Väderöarna – Fjällbacka

Hamburgsund Bohuslän 170525-27 Paddlingen tillbaks över Väderöfjorden var något helt annan än resan ut. Nu hade den svaga vinden från i morse mojnat helt med bara några krusningar på vattenytan då o då. Inåt land låg det spridda vackertväder-moln och här ute stekte solen från en klarblå himmel. Tidvis kunde man känna en svag dyning i botten men annars var havet nästan helt platt. Några passerande segelbåtar, som faktiskt försökte segla i den svaga brisen. Och ett gäng motorbåtar, som vanligt på full motorvolym, kanske på väg ut för att käka lunch på värdshuset. Kontrasten mot gårdagen var total.


Mot fastlandet
stor bild


Lugn fjord
stor bild


Inomskärs igen
stor bild

Märkte knappt någon ström och paddlingen gick smidigt över. Mötte en ensam säl ungefär halvvägs. Tog väl dryga en trekvart innan jag närmade mig skären utanför Lyngö. Det är målat ett stort märke på klippan och precis därunder går en smal ränna in. Här kan vara riktigt stökigt vid fel väder, men när det är lugnt som nu, finns många fina passager här och hela vägen upp mot Klättarna.


Ordentligt utmärkt
stor bild


Södra Väderöarna vid horisonten
stor bild


Lunch vid Lyngö
stor bild

Innanför ligger som en lagun, mellan höga klippor på Lyngö och låga skär söder om. Inga stränder men man kan landa på norra spetsen av den yttersta ön. Om det inte går dyning, eller man är alltför rädd om bottenfärgen..
Idag var det perfekt läge. Upp med kajaken, lunch, väldigt kort öpromenad och längre snooze i solen. En liten motorbåt längre in i viken fast den lättade efter en stund. Därefter var jag helt ensam. Skön eftermiddag. Strax efter fyra lyckades jag ta mig i kragen och kom i kajaken igen.


Hygglig utsikt
stor bild


Paddeldags igen
stor bild


Leta smala sund..
stor bild


.. jo det gick att komma igenom
stor bild


Söder Lyngö
stor bild

In genom ett annat smalt sund och sen vidare norrut på insidan av Lyngö. Hade gärna hoppat iland på själva Lyngö också men har inte hittat några bra ställen. Hela ostsidan är det bara branta klippor och bara på nordvästra spetsen finns det flackare partier. Fast då är man o andra sidan väldigt utsatt om vädret skulle vända. Annars är läget fräckt och det vore kul att kunna tälta här.
Mellan Klättarna och upp till Långeskär.


Klättarna
stor bild


Långeskär
stor bild

Vid Långeskär finns flera fina stränder o gräsmattor. Perfekt för kanotisterna och under högsäsong brukar de alltid stå några tält här. Dagbåtarna försvinner oftast på kvällen och eventuella större båtar får lägga till längre ut mot klipporna.
Funderade ett tag på att stanna här för natten, men klockan var ju knappt fem så det kändes lite tidigt. En kopp kaffe hanns med i alla fall. Precis när jag skulle vidare kom det några båtar som antagligen skulle stanna över. Det var nog rätt beslut att fortsätta.


Grön strand
stor bild


Slängerumpan, något stenigare strand..
stor bild

Vidare upp längs Slängerumpan och förbi den yttre viken. Här kan man till nöd land och det går nog att tälta också. Men det brukar vara rätt skräpigt och känns inte så mysigt. Även om utsikten är hundra. På norra sidan är det ett par djupare vikar och den första med hygglig stenstrand. Här kan man hitta några halvplana klippor men inga gräsmattor tyvärr. Annars är läget betydligt roligare och bör nog provtältas nån gång framöver.


..en del klippor också
stor bild


Ner utefter Norra Dyngön
stor bild

Fortsatte österut till Norra Dyngön och ner utefter insidan. Ville kolla in den norra tältplatsen vid nästet till Gluggholmen. Fin strand och en öppen gräsmatta mitt på toppen. Det ligger en gammal sjöbod precis söder om men jag har aldrig sett någon där. Inte mycket skydd men trevligt med öppet vatten nästan runt om. Passar också om man är några stycken då det är gott om plats. Hoppade fikan.


Dannholmen
stor bild


Lugn paddling
stor bild

Ner en kort bit till och sen över till Dannholmen. Här såg jag folk för första gången och flaggan var hissad. Fortsatt norrut förbi Lönnholmen och upp mot Stora Måkholmen. Hade inte stora förhoppningar om att det skulle vara tomt här med men ön är ju stor och det finns gott om plats.
Mycket riktigt såg jag både några tält och flera kajaker, dock inga båtar. Iland o kolla läget och jodå, det var inga problem med ett tält till. Det ena paret verkade vilja hålla sig för sig själva, men Lars o Wenche från Norge tyckte det ok med lite sällskap.


Framme Stora Måkholmen
stor bild


Prylarna på plats
stor bild


Klapperstenar
stor bild

Upp med grejerna, snabbt bad och sen kvällsmat tillsammans med tältgrannarna. De hade paddlat en hel del, både i Sverige och Norge, o vi hade mycket att snacka om. Trevlig kväll och kul att träffa likasinnade efter nån dag i ensamhet.
Senare på kvällen gick vi en sväng runt ön för att titta på solnedgången, de först och jag något efter. Lyckade gå lite väl nära de häckande fåglarna precis söder om berget och de upplyste mig ganska tydligt vad de tyckte om det. Lugnt på toppen dock och vi såg bara en ejder på ägg där. Fin solnedgång och sen tillbaks till tältet. Skönt o sova på gräsmatta.


En del fågel här med..
stor bild


..och trift..
stor bild


Solen går ner över Koster
stor bild


Kvällshimmel
stor bild


Något gråare lördagsmorgon
stor bild

När jag vaknade på lördagsmorgonen var det helt nytt väder igen, nu med tema grått. Disigt och hygglig sydvästan gjorde det enkelt att dra sig ner i säcken igen och ta sovmorgon. Kollade igen igenom vädret ordentligt och det såg ut att kunna hålla sig ungefär samma hela dagen, för att sen klarna upp framåt kvällen. Inte läge för glidarpaddling alltså utan mer bara ta sig tillbaks till bilen i Hamburgsund.


Ett annat Fjällbacka
stor bild


Tältplatskoll Lökholmen
stor bild

Det gick väl inte ultrasnabbt men jag lyckades packa ihop o komma iväg runt elva. Lars o Wenche var inne på samma linje och kom nog iväg ännu något senare tror jag. Inget regn, bara motvind och halvkass sikt.
Söderut mot Musörumpan och sen bort till södra spetsen på Lökholmen. Här ligger flera fina tältplättar med plats för hur många tält som helst. Den norra stranden var ledig nu men i den södra låg en liten dagbåt o tryckte. De verkade inte heller uppskatta vädret riktigt..


Över farleden
stor bild


Lunchpaus Norra Dyngön
stor bild

Över farleden till Norra Dyngön igen och upp på stranden. Sover man länge och börjar man paddla sent blir det snabbt lunch. Hittade en plats med helt lä och fastnade nog nån timma efter maten. Skönt att ligga i gräset, snooza och lyssna på fåglarna, med bara svagt vindbrus i bakgrunden.
Regnet höll sig fortfarande borta men dimman hade ingen brådska.


Ner mot Gluppö
stor bild


Solen kommer tillbaka
stor bild

Framåt tvåblecket pallrade jag mig vidare och paddlade söderut mot Gluppö. Fortfarande motvind fast nu kunde man börja skönja solen då o då. Till o med några glimtar blå himmel.
Efter att ha passerat sundet mellan Södra Kussmulan och Fläskön landade jag på Hästvom. Såg några som på o pysslade med husen och ville passa på o snacka lite. Har för mig att de är inblandade i stugorna ute på Hamnerö och det stämde bra. En jättetrevlig pratstund om Stugorna, Hästvom och de som levde där förr i tiden. Fick till o med mig en bok; Rune Johnssons ”Minnen från Fjällbacka skärgård” som gamla ägaren skrivit ner, om sin släkt och historia. Som minne för sina barnbarn. Fantastiskt roligt att få lite inblick i det hårda livet här förr i tiden!


Sommar igen
stor bild

Tillslut var det bara hem kvar. Mellan Trinisla och Gåsön, och sen ner till Hamburgsund. Nu i strålande solsken. Från dis o dimma till klarblå himmel på bara en timma. Dock inte lika varmt o skönt som gårdagen. Och tur var väl det, svårt nog att packa ihop och dra sig ner till Malmö ändå..


Stugby
stor bild


Sista horisonten
stor bild

Fantastisk helg med stora variationer. Från sol o vind på torsdagskvällen, sol o vindstilla på fredagen, till vind och dimma på lördagen. Typ allt utom regn alltså. Väldigt mycket fågel, mindre säl, lite båtar, några trevliga paddlare och ett kul möte på Hästvom!

Paddlat 13+28+16 km.

Karta över hela turen.

Fler bilder på flickr

/ Ulf

8 kommentarer till “Väderöarna – Fjällbacka

 1. Leif G Malmgren

  Härlig tur du gjorde o många fina bilder med bra tips blev det! Stort tack för en tydlig karta över turen! Mycket inspirerande. Lever din nybyggda kajak upp till dina förväntningar?

 2. Ingela Stinasdotter

  Kul å få resa runt öarna i Fjälbacka! Hade en kollega som bodde flera somrar med sin morfar på Hästvam. Roligt att få paddla hemifrån när blåsten viner i träden utanför.
  Bilderna du fotar är fantastiska och alla fåglar syns på bilderna fast de är pyttesmå. Ingen mobilkamera du använder precis. Tack Ulf hälsar Ingela

 3. Ulf Post author

  Leif; Jag har paddlat runt ganska mycket i Fjällbacka men hittar fortfarande nya ställen hela tiden. Särskilt nu innan det blir för trångt är det kul att fisa runt och kika på öarna o kolla möjliga tältplatser.
  Jo kajaken funkar bra! Helt nöjd och borde hålla mig borta från nybyggen, åtminstone några år framöver.. 🙂

  Ingela; Det var jätteroligt att träffa de som hade Hästvom och höra historien bakom. Kul också att de fortsätter sköta om stugan ute på Hamnerö, det är verkligen guld att kunna få sova över där!
  Jag har nästan alltid två kameror med, de funkar rätt ok. Plus en telefon som ju också har ganska bra grejer nuförtiden. Men det viktigaste jag lärt mig är att alltid ha kameran med! De flesta bra bilder tycker jag inte blir till när det planeras för mycket, utan vid de gånger som man bara råkar vara på rätt plats vid rätt tillfälle.. 🙂

 4. Wenche Solberg

  Hei Ulf. Artig å finne bloggen din med så fine bilder fra turen. Veldig hyggelig å møte deg på Måkholmen. Vi satte kursen mot Porsholmen og fant sola og et par padlevenner der. Hilsen Wenche og Lars

 5. Ulf Post author

  Hej Wenche, ja det var jättekul att träffas! Just de här oväntade o spontana möten tycker jag ofta blir trevliga. Särskilt utanför säsongen. Kanske är en viss sorts människor som är ute då.. 🙂 Hälsa Lars!

 6. Tomas

  Tack för en fin rapport med härliga bilder. Funderar på att ta en tur ut nästa helg då vädret verkar lovande!

 7. Ulf Post author

  Jo det ser riktigt fint ut i helgen, o nu ska det nog ha börjar lugna ner sig lite med båtfolket igen.. .)

 8. Bengt Jutell

  Jag letar efter karta som beskriver Väderöarnas läge.
  Var hittar jag denna karta?
  Vänligen
  Bengt Jutell (bengtjutell@gmail.com)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *