Väderöarna – Väderöbod

Hamburgsund Bohuslän 180902-04 Som vanligt när man fikar har det en tendens att dra ut på tiden, helt oförklarligt, och klockan hann bli nästan halv sju innan jag var tillbaks vid kajaken igen. Men det var ingen större panik, bara knappa halvmilen ut till Boden och solen skulle inte gå ner förrän åtta nånting. Passerade ett gäng segelbåtar som låg förtöjda i hamnen. Flera som hade passat på att ta ledigt i det fina septembervädret. De verkade dessutom alla vara i full gång med kvällsmaten för det luktade jättegott när jag paddlade förbi. Frystorkat är tydligen inte riktigt modernt här.


Stilla i hamnen
stor bild


Rätt kurs
stor bild

Passerade förbi Plogjärnet och tog sikte på Mittskär. Vinden hade mojnat nästan helt nu och även dyningen var borta. Helt fantastisk paddling ner mot Väderöbod.
När jag närmade mig ön beslöt jag ta en extra sväng runt Skitrarna igen. De små skären strax söder om själva fyrön är jättefina att paddla igenom när tillfälle ges. Höga ljusa mjukt rundade klippor blandade med lägre mörka skär och fullt med smala sund i mellan. Alltid mycket säl och fågel också.


Stilla vid Väderöbod
stor bild


Stilla vid Skitrarna
stor bild

Gled förbi några kvällströtta sälar som bara långsamt tittade upp. Vidare ut mot Trolleskären och runt de yttersta grynnorna. Betydligt lugnare nu än i förmiddags-
Vek av in österut igen. Lite konstig känsla när man känner sig inomskärs igen strax utanför Väderöbod..


Fyrö
stor bild


In mot Boden
stor bild


Tältplats med utsikt
stor bild

In i den yttre hamnen och ut med alla prylarna. Fick upp tältet på den nästan helt plana klippan vid inloppet till hamnen. Inte jättemycket skydd fast hygglig utsikt. Letade upp en tältsten för att spänna ut ventilationen på baksidan lite mer. Annars verkade det kunna stå rätt bra av sig själv. Har ett Unna med 10 mm stänger så det är mer spänst än det vanliga och med mesh-innertält kan man ligga o kika ut utan att bli alltför uppäten av myggen. Fast just mygg var det inte precis tjockt av nu. Eller nästan aldrig här ute skulle jag misstänka.
Ett dopp och tvätt precis nedanför. Halt men det finns några avsatser man kan kliva på.


Utsikt från gamla fyrplatsen mot nya
stor bild

Solen var på väg ner och jag beslöt att ta en öpromenad innan maten. Förbi fyrvaktarstugorna, upp till gamla fyrplatsen, ner igen och sen vidare utmed norra halvan av ön. Här kommer man ganska högt upp och det är en fin utsikt åt alla håll. Man ser alla de små ögrupperna runtomkring och inser hur långt från fastlandet man egentligen är.
Ner till tältet igen, mat och en varma koppen som efterrätt. Läggdags vid nioblecket. Inte heller denna natt behövdes egentligen sovsäcken utan den fick bara agera extra liggunderlag. Sov med öppet tält och blinkande fyr strax ovanför.


Sista solen
stor bild


Måndagsnatt
stor bild


Tisdag morgon
stor bild

Vaknade ännu tidigare den här morgonen. Vet inte hur kroppen känner det på sig för det hade knappt börjat ljusna ännu. Låg o drog mig en stund men sen hoppade jag upp. Ingen vind och ljummet i luften. Verkade som det var molnigare nu och troligtvis skulle det ligga kvar under dagen. Dock ingen dimma som de varnat för.
En snabb kopp kaffe innan promenad bort till ostsidan för att se om det skulle bli någon soluppgång.


Första solen
stor bild


Storön
stor bild

Det låg en tät molnbank över land och man kunde bara tidvis urskilja solen. Fast här ute var det lite lättare och efter ett tag skulle den nog bryta igenom.
Tillbaks till tältet, påtår och nu började molnen lysa upp. Upp på höjden och en lång sväng runt den norra delen. Helt stilla över Storön och ut mot havet. Ibland passerade några trutar men annars var det helt stilla. När solen bröt igenom lyste klipporna upp i gult o grått mot den mörkare himlen.


Morgonpromenad
stor bild

Frukost och sen ut med alla grejerna på klipporna för att torka ur fukten. Jag slapp kondens inne i tältet men på skuggsidan var det lite blött. Dessutom var neoprenbyxor o kapell fortfarande våta sen gårdagen.


Trolleskären
stor bild


Sista solen, dags att packa ihop
stor bild


Hem igen
stor bild

Tog det ganska lugnt och klockan hann bli efter nio innan jag fått ner tältet o packat kajaken. Funderade lite på dagens paddling och beslöt att börja en sväng västerut. Det var nästan helt kav lugnt och då vore det synd att inte utnyttja tillfället att kolla närmare på Trolleskären. De ligger ju helt oskyddade och kan bli rätt stökiga även vid måttlig sjögång.
Sälarna verkade ha tagit sovmorgon men en del fågel lyckades jag skrämma upp innanför Skitrarna.


Genom Trolleskären
stor bild


Norra Rågstuten
stor bild

Efter Guleskär siktade jag ner mot Stora Klåvskär, passerade Norra Rågstuten och in mellan Lyngö och Skålholmen. Vek sen upp genom Gåsöskären. Har letat runt här efter möjliga landningsplatser, men förutom Hamnerö, är det ganska glest. Man kan nog komma iland här o där fast vid minsta tillstymmelse till dyning blir det jobbigt. De yttre norra skären är betydligt smidigare. Eftersom de är flackare kan man ofta hitta grundare vika på insidorna.
Vidare norrut förbi Måkholmen och Mittskär upp till Storön.


Skålholmen Fl WRG 6s 8M
stor bild


Gåsöskären
stor bild


Lugnt över Boden
stor bild

När man ändå passerar är det ju lika bra att ta chansen till en köpefika igen. Drog upp kajaken i den yttre hamnen och promenerade bort till Värdshuset. Det var strax innan lunch och inga problem att få en Fika. Tror de kände igen mig för kaffet gick som påtår sen gårdagen. Trevligt. Vart tvungen att stödköpa en chokladkaka också.


Fikastopp Rockan
stor bild


Stora Hejan
stor bild

Fortsatt norrut innanför Stora Hejan. Några segelbåtar även här, men betydligt färre än under sommaren. Runt nordspetsen på Storön och sikte på Södra Syster.
Väderöfjorden låg nästan helt lugn framför mig. Den gamla dyningen var helt borta och knappt nån vind heller. En del moln men solen bröt fram då o då, och ljummet sommarvarmt i luften. Skön överfart. Lyckades paddla ifrån en segelbåt utan att direkt förta mig. Dock ska de ha all heder av att faktiskt använda sina segel. Verkar ibland vara en nästan bortglömd tradition numer..


Hej då Storön
stor bild


Paddlar ifrån segelbåt Väderöfjorden
stor bild


Södra Syster Fl(2)WRG 6s 6M
stor bild

Efter fyren funderade jag på om jag skulle dra söderut direkt eller passa på o runda Långeskär. Hm, gott om tid, ett tag sen senast och dessutom långt förbi lunchdags. Så norrut blev det. Genom Skottarna, runt nordspetsen och in vid sandstranden.


Skottarna
stor bild


Fika Långeskär
stor bild

Det låg två kajaker uppdragna på sandstranden och två man stod o vinkade uppe på berget. Det var Alf och Odd som var ute några dagar. Trevligt med lite lunchsällskap. Det visade sig att de kände väl till både mig och Jacob, och dessutom byggt en av hans kajaker. Ibland är världen liten! Oväntat möte och rolig pratstund.


Sol över öarna
stor bild

Efter ett tag var det dags att fortsätta söderut. Det hade klarnat upp ett tag men nu kom molnen tillbaks igen. Ner mot Klättarna och in bland stenarna på utsidan av Lyngö. Fastän det var lågvatten kunde man ta sig igenom den smala kanalen längst in, precis nedanför märket som är målat på klipporna.


Klättarna
stor bild


Dåligt utmärkt
stor bild


Klipparkering
stor bild

Klockan var redan tre och kanske läge att pausa lite. Dessutom, synd att komma tillbaks med varmt vatten i termosen. det finns ett skär söder om Lyngö där jag brukar stanna när tillfälle ges. Är det lugnt som nu ligger det en plan klippa i precis rätt höjd, så man kan kliva iland helt torrskodd. Går det bara lite sjö bör man välja en annan ö dock.
Sista kaffet, några ballerinakex o kanelgifflar.


Fika Lyngö
stor bild


Klart vatten
stor bild


Leta utgång
stor bild


Lugnt över fjorden
stor bild

På väg sydost ner till Bogen mötte jag någon slags flottenhet. Det är lite konstigt – de är väl kamouflerade (åtminstone sådana här gråa dagar) o syns nästan inte, går verkligen inte fort, men hörs över hela fjärden och lyckas dra upp rejäl sjö. Ja ja, genom några smala sund, och sen bort till Hästvom.


Utmärkt utmärkt
stor bild


Mot Trinisla
stor bild

Vidare ner mot Trinisla och Gåsön. Förbi bastuflotten och sjöbodarna vid Fågleret, runt Stora Snissholmen och ner till Hamburgsund.
De hade bytt ut den gamla linfärjan till ”Kornelia” från Vaxholm. Man undrar lite hur de fixat det, har de kört hela vägen från Stockholm, runt Skåne och upp hit? Eller tog de Göta kanal tvärs över landet. Hursom, ganska lång lina torde ha gått åt..


Stugby
stor bild


Sista horisonten
stor bild


Eye of the wind från Jersey

Brigantinen ”Eye of the wind” från Jersey låg förtöjd mittemot småbåtshamnen. Synd att jag inte mötte henne ute på vattnet, hade varit kul att se med satta segel.
Framme i Hamburgsund drog jag upp kajaken på den lilla flytbryggan vid slipen. Även nu var det flera småbåtar som skulle upp inför vintern. Lasta alla prylar, snabb kallvattendusch vid hamnkontoret, kaffe o glass i kiosken och sen bilresa hem.


Kornelia från Vaxholm, ganska lång lina..
stor bild

Fantastisk sensommartur. Lite vind under söndagskvällen men sen nästan kav lugnt. Sol hela måndagen, molnigt nästan hela tisdagen. Varma dagar och ljumma nätter. Några kanotister och en del fritidsbåtar runt Storön, annars tomt. Förutom fågel och massor av säl överallt förstås. Har paddlat här minst ett par rundor vår o höst de senaste åren och det är lätt att bli bortskämd av allt det fina. Den här gången var dock något extra med två riktigt fina övernattningar, och en blå och en grå dag..

Paddlat 13+27+31 km.

Karta över hela turen.

Fler bilder på flickr.

/ Ulf

2 kommentarer till “Väderöarna – Väderöbod

  1. Ulf Post author

    Allt kanske inte är intressant för andra men för mig kan olika detaljer öppna upp minnen, som nån slags dagbok var man paddlat o gjort. Men lite skillnad då mot hur det är den här helgen, 25 m/s och 6 m höga vågor.. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.