det med.
Det blåste hygglig sydvästan några dagar innan och höll i sig hela vägen upp till Göteborg. Senare under eftermiddag-kväll skulle det dock lägga sig och långsamt vrida upp mot nord. Kollade av Viva några gånger då o då och märkte att vinden inte hade någon direkt brådska att lugna ner sig..


Hamburgsund torsdag kväll
stor bild

Stilla och mulet när jag kom fram till Hamburgsund, gissade dock att det kunde bli något stökigare sen. Man måste alltid ut o se på plats. I med grejerna, parkerade bilen och upp genom sundet strax efter sex. Solen skulle inte gå ner förrän precis innan tio så det var gott om tid. När jag vek av västerut syntes klar himmel ut över havet. Kunde nog bli en fin kväll.


Ljus vid horisonten
stor bild


Soten Svartskär Fl(3) WRG 9s 8M
stor bild

I början var det ganska lugn sjö som rullade in mellan öarna, men efter Soten Svartskär började den bygga upp mer o mer. Inte så mycket vind som befarat fast en rejäl dyning i botten. Än så länge helt hanterbart dock.
Fortsatte ut till Stora Håskär för en snabb kisspaus och beslut om överfart. Som det verkade hittills skulle det nog funka bra. Fast man vet ju av erfarenhet att Väderöfjorden brukar kunna stöka till det lite extra. Alternativet var att tälta på nån ö i närheten o sen prova tidigt morgon bitti i stället. Men det vore ju synd att inte testa i alla fall, och jag var inte jättesugen på Vedholmen igen..


Kort paus Stora Håskär


Ut mot Väderöfjorden

Det ligger några stenar utanför Håskär och sen stökade det till runt Svartingarna, men därefter rätt ok. Vågorna var förhållandevis långa sen tidigare på dagen, och eftersom det skulle mojna framåt kvällen kände jag ingen större oro. Passerade en ensam fiskebåt som inte heller verkade ta någon större notis av mig.
Fast ungefär halvvägs över märkte jag att vinden ökat igen, nu helt västlig. Så förutom dyning började det bygga upp vindsjö rakt framifrån. Lätt att parera men betydligt trögare att jobba sig framåt. Sol och saltstänk om vartannat. Tidvis var det riktigt tungt och jag hörde dagen efter, av en båtägare jag mötte, att det legat uppåt 10 m/s på Storön. I nån by kanske men medelvinden antagligen betydligt lägre. På gränsen för ensampaddling härute i maj, och då o då funderade jag på om det här var en så jättebra idé egentligen..


Snart inomskärs igen


Ärholmen
stor bild


Framme Hamnerö
stor bild

Tillslut kom jag i alla fall in i lä bakom öarna samtidigt som det klarnade upp nästan helt. Konstig känsla att glida fram bland öarna, lugnt o fint i ett varmt kvällsljus, efter en sån paddling över. In i viken på Hamnerö och upp med grejerna i den västra stugan. Man kan aldrig vara helt hundra men så här års brukar det finnas plats..
Jag var rätt mör i kroppen efter överfarten så det fick bli en snabb kaffe o kex innan bad och torra kläder. Hyggligt varmt i vattnet, skulle gissa runt 15° nånting.


Snabb kommaframfika..


Hummerstugor
stor bild


Solen på väg ner
stor bild

Mer mat och sen dags för en promenad upp på berget. När man är här tidigare på året brukar det vara mycket fågel, mest ejder och gås, som häckar överallt bland klipporna. Känns alltid kymigt att behöva skrämma upp dem i onödan. Vare sig man försöker smyga, alternativt småvissla för visa sig, ligger de o trycker tills man har foten några centimeter ovanför deras huvuden. Då lyfter de rakt upp i ansiktet på en. Antagligen är båda lika skraja. Och de går aldrig att se på förhand, deras camouflage är näst intill perfekt. Men nu var jag osäker, det var ju betydligt senare på säsongen. Fast o andra sidan hade våren varit rejält försenad. Jaja, jag skulle väl få se..


Mycket fågel..
stor bild


..i alla..
stor bild


..väderstrecken
stor bild

Nu visade det sig att jag bara hittade en enda häckande ejder, men o andra sidan cirkus en miljard seglande trutar. Hela himmeln var proppfull av fågel som låg o surfade i vinden. De skränade en del men de verkade inte rädda eller irriterade. Lätt surrealistisk känsla, en blandning av Hitchcocks skräckfilm och fågelöar ute i Atlanten ungefär.
Mycket strandkål och ännu mer trift som var nästan självlysande i den nedgående solen. Nu nästan helt klar himmel också, bara tunna moln in över land. På håll kunde man urskönja byggställningen runt fyren på Väderöbod.


Strandkål
stor bild


Trift
stor bild


Fågelberg
stor bild


Sista solen över Storön
stor bild

Jättefin promenad och skön avslutning på kvällen. Kontrasten mot vädret iland och paddlingen över gjorde säkert upplevelsen ännu större. Tillbaks i stugan fick det bli en varma koppen innan pysslet med liggunderlag och sovsäck. Det satt en stor spindel i fönstret men den verkade inte överdrivet aggressiv så den fick bli kvar. Man ska väl vara snäll när man kommer som oväntat besök.
Sofforna är precis tillräckligt långa o breda för mig. Inte många millimeter över dock och man får inte snurra runt för mycket. I vanliga fall brukar jag sova lite lättare första natten men nu var det inga större problem. Hann väl knappt dra upp dragkedjan på sovsäcken innan jag somnade..


Husdjur


Fredag morgon på Hamnerö
stor bild

Vaknade jättetidigt och spejade ut genom fönstret, helt klarblått! Dubbelkollade vädret i telefonen och det verkade bra där med. Svaga växlande vindar och sol hela dagen. Perfekt för en sväng runt öarna här ute, och sen dra sig in till Fjällbacka till kvällen.
Fixade frukost innan en kort morgonpromenad. Vilken skillnad sen i går. Nu låg havet nästan helt platt och det var sommar i luften. Kaffe, packa ner allt i kajaken och sen städa stugan och skriva in sig i boken. Klar i kajaken strax efter nio.


Lugnt i viken
stor bild


Dags att paddla igen
stor bild


Söderut
stor bild

Eftersom det mesta västerut var skyddat nu tänkte jag börja med en sväng kring södra öarna. Passerar ofta förbi utan att stanna, och ville passa på o kolla om man kanske kunde hitta något roligt hopp i land-ställe. Är det bara lugnt går det nästan alltid att hitta nån stans att landa på. Problemet är bara att det nästan aldrig är lugnt här ute. Och även en svag dyning kan skoja till det ordentligt vid landstigning på såphala stenar..
Några lekfulla sälar plaskade omkring utanför viken men försvann när jag ärmade mig. Ner mellan skären och runt Lyngö. En del halvplana klippor men inget som ens påminde om stränder. Hamnerö är verkligen en gåva här.


Flacka klippor
stor bild


Branta klippor
stor bild


Runt Lyngö
stor bild


Skålholmen Fl WRG 6s 8M
stor bild

Vidare norrut igen. Förbi Hamnerö och Grötskär och upp mot Storön. Gick innanför Plogjärnet och försökte hålla distansen till fågelskyddet. Här vart det plötsligt lite stökigt igen. Några grynnor och svall upp mot Ramnö. Misstänker att det var en del ström i botten som ställde till det.


Norrut igen
stor bild


Plogjärnet
stor bild


Bränningar
stor bild


Runt Ramnö
stor bild


Stora Hejan
stor bild

Runt Ramnö och in i hamnen på utsidan. En del båtar låg längs bryggan innanför Stora Hejan och folk som promenerade runt på Storön. Verkade ganska lugnt annars dock, typ långhelg men innan högsäsong. Rundade nordspetsen och sen ner till den inre hamnen. Upp med kajaken och byta till en tröja med mindre saltränder. Det var inte riktigt dags för mat ännu men man borde väl kunna klämma en förmiddagsöl på restaurangen. Och då bör man väl se någorlunda presentabel ut.


Runt Storön
stor bild


In mot hamnen
stor bild

Började med en sväng runt ön, för att sträcka på benen lite. Såg ett gäng tält på ängen och det förklarade nog alla vandrarna överallt. Även här var det ganska glest i båthamnen, fastän det var nästan sommarväder verkade båtfolket inte riktigt vaknat ännu. Eller inte hittat hit ut i alla fall. Men mest norska flaggor som vanligt dock. Hm, de kanske är lite köldtåligare..


Grönt
stor bild


Brant trappa


Utsikt lotsutkik
stor bild


Väderövakthund

Jodå, det var öppet både på värdshuset och lotsutkiken. Känns riktigt lyxigt att sitta här i solen o klämma en kall mellis. Kontrasten mellan paddlingen och den karga naturen och bli serverad kalla drycker av trevlig personal gör väl det hela ännu bättre kanske. Funderar ofta på att försöka komma ut hit nån gång under vintern också. Om man dessutom kunde tajma en helg med snö eller riktigt busväder vore fräckt. Vet att de håller öppet runt jul och andra helgen men misstänker man måste boka ganska långt i förväg.
Hann med en kopp kaffe o kaka som efterrätt också. En öl till hade också funkat, kanske inte som sportdryck för paddlingen dock. Några andra gäster som också njöt av lugnet men turbåten med lunchätarna hade inte anlänt ännu.


Ölpaus


Lunchgäster på väg in
stor bild


Hej då Väderöarna
stor bild

Tillbaks till kajaken och fundera på nästa stopp. Fortfarande fint härute men när jag kollade av vädret verkade det plötsligt som det kunde bli sämre under morgondagen. Jaja, dags att korsa fjorden och paddla vidare bland öarna i Fjällbackaskärgården i stället..

Fortsättning följer här..

/ Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *