Veckotur i Bohuslän – motvind

Norra Bohuslän 080712-20 ”Kulingvarning utfärdat för Skagerack.” Vi hade hört samma sjörapport ett par dagar i sträck nu och frågan var väl mest om vi skulle få den mildare 10-14 eller som dagens 14-18 m/s..
Det kändes inte direkt aktuellt att ta en sväng till Norge utan vi beslöt att försöka börja tråckla oss söderut i motvinden i stället. Tanken var att hitta någon lägerplats på insidan av Kosterfjorden för att ha möjlighet att hoppa över – om vinden mot förmodan skulle få för sig att mojna en aningens.

Eftersom distansen antagligen skulle bli ganska kännbar, om än inte så lång – så kom vi inte i båtarna förrän elvablecket. För att slippa bara ligga och stampa i motvinden började vi paddla österut mot Aspholmen och sen svänga söder till Önbärsholmen och Tärneskär. Ett kort stopp på nordspetsen av N Långön innan lunchen på sydspetsen av S Långön. Här hade vi hyggligt lä så man kunde nästan bli lurad att det hade lugnat sig..
Även passagen av inloppet till Strömstad gick smidigt men när vi närmade oss spetsen av Norra Oddö fick vi börja jobba igen. Vi mötte två norska paddlare som precis hade surfat över från Koster, och de sa att de hade haft ganska goa surfar..
Första udden mittemot Likholmen gick rätt ok men när vi skulle runt nästa fick vi verkligen kämpa – hård vind och riktigt stökig sjö. Tur ändå är väl att det är precis sånt som vi har tränat mest på här nere i Skåne..


Möte utanför Norra Uddö


Läger Småholmarna

Lite paus och sjölä bakom Styrsö innan vi hoppade runt hörnet ner mot Småholmarna där vi hittade en kanontältplats. Antagligen trångt vid fint väder men nu var vi konstigt nog helt ensamma..
Först såg vi bara platsen nere vid vattnet men sen hittade vi ännu en plan gräsplätt, helt skyddad, inne i skogen. Dessutom, utedass, bra bad och perfekt utsikt från toppen – vad mer kan man egentligen begära..


Utsikt mot Koster


Tisdag kväll
stor bild


Onsdag morgon

Onsdagsmorgonen hade ungefär det vanliga temat med ”Kulingvarning utfärdat..” fast med lite mer sol den här gången. Inget Koster nu heller alltså.
Jag beslöt, en aningens enhälligt, att ta lite paus från gruppledandet och låg kvar och solade medan resten av gänget paddlade söderut. Möte någonstans mellan Bissen och Havsten igen.
Efter en loj förmiddag, lite bad & lunch packade jag också ihop och gav mig iväg. Tanken var att hålla mig ganska nära öppet hav och försöka hitta lite nya vägar – tycker om att ha någon slags ”uppgift”, hur dum den än må vara..


Fortsatt söderut..


Mycket maneter..


Trång passage

Först in mellan Burholmarna, som nu var precis farbart, och sen in mellan Lindholmen och Galtryggen. Där var det stopp – väg tvärs över och bara två smala rör under.
Just när jag skulle vända tillbaka kom två paddlare som bar kajakerna över – jättelätt att bära och sen fina vatten innanför Saltö sa de. Ok – bära fullastad kajak, nej.. tömma båten först, nja.. Men det borde väl gå att dra (inte skjutsa, tänk om den skulle fastna.. hua..) båten genom en av trummorna..?
Så, jag band fast en badboll (extrautrustning..) på bogserlinan och skarvade med några extra snören som sen vinden drog igenom röret. Så var det bara att dra kajaken tillbaks under vägen. Plättlätt.


Innanför Saltö

Jag fortsatte ner mellan Saltö och Tjärnö i strålande sommarväder. Det var först vid hoppet över till Vanarna som havet tittade fram och jag insåg att det nog var kulingläge fortfarande. Innanför Vanarna träffade jag Annika som låg och läste på en klippa i skogskanten. Resten av jägarna var tydligen på en tur ner mot Råssö. Såg ut som en rätt trevlig tältplats med bra lä och havet på motsatt sida.
Efter en snabb fika fortsatte jag österut runt Rundö och ner genom Älgöleran. Det står 0,6 i sjökortet men högvattnet gjorde det ganska lättpaddlat ändå. En kort pratstund med ett gäng från Näsets paddlarklubb som var på väg norrut.
Sen följde en ganska trevlig ”inomskärspaddling” innan jag gick ut mot havet igen mellan Råssö och Galtö, och stampade ner i motvinden mot Bissen. Affär, vatten och toalettbesök på Resö innan jag fick tag på de andra som hade slagit upp tälten på Havsten, 4 km söderut.


Jo, det blåser fortfarande..


Annika på Vanarna


Havsten

Tältplatsen på Havsten är en fin äng med perfekt sandstrand, som ligger inklämd mellan två jättelika berg – klättringen upp tar en del tid men utsikten där uppe är fantastisk!
Morgondagens uppgift var om möjligt att försöka passera Tjurpannan igen men kvällens sjörapport hade ingen direkt lysande utsikt, fortsatt kulingvarning..


Havsten, norrut


Innan Tjurpannan..

Men på torsdagsmorgonen när vi vaknade hade vinden oväntat lagt sig – de lovade visserligen fortsatt kuling på radion men nu med avtagande under dagen. Uppe på toppen av berget ser man ända bort förbi Havstenssund och det verkade faktiskt riktigt lovande. Vi beslöt att packa ihop snabbt och kolla läget.
Den kraftiga dyningen låg kvar men det var i stort sätt ingen vindsjö, så vi fortsatte förbi Vakupp. Vi gick rakt söderut på utsidan av leden den här gången, och vek inte av förrän strax innan Väckersten. Lite spegelsjö från berget och alla fritidsbåtar, annars lugnt o fint – våghöjd stundtals upp mot 2 meter. Mellan Väcker och Långebåden var det några magnifika brott som lät som åskan när de bröt! Det märktes att gruppen hade fått en större vana nu, bl a kunde man bakom ryggen höra Janina och Marja pratandes i stort sätt hela tiden..
Framme vid Käften bestämde vi oss att stanna där för natten. Det var ju en fin eftermiddag och hela två dagars paddling kvar på en inte så lång sträcka.
Några passade på att sticka in till Grebbestad för lite proviantering medan jag, Janina och Marja låg kvar och slumrade i solen ens stund.


Lite trötta..


Käften

Senare på eftermiddagen stack även Janina och Marja in till Grebbe och när andra gruppen som också hade smitit förbi Tjurpannan kom förbi var det bara jag kvar som lägervakt. Platsbristen gjorde tyvärr att de fick fortsätta den här gången. Dock passade Charlotte på att konvertera så nu var vi plötsligt elva..
Fin kväll med solnedgång upp på berget.


Utsikt över Ulsholmen och Koster


Boel vid Tveklyftan

På fredagsmorgonen beslöt vi att dela upp oss i två grupper – en snabb och en med slöpaddlare.. Gemensamma målet var Långeskär längst ute i Fjällbackaskärgården och vårt gäng gick dit via fika på Stora Måkholmen. Förmiddagen hade börjat med några stänk men snart lättade det upp igen.
Vi har legat här ute förut fast då på en annan, lite tråkigare plats – men nu var stora slänten ledig. Jättefin ö med en massa bra badklippor, utsikt över Väderöarna och solnedgång i havet.


Mot Långeskär


Långeskär
stor bild


Saied & Charlotte
stor bild

Även lördagen började lite mulet men nu var i alla fall inte vinden så påträngande längre. Åter en långsam start och vi lämnade inte Långeskär förrän vid elva. Först förbi Klipporna på utsidan av Norra Dyngön och sen vidare söderut mot Gluppö. Precis när vi skulle fika kom en snabb skur men sen dök solen fram igen. Eftermiddagen tillbringades badande och småslumrande på klipporna ute på Vedholmen. Fin ö men mycket liten tältplats, typ ett tält, och mycket båtfolk vid vackert väder, som nu..


Gluppö, innan regnet..


Vedholmen

Vi hade som vanligt planerat sista natten till klipporna vid sundet mellan Kiddön och Lilla Hamburgerö. De andra brukar föredra Söö men vi tycker den ligger lite väl nära civilisationen – har till och med hört talas om några som paddlade över och badade bastu på campingen tvärsöver..
Det kan ibland ligga lite folk här också men uppe på klipphyllan märker man inte mycket av dem. Och den här gången var det bara en båt, som dessutom skulle hem sen.
Långsamt kröp de mörka molnen närmare och precis när vi skulle äta kom så regnet. Sista kvällen vart det tidig sänggång..
Regn under natten, uppehåll på morgonen och en sista snabb skur så att tälten fick packas blöta.. Söndagens paddling hem brukar alltid gå ganska långsamt – man vill hem, men ändå inte. Marja och jag såg en nyfiken säl strax innan vi korsade farleden utanför Bovallstrand.
Packa bilarna och så ner mot Malmö igen..


Lördag kväll Lilla Hamburgerö
stor bild

En ovanligt händelserik veckotur var över.. Mycket blåst – lite regn några dagar men också massor av sol. Tyvärr inget Norge eller Koster men inget bärande och inte inblåsta någon gång. Ett par riktigt spännande passager med krävande paddling, lite glassig medvind och en hel del krävande motvind. Trevliga tältplatser och många bad. Väldigt lite mygg men mängder av tvestjärtar på Långeskär (ett helt gäng med hem till Malmö..) och tidvis mycket maneter.
Jag tycker alla skötte sig väldigt bra i vågor & vind – den mest krävande veckoturen jag har varit med om. Kul också att se hur alla utvecklades under resans gång.
Lite mindre paddlat men mellan 17-18 mil nånting blev det nog. Och en del av de var ganska tunga mil..

Allt som allt en kanonvecka – precis som vanligt!

Björn har skrivit om den andra gruppen på sin hemsida.

/ Ulf

11 kommentarer till “Veckotur i Bohuslän – motvind

 1. Daniel

  Mycket listigt och god framförhållning att ha en badboll i extrautrustningen. Det kommer hädanefter att vara med på min lista oxå…

 2. Ulf

  Jepp, det gäller att vara beredd i alla lägen – badbollen ”kom jag över” nån dag innan (obs – inga ledsna barn inblandade..) så den låg redo på akterdäcket.
  / Ulf

 3. Björn Svensson

  Hej
  Mycket listigt med badbollen Ulf. Men igår när jag paddlade så slog det mig när jag packade ner flottören att den måste funka lika bra. Jag vill inte kasta skugga på din ”skalmankreativitet” men jag har flottören med mig oftare än en badboll 😉
  / Björn S

 4. jim s

  Ulf, Läste med nöje din reserapport från årets paddling. Det är som vanligt spännande och roiligt att läsa dina rapporter. Bilderna är så läckra. Kuling är danande, om man nu ska se någon glädje i det tillståndet. Ni tycks ha haft en fin runda, Tjurpannan är inte att leka med, oavsett flytetyg. Sjön är inte nådig, flyktvägarna inte så många heller. Vi är just hemkomna från 10 dagar i samma vatten som erat, fast vi gled omkring i vår Späckhuggare. Vi lyckades pricka värmeböljan precis, då antaglingen direkt efter att ni kommit hem till malmö igen. Fantastiskt väder och vatten, bara svag vind. Vi hade möjlighet att tråckla oss runt och ligga bland alla de små skär och i de passager som annars inte är så inbjudande i grinigare väder, Koster, utanför Dannemark, i Fjällbacka skärgård. Märkligt att dessa områden inte blir överbefolkade när värmeböljan slår till. Vi har oftast legat ensamma.
  Hoppas sensommaren blir precis som man kan önska sig.
  Hälsningar, Jim S

 5. Ulf

  Björn; Janinas uppblåsbara flottör har i o f s varit klart populär när det gäller handrollsträningen men annars brukar jag mest ”komma över” badbollar, gummiankor o annat smått & gott ute på turerna tyvärr. Mer fokuserad på nöje än arbete antagligen..
  Jim; Hej Jim! Länge sen sist nu va – kanske Stocken..? Jo vi hade lite oflyt med vädret men det var rätt kul ändå, liksom lite ”expedition” över det hela. Och säkert väldigt karaktärsdanande som sagt (mest då för de andra deltagarna alltså..). Eller, beror på vem man frågar kanske..
  / Ulf

 6. eriksjos

  En badboll är ju kanon för att hålla prylarna på plats i kajaken! Om man nu inte lyckas fylla hela med bra-att-ha-prylar…

  Kommer det inget från DKM+?

  /erik

 7. Kats

  Hej Ulf,
  Fantastiska bilder, och trivsamt att läsa om era äventyr, som vanligt!
  Blev det nån mara i år ?
  Kram/Kats

 8. Ulf

  Hej Kads! Länge sen sist (för länge)..
  Näe, inga springmaror nuförtiden, har gått över till kanotmaror – visserligen lite jobbigt de med men då får man ju sitta ner i a f.
  Kram / Ulf

 9. Kats

  VerkLIGEN för länge sen sist.
  Låter tryggt med sittandes träningsform.
  Skönt att höra att farbror tar det lugnt nuförti´n.
  🙂 / K

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.