Vallerö

Orust 170622-24 Väderprognosen inför midsommar såg väl inte så där jättebra ut veckan innan, mest regn och en del vind. Ungefär som vanligt alltså. Skulle upp till Jacob o hans familj på Flatön ovanför Orust men tänkte att man kanske kunde klämma in lite paddling innan och efter. Typ sjösätta i Hälleviksstrand, övernatta på Vallerö, paddla upp på midsommaraftons morgon och sen tillbaks på lördagen. Jacob var också sugen på o komma ut och kund möta upp nånstans halvvägs. Lät som en bra plan, och funkade nästan hela vägen..
Rätt mycket trafik på torsdagseftermiddagen och jag var inte ute på Orust förrän strax innan nio. Det var nästan helt öde nere vid badplatsen och kändes inte alls som kvällen innan midsommarafton. Tunga moln men inget regn och ganska ljummet i luften. Packade snabbt ner alla grejerna, parkerade bilen och hoppade ner i kajaken runt halv tio. Solen hade ännu inte gått ner och det skulle nog vara hyggligt ljust minst en timma till.


Sjösättning Hälleviksstrand
stor bild


Porsnäsudde Fl(2)WRG 6s
stor bild

Mellan Vannholmarna och upp mot Porsnäsudde. Precis när jag rundade Saltö mötte jag en sjöräddningsbåt under utryckning med fulla blåljus. Det är lite som när man ser ambulansen, man blir alltid lite orolig och undrar vad som hänt.
Solen bröt igenom några gånger och väl ute på Käringöfjorden kunde man ana en ljus rand längs horisonten. Det verkade inte riktigt spricka upp men man kanske skulle slippa regn innan jag kommit fram och fått upp tältet. Mötte två till motorbåtar, annars helt tomt ute på vattnet. Började nästan undra om jag läst fel i almanackan, eller det var riktigt oväder på gång..


Ut mot Vallerö
stor bild


Vallerö sund torsdag kväll
stor bild


Måseskär
stor bild

Även framme på Vallerö var det öde. Förutom korna då, de brukar ju alltid möta upp. Såg dem bara på håll men fick städa lite innan jag slog upp tältet. Snabbt dopp och sen en promenad upp på berget. Tunga moln norröver, annars uppsprickande molntäcke. Kanske nån skur under natten men troligtvis inget ihållande regn. Knappt kännbar vind och helt lugnt ute på Vallerösund.
Klämde några mackor innan läggdags.


Läggdags
stor bild


Fredag morgon
stor bild

Vaknade tidigt av att solen stekte på tältet. Kikade ut och insåg att det nog skulle gå över, ljust längs horisonten men ganska grått rakt ovanför. Fast efter ett tag verkade det lätta upp och sommaren kom tillbaka. Enligt SMHI skulle det förhoppningsvis vara uppehåll hela dagen och risk för skurar först till kvällen. Svaga vindar, ökande under morgondagen. Fortfarande folktomt härute men misstänkte att de skulle börja dyka upp lite senare. Det var ju ändå midsommarafton.
Frukost, övandring, hälsa på korna och sen extra tupplur i tältet. Fick kontakt med Jacob och vi bestämde möte vid Gullholmen runt halv tolv.


Strandkor
stor bild


Gräskor
stor bild


Stilla ut mot havet
stor bild

I kajaken kvart över tio. Beslöt att ta utsidan av Härmanö på vägen upp. Det är ju inte alltid paddelbart här och gäller att passa på. Nästan helt stilla och knappt nån dyning ens. Både hav och himmel i olika toner av stålgråblått. Land något mer brungråsvart.
Ut genom sundet, mellan klippor o grynnor och sen förbi strax under huvudet. Gick långt in hela vägen upp och sen snett ut mot Hättan. Hittade ingen bra landstigning tyvärr så fortsatte runt nordspetsen på Härmanö.


Härmanö huvud
stor bild


Grå horisont
stor bild


Utanför Härmanö
stor bild


Hättan Fl(2)WRG 6s 8M
stor bild


Möte Gullholmen
stor bild

Trodde jag var ute i god tid och hade sett fram mot en snabb fika på Gullholmen, men precis under bron dök Jacob upp. Det var tydligen lite bråttom, dansen runt stången skulle börja kl ett. Och eftersom vi båda är tidsoptimister var vi var som vanligt inte ute i helt god tid.
Så, full fart till Flatön. Något fullare för Jacob i surfski och aningens trögare för mig i fullastad havskajak. Bra träning i alla fall..


Jacob och låga klippor
stor bild


Fredagsholmen FlWRG 3s
stor bild


In vid Strömholmen
stor bild


Jacob och höga klippor
stor bild

Upp mellan Högholmen och Stora Risholmen, förbi Fredagsholmen och sen ut på Ellösefjorden. Förbi fågelskydden vid Virholmarna och Kniparen, och upp i sundet mellan Malön och Skaftölandet. Svag medvind nu, vilket mest gjorde det ännu varmare.
Efter Strömholmen in under bron och sen framme. Det ligger en liten brygga här som är perfekt att dra upp kajakerna på. En dryg kilometer till deras hus men betydligt smidigare än den dyigare viken precis nedanför.


Framme Flatön


Midsommardans och hopp
stor bild


Midsommargunga
stor bild


Midsommartårta
stor bild

Snabb promenad, dusch o nya kläder sen bort till midsommardans vid kyrkan. Vi missade första delen men det verkade inte som nån direkt saknat oss.
På kvällen var det midsommarfest i ladan hos Jacobs & Jennys grannar. Jättetrevligt, massor med mat o dryck! Kanske något mer av det senare. Inte så mycket regn dock.


Midsommarkalas
stor bild

På lördagsmorgonen var några av oss lite trötta och det blev en ganska lugn start på dagen. Hade tänkt paddla tillbaks senare under eftermiddagen men nu hade vinden ökat ordentligt. Kulingvarning för Skagerack och redan uppe i 12-13 m/s sydväst. fast eftersom det mesta är inomskärs så borde det gå att ta sig fram. I lä bakom öarna och sen bara kort hopp över öppnare vatten. Jobbigt men inte direkt farligt. Jag valde att vänta och se, oftast brukar det ju mojna något framåt kvällen. Och jag hade ingen direkt brådska hem.


Örnnästet
stor bild


Ut på Ellösefjorden
stor bild

Men det verkade inte alls lugna ner sig, snarare tvärtom. Inne vid bryggorna märktes vinden knappt fast så fort jag började närma mig Ellösefjorden blev det betydligt motigare. Kämpade mig fram så nära kanten på Skaftö, för att söka lä, som det gick. Ibland verkade det ganska ok, men dels kom det kraftiga kastvindar, dels söker den ju sig fram genom alla smala passager. Ungefär jämna plågor alltså.
Jaja, kom tillslut fram till Jonsborg och första större hoppet över öppnare vatten ner till Fredagsholmen. Här var det plötsligt lugnare än väntat och jag började så smått hoppas på att det skulle funka hela vägen ner.


Öppet vatten
stor bild


Fika Pilgrimen
stor bild

Bakom Stora o Lilla Risholmen också rätt enkelt. Trögt över till Pilgrimen. Snabb fika och kolla vädret. Jaha, det hade ökat, och ingen ljusning i sikte. Beslöt att fortsätta ner och känna mig fram hur det verkade. Man kan alltid gissa utifrån siffror men det måste oftast ses på plats. Innanför Råön och fram till Stocken och det stora provet. Vid sydliga vindar trycks hela fjorden in här och motströmmen kan bli mycket stark.
Ut på öppet vatten och här var det något helt annat. Mycket kraftig vind och korta branta vågor på strax under metern. Knappt fart framåt och ryck o slit i paddeln. Tog mig ner in bakom Måvholmen och upp på sandstranden för att kolla läget. Nu 16 m/s i medel och uppåt 20 i byarna. Jo tack, det kändes. Blickade man ut mot Käringön så var det ännu stökigare och fortsätta ner runt Sörhällsudde verkade obra. En kort fundering på läget, lite hjälp att bära upp kajaken och sen en promenad bort till Stockens camping.


Innanför Råön
stor bild


Slutstation Stocken
stor bild

Det vimlar inte av taxi o bussar en lördagskväll på Orust men Stocken camping offrade sig o skjutsade ner mig till bilen i Hälleviksstrand. Stort tack för hjälpen! Hämta bil, köra tillbaks, rulla upp kajak o grejer, och sen ner till Malmö.
Det var helt rätt beslut. Visserligen hade det nog inte varit så farligt att paddla vidare, varmt i vattnet o nära land hade mest gjort det pinsamt om jag gått runt och fått släpa upp alla prylarna på klipporna. Kändes som jag kunde vänta med det till en annan gång, och med kajak som inte var fullt så nybyggd..
Annars jättefin helg o trevligt sällskap!

Paddlat 6+15+11 km.

Karta över hela turen.

Fler bilder på flickr.

/ Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *