Slubbersholmen

Tjörn 080523-25 Lyckades klämma in en hel ledig helg innan jag ska köra igång med några nya jobb nu i veckan. När dessutom Hans behövde hjälp med att hämta en cykel i Göteborg och kunde låna ut bilen var det inte mycket att tveka på – västkustpaddling..
Körde upp till Nordön innanför Marstrand på fredagskvällen, där det ligger en småbåtshamn som vi har tältat vid tidigare. Skönt att få en extra tältnatt och kunna starta tidigare på lördag morgon.
Planen var ganska lös – paddla utanför Tjörn och se var jag hamnar..


Nordön


Åstol

Sjörapporten lovade fint väder hela helgen och på lördagsmorgonen när jag vaknade blåste den en lätt ostlig bris. Startade runt halv tio med medvindspaddling över Marstrandsfjorden. In och kika i hamnen på Åstol, förbi Rönnäng, mellan Klädesholmen och Koholmen, genom Flatholmen till första fikan på Hjärterö.
Ganska lite båttrafik ännu och mycket att titta på när man paddlar igenom alla fiskelägena.


Klädesholmen


Koholmen


Flatholmen


Hjärterö

På Hjärterö tog jag en promenad upp till toppen. Det är lite lurigt för det stod tre stycken stenrösen och varje gång man trodde sig ha kommit fram så såg man nästa, lite längre upp.. Men utsikten där uppe är värt besväret!


Utsikt söderut
stor bild


Mycket dun o små ejdrar

På vägen ner höll jag på att trampa rakt i ett ejderbo.. Det var ganska långt upp på berget så jag tänkte mig inte för utan trampade på i rask takt – fåglarna brukar ju väsnas rätt bra om man råkar komma för nära. Precis när jag skulle sätta ner foten flög ejderhonan upp (skrämde mig ordentligt..) och ungarna kröp ner i dunet. Såg sen att mamman kom tillbaka efter ett tag som tur var..


Kalvsundshuvud

Därefter fortsatte jag norrut runt Toftö och sen på utsidan av Härön – vindlä och bara svag dyning gjorde att jag kunde paddla nära det branta berget. Vid Räbben visste jag att det skulle finnas en tältplats så jag passade på att kolla samtidigt med lite mer kaffe. Verkade vara en trevlig ö men klockan var ju bara strax efter tre så det fick bli en bit till..


Utanför Härön
stor bild


Räbben


Räbbehuvud
stor bild


Solnedgång över Måseskär
stor bild

Vidare över Kråkefjorden mot Mollön, och sen på utsidan smet jag in bakom Slubbersholmen – kanonfräck ö med fantastisk utsikt! Påminner lite om Stora Måkholmen uppe övanför Fjällbacka – bara berg, klappersten, en gräsbevuxen tältplätt och en jättefin liten sandstrand. Men nästan inget skydd nånstans..
Nåväl, prognosen lovade ju fortsatt fint så jag slog upp tältet och fick i mig kvällsmaten. Kvällspromenad och tidig sömn..


Utedasspoesi på Slubbersholmen


Söndag morgon innan första sjörapporten
stor bild

Vaknade tidigt på söndagsmorgonen och tog en bensträckare innan sjörapporten. Sen låg jag och småslummrade till P1 nån timma innan det var dags för frukost. Bra start på en morgon..
Rev tältet, tog en sista sväng runt ön och sen bad innan det var dags att paddla vidare.


Mot Kärringön
stor bild


Badbart..


Slubbersholmen
stor bild


Välsorterat Mollösund

Fortsatte norrut och runt småöarna på utsidan av Mollön – såg ut att finnas fler fina tältplatser inklämda här och var mellan klipporna. Ner genom Mollösund och sen en sväng innanför Smöholmarna. Tänkte försöka undvika att ta samma spår tillbaks..


Fika Krossholmen

I rännan ner mot Kyrkesund stannade jag för en första paus innanför Krossholmen. Strax därefter såg jag en inte helt vanlig syn, en Carrera, som låg förtöjd vid en brygga. Det var en sån som jag hade på åttiotalet – ingen ultimat familjebåt direkt men snygg och väldigt snabb..


Helmsman Carrera Kyrkesund


Lågvatten Rönnäng

Fortsatte söderut förbi Hjärterö där jag träffade helgens enda paddlare, ett par som var ute i sina Buccisar.
Snabblunch på Sälholmen, runt utsidan av Klädesholmen och sen en sista slurk kaffe i Rönnäng innan Marstrandsfjorden. Vinden skulle hålla sig mellan 5-10 NO men nu på eftermiddagen hade det mojnat en hel del. Sista biten känns alltid lite vemodig när man har varit ute så här – visserligen ska det bli skönt att få komma hem igen, men ändå inte..


Marstrand och Åstol


Mot Malmö igen..

Den gamla vanliga snyggepackningen på Hans pickup, hämta cykel på Backaplan och sen ner mot Malmö igen.
Kanonhelg! Så här års när det inte har hunnit komma fram så mycket folk ännu är utsidan av Tjörn fantastisk. Öarna utanför Mollön kan också klart rekommenderas – om bara väderprognosen är hygglig..
28+30 km paddlat, en hel del bad och ganska röd i nyllet..

/ Ulf

6 kommentarer till “Slubbersholmen

 1. Jenny

  Fint…

  Får jag följa med någon gång helst till något coolt ställe som Tjörn.

  Vill göra ett resereportage.

  Förresten din blogg (man får inte säga blogg?) sorterar bort mina kommentarer. Få se hur det går med den här.

 2. Ulf

  Du får jättegärna följa med men vi bör nog ta några grundläggande lektioner i kajakpaddling först. Men det är inte så svårt, lite blött ibland möjligtvis. Vi kan se om det går att fixa..
  Hmm.. konstigt om min blogg sorterar bort dina inlägg.. Inga skumma länkar till sidor med väldigt uttalat vuxeninnehåll va..? Inte riktigt din melodi har jag för mig.. Annars brukar Akismet/WordPress ha rätt bra koll.
  / Ulf

 3. Jenny

  Men jag vill ha min kamera med – den får inte bli blöt!

  Jag vill inte hamna under vattnet men jag hör av mig vidare.

  Kan det vara porrbilderna, eller tablettförsäljningen för det kan väl inte vara de där miljonvinsterna jag annonserar om?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *