Lack

Eftersom epoxin inte är så förtjust i UV-strålning måste alla exponerade ytor antingen fernissas eller målas – alternativt kan man göra både och..
Jag är inte så känslig för att måla mina kajaker. Dels tycker jag det ser snyggt ut och dels ser jag inte båtarna som rena träkajaker ändå utan mer som något slags kompositbygge, med trä som ett praktiskt distansmaterial. Aningens tungt tyvärr men lättjobbat och med bra styrka.
Brukar alltid målat botten vit – ser trevligt ut och lätt att reparera småskador med vanligt gelcoatspackel. På de senaste byggena har jag även målat däcket så nu är de snart bara insidan man ser träet på..


Fernissa

Efter att ha slipat ner hela båten med 120 & 180-papper börjar jag med fernissan. 3-4 lager i sittbrunn och på allt kolfiber som ska synas. Urskärningarna i fördäcket fick sig ett extra lager eftersom jag gick tillbaka och skulle peta i en rinning – man lär sig aldrig..
Lätt slipning mellan varje lager och lite noggrannare med 240 innan sista.


Sittbrunn


Botten

Sen är det dags för botten – här räcker det med två lager.


För

Till sist pysslet med däcket – eftersom jag ville ha både kolfiberdetaljer och färg så blev det rätt mycket maskjobb.
Jag fick tips av några professionella målare om en bra maskeringstape (gul Tesa) för sprutjobb som var en dröm att jobba med – tunn, lätt att böja snyggt och släppte inte igenom någon färg. Dessutom har jag kvar självhäftande frisketfilm sen den tiden man jobbade med airbrush inom reklambranchen. Den ligger ju på stora rullar och kräver att man skär ut masken med skalpell, på frihand.. Stadig hand och långsam andning rekommenderas..
Den fäster inte lika hårt och kan läcka igenom små mängder vid utsatta lägen. Man får hålla ett öga och se att den inte släpper..


Roder

Jag velade lite hit och dit in det sista när det gällde däcksfärgen men eftersom jag hade köpt svart & vit så fick det bli någon slags grå. En relativt mörk grå för att få en någorlunda enhetlig känsla av däcket, även med alla kolfiberfälten..
Första lagret körde jag 1/1 men det blev lite i ljusaste laget, så andra strykningen ökade jag det svarta till 2/1. Resultatet blev rätt ok. Svårt med grå eftersom den kan sticka i alla olika färger beroende på omgivningen, men den här kändes rätt neutral utomhus.
I vanliga fall använder jag Internationals 2-komp genomgående men nu gick den inte att få tag i och då rekommenderade färghandlaren Hempel – samma prisklass och kvalité.. Fernissan funkade bra men färgen var inte helt enkel att jobba med – mycket svår att blanda. Första lagret vart rejält flammigt så jag var extra noga vid andra strykningen. Först blanda basen inklusive förtunning, länge. Därefter hälla över allt i ny ren mugg, med ny pinne och tillsätta härdare. Fortsätta vispa, i över en kvart totalt. Sen hälla upp den färdiga färgen i ännu en ny mugg. Jobba snabbt – rolla på och släta efter med pensel.
Ändå blev det tyvärr en hel del skiftningar i färgen. Vet inte om det var något fel på färgen men så ska den nog inte bete sig..
Hursom, det får la duga till han som ska ha att..


Lucksarg


Akter

Så nu är det bara att sätta fast linor & luckor, och få till rodret – samt tillsätta lite vatten runtenom.
Det blir paddling i helgen hoppas jag – återkommer med utomhusbilder..

/ Ulf

4 kommentarer till “Lack

 1. Dan Caouette

  Awesome work as usual, Ulf. I love the contrast between the white hull, the grey deck and the exposed carbon pieces. Big question: does she float?! 😉

  Dan

 2. Erik Frantzen

  Hej Ulf
  Det har været en god oplevelse at følge dette byggeri, med de mange fine detaljer der er udført med sikker hånd, som tilsammen er endt med dette smukke resultat.
  Tillykke!
  Erik F

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *