Väderöarna – västerut

Hamburgsund Bohuslän 170826-28 Missade Väderöarna tidigt i våras och när jag sen kom tillbaka i maj var det mesta stängt av fågel o sälskydd. Hamnerö och Storön är fina men det är mycket roligare att komma ut och kunna paddla runt bland de yttre skären också. Dels för det fantastiska djurlivet, dels för den säregna naturen här. Berggrunden består inte av rosa granit som inne i Fjällbacka, utan grå gnejs, med strimmor av svart diabas. Som på Koster ungefär. Särskilt öarna runt Skitrarna, söder om Väderöbod, är speciella. Omväxlande låga mörka klippor, uppblandat med höga bulliga nästan vita höjder. Och oftast massor av säl. Överallt.
Vädret har väl inte varit riktigt på topp den här sommaren och även om jag har ganska flexibel arbetstid har det inte varit lätt att pricka in några fina dagar. Men nu i slutet av augusti såg det rätt hyggligt ut. Inget högtryck direkt men lugna vindar och kanske bara lite regn. Hade gärna prickat in mer sol också, men det var ju ändå godkänt för en sväng västerut igen.


Hamburgsund lördag kväll
stor bild

Resan upp tog längre än beräknat, många vägarbeten, och jag var inte framme i Hamburgsund förrän vid sex-blecket. Några som höll på o dra upp en båt och en fest i hamnstugan bredvid. Annars ganska lugn lördagskväll. Hade stänkt lite på vägen fast nu höll sig regnet i skinnet. Skönt. Paddlar gärna i regn men packar helst torrt. Kikade man upp mot himlen såg det dock ut att kunna bli en skur senare. Eller två.


Mörkt ut mot havet
stor bild


Soten Svartskär Fl(3) WRG 9s 8M
stor bild

Kom i vattnet halv sju ungefär, vänta på linfärjan och sen paddla upp genom sundet. Ett tag såg det lite ljusare ut men så fort jag vände västerut mot öppet vatten ändrades bilden en aning. Riktigt tunga moln in från söder och ganska säker nederbörd på gång. Dock varken vind eller vågor, utan bara lätt dyning från tidigare. Ljummet i luften också, så jag hade hoppat över paddeljackan och körde med bara neoprentröja. Typ – fryser man så paddlar man för långsamt – klädsel.
Följde Hamburgö, förbi Soten Svartskär och sen upp mot Rossholmen. Mötte några små båtar men annars tomt.


Ljusare norrut
stor bild


Solen återvänder en kort stund
stor bild

Även ute på Väderöfjorden kändes det rätt lugnt. Ljust norröver men mer mörksvart ner mot södra öarna. Inget problem med varken vind eller sjö och bara lätt sommar regn. I början. Efterhand mer ihållande. Fast när jag närmade mig Hamnerö lättade det plötsligt och solen tittade fram ett kort ögonblick.
Hade innan tvekat lite om jag skulle korsa fjorden och kanske övernatta närmare land första kvällen. Så fort allt kan svänga och så nöjd man kan känna sig. Paddlade in bland öarna i sista solen. Inga sälar och mindre fågel än i våras.


Innanför Hamnerö
stor bild


Lugnt i viken
stor bild


Grått ute vid Väderöbod
stor bild

Fram till viken och upp med alla grejerna i den västra stugan. Behövde inte stressa för att missa solnedgången utan kunde ta ett lugnt bad och på med torra kläder, innan promenad upp på ön. Allt var blött o halt så jag fick kliva försiktigt. Inga mer trasiga fötter eller fingrar tack. Helt jämngrått nu och bara ovanför Storön kunde man ana lite ljus himmel. Fast kvällsvädret lovade bot o bättring redan till morgonen. Stora solchanser, särskilt här längst ute i havsbandet.


Läggdags

Tillbaks till stugan och några mackor o varm choklad, medan man lyssnar på reprisen av Naturmorgon på P1. Bra program med massa engagerade människor som rör sig ute bland djur o natur. Lagom tempo, ingen reklam, och nästan alltid lär man sig nåt nyttigt. Man blir så glad att det fortfarande finns plats och pengar för sådana här program.
Husspindeln, eller hans kompis, var också kvar sen i våras. Skönt, allt samma och man känner sig hemma direkt. Sov med öppen dörr och vaknade några gånger av ett lätt regn på taket.


Husspindel


Söndag morgon
stor bild

Upp tidigt för att kolla soluppgången. Nähä, inte direkt jättesoligt, tillbaks till sovsäcken igen. Efter ett tag lyckade jag pallra mig upp igen, o fixade frukost. Och kaffe, en kort övandring, mer fika, vädra sovsäck och packa kajak. Klar ungefär elva. Eller strax efter. Semester. Läste igenom gästboken och skrev in mig.
Det var fortfarande mycket moln inåt landet, men betydligt ljusare ut över havet. Vinden hade vridit upp mer mot nordost, skulle öka något under dagen, för att sen mojna igen. Och nu sol på gång, lagom till paddlingen.


Inte mycket sol över Storön heller
stor bild


Vika om kartan
stor bild


Hummerstugor
stor bild


Dags att paddla vidare
stor bild


Söderut förbi Rörskär
stor bild

Följde inre sidan av Rörskär ner till Stora Klåvskär. Hittade en djup skyddad vik på västsidan men ingen riktigt bra landstigning tyvärr. Mest en del protesterande fåglar. Ungefär som vanligt här ute alltså.


Blått ut mot Boden
stor bild


Stora Klåvskär
stor bild


Säl o fågel vid Majskär
stor bild

Vidare västerut mot Majskär. Även här var det gott om fågel, och en hel del säl. Alla ska ner i vattnet och fram o kolla läget. Ligger man stilla en stund börjar de ploppa upp runtomkring en. Några framför men de flesta bakom ryggen. Det går bra så länge de inte känner sig utstirrade, då dyker de snabbt igen.


Runt Guleskär
stor bild


Sälspan vid Skitrarna
stor bild

Runt Guleskär, mer säl, och upp igenom Skitrarna, mycket mer säl. När jag gled ner i sundet såg jag massor av små korvar överallt på klipporna. De verkade inte bry sig så värst, eller så ville de bara ignorera mig. Jag kom riktigt nära innan de tyckte det räckte och rullade ner i vattnet.
Jag drog upp kajaken på en klippa precis bredvid, en gammal favorit, och tog fram fikan. Det är inte helt enkelt att hoppa iland här men om bara vågor o vind håller sig i skinnet, och man inte är överdrivet rätt om bottenfärgen, funkar det. Fantastisk utsikt och alltid trevligt sälskap.


Ganska slöa sälar
stor bild


Vita, gråa och svarta klippor
stor bild


Fikakompisar
stor bild

Sälarna låg kvar ute i vattnet en lång stund och kollade läget. Ville väl ha tillbaka sin klippa, eller smaka Ballerinakex. Till slut tröttnade de och jag kunde paddla vidare.
Ut runt Trolleskären mötte jag ett annat gäng. Eller samma, de presenterar ju sig inte och det kan vara svårt att riktigt se skillnaden ibland. Mer fågel också. Trutarna på ena stenen och ålakråkorna på den andra. Rättning i ledet.


Sälar vid Trolleskären
stor bild


En del fågel också
stor bild


In mot Väderöbod
stor bild


Nymålad fyr
stor bild

In mot Väderöbod igen. Fyren är nymålad nu i somras och lyser klarrött på långt håll. Jämfört med den blekrosa varianten är det verkligen stor skillnad.
Upp med kajaken i den lilla hamnen, kolla utedassen, öpromenad och lunch. Föreningen Väderöbod och Fyrsällskapet hade haft visning här ute förra helgen under internationella fyrdagen, men hade inte kunnat gå iland på grund av sjön. Nu kunde jag springa omkring själv härute, helt ensam. Även om man har moderna grejer får man gilla väderläget liksom.


Ingen risk för köbildning


Insjö
stor bild


Mer moln inåt land
stor bild

Kort slummer och sen lite kaffe till. Kollade vädret igen och inga större förändringar i sikte. Möjligtvis risk för regn igen under morgondagen. Och mer blåst. Hade ett tag funderat på en natt till utomskärs men lutade nu mer åt Fjällbacka igen. Jaja, det beslutet kunde vänta några timmar till.


Blå himmel västerut
stor bild


Motvind vid Stora Spruttan
stor bild

Klockan hann bli nästan tre innan jag kom ner i kajaken igen. Ut på öppet vatten och upp mot den norra ögruppen. En del motsjö förbi Stora Spruttan men sen lugnade det sig när jag kom i lä bakom de yttre skären. innanför Stora Mannskär och vidare till Valeskären.
Här brukar jag bara passera igenom men nu såg jag en fin liten vik där det gick ganska lätt att hoppa iland. Inte sandstrandlätt men utan allvarligare incidenter. Vind och vågriktning är som sagt avgörande för det mesta man gör här ute.


Fika Valeskären
stor bild


Söderut mot Väderöbod
stor bild


Runt Stora Fjädern
stor bild

Inte så långt paddlat men absolut fikapåtårdags. Läget här är verkligen något extra, söderut ser man Väderöbod, västerut öppen horisont och österut tittar man in mot Storön. Inga tjuvkikande sälar den här gången dock.
Dags att dra sig vidare. Bara en sväng runt Stora Fjädern först. När man ändå är här.

Fortsättning följer här..

/ Ulf

2 kommentarer till “Väderöarna – västerut

  1. Ingela Stinasdotter

    Vilken fin resa du gjorde så vackra bilder igen! Är verkligen glad för stunden att njuta av din resa i bilder. Skönt att vi strandstädar fortfarande och får vara därute dock i närheten av massor av plastskräp men ändå! hälsar Ingela/Tjörn

  2. Ulf Post author

    Tack! Jo det var jättekul o komma ut igen. Inte lika mycket fågel som i våras men jag tror aldrig jag sett så mycket säl där. Och strandstädarna gör ett fantastiskt jobb! Brukar försöka ta med mig skräp hem men kajaken rymmer ju tyvärr inte så mycket. Vill i alla fall ligga lite på plus – det ska alltid se bättre ut efter man har varit där.. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *