Finland – Vaasa till Rauma

Finland 180714-01 Först runda Vaskiluoto, under bron och sen förbi färjeterminalen. Det blåste fortfarande en del nu under eftermiddagen och vi ville ta den inre farleden ner. Vi hade märkt att hur trångt det än såg ut på sjökortet, fanns det nästan alltid en utprickad led. Inte bara officiell utmärkning utan gott om hemmasnickrade varianter, igenom jättesmala sund, förbi stenar o grund och in till varenda sommarstuga där det överhuvudtaget gick att ta sig fram med båt. Det måste vara ett enormt arbete att hålla alla dessa pinnar, ensskyltar o kummel på plats efter is och höststormar farit fram.


Inomskärspaddling
stor bild

Så innanför Långgrynnan, över den lilla fjärden och sen ut vid Backisgrund. Flera riktigt smala kanaler, men helt farbart även med halvstora motorbåtar märkte vi.
Ut på öppnare vatten gällde det fortfarande att hålla koll på utprickningen. Dels för att försöka undvika bottenkontakt, dels för att inte råka paddla in i fel vik av misstag. Stor kontrast mot tidigare dagar att nu färdas genom en lummig grön innerskärgård. Först genom Penikarströmmen och sen under en vacker träbro vid Svartsöskatan.


Träbro Klockarisskäret
stor bild


Eftermiddagsfika i småbåtshamn, Skarpudden

Ute på Stenskärsfjärden började det kännas som fikadags igen. Vi kollade Tredje grynnan (jo det fanns 1:a till 4:e också, praktiskt..) fast där låg hus. Utefter Sidlandet verkade det också bebyggt nästan överallt, där det inte var vass alltså. En bit ner i Sundet hittade vi dock en liten småbåtshamn som verkade funka. Knepiga bryggor men längst in gick det att hoppa iland. Koka kaffevatten och bre mackor. Skönt med välfyllda kajaker igen..


Öppet vatten igen
stor bild


Hopptorn i Molpe
stor bild

Vidare söderut och ut genom Rankelösundet, dags att hålla utkik efter möjliga lägerplatser. Visserligen egentligen inte så sent men det började redan mörkna. Stor skillnad från när vi startade uppe i Luleå för bara tio dagar sen.
Förbi Stor & Mittigrynnan och in vid Bredgrynnan. Grunt och dyigt här, hittade flera stenar. Över Finnhamnsfjärden ner mot Molpe. Kollade sandstranden innanför Hopptornet. Nja, lite för bebyggt, kanske båthamnen runt hörnet?
Mitt under bron mötte vi två andra kanotister, Anna & Eva, som var ute på en kvällstur. Lite snack om paddling i allmänhet och tältmöjligheter i synnerhet. Trevligt möte! Tillslut blev det gästbåtshamnen bakom strandpaviljongen. Vilket, så här i efterhand, nog var det sämre valet. Ja ja, upp med tålt, bad och laga mat. Vääldigt mycket mygg.
58 km paddlat, stadsvandring och glassätande.


Anna & Eva


Jacob & jag

Dag 12 180725 Morgonen började solig men blåsig, typ rejält sydvästmotvindsblåsig. Och ganska öppna partier framför oss. Men det var lika bra att försöka, man får se hur det känns på plats helt enkelt. Fast redan efter Långbådan ute på Söderifjärden, märkte vi att det här inte skulle funka. Kort rullande sjö som bröt även här inne, gjorde att det gick mycket trögt. Ute på havet var nog inte att tänka på alls.
Efter Långgrynnan gick vi iland för att pusta ut vid en stor byggarbetsplats. Vi beslöt att vänta här, i någorlunda lä, för att se hur dagen utvecklade sig. Lite tråkigt men inte mycket att be för.


Korsnäs: Denna.kyrka.är.bygd.år.1831.undr.kejsr.Nicolai.Is.regering.
stor bild


Jacob steker pannkakor

Så vad att göra under tiden, en sightseeing runt Korsnäs kanske? Sagt o gjort. En ganska lång promenad, förbi ett litet industriområde, längs landsvägen, ner till svenskbyn. Den nya delen av samhället var väl inte så rolig men de gamla husen var jättefina. Passade på o köpa färskvaror & fylla vatten, och ligga i gräset o käka glass i skuggan bredvid bensinmacken. Lyxturism alltså.
Tillbaks nere vid kajakerna insåg vi att det inte hade slutat blåsa alls, och bästa alternativet troligtvis var att försöka starta ultratidigt nästa morgon i stället. Eftermiddagspyssel blev att försöka steka pannkakor i halv storm, utan att elda upp alltför mycket aluminium eller omgivning. Vi lyckades skona omgivningen. Upp med tält och slumra sig igenom natten. Väckarklockan satt på 04.00.
6 km paddlat, ungefär lika långt promenerat.


Tidig start
stor bild

Dag 13 180726 Solen hade ännu inte stigit upp när vi vakande, och även vinden höll sig borta. Det mesta var redan packat, så snabb frukost, riva tältet och i kajakerna kl 5. Fin morgon och vackert ljus, skönt att vara på väg igen.
Ut genom Gloppet och sen söderut. Nere vid Utterstenarna var vi nödgade att ta ett snabbt toastopp. Även om man ställer om klockan håller magen tiden.


Stenigt inomskärs
stor bild


Stenigt utomskärs också
stor bild

Vid Blacksögrundet hade vi tänkt ta en morgonfika fast lyckades gå på varsin sida om ön. Jag på utsidan för en gångs skull. Möte igen Kroppangrund, och sen igenom det grunda sundet vid Ådbådan. Mer motvind nu men inte alls som gårdagen. Kort kaffepaus Stora Roskan.
Fortsatt innanför Långören, Ledörssundet och sen stopp igen vid Ledörs sydspets. Mer kaffe o smörgåsar. Vinden låg fortfarande nästan rätt in i ansiktet, så tungpaddlat. Dock verkade den inte öka mer nu under dagen, och vi borde kunna fortsätta. Framöver lovade de som tur var bättre riktning. Möjligtvis med fler värmeåskväder.


Liten stuga Blacksögrundet
stor bild


Västra Ljusören
stor bild


Kaskinen, Finlands minsta stad

Så runt Lilla Ledgrund, innanför Rövargrund och mellan öarna på Ljusörsfjärden. Nu såg det plötsligt ut som skärgården på Åland, med låga klippor o smala sund. In bakom Skatskär, kisspaus på Björkholmsspetsen och vidare ner till Kaskinen, Finlands minsta stad. Och jo, den var inte stor.
Vi lyckade gå iland efter en liten båthamn, precis vid glass o våffelkiosken. Helt omöjligt att missa, o vi försökte inte ens. En ganska kort stadsvandring, flera breda avenyer men bara låga trähus överallt. Känns som man planerade stort fast sen blev det inte riktigt något av det. Ner till kajakerna, förbi linfärjan, industrihamnen och ut på öppet vatten igen.


Våffla med sylt, grädde och glass..


Liten linfärja
stor bild


Gammal dyning
stor bild

Efter att ha passerat Sälgrund fick vi känna på gammal dyning för första gången. Ingen vind, bara långa, flacka, vågor som sakta rullade in under oss. Förbi Trutgrund, Småkobborna ner till Västerskäret. Här tänkte vi ta en kvällsfika men det visade sig inte helt enkelt. Hala klippor och lite vågor gjorde att vi sjösatte oss själva några gånger. Ja ja, tillslut fick vi vårt kaffe.
Ett kort hopp till ville vi dock hinna med, ner till Österskäret. På håll såg den jättefin ut, med många släta hällar. Nja, inte riktigt så. Till slut hittade vi en halvjämn sten-gräs-klipplätt där tältet fick plats. Utsikten var det dock inget att klaga på. Lång dag gjorde att vi sov gott.
78 km paddlat, tidig start men en hel del motvind.


Kväll på Österskäret
stor bild


Söderut igen
stor bild

Dag 14 180727 Nu var ordningen återställd och vi vaknade till en solig morgon. Ännu stilla men medvind utlovat under dagen. Snabb frukost och i kajakerna halv nio.
Så det var bara ta sig ner till farleden och sen följa den vidare söderut. Förbi Långgrund, Långklobben, Racklet, Stånggrund och kort kisspaus innan Norrhamnsgrundet. Bra fart och snart ut på öppet vatten igen. Då skulle vi dessutom se hur vinden utvecklade sig. Efter Kyrkoskäret fick vi också mycket riktigt en del sjö in från sidan. Men precis lagom mycket för att kunna hålla tempo.


Utanför Yttergrund
stor bild

Förmiddagsfika på några klippor vid Lökgrundsskatan. Sen förbi Yttergrund och till Malskeri. Hoppiland på ett lite skär, skaka loss och tugga i sig ett äpple. Fortsatt söderut utefter öarna Iso-Sanskeri, Knöpeli och Lankrunni och ner i viken mellan Brändöö o Halluskeri. Här går en smal slingrande kanal där vi naturligtvis direkt lyckade tappa bort varandra i igen. Vänta upp efteråt, och vidare mot nästa udde. Efter Huiskeri och Pitkäkari var det dags för sen lunch. Röda, kantiga klippor helt i lä för vinden. Riktigt varmt nu och det såg ut som åskmoln in över land. Vi verkade klara oss dock. Bad & mat.


Mot Pori
stor bild


Kvällshamn
stor bild

När vi sen skulle vidare passerade vi en gammal fritidsled som var noggrant utprickad mellan öarna. Vi följde den förbi Kangaskallio, Saukkokari, Nälkäluoto och vek inte av rakt söderut förrän Äspskär. Nu blev det frihandsnavigering förbi Iso-Pioki och ner till Pastuskeri och Lampaluoto, där det skulle finnas en öppning i mellan. Inte alltid helt enkelt att hitta rätt när det börjar bli sen eftermiddag o man har solen in snett i ögonen. Men det blev mitt i prick här. Dock inte sen.
Kort stopp innan bron över till Pitkänokka. Vidare runt Mänty-paakari för att försöka hitta in till stora hamnen. Gick sådär. Efter att ha irrat runt en stund fegade vi ur och Jacob plockade fram telefonen o google maps. Ja ja, vi kom in i hamnen och fortsatte ut genom stora inloppet. Nu började det bli hög tid för lägerletande. Jacob ville helst vidare till öarna ute i bukten, medan jag föredrog att kolla Mäntykallo först. Ön sitter ihop med fastlandet och vi såg jättemycket folk överallt. Konstigt. Visserligen fredagskväll, men så här mycket människor hade vi inte sett innan.


Spana månförmörkelse

Vi hittade dock några någorlunda lediga klippor längst ute på spetsen, och när vi kom iland fick vi reda på orsaken till folksamlingarna. Månförmörkelse. Det var därför alla hade kikare o kameror med sig också. Fast de tyckte det var ok att vi tältade där, och bjöd på en hoppiland-hutt också.
Tyvärr blev det ingen måne, låga moln vid horisonten skymde allt. Men en varm natt. Jag var tvungen att rulla ut ur tältet och sova direkt på klipporna.
81 km paddlat, mest medvind.


Lite sten här också
stor bild

Dag 15 180728 Ny dag, ny vindriktning, nu östlig. Först tänkte vi att det är väl ändå rätt ok, fast väl ute på vattnet blev det inte riktigt så. Bara att ta sig in mot land och försöka följa stranden var jobbigt. Vi gick långt in i viken innan vi korsade Preiviikinlahti, och ändå fick vi krabb rullande sidsjö. Ut runt nästa udde och sen kämpa sig in i ännu en djup bukt. Här kändes det konstigt nog som det blåste ännu värre. Hm. Vi fick pausa en stund halvvägs in, innan vi gjorde hoppet över. Nu var det rejält stökig sidsjö att slåss mot. Det gällde verkligen att hålla ordentligt i paddeln. Över på andra sidan följde vi land så när det bara gick, och sen runt Ulko-pura.
Här såg det ut att ligga nån slags båthamn och vi paddlade in för att se om vi kunde hitta färskvatten. Det var snarare ett nedlagt båtvarv, med en massa olika halvförfallna fartyg i vattnet och uppe på land. Det verkade först helt övergivet ut men vi beslöt knacka på. Och jo, det öppnades faktiskt av en man o en kvinna som bodde där. De kunde ingen svenska o knappt nån engelska, men vi fick vatten och de bjöd dessutom på nybakade bullar. Väldigt otippat!


Dansbanepaus..


..med nybakta bullar

Det blåste fortfarande men efter uddarna var det uthärdligt, och vi kunde söka gå i lä bakom öarna. Förbi Santakarit, Kolmihaara och ner på Hyviluodonfäärtti. Dags att leta lunchstrand nu, hög tid och vi var ganska trötta. Inte helt enkelt dock, det verkade vara bebyggt överallt. Fast efter Väikari hittade Jacob en liten holme som såg ok ut. Nä, inga hus men dansbana och gammal klotgrill. Jomenvisst. Så fika med bullar och tupplur i fosterställning.


Flyttfåglar
stor bild

Vinden verkade mojna något nu så paddla vidare. Vi försökte läa nära fastlandet ut till Loukkeenmaa, in på Vahemaansalmi och sen över Kuivalahdensalmi. Här märkte vi plötsligt att vattnet var betydligt kallare. Jättekonstigt, och det fösvann igen runt nästa udde. Ner i viken efter och sen över innanför Katavavesi. Lång smal kanal med nästan sött vatten från Lapinjoki. Gott om små fina sommarhus också.
Vidare förbi Manterenpää, kolla tältplatser och ut på Sorkaniahti. Mittemot låg några höga klippor där det borde vara husfritt, om det gick att gå iland. Tillslut kunde vi dra in kajakerna bakom några låga klippor och hittade en tältbar plats uppe i skogen. Inte bra, eller ens halvbra, men fick duga nu. Vi skulle ändå in till Rauma nästa dag, och då var det snack om hotell. Matlagning och sen binda fast tältet, det skulle blåsa under natten.
65 km paddlat, mest sidvind, en del motvind.


Ledningspassage
stor bild


Bergstältning


Smala kanaler
stor bild

Dag 16 180729 Grå morgon. Ostanvind nu också, dock inte alls lika illa som under gårdagen. Vi tog det lugnt och kom inte iväg förrän efter nio. Fortsatt omväxlande smala kanaler och öppnare fjärdar. Tillslut kom vi ut och kunde börja ana Rauma. Det är en stor hamn och vi var tvungna att runda yttersta spetsen.
Precis när vi skulle gira inåt mötte vi ett gigantiskt kryssningsfartyg, plus bogserbåt, och lots. Ingen chans att hinna runt utan vi fick passera innanför, mellan kajerna. Ganska roliga vågformationer kan man säga, och inte riktigt läge att trilla i. Hursom, det gick bra och vi fortsatte in till kanalen som går igenom staden. Efter att ha passerat en liten småbåtshamn hittade vi en ramp där vi kunde dra upp kajakerna. Perfekt, nästan mitt i city. Jacob passade på att kolla runt hotell och vi bokade upp på telefonen. Verkade smidigare än om två uteliggare skulle stövla in i receptionen.


Spännande möte
stor bild

På med lite någorlunda acceptabla kläder och sen promenad ner på stan, käka glass o checka in på hotellet. De var väldigt artiga och sa ingenting. All elektronik på laddning och sen ut och leta mat. Det ligger en jättefin gammal trästad, som dessutom är världsarv, precis mitt i byn. Kul att gå runt bland krokiga smala gränder o kolla alla fina snickerier & färger. Vi hittade en svensktalande pizzeria, hann förbi matvaruaffären, klämde mer glass – nu lyxvarianten, och sen packa kajakerna. För att kunna sticka tidigt nästa morgon. Tillbaks på rummet blev det en eftermiddagslur innan kvällsmaten.


Massladdning

Framåt kvällen pallrade vi oss upp igen. Fortfarande tryckande värme och klibbigt i luften. När vi klev ut på gatan kom det några enstaka stänk men solen lyste fortfarande, så det var nog inga problem. Någon stod o spelade trumpet uppe på kyrktornet mittemot när vi gick förbi. Plötsligt började det regna mer. Mycket mer. Och ännu mer. Sen stormvindar och åska i över en timma. Alla stod inklämda utefter husväggarna för att försöka undvika bli helt dyngsura. Några hade gett upp och gick förbi som nydränkta katter. Vi var båda mycket glada att vi inte låg i tält nu. eller var ute på vattnet..
Efterhand lättade det dock och vi fick vår kvällsmat. Någorlunda torra. Tillbaks till hotellet. Ingen ac tyvärr, så det blev att ligga i bara kalsongerna ovanpå sängarna, medan en fläkt försökte få lite snurr på luften.
15 km paddlat, värsta ovädret.


Busväder i Rauma
stor bild

Dag 17 180730 Tidig väckning, hotellfrukost(!) och sen ner till parken där kajakerna låg. Vi var lite oroliga om de skulle ligga kvar eller om vi skulle få springa runt o samla grejer över halva stan. Ingen fara dock, allt var kvar. Möjligtvis lite lerigare än vanligt. Men det kompenserades väl med att vi var förhållandevis rena..

Fortsättning följer här..

Karta över sträckan.

Fler bilder på flickr.

/ Ulf

2 kommentarer till “Finland – Vaasa till Rauma

  1. Ulf Post author

    Det stämmer bra Anders. Får nog skylla på dålig upplösning på kameran, och tveksam närvaro på historialektionerna. Texten är nu justerad, på flera ställen, efter lite noggrannare granskning.. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *