Koster – Ursholmen yttre

Rossö Bohuslän 200530-01 Hade egentligen velat få till en mycket tidigare start i år. I mars – april är skärgården oftast som finast. Långa ljusa dagar, mycket fågel o säl och mindre båtfolk i omlopp. Och eftersom vi slutat 24 timmars-tävla på klubben, var ingen brutal långdistansuppladdning inbokad under försäsongen. Man kanske skulle kunna fokusera på lite mer normal fritidspaddling & tältaktiviteter i stället. Men nu blev ju inget normalt den här våren. Varken här eller nån annan stans i världen.
Även om jag själv hittills kommit mycket lindrigt undan och antagligen inte skulle riskera smitta några andra människor, kändes det inte helt ok att sticka iväg. Som tur var så verkade vädret vara inne på samma linje. Antingen för mycket vind, för lite sol, eller ibland både och.
Fast tillslut trillade bitarna på plats. Pandemin var inte över men under hygglig kontroll och reserestriktionerna började lättas upp. Till o med SMHI prickade alla rätt.


Sjösättning manetstranden Rossö
stor bild

Tänkte först sticka upp redan på fredagen, men dels blev det lite körigt på jobbet, dels ville jag slippa pricka hela helgträngseln. Troligtvis inte så mycket norrmän ute än, fast svenskarna hade ju mer fritt fram. Inget jag behövt oroa mig för dock..
Så körde upp lördag morgon i stället. Ett par säsongsvägbyggen drog ut på tiden, så framme i Rossö hamn först strax efter fem. Eftersom jag inte sjösatt här förut tog det en stund att hitta runt. Längst in, förbi själva hamnen, låg en fin strand med stor parkering. Antagligen fullt senare under sommaren men nu helt perfekt. Lasta av, packa kajak och äntligen ut på vattnet.


Ut mot Kosterfjorden
stor bild


Liten strand Ramsö
stor bild

Ut förbi Rossö camping med en del badande längs stränderna. Passerade Lyngnö och Klövskär och ut på Kosterfjorden. Det hade blåst en del nordostan de senaste dagarna men skulle lägga sig nu under kvällen. Man kan dock bli lite överraskad här ute – vind, vågor och djuprännan i mitten kan ställa till det mer än förväntat. Men det blev bara lätt sjö in i ryggen och behaglig paddling över.
Sikte på norra Ramsö, runt de norra skären och sen vidare söderut längs västsidan. Precis bakom hamnen ligger en fin undangömd sandstrand. Perfekt för en snabb fika, eller som nu, när man missat kissa innan hoppa i kajaken.. Passade på att ta en kort promenad upp på ön också, fantastisk utsikt, innan tillbaks till kajaken o vidare sydväst.


Kort öpromenad
stor bild


Söder runt Ramsökalven
stor bild

Ner runt sydspetsen på Ramsökalven brukar det alltid dyka upp sälar. Även den här gången. Små korvar på de låga skären, som långsamt rullar ner i vattnet och kommer förbi för o kolla läget. Visserligen sälskydd så här års men det går att klämma sig igenom en smal kanal och ut på öppet vatten igen.
Sjön låg nästan helt stilla nu så vidare kurs mot Ursholmen. Förut var det tältförbud här ute men det verkar ha ändrats när allt gjordes om till nationalpark för över tio år sen. Fortfarande reglerat på Nord & Syd-Koster och vissa öar under högsommar, fast större friheter annars. Gräsmattan vid fyrvaktarbostäderna var inte riktigt aktuella men det borde väl gå att hitta nån annan hygglig plats lite mer avskilt. Läge att kolla närmare en kväll som denna..


Motljus runt Ursholmen
stor bild


Dubbelfyr
stor bild


Stilla
stor bild


Hygglig vinkel
stor bild

Fantastiskt motljus när jag rundade Ursholmen precis nedanför fyrarna. Förbi och genom den smala kanalen på utsidan och in i hamnbassängen. En ensam båt, annars helt tomt. En lördagskväll i slutet av maj.
Gick iland i den grunda viken mitt emot Inre Ursholmen, halvknepigt, och tog en sväng upp på berget. Inte precis fullt med platta hällar men till slut hittade jag en med någorlunda plats för minimalt tält och med ensiffrig lutningsvinkel. Eller i alla fall nästan, på båda punkterna..


Ursholmen inre
stor bild

Upp med tält, snabbt bad, torra kläder och sen dags för lite mat. Det fick räcka med mackor o varma koppen, för jag ville gå en sväng runt ön o titta på solnedgången. Skönt med långa kvällar så här års.


Stugbyn
stor bild


På väg upp
stor bild


Två fyrar
stor bild

Magisk vandring upp till fyrarna! Helt tyst o öde, och allt inbäddat i ett varmt kvällsljus. Medan jag satt o kollade ut över havet hörde jag röster i bakgrunden. Det var Henrik o Åsa från den ensamma båten i hamnen, som också ville vara med. Kul möte, på behörigt avstånd, medan solen långsamt sjönk ner bakom Norge vid horisonten. De härstammade från Strömstad och Henrik hade t o m öns gamla fyrvaktare i släkten. Jättetrevlig kväll!


Solnedgång i väster
stor bild


Måne i söder
stor bild

Lång månskenspromenad tillbaks till tältet i andra änden av ön. Det hade varit hyggligt varmt under dagen fast nu blev det behagligt svalt igen. Lagom så man kunde krypa ner i sovsäcken men utan att behöva dra upp blixtlåset.
Jag har bytt ut innertältet till ett i meshväv, så man kan ligga o titta ut hela natten. Helt ok, särskilt med en sådan här utsikt. Fick hasa mig upp några gånger under natten, annars sov jag gott..


Dags att sova


Gul lav & rosa trift
stor bild

Eftersom jag sover rätt lätt första natten och tältdörren var öppen, vaknade jag jättetidigt. Typ strax innan fem och solen hade precis dykt upp över öarna. Fantastiskt ljus o jag var bara tvungen att ta mig upp. En snabb kopp kaffe och sen promenera runt lite i närområdet. Några tunna molnslöjor och en svag bris, men redan ljummet i luften. Skulle nog kunna bli en skön dag.
Kort snooze i sovsäcken innan det blev dags för frukost.


Sol över öppet hav
stor bild


Sol över fyrplats
stor bild


Tältkompis


Öpromenad
stor bild

Hade redan innan bestämt att hinna med en längre övandring innan avfärd. Insidan med hamn o fyrplats är ganska enkel, tvärs över ön blir lite mer omväxlande upp o ner. Det finns en del rätt branta stup så man får ha lite koll på var man sätter fötterna. Dock var allt torrt o fint, så halkrisken var minimal.


Utedasspromenad


Fyrpromenad
stor bild


Skuggspel
stor bild


Badbassäng
stor bild

Längst ner på västsidan hittade jag Hällkaret, en naturlig bassäng nån meter över havsytan. Närheten till vågorna gör att det spolas in friskt vatten hela tiden. Tänkte att det också skulle värmas upp fortare av solen men det stämde inte alls. Antingen hade nån skruvat på termostaten eller så var det ny istid på gång. Klart kallare än gårdagens dopp i havet. Solen värmde dock skönt efteråt.
Tillbaks till tältet, en extra kopp kaffe o sen börja packa ihop grejerna. Något senare än först tänkt kanske..


Trift
stor bild

Klockan hann nog passera elva innan jag blev klar. Ja ja.. På väg ut genom hamnen såg jag klipporna vid Inre Ursholmen mittemot. De såg ju betydligt slätare o planare ut. Hm, raskt upp på land igen alltså. Efter flera hundra meters paddling. Jodå, här såg ju jättefint ut också. Mindre skydd fast bättre utsikt. Bra plats att lägga in i tältplatsminnet..


Ursholmen sett från Klåvningarna
stor bild


Inte helt enkelt att hitta landningsplats
stor bild

Tillslut lyckades jag lämna Ursholmens alla öar o fortsatta paddlingen. Genom Håleskären, runt Våskär och upp till Klåvningarna. Här brukar jag försöka hoppa iland om det går. Nu gjorde den decimeterhöga sjön från norr det lite knepigt dock. Den vanliga platsen var för utsatt och jag fick gå in i en kort skreva för att hitta bättre möjligheter. Inte nog med att klipporna är hala o branta, det är rejält djupt också, om man får för sig att kliva fel.
Utsikten är hurusom värd besväret.. 🙂


Kanske nån liten repa i botten..
stor bild


Fortsatt norrut
stor bild

Vidare norrut. Förbi Måskär, Hästholmen och Jutholmen. Fortfarande nästan tomt, bara nån enstaka båt då o då. Passerade Stora Tenholmen, spetsen på Nord-Koster och in bakom Tärneskär. Här låg en något fallfärdig fiskebod, med låg sittbänk i skuggan att äta lunch på och med passande sandstrand nedanför. Bra planering.
Fortfarande ingen vind så det fick väl bli en sväng runt Drammarna också efteråt.


Lunch Tärneskär
stor bild


Ut mot Drammarna
stor bild

Förbi Basteviken och vidare längs Nord-Koster, tills det var dags att svänga västerut. Drammarna är rätt låga så det är inte mycket att ta sikte på. Men de brukar visa sig efterhand. Först Små Drammarna, mest säl o inte mycket att gå iland på. Bättre då att fortsätta till Stora Drammen, Sveriges västligaste punkt. Det går en smal ränna tvärs igenom och man kan gå iland på insidan av båda halvorna. Dock inga sandstränder direkt, utan man får räkna med lite repor i botten..


Runt Stora Drammen
stor bild


Genom Stora Drammen
stor bild


Favoritstopp
stor bild

Runt ytterspetsen, genom den smala kanalen och ner till favoritklippan. Lite halvhalt att gå iland när det är blött men rätt skyddat från sjö. Och man slipper blöta fötterna. Upp med kajaken och fram med termosen. Även om det var lunch rätt nyligen krävs det ju fika här ute. Fantastisk utsikt mot Koster och fastlandet i öster, och Tisler o Norge i norr. Klart vatten med siktdjup på många meter. Den här gången var det dock mindre säl än vanligt. Bara några stycken som simmade runt och en ensam övervakare kvar på land.


Fikadags
stor bild


Övervakningssäl
stor bild


Sveriges västligaste punkt
stor bild


Klart vatten
stor bild

Jag hade egentligen velat fortsätta norrut mot Tisler, och kanske en sväng runt Herföl. Fast eftersom det skulle innebära Norge kändes det inte rätt just nu. Visserligen tror jag inte kustbevakningen tänkte hårdbevaka ensamma kanotister, men vore lite pinsamt att behöva träffas. Och de hade antagligen nog jobb att sköta ändå.
Så det fick bli tillbaks till Koster igen, och kanske tälta på nån av öarna på sydsidan..

Fortsättning följer här..

/ Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *