Styrsystem och skott

När jag under skissandet på ritningen gick från släproder till underliggande låg det nära till hands att även byta pedalerna mot pinnstyrning. Har egentligen ingen större erfarenhet av varken det ena eller det andra men efter lite diskussion med delar av klubbens tävlingssektion framstår det som ett vettigt val..


Prova formarna

Siven tog hem ett standardsystem från Zedtech som jag har monterat.
Jag började med att mäta avståndet till fotstödet och kolla ungefärlig höjd för trampdynorna på min gamla båt, samt att jämföra med riktiga tävlingskajaker. Därefter var det bara att kapa skenorna på sidan till rätt storlek och fasning, och försöka få allt i våg. Tillslut tejpade jag ihop hela kajaken och provsatt den på golvet för första gången. Såg nog en aningens skumt ut när jag satt där i bara kalsonger (snickarbyxor med knäpuckar tar för stor plats..) men Charlotte som råkade springa förbi just då höll masken bra..


Plasta

Sen är det bara att tillverka pluggar i rosa plast, tejpa in allt och på med släppmedel, avsluta med 7-8 lager glas och kol. Dagen efter kunde jag lossa bitarna, snygga till kanterna och sen fästa dom permanent.
Styrskenorna är även de satta med tjockad epoxi.


Klart

Det är antagligen ganska enkelt att göra om systemet till pedalstyrning också om jag skulle ändra mig. Ta bara bort pinnen och sätt dit en större fotplatta med små flikar längst upp som man trycker med tårna på.


Skott

Även främre skottet är av rosa isolerplast – 5 cm med ett lager 80-grams väv på båda sidorna.


Linbeslag

Det är lätt att gjuta små snygga beslag – här till roderslangarna (som man kommer att se tydligt om man stoppar ner huvudet i det bakre skottet..).


Klart för limning

Dagen innan limningen av däck och skrov brukar jag grunda kanterna en extra gång för att vara riktigt säker på att det inte finns något oskyddat trä någonstans. Svårt att åtgärda efter om man skulle missa..
Sen sätter jag in lösa pinnar på spantens plats för att stämma av formen ordentligt och inte riskera att klämma för mycket när man drar ihop allt. Fäst ett snöre så är det lätt att dra ut dom sen också..


Tejp är en mycket bra uppfinning (helt i klass med påsmat faktiskt)..

Så är det bara att smeta på ett lager tjockad epoxi, ta några djupa andetag och lägga på locket. Nån timmas arbete med tejprullen för att få ihop det så bra som möjligt spar tid sen när man ska slipa och remsa. Till sist avsluta med en kopp kaffe innan man går hem.
Får se hur det ser ut när jag kommer ner i kväll..

Uppdatering torsdag förmiddag Jag lyfte ut henne ur verkstan för första gången i går, och passade samtidigt på att ta några bilder. Kan nog bli rätt ok tillslut ändå..


Utomhus för första gången..
stor bild


Akter..


..och för

Jag vågade inte prova den i vattnet ännu, även om Siven tjatade.. Roder, knästöd och lite finishjobb kvar innan det är dags för lack & färg. Drygt två veckor. Ungefär..

/ Ulf

23 kommentarer till “Styrsystem och skott

 1. Björn Svensson

  Hej

  Nu kan du ju snart prova henne, måste ju vara hur spännande som helst.
  Hon blir mega snygg (fast det vet du ju säkert vid det här laget)

  Ha det
  / Björn S

 2. Robert R

  Kärlek!!

  …hur var det nu igen då, grattis till en kajak!!

  Men det här om färgen Ulf, allvarligt talat… Kolfiber rockar.

  /Robert

 3. Erik A

  Om du inte redan köpt en fotrem a la Siven, fixa en. Lite bättre kontakt med fotplattan ger bättre rotation, men även balans.

 4. Lars Sehnert

  Tack, Ulf, för svaret!

  Nu går det undan. Du är en proffsbyggare…..det tål att upprepas!
  Hyggligt att du är så generös med tips dessutom. Jag hade lite frågor och funderingar vad det gällde ditt bygge, men de
  sista två uppdateringar har rätat ut alla frågetecken för min del.
  Du använder flitigt kolfiber, men principiellt är det bra att veta att ren kolfiber tål nötning riktigt dåligt (det får vara mitt lilla bidrag).

  Jag är lite nyfiken på hur du har bestämt höjden på däcket framför sittbrunnen. Du har monterat ett racingfotstöd (=high knees), men samtidigt ska du ha knäna under däcket. Du kanske har helt enkelt mätt upp en lämplig kajak….

  Det är otroligt kul och lärorikt att följa ditt projekt!
  /Lars

 5. Ulf

  Har för mig att jag beställde en fotrem också, får nog dubbelchecka där.. Framför allt för balansens skull..
  Jag mätte sittbrunnen i min gamla kajak rätt noga och höjden är väl inte riktigt 100 men hade jag höjt den mer så hade jag fått följa efter med sitsen, och då är vi där med balansen igen.. Vi får väl se hur det går – och om inte så har man ju dessutom nåt att rätta till på nästa bygge..
  Men just nu är det nog mest motorn som släpar efter. Det var klubbtävling i går och det gick inte fort..

  Jo kolen är väl mer eller mindre för det estetiska – hade liksom inte blivit lika roligt med bara glasfiber. Men en del av det kommer att målas över..
  / Ulf

 6. Lars Sehnert

  Det är väl lika bra att förtydliga det där med kolen och det är inte helt ointressant.
  Vi tar t. ex. en mast i kolfiber på en segelbåt. Hur i helvete kan en sån gå av? Vi håller oss inom beräknad hållfastighet.
  Jo, nötning…….med tiden blir det mikroskopiska, för ögat osynliga, sprickor. Materialet är för sprött. Så kan masten t. ex.
  vara fortfarande böjnings- men ej vridningsstabil………pang.
  Jag har hållet ett sådant rör i handen. Det var verkligen en konstig känsla!
  / Lars

 7. LaRs

  Jag håller med Erik A. Fotremmen är guld värd. Utan den hade jag nog redan badat med min Maraton Swift. Dessutom skulle det kännas ”naket” att inte kunna dra med ena benet samtidigt som man trycker med det andra. Beundrar byggkonsten!

 8. Ulf

  Skörheten har jag vetat om tidigare men det där med utmattning av kolfibern kände jag inte till. Nu håller jag mig antagligen ganska långt borta från nån hållfastighetsgräns och dessutom mixar jag alltid upp med vanlig glasfiber.
  Vanligt är väl annars att man blandar med nån armid typ kevlar..? Men de vävarna är väl rätt jobbiga att både klippa och slipa..

  Fotrem blir det nog. Annars kan jag hålla tillgodo med knästöden som mothåll – kommer ju från den sortens paddling och är van att sitta bergfast i båten..
  / Ulf

 9. PAF

  Verkar ha potensial till att bli en riktigt trevlig snabbracer. Skall bli intressant att läsa om dina erfarenheter om kajaken i olika typ av sjö och vindförhållanden. Grymt bra hantverk!

 10. Erik B

  En segelbåtsmast utsätts för betydligt större böjningar och vibrationer än din kanot. Så du behöver inte vara lugn (eller hur det nu hette…). Din kanot kommer inte att rasa ihop runt dig ute på sjön. Kolfiberns värsta fiende är nötning och slag – så om du inte tappar kanoten så den landar på däcket är det lugnt!

  En större risk är epoxins dåliga tålighet mot UV-strålning och värme (ca 80°). Låt alltså inte kanoten ligga i solen i onödan med det svarta däcket uppåt. En roll då och då kyler ner till acceptabla temperaturer både för däck och paddlare.

  Supersnyggt bygge – ska bli kul att höra hur den ligger i vattnet och beter sig. Sen är det läge att komma dit en mörk natt och gjuta av den…

  (eftersom du inte ville sälja ritning)

 11. patric

  Rem = Balans.
  Siven säljer.
  Bra så! 🙂

  Men jag fattar inte hur den funkar? Jag har sett typ rullar som sitter precis akter om fotstödet, som övre delen av foten tar spjärn mot för att öka vridningen. Menar ni det, eller är det annat? Hur fäster man en rem? Kan jag få dit en rem på min Escape? Kan någon berätta lite mer?
  Tack!

  Lite mer balans vore inte fel när vågorna från Styrsöbåtarna möter vinddriven sjö över grunden i Gbg Södra. 🙂

  Ulf: 1) Skitkul att se och läsa. Snyggt jobbat! 2) Skitkul att du föredrar betongkeps på Stocken framför mjölksyra mellan start och mål… 🙂 [Nä så skrev du inte, det var bara min tolkning… 🙂 ]

 12. Erik A

  Jag gillar inte Nelo, men de har en bra webshop. En carbon pull bar http://www.mar-kayaks.pt/store/catalog/index.php?cPath=27_34&osCsid=81c682717bbabe3614ade92e20144c94 kostar 18 euro + transport. Totalt blir det ändå nästan halva priset mot återförsäljarna i norden och så går det snabbt. I orginal bultas plattan i fotstödet, men ifall man klistrar fast ett brett kardborrband i plattans glatta sida, kan man fästa remmar i fotstödet och sedan ha kardborrband i remmarnas ändar som trycks fast i plattan. På den kajak jag köpte av Siven sitter plattan/pull baren ovan styrpinnen. På min Cleaverx har jag remmen under styrpinnen. Moderna racers har mer fotutrymme.
  Eventuellt måste du kapa plattan något för att få plats med den.

  länkar till en bild av en Nelo pull bar
  http://arnstrom.org/pull_bar.jpg

  Zedtech som Siven säljer har en ”fetare” pullbar än Nelo, men för övrigt är de lika.

  De ”rullar” patric nämner tycker inte jag är speciellt sköna. Det är en hård rundstång.

 13. Ulf

  Jag lägger remsorna efter limningen och när jag har jämnat till skarven.
  Den här gången körde jag med den tunnare 80-gramsväven på utsidan; först en remsa på ca 1,5 cm, sen 2,5 och till sist en extra på 4 bara runt mitten där man har störst påfrestning och slitage. Lägger man dom i den ordningen blir det ganska lite slipjobb efteråt.
  På insidan la jag bara en smal 163-grammare i själva sittbrunnen och några korta bitar precis vid luckorna i skotten. Ute i ändskeppen är det oftast mer än starkt nog.
  Om man får till däck och skrov ok brukar själva ihoplimningen ge en jämn och mycket stark fog, och man kan spara lite på det trista remsjobbet..
  / Ulf

 14. Ulf

  Tyvärr, jag får nog plåga er med nån uppdatering till (typ i morgon kanske..) innan det blir dags för provpaddling..
  / Ulf

 15. Micke S

  Snyggt jobbat: Blir grön. Kommer att ta mina stapplande första steg på kajakbyggarbanan i höst. Behöver en slipmaskin nu. Vilken typ av slipmaskin har du använt?

 16. Ulf

  Hej Micke!
  Brukar inte köra så mycket med slipmaskin faktiskt men ska du köpa en ny så skulle jag klart rekommendera en oscillerande av hygglig kvalité. Funkar bra till det mesta och oslagbart på de tråkiga insidorna av skrov & däck. Får du pengar över så är en lite större bandslip inte heller dumt att komplettera med..
  Själv fördrar jag att vara ganska petig i arbetet för att slippa slipa ihjäl mig. Och sen nästan bara handverktyg, i den här ordningen; rasp, långbräda, hård kloss, mjuk kloss och till sist bara med händerna.
  Det är så jag trivs bäst – men alla hittar väl sin variant..
  Och lycka till med bygget!
  / Ulf

 17. Micke S

  Tack för tipset. Hade också tänkt att oscillerande är mest allround. Gäller att ha grova händer om man ska slipa med ”bara handen” på slutet. Men det får man väl av hårt handarbete…

 18. Ulf

  Jo det gäller att inte fuska – ska det vara handslipat så ska det! Fast jag får nog erkänna att ibland när jag har lite bråttom lägger jag ett sandpapper, typ 600 i mellan..
  / Ulf

 19. patric

  Fotremmen från Siven är på plats. Tack för inspirationen Ulf.
  Det känns riktigt bra! Kanske att jag får justera så det blir lite tightare . Det finns lite kvar ”i kardborren” jsut nu och sen kan jag lätt fixa nya hål i remmen.
  Kul!
  Det känns bra så här initialt. Hoppas att jag såsmåningom kan få ut ett snäpp mer stabilitet av det hela…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.