Väderöarna – österut

Hamburgsund Bohuslän 170826-28 Runt Stora Fjädern var det mer sjö igen och man fick passa sig för grynnorna utanför. En bit ut grundar det upp ganska snabbt och det kan skapa lite skvalpiga vågor som studsar mot de branta klipporna. Fast det märktes att vinden redan börjat avta, klockan hade passerat halv fem och sjöbrisen var över. Och så fort jag passerat udden blev det helt lugnt igen. Bara svag vind och en varm eftermiddagssol i ryggen. Ett tag kunde man nästan lockas stanna kvar en natt till härute. Men vinden skulle nu öka redan under förmiddagen och det kändes för tajt. Vädret gör ju inte alltid som förväntat.


Österut igen
stor bild

Så vidare in mot Storö, genom Tobaksskären. Här började det dyka upp sälar igen. De ligger o slappar på de låga skären och rullar ner först när man blir för närgången. Sen följer de med en långs stund, både framför och bakom kajaken. Och ligger man still blir de ofta mer modiga och kommer riktigt nära. Det känns verkligen som man är tillfällig besökare i deras värld. Kul att du kommer förbi men helt ok att du paddlar vidare tack.


Sälar Tärneskär
stor bild


Sälar Tobaksskären
stor bild

Fram till Torsö och in i den djupa viken på sydsidan. Här ligger en stor äng med bra skydd för de flesta vindar, fast tyvärr så nära vattnet att den oftast är för blöt. Men det är lite fräckt med en helt grön o lummig plats här ute bland alla karga klippor. Borde vara tältbar vid lågvatten en torr höst.


Torsö
stor bild


Grön äng
stor bild


Rostig skylt
stor bild


Parkering
stor bild

Fortsatte runt nordspetsen på Storön och ner till hamnen. Det låg några båtar inne men ingen direkt sommarträngsel. La till bredvid en fiskebåt som låg vid den låga bryggan. Lite storhetsvansinne kanske fast det såg rätt prydligt ut. Och så slipper man bli blöt om fötterna.
Upp till värdshuset och en snabb öl. Det gäller att utnyttja tillfället när man passerar, inte överdrivet många utskänkningsställen här ute. Kontrasterna känns alltid så stora. Från att ha paddlat omkring bland de karga yttersta skären och sen komma hit och bli serverad en kall Hof inne i en lummig trädgård. Vad gör man inte för att stödja det lokala näringslivet.


Lotsutkik Storön
stor bild


Söderut mot Hamnerö
stor bild

En obligatorisk promenad upp till lotsutkiken också. Fin utsikt här uppe och man ser hela skärgården som man precis har paddlat igenom. Känns på något konstigt sätt både större och mindre på samma gång.
Träffade också en representant från föreningen Väderöarnas Lotsutkik. Är flaggan uppe finns det nästan alltid nån på plats. De gör ett jättejobb för att sköta om grejerna här ute, stöd gärna! Trevlig pratstund innan dags att dra sig vidare.


Storön
stor bild


Värdshuset
stor bild


Säker förtöjning
stor bild


Smalt sund
stor bild

Ner till kajaken och ut ur hamnen igen. Ute på Väderöfjorden svag dyning i botten men inte alls som under dagen. Den lilla vinden hade inte hunnit dra upp någon större sjö och nu la sig allt snabbt igen. Kände inte av någon direkt ström utan kunde sikta rakt ner mot Vedholmen. Borde vara ledigt så här sent på sommaren och det gäller att passa på, gräsplätten är inte stor.
Kvällssolen snett in bakifrån. Fantastisk paddling över.


Väderöfjord
stor bild


Solen i ryggen
stor bild


Inomskärs igen
stor bild

Fjällbacka lyste varmt orange när jag närmade mig land igen. Passerade Ängeln, gled runt spetsen på Vedholmen och in i viken runt halv åtta. Helt tomt och alldeles stilla. Perfekt. Upp med kajaken och lasta ur alla grejerna. Passade på att tömma det sista kaffet också, sådana här fina dagar kan man inte få för många fikapauser.
Det är lite sandigt i botten men så här senare på säsongen brukar ofta gräset täcka det mesta. Tidigare på våren eller om det stormat ordentligt är de flata klipporna ett bättre alternativ. Inkluderar också mer morgonsol, om man vill ha det.


Vedholmen
stor bild


Tomt i viken
stor bild


Kvällsklippor
stor bild


Stora klippor o litet tält
stor bild

Hann med ett dopp och byta kläder innan övandring. Först ut på udden en sväng därefter klättra upp på toppen. Det finns ett bra ställe att ta sig dit precis bakom gräsplätten. Annars är det ganska brant överallt och man får gå en lång omväg in på ön, för att hitta väg upp. Väl på plats är det rätt enkelt sen, toppen är som en stor platå och lätt att promenera runt på. Fin utsikt både ut mot fjorden och in över land.
Nu låg havet nästan helt platt när solen gick ner bakom Storön.


Stilla söndagskväll
stor bild


Sista solen
stor bild

Tillbaks till tältet och lite mat o fruktsoppa som efterrätt. Brukar inte vara så mycket mygg på västkusten men nu hade de tydligen vaknat till. Tog en till sväng bort till andra sidan. Fin måne över fjorden.
Orkade vara uppe till sena sjövädret. De hade skruvat prognosen en aningen, mer vind och mindre sol. Jaja, ingen större fara här, bra lä bakom berget. Och det skulle inte börja blåsa ordentligt förrän under förmiddagen. Sov gott.


Måne över fjorden
stor bild


Måndag morgon
stor bild

Vaknade jättetidigt på måndagsmorgonen. Kändes lite ovanligt. De första solstrålarna letade sig fram till tälten innan berget skuggade igen. Perfekt. Upp o hoppa för en snabb kaffe o morgonpromenad. En del dramatiska moln men där i mellan sken hela skärgården upp. Den rosa graniten blir gulorange och nästan självlysande.
Ännu inte mycket vind men man kunde känna att det var väderomslag på gång. Molnen rullade in utifrån havet, både låga gråa och ljusare högre upp. La mig o slappa nån timma till i sovsäcken. Inga mygg nu så kunde ha tältet öppet o kika ut över viken.


Orange moln
stor bild


Orange klippor
stor bild


Öpromenad
stor bild

Frukost strax efter nio. Fortfarande fint väder, möjligtvis hade vinde börjat öka något. Tog en längre sväng runt toppen av ön för att kolla av alla kummel. Det är några stycken och inte lätt att se vilket som är högst. Varför man nu nödvändigtvis måste veta det. Mycket ljung och låga enbuskar.
Plockade ut alla grejerna för att torka upp på klipporna. Även om jag skulle hem i kväll känns det bättre att knö ner torra prylar. Och inte minst slippa blöta neoprenbyxor. Hårt jobb som krävde mer kaffe.


Kummel & ljung
stor bild


Dags att packa ihop
stor bild


Slut på solen

Strax innan lunch blev det dags att packa ihop. Slut på solen och det hade börja blås ordentligt. Fortfarande lugnt i viken men man såg gässen ute på öppet vatten. Inte riktigt paddeljacka, inte alls linne, mer tunn neoprentröja ungefär.
Paddlade först genom Virholmarna och sedan rakt österut mot Sandryggen. Bra surf i ryggen och en kort skur förbi getryggen och Hästvom.


Mer moln
stor bild


En del vind
stor bild


Något regn
stor bild


Fika Fläskön
stor bild

Precis när jag passerat Florön och vek upp mot Fläskön kom solen tillbaks. Samtidigt såg jag en pytteliten sandstrand in till vänster. Tydligare än så här kan väl inte ett omen bli, fikadags. Hade bara varit på väg i knappt en halvtimma men det här gick inte att motstå. Ok att paddla i regn men fikar gärna torrt, o då får man passa på när tillfälle ges.
Jättefin strand o bra lä. Blev lunchmacka också.


En del sol igen
stor bild


In mot Holmen
stor bild

Fortsatte norrut i sundet upp mot Dyngön och hoppade i land längst inne i viken. Har aldrig varit uppe vid lotsutkiken förut o tänkte att det här var ett bra tillfälle. Inte lätt att hitta stigen upp men efter frågat om vägen (vet, omanligt..) gick det bättre.
Det känns inte riktigt så högt eftersom det är så mycket ö runtomkring, men utsikten är verkligen kanon. Rätt blåsigt just nu också.


Lotsutkik Dyngön
stor bild


Utsikt norrut
stor bild


Hyggligt utmärkt
stor bild

Ner till kajaken igen och vidare norrut runt Trybergsholmen. Bra utmärkt här med fyr, stångmärke och målat märke på berget. Söderut längs ostsidan på Dyngön, in i några vikar och sen hopp över till Norra Fotstillen. Hittade ännu en fin vik i lä och eftersom det var sol igen blev det kaffe.


Trybergsholmen Fl WRG 3s
stor bild


Fika Norra Fotstillen
stor bild


Korsön, naturligtvis..
stor bild

Nu var klockan redan halv fyra och det började bli dags att dra sig tillbaks till bilen. Förbi Korsön, för att hälsa på korna, och sen runt Kalvön. Här i lä kunde man nästan tro att det slutat blåsa men ner i sundet Stensholmen kom det rak motvind igen. Dessutom mörkare moln vid horisonten igen. Troligtvis inga korta skurar utan mer ihållande regn på gång.


Runt Kalvön
stor bild


Fika Rågö
stor bild

Vek in vid Rågön och kollade en fin liten sandstrand som Peter o Claudia tältat på för några veckor sen. Kul läge med bra skydd från västliga vindar, och fastän den ligger så långt in i skärgården ser man inga hus eller annan civilisation. Står man ut med sand i tältet är det kanonplats. Bra ställe att tömma det sista i termosen innan Hamburgsund hursomhelst.
Ner i sundet, vänta in linfärjan och upp med kajaken igen. Snabb lastning, lån av dusch vid toaletterna, kaffe i kiosken och sen söderut mot Malmö igen.


Moln på gång igen
stor bild


Mitt i rusningstrafiken
stor bild

Lördagskvällen började ganska mulet med gråväder och regn. Söndagen blev kanon, förutom en molnig morgon bara sol och loja vindar. Måndagen lite av allt, sol regn och vind. Mindre fågel än i våras men det var väntat, efter häckningen håller de sig mycket lugnare och en del hade antagligen redan börjat röra sig söderut. Däremot har jag nog aldrig sett så mycket säl som nu. Förutom runt Hamnerö dök de upp nästan överallt, hela tiden. Skönt med en så här fin tur efter en ganska tveksam sommar..

Paddlat 13+25+15 km.

Karta över hela turen.

Fler bilder på flickr.

/ Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *