Syd-Koster

Havstenssund Bohuslän 180428-30 Vintern var lite i ofas här nere. Is på kanalen från årsskiftet som dock började lätta redan i slutet av februari. Fast då blev det plötsligt kallt på riktigt igen, allt frös och plötsligt inte öppet vatten förrän nån vecka in i april. Så något fler timmar gym o paddelmaskin än önskat den här våren. Funkar bra som träning och bygger karaktär, men inte riktigt samma skärgårdskänsla kanske. Lagom till valborgshelgen tog jag mig dock i kragen, dammade av tältet och packade ihop grejerna.
Funderade både på Väderöarna och Koster och hade alla kartorna med i bilen. Men eftersom stora delarna av Väderöarna håller fågel o sälstängt mellan sista mars o mitten av augusti blir paddlingen där aningens begränsad. Storön, Hamnerö o Väderöbod är fina fast roligast är de små skären runtomkring. Dessutom hade det blåst en hel del dagarna innan och prognosen framöver var inte heller helt säker. Så Koster fick det bli. Framme i Havstenssund strax innan sex o kom väl i kajaken halv sju kanske.
Precis när jag steg ur bilen vid parkeringen dök det upp en svart katt som slingrade sig runt benen. Den såg exakt ut som min Lakrits och jag trodde nästan jag råkat packa ner den av misstag när jag stack från Malmö..


Havstenssund lördag kväll
stor bild

Den mesta av vinden hade mojnat nu och molnen började också spricka upp. Hyggligt varmt i luften fast vattnet fortfarande vinterkallt. Torrdräkt på alltså. Lite bylsigt på land men bara man kommer ut på vattnet brukar det kännas ok. Dessutom rätt bekvämt, man behöver inga andra paddelkläder o slipper stå o fundera innan hur mycket man ska ta på sig. Vilket oftast blir för mycket så man börjar svettas efter bara ett kort tag.


Ut mot havet
stor bild


Ålekråkan & Svangen
stor bild

Västerut mellan Hällsö o Trossö och runt spetsen på Kalvön. Efter Håskär kunde man känna gammal sjö rulla in mellan öarna. Inte så höga vågor men lite skvalpigt då o då när man passerar över grund eller för nära klipporna. Vidare förbi Grundskär och upp mot Ålekråkan.
Brukar vika av innan Svangen och så även nu. Mer vind ute över fjorden dock inte fullt så stökigt här på öppet vatten. Ibland kom några set på strax över metern fast mestadels lugnare, lång mjuk, dyning. Skön paddling över.


Kosterfjorden
stor bild


Sälmöte
stor bild

Går en bra bit nedanför spetsen på Ramsö eftersom det ligger stora grundflak här. Även om man tycker sjön ligger lugn kan det torna upp sig ordentligt o plötsligt bryta mitt framför ögonen på en.
Vidare mot de små skären söder om Kalven för vila o vika karta i stället. Här brukar det alltid finnas gott om säl som kommer simmande när man ligger still. Äppelpaus medan det plumsade lite varstans runtomkring.
Senare på säsongen gäller sälskydd, liksom på flera andra ställen runt Koster, och då får man hålla koll på var man är. Just här brukar dock gå att smita förbi om man stryker längs kanten på Ramsökalven.


Söder Ramsökalven
stor bild

Åter ut på öppet vatten och mer sjö igen. Trodde det skulle lagt sig något men här var det stundtals rätt skuttigt. Funderade ett kort tag på att vika av upp mot lä vid Tjälleskären fast beslöt att fortsätta en bit till. Även om man inte rundar Ursholmen går det oftast att gå in strax bakom Flatskär o mellan Inre Ursholmen.
På sommaren brukar det ligga rätt mycket båtar här, både vid bryggan och på svaj. Passerade en ensam seglare men annars helt tomt. Fortsatte rakt norrut upp till Burholmen.


Öppet vatten igen
stor bild


Fyrö
stor bild


Orange klippor
stor bild


Ursholmen
stor bild

Paddlade in i stora viken på ostsidan. Mötte ett par ensamma svanar men de protesterade inte utan fortsatte äta i det långgrunda vattnet. Det ligger flera gräsplättar insprängda bland klipporna på vänstersidan, bra skydd o lätt att gå iland. Några av dem kan bli lite blöta om det regnat mycket men nu kunde jag välja fritt.
Upp med tältet och sen byta kläder. Även om torrdräkten håller tätt blir man fuktig under och när man slutar paddla kryper kylan på. Är det varmare i luften brukar jag bara öppna den stora dragkedjan medan jag fikar eller pysslar med annat. Då torkar understället snabbt upp.


Sista solen Burholmen
stor bild

Några mackor o varm choklad, sen en promenad upp på berget för o sträcka på benen lite. Trodde det skulle vara mer fåglar som häckade men såg eller hörde inget. Den sena våren verkade ha förskjutit allt.
Tillbaks till tältet och fluffa upp sovsäcken innan läggdags. Körde med sommarsäcken men det var inga problem, sov gott.


Tältvik
stor bild


Kvällsfyrar
stor bild


Morgonmåne
stor bild


Första solen
stor bild

Vaknade jättetidigt och gick upp för att kolla soluppgången. Helt stilla men inte så kallt och ingen dagg. Så jag plockade ut de fuktiga paddelkläderna från igår och la ut på klipporna. Så kunde de torka ordentligt när solen började värma.
Det var lite tidigt för frukost så jag kröp ner i sovsäcken igen. Skönt att ligga dra sig medan det långsamt blir ljusare.


Stilla morgon
stor bild

Efter ett tag blev det väl varmt i tältet och dags för frukost. Några promenader runt ön. Såg inte mycket fågel nu heller och inga utsläppta får ännu. Gott så, troligtvis knapert att äta innan gräset börjat växa.
Väderprognosen hade skruvats upp en del. Fortfarande fint idag men mer vind under morgondagen, dock först senare på kvällen. Vilket skulle visa sig vara en sanning med modifikation.
Packade ihop allt och kom ner i kajaken vid tioblecket.


Paddeldags
stor bild


Söderut igen
stor bild

Velade lite om jag skulle ta den vanliga rundan norrut runt Nord-Koster men eftersom det troligtvis skulle bli mer bråttom tillbaks under morgondagen, beslöt jag återvända till Ursholmen igen. Det är ju alltid fint där o kanske kunde jag snirkla runt det som jag missade kvällen innan.
Nu var det strålande sol, det låg flera båtar inne vid bryggan och kanoter uppdragna vid slipen. Stor kontrast sen gårdagen. Upp med kajaken vid stenarna på vänsterkanten, förbi utedasset och sen upp o kolla fyrarna. Klättrade runt bland klipporna ner mot utsidan, och sen tillbaks till kajaken. Lite tidigt för mat igen men en snabb fika är väl minimikravet här ute.


Raka spåret
stor bild


Dubbelfyrar
stor bild


Utomskärs
stor bild


Inomskärs
stor bild

Paddlade runt på utsidan av Ursholmen. Mindre vågor idag så det gick att stryka närmare klipporna. In bakom de små skären på ostsidan där jag mötte ännu ett gäng kanotister, mitt lunchen. Tydligen många som ville ut i det fina pre-valborgsvädret.
Vidare norrut förbi Håleskären och upp till Våskär. Misstänkte det fortfarande skulle vara för mycket dyning för att kunna gå iland på Klåvningarna, det kräver nästan helt stilla. Så då fick det bli lunch här i stället. På ostsidan ligger massor av flata stenar med djupa vikar i mellan, och det brukar gå att hitta hoppilandställe. Inte sandstrand direkt men görbart.


Sälskap på Våskär
stor bild

Hittade några släta klippor med rätt lutning mot solen och plockade fram käket. Efter en liten stund hörde jag ett konstigt ljud precis bakom ryggen. Det lät som nån blandning av hund och gris, typ grymtskällande. Kollade försiktigt över axeln och såg en ensam knubbis jobba sig upp på en låg häll ett tjugotal meter därifrån. Strax kom några till som skulle med, och de låg där o smågruffade hela lunchen. Rätt trevligt o höra i bakgrunden. Inte förrän jag började packa ihop grejerna rullade de ner i vattnet igen.


Mot Klåvningarna
stor bild


Höga och låga klippor
stor bild


Smala sund Klåvningarna
stor bild

Fortsatte upp till Klåvningarna. Även om man inte går i land är de fina att paddla runt. Eller igenom egentligen, de är massor av långa smala sund som genomkorsar den lilla ögruppen. Som olika stora sirapslimpor liggandes tätt tätt, åt samma håll, bredvid varandra.


Smala sund Hästholmen
stor bild

Inåt igen. Först mot Måskär o kolla landstiging på ostsidan. Ganska svårt på de flesta ställen men jag har hittat en pytteliten grusstrand precis bredvid klipporna. Jo den funkade fortfarande. Ibland kan förhållandena ändras helt av is o vågor. Även tältplättar av gräs är färskvara o kan vara bortblåst några år senare.
Vidare genom Hästholmen och upp till Jutholmen. Träffade några trevliga norrmän i en båt som bjöd på en chokladbit. Nästan alltid mycket roligare så här utanför högsäsongen, färre folk men mer tid till möten.


Stora Tenholmen
stor bild

Landade som vanligt på Stora Tenholmen. Hade först bara tänkt ta en kort rast men blev liggande i soldiset. Har tältat här flera gånger och det är ett riktigt mysigt ställe. Lite nära civilisationen men med en fin skyddad gräsmatta och fantastisk som promenadö. Klättrar man upp på toppen har man utsikt ända till Norge och utsidan är full med djupa vikar och vackra klippor. Senare under sommaren släpper de ut betesdjur och de kan vara en del båtfolk surrande runt omkring. Men stranden är så grund att de oftast håller avståndet.
Så jag blev kvar. Den här gången också. Fastän det fortfarande var tidig eftermiddag kändes det helt ok. Upp med tält, snabbt dopp i sundet upp mot Nord-Koster. Här är det lite djupare även om botten är något dyig. Inte jättevarmt ännu dock..


Öpromenad
stor bild


Klippor i skugga
stor bild


Klippor i sol
stor bild

Tog en kort promenad upp på berget och sen ner och slumra lite i gräset. För tidigt för kvällsmat men några koppar kaffe räckte bra. Inte mycket sjöfågel här heller men en del mindre pjoddar som härjade runt bland buskarna.
Efter ett tag blev det dags för käk igen och sen en längre sväng runt ön, för att kolla in solnedgången. Mer moln nu och det kändes i luften att det var väderomslag på gång. Tillbaks till tältet och ner i sovsäcken. Brukar alltid tajma bra med sena sjövädret. Det var kulingvarning på Skagerack från kvällen men eftersom det skulle blåsa rakt ostligt var jag inte orolig. Skön sömn igen. Klippor funkar men gräs är inte fel när man har tunt liggunderlag.


Enbuske i sol
stor bild


Solnedgång över Norge
stor bild


Tidig morgon, innan vinden
stor bild

Vaknade jättetidigt igen. Var väl lite orolig för vinden men det verkade inte vara någon fara. Molnigare än i går fast solen tittade fram då o då. Skönt, ingen brådska. Tidiga sjövädret hade visserligen skjutit fram vinden till eftermiddagen men då skulle jag ju redan vara tillbaks på fastlandssidan.
Lugn frukost och sen packa ihop, i kajaken innan tio. Funderade på om jag skulle gå upp i sundet eller följa sydsidan av Syd-Koster. Kändes som det senare var finare o så kunde jag stanna till vid Stora Brattskär innan fjorden.


Runt Syd-Koster, lite motvind
stor bild


Lågvatten Stora Brattskär
stor bild

Så fort jag kom ut från viken och ner mot Tångudden kändes det att vinden ökat på. Rätt ordentligt. Efter Tångudden hade jag rak motvind och även om det inte var kulingstyrka så var det inte helt lättpaddlat. Började fundera om det här var så bra idé egentligen. Kämpigt redan nu, hur skulle det då inte vara ute på öppet vatten..
Beslöt att fortsätta till Stora Brattskär och gå iland o kolla läget. Rejält lågvatten gjorde att jag knappt kom in i viken. Över o titta på andra sidan. Jo rätt dragigt. En snabb check på Viva gav över 10 m/s i medel och 14 i byarna. Och prognosen ökande under dagen.


Kosterfjorden, betydligt mer motvind
stor bild

Gränsfall men det borde funka. 2,5 km rak motvind, stökig sjö men troligtvis inte så höga vågor. Ja ja, det var väl bara att testa.
Det var rätt trögt över, och tidvis funderade jag väl på om det var så smart. Men inga allvarliga incidenter. Vinden ryckte rätt ordentligt i paddeln och det kom lite jobbig korssjö från båda sidor av Saltö. Bra träning dock. Eller vad man nu säger.
Framme i lä nedanför de höga klipporna på Saltös utsida kollade jag vinden igen, nu 12 upp mot 16. Jo tack, det märktes..


Lä Saltö
stor bild


Kosterfjorden, andra hållet
stor bild


Regnfika Stora Arsklåvet
stor bild

Eter kort drickapaus, vidare söderut. Nästan helt grått nu men fortfarande inget regn. Knepig sidsjö ner mot Råssö. Man får sikta rätt många grader upp mot vinden för kajaken driver bra i vågorna. Fortsatte in i viken vid Kockholmen för lunchpaus. Träffade ett gäng forskare från Tjärnö marinbiologiska laboratorium som var ute o kollade nya musselarter.
Precis när jag hällt upp kaffet kom regnet. Man tackar. Pregade ner så många kanelgifflar jag kunde o packade ihop igen. Upptäckte att utloppet längst ner i viken var stängt pga lågvattnet. Så det vara bara att paddla upp runt Arsklåvet igen. Det går bra nu..


Lite ljus morrut
stor bild


Grått söderut
stor bild

Ner till Nöddet o Vadholmen, åter i kraftig sidsjö, sen halvsurf runt Resö. Duggregn men inte så mycket vind nu. Från Raftön rakt mot Havstenssund och upp på den södra stranden. Äntligen lite tur, regnet lättade upp när jag hämtade bilen och packade prylarna.
Dagens etapp var knappa två mil men jag var rätt mör i kroppen. Kontrasten mot gårdagen kunde knappt varit större. Först rejäl motsjö över fjorden och sen till o från störig sidvind, i grå o regnväder. Ja ja, det var skönt o känna att det funkade ändå. Byta till torra kläder och sen kaffe o macka i lä i den lilla ombytesboden.


Havstenssund måndag eftermiddag
stor bild


Mot Malmö

Vädret blev väl inte riktigt vad jag väntat men det var säkert bara karaktärsdanande. Och det är ju aldrig fel att få komma ut o tälta igen. Upplevde att det var betydligt mindre fågel än vanligt. Vet inte om den utdragna vinter är orsaken, hursom tråkigt. Sälarna höll dock ställningarna bra!

Paddlat 18+10+19 km.

Karta över hela turen.

/ Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *