Däck

bygg060302_01.jpg

Så var det dags att limma list igen..
De två första listerna på varje sida tar alltid lite extra tid – på grund av däckets krökning så splittar jag listerna på längden och hyvlar till fasningen, och dessutom ska stävarna passas ihop.

bygg060302_02.jpg
Mycket tejp blir det..

bygg060302_031.jpg
Nu börjar man kunna se formen ordentligt

Eftersom kajaken är så pass smal räcker det med tre hela lister innan jag når upp till kanten där nedsänkningen runt sittbrunnen kommer att börja. Därefter kan jag göra en delning mellan för och akterdäck, och då blir ju limningen mycket enklare.

/ Ulf

7 kommentarer till “Däck

 1. jim s

  Ulf,
  Fint att se på när man sitter på kontoret och längtar ut eller till verkstaden.
  Ser att Du limmar däck.
  Jag la i mittfisken s i s t när jag limmat alla däckribbor mot en markerad mittlinje av snöre. Den färdiga mittbiten lades då ovanpå det färdiga däcket och mallades av. Sågning med japansåg och fisken föll på plats. Jag slapp därmed tura och fasa en mängd ribbor. Heja på! Jim

 2. Ulf

  Jo det funkar nog lika bra att lägga mittfisken sist och borde spara lite tid också, men nu håller jag ju på med det här för att det är så kul och då vill man ju att det ska räcka extra länge..
  Snyggast är annars en avsmalnande mittribba (från 3 till 1,5 lister ungefär) men det blir antagligen målat däck och då syns det ändå inte (om man inte kör huvudet ner i sittbrunnen och kollar insidan förstås..).
  / Ulf

 3. jim sandkvist

  Om Du nu ska dra ut på det; Varför inte göra några riktigt vackra intertior (?) i däcket i valda träslag och måla över dem sen.

  Jag gillar det där med att upptäcka ett vackert hantverk underifrån.

  Vill se fler bilder. /Jim

 4. Ulf

  Ja det ska vara bra rakt igenom. Ungefär som om man går på kalas så funkar det inte med hål i kalsongerna – även om det inte syns utifrån så tappar man lite av den rätta känslan inifrån liksom..
  Utan vidare liknelser..
  Det kommer fler bilder snart, jag ska dit i eftermiddag och börja slipa ner däcket. Det är ju först nu som det roliga egentligen börjar med sarg & luckor och sånt – finsnickeri och kolfiber är en bra kombination..
  / Ulf

 5. jim sandkvist

  Jag förstår precis metaforen med kallingarna.
  Men Du, ta god tid på Dig, slarva inte med slipandet.
  Hälsn Jim

 6. Magnus Jonsson

  Hål i kallingarna var det! I går tog jag det drastiska beslutet att skrota det träfärdiga däcket på mitt bygge. Jag kan inte förlika mej med tanken på att sitta och titta ut över ett däck jag inte är nöjd med. I dag har dom första stegen mot ett nytt däck tagits och både mittfisk och relingslister är på plats. nu ser linjerna betydligt bättre ut och bygget räcker längre…….

 7. Ulf

  Känner man igen det där.. Men det är ju så, har missnöjet väl slagit rot finns det ingen annan utväg, det är bara att börja om på nytt – annars går man där och har det i bakhuvudet hela tiden.
  Men det är säkert väldigt karaktärsdanande. Eller nåt sånt.. Att göra om alltså..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.