Väderöarna – Vedholmen

Hamburgsund Bohuslän 200918-20 Brukar försöka tura runt i Bohusläns ytterskärgård ett par gånger varje år. Egentligen är ju hela västkusten jättefin men att kunna komma allra längst ut blir nästan alltid lite extra allt. Helst innan eller efter säsong också. Då det är som bäst – öppna fågel o sälskydd och mindre trängsel både på vattnen o land. Och eftersom jag paddlade kring Koster i månadsskiftet maj-juni, var det väl dags för Väderöarna nu. Gäller bara att tajma in rätt väder, gärna sol men framförallt, hygglig vind. Inte mycket till skydd där ute..
Helgen 14-16 augusti var jättefin fast då var jag uppe i Vaxholm o kollade när klubbens ungdomar paddlade SM-tävlingar. Klart inspirerande och kan rekommenderas om ni får chansen. Sen blev det inget riktigt läge förrän i mitten av september. Inte helt optimal prognos, men förhoppnings tillräcklig lång lucka på några dagar.


Korsande trafik
stor bild

Försökte vara lite effektivare den här fredagsmorgonen. Det började ju närma sig höstdagjämningen – solen skulle gå ner redan halv åtta – och jag ville ha några timmars dagsljus att paddla ut i. Gick halvbra, framme Hamburgsund strax innan fem.
När jag packade kajaken märkte jag att jag glömt termosen hemma. Misär. Att behöva släpa fram spritköket varje gång det kurrade i kaffetarmen kändes omysigt. Men ICA-affären i hamnen löste problemet. En sån där snygg svart som är så lätt att hitta i mörkret..
Det hade blåst lite mer än förväntat under dagen men skulle mojna framåt kvällen. Sydvästan bygger oftast en del sjö på Väderöfjorden så det kan bli rätt stökigt över. Dyning är ok, dock helst inte tillsammans med brytande vågor. Fast det är svårt att avgöra förhållandena på land utan man måste alltid ut o känna efter på plats.


Ut ur Hamburgsund
stor bild


Soten Svartskär Fl(3) WRG 9s 8M
stor bild

Upp längs Hamburgsund var det helt stilla o kändes varmt o skönt i solen. Fast redan när jag svängde västerut märkte jag att det nog inte riktigt lagt sig än. Längs farleden är det djupt och vågorna lugna, så det var först efter Soten Svartskär som det började bråka till sig. Ut mot Stora Håskär ligger en hel del grynnor och låga skär, och dyningen blandas upp med stora brott. Beslöt att vända upp mer mot norr och satsa på Vedholmen första natten.
Bakom Rossholmen vek jag in mot Källeskären för att runda Vedholmen längs sydsidan. Ganska stökigt men lyckades hålla mig på rätt sida av vattenytan.


In mot Vedholmen
stor bild


Lugnt innanför Hamnholmen
stor bild

Innanför Hamnholmen var kontrasten total, helt lugnt o alldeles platt vatten. Möjligt att det hade gott att korsa fjorden om jag gått ut på ett annat ställe – det är ju oftast enklare med djupt vatten och renare sjö. Fast nu var det lite för sent för det, solen hade redan börjat sjunka ner mot horisonten. Och Vedholmen är en väldigt fin ö. Brukar vara populärt under högsäsong men nu räknade jag nog med att vara ensam.


Vedholmen
stor bild


Tältplats med utsikt
stor bild

Jodå, helt tomt i viken. Funderade först på att slå upp tältet på den lilla gräsplätten precis nedanför berget, men misstänkte, helt korrekt skulle det visa sig, att det nog skulle bli mycket fukt under natten. Och eftersom solen knappt orkar upp över klippan så här års, tar det tid att torka upp på morgonen.
Som tur var finns det gott om flata hällar nästan överallt bredvid. Bara välja vilken utsikt som önskas. Upp med tält, kort öpromenad för att kolla solnedgången, sen avsluta med några kvällsmackor & varm choklad. Tidig kväll, typ i sovsäcken kl nio ungefär.


Stilla kväll
stor bild


Nattlampor


Lördag morgon, ganska tidigt..
stor bild

Fördelen med den här tältplatsen är att man vaknar av sig själv så fort solen börjar närma sig horisonten. Och nu under hösten är det först kl sju. Efter 10 timmars sömn alltså. Är det semester så är det..
På med kläder o krypa ut ur tältet, allt var blött av dagg så man fick vara lite försiktig. Kaffe och sen en kort promenad runt närområdet för att få igång kroppen. Nästan helt stilla nu och väderprognosen såg mycket bra ut. Det skulle inte bli några problem att ta sig över till Väderöarna den här gången. Möjligtvis kunde det försämras en del under söndagen, men det var ju långt till dess.


Molnfront
stor bild


Slipade klippor
stor bild


Solen torkar upp klippor & tält
stor bild


Utsikt mot fjorden
stor bild

Det blev en ganska lugn förmiddag. Efter frukosten var det dags för en längre övandring över mot andra sidan. Vedholmen är en fin ö. Om än lite bökig att klättra runt på, särskilt när klipporna är hala av fukt som nu.
Fast efter ett antal extra koppar kaffe hade alla prylarna torkat upp o jag kunde börja packa kajaken. Precis när jag var nästan klar kom ett par fritidsbåtar med ett stort gäng som skulle träffas här under dagen. Så det blev en snygg avlösning.


Lördagsrusningen


Lugnt på fjorden, blå himmel i norr o soldis i söder
stor bild

Lite kort kajaksnack innan jag till slut lyckades komma iväg. Ut på Väderöfjorden strax efter elva. Här är det närmare till Storön så kurs VNV mot lotsutkiken.
Helt annat scenario än under gårdagen. Nästan ingen vind alls och sjön hade också lagt sig. Halva himlen täcktes av tunna molnslöjor – blått norrut och soldis söderut. Fantastisk överfart!


Södra Väderöarna
stor bild


Framme norra Väderöarna
stor bild

Hade ingen fastlagd plan för dagen men passerar man Storön är det ju synd att inte titta in. Lite tidigt för lunch ännu kanske, men det finns ju annat ätbart på värdshuset också.
Min vanliga landstigningsbrygga hade flyttat på sig sen förra hösten så fick hoppa iland på klippan mittemot. Snabbt byte till mindre saltfläckiga o neoprenluktande kläder innan besök upp på ön. Viss snits o stil om man ska på restaurang tack.


Trutmöte
stor bild


Parkering
stor bild


Storön
stor bild

Tänkte börja med en promenad upp till Lotsutkiken. Fin utsikt här och som medlem i föreningen måste man ju kolla av läget. Ingen här just nu så det gick tyvärr inte att klättra upp.
Ner till värdshuset igen för en öl o glass. Mitt i lunchen och mycket folk överallt, men lyckades hitta ett ensamt bord. Solen värmde ordentligt fastän vi redan passerat mitten av september. De har öppet året och är alltid mycket trevliga, oavsett om man kommer i torrdräkt eller mer normala kläder.. 🙂


Lotsutkiken
stor bild


Depåstopp värdshuset


Vilande vakthundar


Gott om båtplatser
stor bild

Körde visst fast i solskenet så klockan hann passera halv två innan jag var tillbaks i kajaken igen. Tänkte fortsätta en sväng västerut för aningens sen lunch på något skär.
Ner runt Ramnö och in genom ett smalt sund vid Ramnöskären. Förbi Tobaksskären och ut till Stora Fjädern. Tältade här förra hösten och brukar ofta fikastoppa på Fjäderfluna mittemot. Jättefräckt läge längst ut mot horisonten, alltid med en hel del fågel o säl. Skön lunchpaus. Funderade lite på fortsättningen men det var väl dumt att inte svänga förbi Väderöbod också. När man ändå är i närområdet.


Vidare västerut
stor bild


Smala sund Ramnöskären
stor bild


Lunch Stora Fjädern
stor bild


Runt spetsen
stor bild

Så vidare runt västspetsen på Stora Fjädern. En del grynnor på utsidan så man får ha lite koll. Ner till Valeskären, nu med fler sälar. Går också att hitta några landningsplatser här om rimlig sjögång.
Nästa hopp Stora Manskär och sen förbi Mittskär, innan ut igen mot Stora Spruttan. Alla öarna här är skyddade under sommaren och det brukar alltid vara gott om både fågel o säl. Skarv o ejder är skygga och lättar så fort man närmar sig. Sälen mer nyfiken och ploppar oftast upp runt omkring kajaken efter nån minut.


Genom Valeskären
stor bild


Söderut mot Väderöbod
stor bild


Skitrarna
stor bild

Fin paddling ner till Väderöbod på ett nästan kav lugnt hav. Bara små krusningar ibland. Fortsatte förbi på insidan ner till de smala sunden genom Skitrarna. Fräcka klippor här också, både låga flacka svarta skär och nästan vita höga runda öar. Mindre säl än väntat den här gången, men mycket fågel, både skarv och trut.
Runt Trolleskären rullade det in en del gammal dyning med brott mot stenarna. På baksidan, i lä, låg tydligen alla sälarna upptäckte jag.


Runt Trolleskären
stor bild


Österut igen
stor bild


In mot Boden
stor bild


Bodhålet
stor bild


Kajakparkering
stor bild

Vidare in mot Väderöbod. Det finns två ställen att gå i land på ön; Kronhålet på insidan och Bodhålet på utsidan. Inget av dem fungerar om det går för mycket sjö men Bodhålet är väl det som mest liknar en vanlig hamn. Nu var det dock inga problem.
När jag närmade mig hörde jag röster och det låg mycket riktigt en båt längst. Det visade sig vara Föreningen Väderöbod som var ute för lite fix o underhåll i stugbyn. De gör ett jättejobb med att hålla allt i toppskick – stöd om du har möjlighet. Kort snackepaus och jag kunde gå in o kolla husen. Kul att se minnen från en svunnen tid. Livet här ute var rätt hårt. Milt uttryckt..


Reparation & underhåll
stor bild


Ganska kuperat..
stor bild

Solen hade börjat sjunka ner mot horisonten och hela övärlden badade i ett varmt höstljus. Beslöt att ta en längre promenad och upp på berget. Utsikten är fantastisk och man känner verkligen hur exponerat allt är här ute. Storön som jag passerade under dagen ligger långt norrut, och fastlandet från igår kan man bara skönja vid horisonten. Nu vackert o lugnt, men något helt annat under vinter o storm.


Utsikt norrut mot Storön
stor bild


Utsikt söderut mot Skitrarna
stor bild


Fyrselfie i solsken
stor bild


Paddla vidare..
stor bild

Funderade ett tag på om jag skulle tälta här över natten. Klippan invid hamninloppet precis nedanför fyren, är slät o fin. Men dels var det ju nästan en timmes fint paddelljus kvar, dels varnade sjövädret nu för att vinden nog skulle öka redan under natten. Och då kunde det kanske vara skönt att befinna sig aningens närmare fjorden i morgon bitti. Så ner i kajaken igen. Efter lite kaffe o kaka så klart..

Fortsättning följer här..

/ Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *