Roderlucka och linfästen

Jag har faktiskt inte latat mig fullt så mycket som det kanske ser ut men eftersom de senaste veckorna mest har bestått av småpyssel här och där så har det inte blivit så mycket med uppdateringarna. Men nu börjar det mesta falla på plats..
Det blir samma lösning på roder som jag började med, dock inte gjorde klart, på förra bygget. Alltså en lös lucka på akterdäck där man kan komma åt själva roderoket, medan resten av vajrar, axel osv sitter dolt inne i det vattentäta skottet.


Såga hål..

Eftersom jag vill ha luckan i plast så gjuter jag av träluckan och gör en ny i kol & glasfiber. Inte helt nödvändigt kanske men trä har en benägenhet att röra sig och så slipper man vara så rädd för sprickor och kantstötningar.


Trälucka (med plast på..), gjutform och färdig plastlucka


Tejpa på plats


Dags att gjuta

När det nya luckan är klar tejpar jag fast den på plats igen och gör en plugg för nedsänkningen. Rosa plast, blå plastfilm, tejp och släppmedel.. En mer utförlig beskrivning finns från förra gången.
Sen när allt är torrt kan man, förhoppningsvis, lossa den, rensa kanterna och prova in på plats och se till att däcket passar ordentligt.


Passa in


Roderrör

Jag gjöt roderröret i glasfiber. Smeta in en lämplig axel med smältlim från en limpistol – värme jämnar till den rätt ok. Sen penslar du på epoxi och låter det torka tills den klibbar, så är det lättare att fästa väven – därefter många varv väv.. Det sista man gör är att rulla in allt i en tunn plastfolie (som inte fäster) och tejpa ihop, för att få ett någorlunda slätt rör. När allt har torkat ordentligt kan man värma på metallröret och då fungerar smältlimmet som glidmedel.
I teorin. I praktiken kräver det en hel del våld att få loss grejerna..


Färdig

Med röret på plats drog jag tryckluftsslang för vajrarna och limmade & vävade fast allt.


Hål i stävar

Jag brukar också gjuta plaströr för linorna i stävarna. Här kan man köra en enklare variant och t ex använda en penna som plugg, och då gör det inte så mycket om den råkar bli lite misshandlad när man ska lossa den..


Mäta ut..

Mina linfästen består av en försänkt plastkopp med 4 mm rostfritt axelstål (eller sågade bultar..) genom – tar lite mer tid att göra men jag tycker det är värt besväret. Dom är otroligt starka, man kan trä flera linor igenom, inga uppstickande delar och allt slitage av blöta rep osv sker mot 7 lager plast – alltså liten risk att få in fukt i träet. Även här har jag några fler bilder från gjutningen och monteringen.


Plasta in..


Slipa jämnt, väv på och sen klart..

Nu har jag jobbat parallellt med styrsystem och skott också och jag hoppas hinna lägga upp de bilderna innan jag limmar ihop skrovet..

/ Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.