Knästöd och roder

Nu börjar äntligen det mesta bli klart – alla bitar är färdiga, remsorna på plats runt relingen och det som återstår är egentligen bara lackeringen. Och så klart en del slipjobb där i mellan förstås..

Jag ville fortfarande ha möjlighet till lite mer knästöd för sjö & roll än brukligt, så det fick bli en smalare variant av min vanliga konstruktion.
Börja med att ta några kartongbitar, sax och tejp, och sätt dig sedan i kajaken en stund. Klipp till ungefärliga former, tejpa fast och prova dig fram hur det känns. Försök få till en liten böjning som ”nyper” en aningens runt låren. Mallarna funkar sedan bra att gjuta av och sen bara att klistra på plats. Lägg lite svartfärgad tjockad epoxi i skarven och sen några extra lager kol.
Med lite pyssel smälter de bra in i resten av sargen.


Mallar


Limma


Plywoodplugg

Sen var det dags för rodret. Siven visade hur man relativt enkelt kan gjuta i glas/kolfiber och det gick, efter några försök, bra..
Eftersom jag naturligtvis ville ha en egen variant så fick jag börja med att tillverka en plugg. 2×4 mm plywood som sågade och slipades till rätt form, för att sen lackas och poleras. Borra ett hål för roderaxlen – viktigt att försöka få rakt.. Sen gjuta av ena halvan och därefter andra..
Jag började få ont om väv så jag snålade lite på tjockleken när jag gjöt formarna tyvärr..


Gjutformar


Klämma lagom..

Första gjutningen klämde jag ihop för mycket vilket gjorde att formen inte vart direkt hydrodynamisk.. Jaja, bara att lägga in rodret i formen, på med mer väv & tjockad epoxi och kläma ihop igen, lite lösare. Lite för lite visade det sig, för det vart en stor luftficka.. Tredje gången gick det bättre. Man lär sig..


Roder


Slipa

Nu var alla delar klara och på plats och det sista platsarbetet bestod av ett extra lager epoxi på däcket och ner runt relingen. Kolfibern är ju lite grövre i strukturen och kräver nästan alltid en omgång epoxi till.
Flitig slipning tog förhoppningsvis bort det mesta av viktökningen..


Sittbrunn


Roderlucka


Slipa mer..

Nu har den fått stå och torka några dagar och jag har kört igång med slutfinishen. Allt ska slipas, först 120-papper på bräda/hård kloss för att få till den slutgiltiga formen. Sen med mjuk kloss och först därefter finare papper.
Brukar inte köra så mycket med maskin för visserligen blir det jämnt men planheten/formen kan bli sisådär. Det är lätt att bara jämna till ojämnheterna utan att ta bort dom. Och det syns direkt när man målar ytan sen..

Hoppas kunna börja med fernissan i kväll. Om man inte är helt slut efter klubbtävlingen..

/ Ulf

2 kommentarer till “Knästöd och roder

 1. Erik A

  Du kanske får gjuta några till roder. För slätvatten brukar deltaformen fungera bra, men skall du surfa tror jag att du måste ha ett något mer balanserat roder. Du kommer få ett ganska bra tryck i styrpinnen med deltarodret vid surf. Med roderaxeln bara en bit framför balanspunkten, blir det enklare att styra kanoten. Viktigt också att det är så lite slack som möjligt i styrstagen.

 2. Ulf

  Jo det blir nog en del justeringar under inkörningen..
  Jag hade ett annat roder på de första skisserna men jag hoppas det här funkar till att börja med. Sen har ju ingen aning om storleken, kan behöva fixas där också. Och antagligen bränner man väl på nån sten nån gång och böjer axeln (eller tappar alltihopa..). Så det kommer nog att bli fler gjutningar framöver..
  Sen är det ju första gången jag bygger, och på allvar, paddlar roderbåt så det finns väl en del att lära. Och lite mer träning hade inte suttit fel kände jag igår..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.