Väderöarna – Hamnerö

Hamburgsund Bohuslän 180902-04 Större delarna av Väderöarna ingår i ett ganska omfattande säl och fågelskydd under våren och sommaren. Man måste antingen ha riktig tur med vädret innan 1:a april eller så vänta till efter 15:e augusti, om man vill se något mer än bara Storön, Hamnerö och halva Väderöbod. Den utdragna vintern i år gjorde att jag missade första chansen och var alltså rejält sugen nu. De första öppna helgerna rådde det vanliga varannandagsvädret men när det närmade sig månadsskifte såg det bättre ut. Hyggligt stabil prognos, sommarvarmt och lite vind. Kanske inte sol alla dagarna fast inget regn förrän mot slutet av veckan. Det blåste fortfarande en del på lördagen så jag sköt på avfärd till söndag morgon.
Resan upp gick rätt smärtfritt och jag var uppe i Hamburgsund strax efter fyra på eftermiddagen. Hade kollat av vinden några gånger på vägen och även om det blåste en del verkade det lägga sig mer o mer mot kvällen. Lugnt nere i hamnen och bara några småbåtar som skulle upp på rampen bredvid. Snabb packning och i vattnet redan innan fem.


Dubbla färjor Hamburgsund söndag kväll
stor bild

I sundet upp var det knappt nån vind alls men det säger ofta inte så mycket. Det är först när man kommer ut i Fjällbackaskärgården som man kan börja få en uppfattning vad som gäller. Följde Hamburgö västerut, förbi Sandviksholmen och Galgeberget, upp mot Vedholmen. Om det såg för stökigt tänkte jag sova över här och ta överfarten tidigt måndag morgon i stället.


Sandviksholmen Fl(2)WRG 6s 6M
stor bild


På väg över Väderöfjorden
stor bild

Men det verkade rätt lugnt. Även om en del gammal dyning rullade in mellan öarna så hade vinden mojnat ännu mer. Fortsatte söder om Hamnholmen, mellan Lilla Ängeln och Rossholmen, och ut på Väderöfjorden. Stökigt runt några stenar men sen ganska behaglig sjö. Nån gång upp mot metern fast mestadels betydligt lägre och inga problem att hantera. Det var mest solens som störde. Den låg precis över södra Väderöarna och blänken gjorde att det stundtals var lite bökigt att parera vågorna. Tog kurs mot norra öarna i stället och vek av först efter halva överfarten.
Skön paddling över.


Inomskärs igen
stor bild


Framme Hamnerö
stor bild


Lugnt i viken
stor bild

Framme kvart i sju och kollade stugorna. Båda var lediga nu fast såg i gästboken att det varit folk här under gårdagen. Det brukar sällan vara någon trängsel men det är alltid skönt om man kan härja runt fritt.
In med all packning i den västra stugan. Nymålad utanpå och ren o fin inuti. Sen ett snabbt bad för att skölja av svett o neoprenlukt. Fortfarande ljummet i vattnet. Klämde i mig en macka med kaffe också innan öpromenaden.


Kummel
stor bild


Fjällbacka
stor bild

Solen skulle inte gå ner förrän åtta så det var gott om tid att klättra runt ön. När man är här tidigt på våren får man vara försiktig för det ligger häckande fågel nästan överallt. Fast nu var det lugnt. Lite gäss och ejder, annars mest några trutar som cirklade runt ovanför.
Eftersom det varit torrt ett tag var det heller inga problem att klättra upp på de brantare ställena. Upp på östra toppen, ner förbi stugan igen, vidare över den västra och ner till sundet mot Måkholmen. Trodde jag skulle se säl här men det var helt tomt.
Fantastisk solnedgång ut mot havet.


Storön
stor bild


Solnedgång över Väderöbod
stor bild

Tillbaks i stugan och rullade sovgrejerna på ena soffan. En varma koppen-soppa och några kanelbullar innan läggdags. Solen hade legat på hela dagen så sovsäcken behövdes mest som liggunderlag. Lät även dörren stå öppen. Tror jag var vaken nästan ända till klockan nio. Sov gott.


Mer moln måndag morgon
stor bild

Prognosen lovade fint väder med sol och växlande loj vind. Dock risk för kustnära dimma under morgonen. Vaknade redan innan sex när det började ljusna så smått utanför. Värma kaffevatten på spritköket med jag drog på mig lite kläder.
Mer moln än väntat och solen kikade inte fram förrän den stigit en bit över horisonten. Men sen dränktes allt i ett varmt ljus och öarna lyste gulgrönt mot det mörkare havet. Den grå gnejsen är nästan överallt täckt av lavar som gör att de ser mjuka o fluffiga ut. Helt olika den rosa graniten inne i Fjällbacka.


Sol över Hamnerö
stor bild


Sol över Storön
stor bild


Sol i viken


Sol söderut
stor bild


Sol över Väderöbod
stor bild

Klockan var knappt sju ännu och efter ytterligare en kopp kaffe tog jag en kort snooze på sofflocket. Framemot åtta dags för frukost och börja packa ihop. Tog ytterligare en kort promenad men mer moln nu så inte alls samma dramatiskt ljus.
En snabb funderare på dagens paddling, vika om kartan och sen ner i kajaken. Sommarvarmt i luften så det fick bli linne under flytvästen. Sista chansen att bättra på brännan innan hösten.


Dags o paddla igen
stor bild

Lämnade Hamnerö halv tio, passerade norrsidan av Rörskär och sen ner till Stora Klåvskär. Har varit runt de flesta öarna här i jakt på någon liten vik eller lämpliga hällar att gå iland på. Även om det är kav lugnt ligger oftast en svag dyning i botten vilket gör det mer än pyssligt. Nu var det gränsfall men kändes inte nödvändigt att prova. Det finns roligare ställen längre ut.


Säl o fågel vid Majskär
stor bild


Runt Guleskär
stor bild

Vidare sydväst ner mot Majskär. Mer dyning här och passerade också några strömmande partier. Jämfört med fjorden är det rätt grunt på några ställen och kan vara rejäl fart på vattnet.
Massa säl vid Majskär och fågel på Gulskär. Stökigt runt uddarna men sen lugnt upp i de smala sunden vid Skitrarna.


Lite sol igen
stor bild


Skitrarna
stor bild


Vita, grå och svarta klippor
stor bild

Fortfarande låg det ett täcke av små fluffiga moln över himlen men solen började glimta fram då o då. Ett helt fantastiskt ljus när jag paddlade upp mellan omväxlande höga vita klippor och lägre gråsvarta skär. Inte så mycket säl som vanligt, kändes nästan ödsligt när jag gled fram.
Först upp genom det smala sundet, sen ner via det större där jag brukar hoppa iland. Här jag vek av ut mot Trolleskären.


Runt Trolleskären
stor bild

Här var det mer rejäl dyning och jag fick hålla ut från land. Det ligger flera stenar precis under ytan och det grundar upp rätt brant, så man får passa sig lite.
På norrsidan av Trolleskären låg alla sälarna. Det låg fullt med små korvar överallt, helt i lä och med mindre vågor runtom. En del trut och skarv också. På väg in mot Väderöbod skingrades de tunna molnen och en klarblå himmel tittade fram.


In mot Väderöbod
stor bild


Väderöbod LFl W 8s 6M
stor bild

Framme vid Väderöbod började det bli dags för en tidig lunch. Men först en sväng bort för att kika in utedassen. Jo de funkade ok.
På väg tillbaka sprang jag plötsligt på en annan kanotist. Tror båda vart lika paffa! Erik hade paddlat ut från Hamburgsund tidigt i morse och skulle bara kolla läget. Tyvärr kände han inte till den yttre hamnen utan hade kravlat sig iland i det östra Kranhålet. Inte helt enkelt sa han. Kort pratstund innan han skulle hem igen.
Äggmacka och kaffe, lång öpromenad, en extra påtår och sen dags att paddla vidare. Ville utnyttja det fina vädret och hinna med de norra öarna också.


Sol igen
stor bild


Öppen horisont
stor bild


Fotogenboden vid gamla fyrplatsen
stor bild


Paddla vidare
stor bild

Dyningen rullade fortfarande in och det skummade en del i hamninloppet. Det behövs inte mycket sjö för att det ska vara pyssligt att gå iland här ute. Sen ute på öppet vatten märktes det dock mindre och det räckte med att inte gå för nära utsatta klippor.
Upp mot Stora Spruttan, förbi Mittskär och Stora Manskär. Rätt mycket säl överallt. Genom det smala sundet vid Valeskären och ut till Stora Fjädern.


Dyning utanför Boden
stor bild


Stora Spruttan
stor bild


Genom Valeskären
stor bild


Dyning utanför Stora Fjädern
stor bild


Eftermiddagsfika Fjädern
stor bild

Vid de låga skären bakom Stora Fjädern brukar man kunna gå iland, klipporna är hala men det finns grundare partier. Däremot kan det vara svårare att hitta en plätt utan alltför mycket fågelbajs. Det syns tydligt, och märks på lukten, vem som bestämmer här ute.
Eftermiddagsfika och kort slummer i solen. Hade ingen direkt brådska. Vare sig jag skulle vara kvar här ute eller paddla tillbaks till Fjällbacka, var det gott om tid.


Sälsoppa Tobaksskären
stor bild

Vidare österut genom Tobaksskären. Här fanns det helt fullt med sälar och alla skulle ner o kolla läget. Låg stilla en lång stund i det turkosa vattnet medan det ploppade upp små knubbisar runt om kring mig.


Turkos botten
stor bild


Sälmöte Lilla Knappen
stor bild

Efter en stund vek jag av norrut till Bot. In i några vikar och sen upp till Knappen. Har aldrig varit här förut o tänkte passa på att kika runt. Precis när jag långsamt gled in bland några stenar kikade det upp ett förvånat sälhuvud bara några meter framför. Båda vart nog lika skrämda och ett snabbt plums så passerade den ut under min kajak.
Tillbaks till Bot, förbi norrsidan Torsö. Här finns flera ställen att hoppa iland på men jag har inte hittat några rimliga tältplatser tyvärr. Följde Storön ner till stora hamnen på insidan. Passerar man här måste man ju bara hoppa iland o kolla lotsutkiken. Och kanske kaffe. Eller öl. Eller både och..


Nordspetsen Storön
stor bild


Ölpaus på Värdshuset

Parkerade längst inne i viken vid bryggan med den lilla fiskebåten. På insidan brukar det finnas plats o så kan man hoppa iland torrskodd. Visste inte säkert om Värdshuset skulle vara öppet men det var fullt med folk överallt. Både fritidsbåtar och övernattningsgäster.
Först en snabb Hof sen kaffe o chokladkaka medan jag funderade på kvällen. Senaste prognosen lovade mer moln under morgondagen men fortsatt varmt och nästan ingen vind. Kändes nästan onödigt att paddla tillbaks över fjorden redan i dag utan kanske bättre att passa på en övernattning till här ute. Frågan var väl mest om det skulle bli Hamnerö igen eller ut till Väderöbod.


Ny vaktmästarhund


Padda


Lotsutkik
stor bild


Bryggbad
stor bild


Bryggparkering

Jaja, ingen panik ännu. Tog en sväng upp till lotsutkiken för att kolla utsikten, hälsade på nya vaktmästarhunden och var nära att trampa på ett gäng paddor. Verkade vara paddår i år. Tillbaks i kajaken beslöt jag att återvända till Boden igen. Stugboendet på Hamnerö är jättefint men klipptältning på Väderöbod går ju inte av för hackor det heller..

Fortsättning följer här..

/ Ulf

2 kommentarer till “Väderöarna – Hamnerö

  1. Ingela Stinasdotter

    fantastiska bilder! Bilderna smittar! Det infinner sej en längtan ditut som är svår att bemästra. Får vara nöjd med det vackra runt Tjörn o Orust och att kanske kunna tälta någon natt till i höst. En undran: Finns det plastskräp i vikarna så långt ut? Ser fram emot fortsättningenhälsar Ingela

  2. Ulf Post author

    Nej inte mycket skräp här ute. Det var en del uppe på land på Väderöbod förut men tror föreningen där städat upp det mesta. Annars är nog öarna för låga o utsatta för att något ska fastna, allt spolas överbord liksom.
    O nån mer tur ut får det väl bli innan vintern. Kanske neråt Orust o Tjörn den här gången, länge sen jag var där.. )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.