Nedsänkning sittbrunn

bygg060311_01.jpg

För att få ner höjden på sargen brukar jag sänka ner hela sittbrunnen ett par centimeter.
Börja med att göra en ganska exakt mall på sittbrunnstorlek, sarg och nedsänkning, så kan du prova dig fram på däcket och se hur mycket extra du behöver ta bort. När du har hittat en storlek som ger rätt höjd på sargen sågar du ut hålet och slipar till kanterna i lämplig vinkel. I vanliga fall brukar jag vilja ha ha ändträ mot ändträ för att få snyggast skarv men nu när det ska målas så kan man fuska lite..

bygg060311_02.jpg
Så här ska det bli om du har gjort rätt..

Därefter börjar du limma småbitar runt fram och bakkant – i mitten ska ju urskärningen ligga kant i kant med däcket. Det är inte så svårt som det ser ut och vanligt vitlim funkar utmärkt.
När du har fått ihop kanten slipar du av den lätt och sätter in några provisoriska tvärribbor för att styra upp höjden på urskärningen.
Sen är det bara att limma list igen.. Jag vill ha en snygg form på sargen så jag böjer listerna med hjälp av värmepistol.

bygg060311_05.jpg
Lite trångt o plåta men jag har klippt ihop några bilder för att få en ungefärlig helhet

Det blir några passbitar längst ut på kanterna men med en liten tapethyvel går det ganska lätt att få till det. När allt har torkat kan man såga ut själva sittbrunnshålet.

/ Ulf

6 kommentarer till “Nedsänkning sittbrunn

 1. jim s

  Nu har vi sett samman bild sedan den 11 mars, jobbar du vidare bara om du får kommentarer på senaste publicerade bilden så får du en sådan här så du nu kommer vidare;
  Imponerande sammansättning i fogarna, likaså formen på den nedsänkta sargen, kan Du beskriva hur Du gör, bygger du mot en mall på undersidan?
  Heja på med bygget, själv åker jag långfärdsskridskor i Göteborgs norra skärgård så ofta jag hinner. Det är nästan som att paddla.
  Jim

 2. Ulf

  Tyvärr är nog den bistra verkligheten att jag måste sticka i mellan med lite (riktigt) jobb ibland också. Jag har försökt förklara för mina kunder hur viktigt det här är men det verkar inte alltid funka tror jag..
  Dom små sneda bitarna sätter jag på frihand. Sen limmar jag fast ett par extra stödlister på tvären (som du ser på den översta bilden) för att få in den rätta höjden där fram, i mitten och längst bak. Därefter ritar man ut en kant runtom med hjälp av mallen, och börjar sen med en list i mitten (den hela längsgående listen i mitten av sittbrunnen på den mittersta bilden) och fortsätter ut mot sidorna.
  Plättlätt.
  / Ulf

 3. jim sandkvist

  Tack för ditt förtydligande, bilderna visar hur snyggt det är, smatidigt har givit mig på detta själv en gång, måste du inte tura och kona bitarna föratt få krökningen?
  Har idag åkt skridskor på havet igen, Jim

 4. Ulf

  Ha ha, jo det stämmer att man måste både kona och försiktigt vrida en del av de små sneda bitarna efterhand för att få en snygg böj och hålla det någorlunda parallellt med däckslisterna.. Men det är lite överkurs – har du sjunkit så djupt i petimeterträsket brukar det ge sig efterhand..
  / Ulf 😉

 5. Ulf

  Glömde fråga; gör du inget annat än åker skridskor? Mitt på en vardag? – vad är det för rättvisa..
  / Ulf

 6. jim s

  Jag gör som Du, prioriterar de lyckliga stunderna; Jodå jag jobbar heltid som konsult men när det fantalstiskt vackra skridskovädret med islagd göteborgsk skärgård ända ut till Rörö får man bara inte sitta inne. Jag tog ledigt på förmiddagen idag. (Så gjorde jag faktiskt också i somras när vi sågs på Resö (utan gräddbullar…))
  Närd et gäller petimeterträsk tror jag vi båda står till öronen i det, med tanke på dina fina detaljer.
  Slipa på!
  Jim

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.