Väderöarna – Hamnerö

Hamburgsund Bohuslän 200918-20 När jag snackade med byggjobbarna uppe vid husen innan, nämnde de att på väg ut under förmiddagen sett några andra kajaker vid Hamnerö. Misstänkte dock att det troligtvis rört sig om kortbesök, som förhoppningsvis paddlat vidare under dagen. Och om det nu skulle vara fullt i båda stugorna, så kunde jag nog ändå hinna över fjorden innan mörkret. Det går visserligen bra att tälta på Hamnerö också, men dels blir det lite pyssel att släpa upp allt på kullarna bredvid, dels är det ju skönt att få vara ensam herre på ön..


Genom Skitrarna igen
stor bild

Så söderut ner mot Skitrarna igen, den finaste vägen går ju genom här. Den vanligtvis vita o svarta gnejsen var nu indränkta i ett varmt orange ljus. Dock inte riktigt lika ljusröd som graniten brukar bli inne i Fjällbacka skärgård. En sista glimt mot Boden över axeln, sen vidare österut.
Förbi Lilla Korpen och Lilla Sundskär o sen kurs direkt mot Hamnerö. Lite fågel på vägen, annars helt tyst o stilla. Kvällarna är verkligen den bästa tiden för paddling..


Sista glimten av Boden
stor bild


Fortsatt österut, smala sund
stor bild


Något glesare skärgård
stor bild


Hamnerö
stor bild

Framme vid Hamnerö strax innan sju. En ensam segelbåt låg förtöjd nere vid Makrilleskär men annars såg det helt tomt ut. Och inga kajaker framför stugorna inne i viken. Verkade som jag skulle bli själv här också alltså. Upp med alla grejerna i den västra stugan. Den är aningens mindre o mysigare, och i lite bättre skick.
Var tajt innan solnedgången, men ville hinna med ett snabbt sanitetsdopp före topbestigningen. Efter en hel dag i paddelkläder är det skönt att byta om till något som inte bara består av syntet o neopren. Och lukta lite bättre också. Inte jättevarmt i vattnet, men uthärdligt.


Stilla i viken
stor bild


Ärholmen
stor bild


Sol över Storön
stor bild


Sol inåt Fjällbacka
stor bild


Sol söderut
stor bild

En kort promenad upp på det östra berget med kumlet på. Det yttre berget är egentligen aningens högre men vägen dit är betydligt krångligare. Och tveksamt om jag skulle hinna dit innan solnedgången.
Det hade bara varit tunna slöjmoln på himlen under dagen men nu började det rulla in en bank inifrån land. Visserligen inget regn utlovat fast morgondagen skulle nog gå mer i grått än blått som i dag. Än så länge klart ut mot väster och solen dock. Vackert ljus och varmare i luften än gårdagskvällen. Antagligen inte så mycket dagg heller. Den här gången skulle det ju inte bli något fuktigt tält att packa men det känns bättre att kunna morgonvandra på torra klippor. Finns en del rätt djupa skrevor som det vore dumt att hamna i.


Solnedgång över Boden
stor bild


Lördagskväll i stugbyn
stor bild

Tillbaks till stugan och på med påsmaten. Förutom morgongröten brukar det mest bli mackor under dagen. Och en del godis & Ballerinakex förstås. Man behöver ju inte direkt tänka på kalorierna när man paddlar utan det handlar mer om ren energi. O då funkar ju socker o fett top.
Hann med en varma koppen också, innan det började bli dags för sovsäcken. Eftersom det blir mörkt redan halv åtta finns det inte så mycket kvar att göra därefter. Dessutom, ville försöka komma upp extra tidigt nästa morgon. Vinden skulle tydligen öka redan under natten och sen fortsätta stegvis hela dagen. Så kanske bra att komma iväg i tid..


Soluppgång söndag morgon
stor bild


Mer moln nu
stor bild

Vaknade redan kl sex för tidiga morgonvädret, ingen ändring i väderutsikterna sen gårdagen. Fortfarande mörkt ute men kunde långsamt börja plocka ihop grejerna innan frukost. När det sen började ljusna genom fönstret var det dags att klättra upp på berget igen. Jo både mer vind och moln idag. Fast om det inte ökade upp den närmaste timman skulle det inte bli några problem att ta sig över.


Snabb solglimt mot Väderöbod
stor bild

Precis är jag packat ihop de sista prylarna o var på väg ner till kajaken hörde jag röster igen. Mötte en man o kvinna som just hade kommit över i båt från Hästvom. De skulle jobba här under hela dagen med lite extra underhåll på stugan jag just sovit i. Tur jag städat ordentligt.. 🙂
Mycket trevlig pratstund innan jag kom iväg!


Dags att paddla vidare
stor bild


Betydligt gråare överfart än gårdagen
stor bild

Hade precis fått höra att deras överfart varit skumpig, så var aningens spänd på hur det skulle kännas i en betydligt mindre kajak. Lugnt i starten men efter jag kommit ut ur lä från öarna började sjön rulla in söderifrån. Dock inte i närheten av förhållandena på fredagskvällen. Vågorna var lätta att parera och bara ibland några mindre brott. Fast ett ganska dramatiskt ljus skruvade upp stämningen något..
Skön paddling över mot Vedholmen, och rundade även denna gång från sydsidan. Hälsade på kustbevakningen som låg för ankar innanför Hamnholmen.


Kustbevakningen bakom Hamnholmen
stor bild


Lite sol igen
stor bild


Fika Vedholmen
stor bild

Nu tittade solen fram igen. Nästan klarblå himmel och mer än tillräckligt långt paddlat för en fika på Vedholmen. När jag kom in i viken såg jag två kajaker o några killar som höll på att packa ihop. De hade tältat över under natten o skulle strax vidare. Bytte lite allmänt paddel & tältplatstips till kaffet.


Mot Sandryggen
stor bild

Fick höra att det skulle gå o hoppa i land på Stora Ängeln precis utanför. Och eftersom jag var så nära tog jag en sväng ut för att kolla läget. Men alldeles för stökig sjö just nu. Tillbaks inåt till Stora Virholmen. Här finns flacka hällar med gott om plats för flera tält, och fin utsikt. Såg en del förtöjningsjärn i klipporna också, så antagligen populärt bland båtfolket med.


Bogen
stor bild


Fortfarande lugnt ut mot Väderöarna
stor bild

Det hade börjat rulla in en del sjö utifrån och molnen var tillbaka nu, så fortsatt in bland öarna. Först genom de höga, helt rosa, klipporna vid Bogen o Gluppö, och sen vidare till viken på ostsidan av Kyrkogårdsön. Snart dags för lunch men här är lite trist landstigning. Funderade en stund men beslöt sen att fortsätta upp till Långeskär i stället. Här finns både sandstränder och bra lä nedanför det höga berget.


Brända holmen Q WRG 5M
stor bild

Halvstökigt över Klätteleden men sen fint i lä igen. Och lagom till lunchmackorna kom solen fram en liten stund. Slumrade till en stund på gräsmattan innan det var dags att dra sig söderut mot Hamburgsund. Klockan var redan halv två och det verkade som gråvädret var här för att stanna nu. Såg till o med ut att kunna komma några stänk på vägen tillbaka.


Lunch Långeskär, nån solglimt då o då men betydligt gråare himmel..
stor bild


Runt Norra Dyngön
stor bild


Mer vind & vågor från fjorden nu
stor bild

Paddlade förbi Slängerumpan och rundade sen Norra Dyngön på insidan. Sidvind & vågor ner till Stora Vassholmen. Hade varit rätt tomt på båtar hela dagen men där mötte jag plötsligt en norsk fritidsbåt, modell finlandsfärja. Hela tonnaget på en gång liksom.
Därefter in i sundet mellan Fläskön o Dyngön. Det ligger några jättefina sandstränder inklämda på yttersidan strax efter alla husen. Stannade till vid den sista, precis innan Florön. Lagom läge för avslutande kaffe o kaka.


Ner mellan Fläskön & Dyngön
stor bild


Sista fikan Fläskön
stor bild


Gäss på Gåsön
stor bild

Följde insidan av Florön, runt Lekrarna, hälsade på gässen vid Gåsön och sen ner till Snissholmarna o inloppet till Hamburgsund. Hade klarat mig från regnet hela eftermiddagen och nu verkade det klarna upp en aningens igen. Skönt att slippa packa bilen med blöta grejer.
En hel del folk som skulle ta upp båtar på rampen i hamnen, kanske en av de sista fina helgerna den här hösten.


En sista blick ut mot horisonten innan Hamburgsund
stor bild

Hade kanske missbedömt vädret lite men så här i efterhand var det nog klokt att inte försöka korsa fjorden redan på fredagskvällen. Det brukar visserligen lätta när man kommer ut på ostört vatten och jag skulle troligtvis klarat överfarten ok. Men paddlar man själv är marginalerna mindre och man får tänka till ett par gånger extra.
Hursom, det blev en riktigt fin helg. Kul att ändå komma ut till Väderöarna till slut, över ett år sen jag var där senast. Dessutom, kul snack både på Väderöbod & Hamnerö. Sommarvärme nästan hela tiden, bara höstväder sista halvan av söndagen. Ganska lite fritidsbåtar, mycket fågel o normalmånga sälar. Ungefär..

Paddlat 8+23+26 km.

Karta över hela turen.

/ Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *