Södra Väderöarna

Hamburgsund Bohuslän 190825-27 Det har varit en rätt packad säsong i år, snickra altan på klubben, sista omgången av M24KC, SM-Veckan i Malmö och nu senast i augusti, DKM+ i styv kuling. Mycket paddlat och annat pysslande men inte så värst många nätter i tält. Inga alls ungefär. Hade därför siktet inställt på Stockenträffen, som verkar ha fått en rejäl revival de senaste åren, med god hjälp av Tjörnkajak. Vädret såg helt ok och det var ju ett tag sen jag var där senast. Men sen när man närskådade prognosen lite mer såg det ännu bättre ut i början av veckan därpå. Typ riktig högsommar med både sol & värme, och loja vindar. Vallerö & Härmanö är fina men finns det chans till Väderöarna eller Koster, särskilt nu efter säsongen när allt är öppet, måste man bara lyda makterna. Beslöt att ta med alla kartorna och bestämma mig slutgiltigt i bilen på väg upp.
Så sköt på det till söndagen i stället. Lämnade Malmö hyggligt tidig och nånstans halvvägs blev det fördel Väderöarna. Parkering o sjösättning nere vid småbåtshamnen i Hamburgsund funkar bra om man inte kommer mitt i sommaren, då kan det vara rätt trångt o bättre att söka sig upp mot badplatsen vid Ejgde. Varmt hela resan upp och fortfarande över 25° när jag packade kajaken. Ut på vattnet strax efter halv fem.


Lördagkväll i Hamburgsund
stor bild

Mötte en del mindre båtar på min väg upp genom Hamburgsund, men sen när jag vek av västerut glesnade det snabbt. Det hade nog varit många som passat på o utnyttja den fina helgen. Kanske även ta några extra semesterdagar skulle det visa sig..
Ljummet i luften, nästan helt stilla och ett mjukt sensommardis, ytterligare mildrat av den nedgående solen. Fantastisk paddling ut mot havet. Förbi Stora Lyngö, Soten Svartskär, Skottarna och till Stora Håskär. Även här var det helt kav lugnt med bara en svag dyning i botten. Det hade blåst rätt mycket tidigare i veckan men nu var nästan allt borta.


Soten Svartskär Fl(3) WRG 9s 8M
stor bild


Motljus Stora Håskär
stor bild


Rossholmen, Ängeln & Vedholmen
stor bild


Väderöfjorden
stor bild

Man kunde knappt skönja södra Väderöarna och Storön fick man gissa sig till. Men så länge det inte drev in en riktig dimma skulle det vara helt ok. Kände inte heller av någon direkt ström, som annars brukar kunna ställa till det här.
Helt otrolig paddling över fjorden! I det milda ljuset, utan störande ljud och med svag saltdoft i näsan. Rent meditativt. Förbi Svartingen och en fiskeflagga halvvägs. Dryga halvtimman innan jag gled in söder om Ärholmen och vek av upp mot Hamnerö. Såg en del segelbåtar som låg förtöjda runt öarna och började undra om det kanske skulle vara upptaget i stugorna för en gångs skull.


Skålholmen & Lyngö, inomskärs igen
stor bild


Framme Hamnerö
stor bild

Näe det såg helt tomt ut när jag gled in i viken. Fast precis när jag lastat in det sista i västra stugan gled det in en liten Bohusjulle, som till skillnad från min mer minimalistiska packning, var fullastad upp till relingen. Det var Fredrik från Bovallstrand, som var ute för att reka platser för framtida filminspelningar. Förutom filmgrejer, sov, kläder och proviant, hade han med några öl. Bra planering. Snack om livet o öarna här ute. Vi kom fram till att det nog skulle hinnas med ett kvällsbesök på Skitrarna och Väderöbod innan solen gick ner. Sagt o gjort. Medan han lastade av tog jag ett snabbt dopp, bytte kläder och en kort öpromenad. Diset verkade lätta något och man såg Storön nu. Fastlandet var dock fortfarande långt borta.


Besök


Disigt söderut
stor bild


Disigt norrut
stor bild


Kvällsutflykt
stor bild

Fredrik hade bara en liten 4 hkr på båten så farten var ungefär samma som när jag paddlar, med något mer ljud o tvåtaktslukt. Men det var kul att glida fram bland öarna i en lite eka, precis som jag kommer ihåg att vi gjorde som barn på sextiotalet i Stockholms skärgård.
Hade med sjökortet för säkerhets skull men hittar rätt bra här ute nuförtiden. Vi fick bara ta det något försiktigare på ett par ställen. Liten båt men inte lika liten och grundgående som en kajak..


Kolla sälar Skitrarna
stor bild

In mellan Skitrarna och ut mot öppet vatten. Massor av säl överallt, precis som vanligt. Vi låg stilla en lång stund medan de simmade runt o kollade läget. Verkar nästan som de är minde rädda för båtar än kajaker.
Vidare in mot Väderöbod och den yttre hamnen. Här låg en marginellt större men betydligt mer välutrustad båt. Träffade en kille som kom härifrån och brukade tälta över då o då. Snabb promenad upp runt fyrplatsen och sen ner till ekan igen. Solen hade precis gått ner och mörkret kom snabbt. Och vi hade knappa halvtimmen tillbaks. Vi tackade för oss och sa att vi nog skulle ses igen under morgondagen.
Det var nästan helt mörkt när vi gled in i viken på Hamnerö igen..


Väderöbod söndag kväll
stor bild


Ljus i båda stugorna..

Några kvällsmackor o varm choklad med jag pysslade runt i stugan. Har inte tältat på nästen ett år så det kändes lite ovant när jag rullade ut liggunderlaget på ena kökssoffan. De är precis så långa att jag får plats att ligga raklång. Om jag är nyklippt. Konstigt nog vill man inte ligga på golvet inomhus men gärna direkt på klippor o gräs utomhus.
Gick o la mig innan tio nånting. Fortfarande varmt så det fick bli öppen dörr o sovsäck.


Måndag morgon, vissa börjar jobba något tidigare än andra..


Soluppgång över Fjällbacka
stor bild

Sov som vanligt lätt första natten och vaknade i god tid innan det började ljusna omkring halv sex. På med kläder o kaffevatten, i omvänd ordning troligtvis, innan en sväng ut runt ön.
Först upp på toppen bredvid för att kolla soluppgången. Fortfarande helt lugnt men mindre moln och betydligt bättre sikt nu. En ensam fiskebåt passerade, annars nästan helt tyst. Bara några trutar som cirklade över mitt huvud medan jag promenerade runt. Väderöarna består av grå gnejs och här inne är de täckta av en mjuk grön mossa, som blir nästan självlysande i det första ljuset. Vidare runt den yttre toppen, som är något mer svårklättrad, innan tillbaks till stugan.


Morgonpigg fiskare
stor bild


Storön
stor bild


Väderöbod
stor bild


Kummel & grön mossa
stor bild

Ut med allt på tork på klipporna medan jag fixade frukost och lunch för dagen. Tycker det är lättare att bara ha mackor med ägg, ost osv klara och sen varmt vatten i termos. Så behöver man bara mecka med kök morgon o kväll. Och skulle det bli kris finns ju alltid ett rekorderligt förråd av Ballerinakex tillhands.
Klar i kajaken strax efter halv nio. Det var fortfarande tyst i andra stugan när jag gled ut ur viken.


Dags att paddla igen
stor bild


Skarvar vid Stora Klåvskär
stor bild

Hade ingen särskild plan för dagen men tänkte att det nog borde vara ett bra tillfälle att runda de yttre skären här ute. Inte ofta det är så här stilla och helt utan dyning. Då kanske man kan chansa igenom även de smalare sunden.
Innanför Lyngö låg några segelbåtar där de också hade vaknat. Förbi Rågskär och Stora Klåvskär, mycket skarv, och vidare ut mot Norra Rågstuten, mycket säl. Något som skulle fortsätta hela tiden. En del skarv på vissa öar men mycket säl nästan överallt. Väldigt mycket säl alltså. Många smala kanaler delade upp skären här och det gick att klämma sig i mellan nästan överallt.


Sälar Norra Rågstuten
stor bild


Smala sund
stor bild


Något bredare sund Skitrarna
stor bild

Rakt västerut nu, förbi Klåvskärsfluna, skarv, Majskär, säl, och upp runt Gulskär, mer säl. Skitrarna består av omväxlande nästan vita, gråa och helt svarta klippor. Ömsom höga, runda o bulliga, ömsom bara låga skär. Lyckas man ta sig hit ut måste man bara paddla igenom. Och om vågorna är snälla (de tillåter inte mycket här..) bör man gå iland o fika. Det är inte enkelt att hitta lämpliga platser men det finns några stycken, som funkar hyggligt. Även för nymålade kajaker med inte alltför gnälliga ägare, lite beroende på vattenstånd och vindriktning.
Det var inte så länge sen frukost så det fick bli kaffe o Singoallakex. Sälarna låg kvar runt hörnet o gruffade. Ibland kom nån nyfiken typ förbi för att kolla läget.


Svarta o vita klippor, Skitrarna ena hållet..
stor bild


Fikapaus medan sälarna vilar i bakgrunden
stor bild


Sälar runt Trolleskären
stor bild

Fortsatte sen ut runt Trolleskären. Här brukar det nästan alltid ligga kvar en del gammal dyning, då det grundar upp precis utanför, och blir lätt stökigt. Fast nu var det kav lugnt. Och både skarv o säl som omväxling. Kröp utefter norrsidan men hittade inga lämpliga hoppiland-ställen, inte ens om man kisade och höll för öronen. Många havstulpaner som ville gnaga i botten.
Så vidare in till Väderöbod. Båten från igår var borta, men han skulle nog dyka upp igen för grejerna låg kvar på land. Upp med kajaken och sen kolla fyrvakatarbyn med tillhörande utedass. De hade tydligen haft en försenad fyrdagssvisning i helgen. Synd att jag missade, det hade varit kul att gå in i stugorna och få höra mer om livet förr på ön. Utedassen var dock fortfarande öppna, och liksom resten av byggnaderna, väldigt välskötta. Stöd föreningen!


Västra hamnen Väderöbod
stor bild

Promenad upp till gamla fyrplatsen med fotogenboden. Fyren är borta sen sextiotalet och man ser bara spåren i marken av fästena. Så vidare över till nya cementfyren på klippan bredvid. Visserligen nymålad o fin, fast nog aningens tråkigare än en gammal Heidenstammare. Hursom, grym utsikt över alla öarna runt omkring.
Lunchmacka o kaffe nere vid hamnen. Funderade på om jag skulle komma tillbaka senare i kväll för att kunna tälta på klippan som förra hösten. Fast tvekade lite, skulle troligtvis inte bli ensam här ute heller. Dels tältaren från igår, dels misstänkte det skulle dyka upp fler båtar, både dykare o vanliga badgäster. Men det beslutet kunde vänta, nu var det paddling igen.


Stugbyn
stor bild


Utsikt öpromenad
stor bild


..Skitrarna andra hållet..
stor bild

Så ner i kajaken och ut ur hamnen. Norrsidan av Boden är rätt tråkig så beslöt att ta södra vägen istället, och varför inte då genom Skitrarna igen. Sälarna kanske hade saknat mig. Eller inte. Fast det var lika fint åt andra hållet också, och helt plötsligt hittade jag en liten klipphylla som gjord för en kajaklandning. Sagt o gjort. Väldigt kort övandring plus påtår med kex. Jag menar, det är ju sällan man får chansen att fika utanför Väderöbod. Fin utsikt här med. Kanske aningens dragigt om det blåser.


Fikaplats Skitrarna
stor bild


Väderöbod
stor bild


Trolleskären
stor bild


Genom Stora Korpen
stor bild

Jaja, tillslut kunde jag paddla vidare, nu mot nordost. Genom Stora Korpen (jo det går fast kartan säger nåt annat), en del säl, Stora Sundskär, säl här också, och sen upp mot Mittskär. Säl här med.. Började nästan tro att det var samma gäng som simmade runt bara för att driva med mig.
Förbi Stora Manskär var det mer fågel men sen kom sälarna tillbaka vid Valeskären. Lågvattnet gjorde att jag inte hittade min vanliga hoppiland-plats och jag fick försmäkta en stund till.


Sälar vid Mittskär
stor bild


Sol över Väderöbod
stor bild


Stora Valeskär
stor bild


Fika Fjädern
stor bild

Runt yttersidan av Stora Fjädern och sen in bland öarna igen. Här gick det lättare att komma iland och jag kunde stilla den värsta fikaabstinensen. Har landat på ön flera gånger innan och ofta funderat på att det vore kul att kunna tälta här. Löjligt fint läge. Men även om det nog hade gått att hitta en någorlunda plan klipphäll, finns det noll skydd. Och ungefär lika många tältstenar. Precis som tanken for igenom huvudet såg jag vad som liknade en stenstrand på ön mittemot..


Kolla tältplats Stora Fjädern
stor bild

Rask paddling 50 m tvärs över och iland igen. Jodå, tältsten var det gott om här. Någorlunda släta klippor också. Faktiskt var hela ön full av böljande, flacka klippor med bara en rejäl brant ut mot havet. Visserligen en del fågelbajs här o var men helt uthärdligt. Ända problemet var att det fortfarande var lite väl tidigt för kvällsläger. Kanske ett snabbt besök på Storöns värdshus kunde fixa det..


Sälskap på väg in mot Storön
stor bild


Hof, kaffe & glasspaus

Så paddla in, förbi Tobaksskären, sälar, och in bakom Hejan, fritidsbåtar. La till i den yttre hamnen för att bara kunna hoppa direkt upp till restaurangen. Tänkte jag. Fast de höll på att bygga en ny träbrygga utefter klippan så jag fick gå runt en bit längre upp. Vilket slutade med att jag var ända uppe vid lotsutkiken innan det gick att hitta stigen igen. Hm. Hursom, kaffe & glass med kall Hof som förrätt blev en rättvis belöning.


Värdshusvakthund


Altanpadda


Utsikt söderut
stor bild


Lotsutkik
stor bild

Efter en skön stund i skuggan tog jag en promenad upp på berget igen. Lotsutkiken var öppen, och förutom utsikten, fick jag en trevlig pratstund med representanter från föreningen. På vägen ner hälsade jag på en padda (tydligen paddår i år också..) och på värdshusvakthunden. Båda var ungefär lika intresserade. Tillbaks till kajaken, via den halvfärdiga bryggan den här gången, och sen kurs västerut igen.

Fortsättning följer här..

/ Ulf

4 kommentarer till “Södra Väderöarna

  1. Ulf Post author

    Hade väl ovanlig tur med vädret den här gången men Väderöarna är verkligen en speciell plats! Det och Koster har en stående plats på min paddellista.. Och Åland.. O Finland.. Tja Stockholms skärgård är ju inte så dum heller.. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.