Vallerö

Hälleviksstrand Orust 210529-30 En del jobb och kallt o regnigt hela maj gav en ovanligt sen start i år. Mycket träning och paddling som vanligt men inget tältande. Fast till slut kom en lucka med både väder och ledighet. Var lite osäker på hur många dagar det kunde bli så beslöt att satsa på södra Bohuslän runt Orust nånstans. Ett par timmars kortare körning så fler timmar på vattnet. Fastnade kvar på fredagen och kunde inte sticka förrän tidigt lördag morgon tyvärr.
Lugn körning upp till Göteborg för att vara en finvädershelg. Kanske många rest redan kvällen innan eller så var alla upptagna med studentfiranden. Uppe i Hälleviksstrand redan strax efter fyra.


Hälleviksstrand lördag eftermiddag
stor bild

Fast här var det mer folk, både en hel del bilar och en lång mc-karavan paraderade genom de smala gatorna. Ganska gott om badande nere vid bryggorna också. Men gott om plats på parkeringen så nära att bära. Tar alltid lite längre tid att packa första turen på säsongen och nu dessutom med stor publik..


Badplats
stor bild


Ut mot Käringöfjorden
stor bild

Tillslut kom jag i alla fall ut på vattnet. Rakt västerut, över farleden och sen söder om Saltö. En hel del båtar för ankar i vikarna, det var ju ändå lördagskväll.
Ute på Käringöfjorden låg det fortfarande kvar lite nordväst. Inte farligt, bara korta rullande vågor, och det skulle lägga sig framåt kvällen. Siktade på Käringön för att kolla om kanske glasskiosken fortfarande var öppen.


Kajakparkering
stor bild

Mycket fler båtar här, nästan som under högsäsong, även om det bara var i slutet av maj. Lyckades tråckla mig längst in i den lilla hamnen bakom båthusen. Fast det var precis på gränsen, lågvatten gjorde att jag fick dra mig fram sista biten. Båtarna här fick nog invänta nästa tidvatten.
Jodå, glasskiosken var öppen. Men mycket annat verkade fortfarande stängt. De verkade nästan överrumplade av det fina vädret och kanske folks önskan att komma hemifrån. Lite slappande i solen och en kort promenad innan tillbaks till kajaken.


Låga broar
stor bild


Upp längs Vallerö
stor bild

Paddlade ut mot Vallerö o följde ostsidan upp till den tidvis väldigt populära tältplatsen. Såg ett ensamt tält och två kajaker vid sandstranden men resten verkade tomt. Så runt udden och in till mitt vanliga ställe. Eftersom det ligger lite i skymundan är det oftast ledig, med skön gräsmatta och fin vy ut mot Härmanö sund.
Innan jag satte upp tältet kollade jag läget med Krister och Carina. Inga problem med sällskap och efter bad och torra kläder tog jag med påsmaten för lite kvällssnack vid deras lägereld.


Grön tältplats
stor bild


Trift på toppen
stor bild


Utsikt Måseskär
stor bild

Innan läggdags så beslöt jag att klättra upp på toppen för att få en glimt av solnedgången. Inga moln och vinden hade dött ut nästan helt. Fantastisk utsikt, från Härmanö huvud, via Måseskär och ner till Käringön. Och triften som liksom glödde i det varma ljuset.
Ner till tältet igen. Ännu varmt så öppen sovsäck. Skönt med mesch-innertält också. Förutom att det känns rymligare inuti så fläktar det lättare igenom.


Utsikt Härmanö sund
stor bild


Sista ljuset
stor bild


Stilla morgon
stor bild

Ingen skugga på morgonen så vaknade tidigt, redan strax efter sex. På med kaffevatten, lite kläder och sedan dags för en längre promenad.
Började gå upp på toppen igen. Helt bleke ut över vattnet och redan varmt i luften. Moln i över land men SMHI hade lovat klart hela dagen. Kul att se allt i ett annat ljus o kanske få syn på korna som betar på ön. Lyckades inte hitta dem även om jag kunde höra deras råmanden då o då. Följde östra stranden tillbaks till tältet. Träffade två tjejer, Emma och Anna, som hade kommit senare på kvällen. De var bara ute för en extra tältnatt och skulle hem under dagen.


Raka stengärdsgårdar
stor bild


Rör
stor bild


Dags att paddla vidare
stor bild

Lyckades ta mig i kragen och få ner grejerna i kajaken igen innan nio. Hade inga egentliga planer men det verkade synd att inte paddla lite i det fina vädret. Bestämde mig för att ta en sväng ut till Måsekär och se om fyren var öppen. Har varit uppe i den förut och kikat in i det imponerande maskineriet.
Ute i Vallerö sund ligger en hel del stora grynnor som ofta bryter om det går vågor. Nu var det dock lugnare och jag kunde snirkla in och ut bland stenarna.


Ganska lite moln
stor bild


Utsidan Vallerö
stor bild

In i sundet mellan Vallerö och Tornö för att kolla en annan fin tältplats. Har för mig att den lutade aningens mycket men ibland ändrar det ju sig över åren. Jo fortfarande fin, och jo det lutade fortfarande. Men står man ut med det så har man ett roligt läge med bra skydd och horisonten bara några steg därifrån.


Annan grön tältplats
stor bild


Pickarna
stor bild


Fyrö
stor bild

Fortsatte söderut på ostsidan av Tornö och sen ut mot havet mellan Vedholmen igen. Vidare in bakom Fågelskär, flera fina tältplatser och nu även fritidsbåtar. Passerade Pickarna med både fågel o säl på klipporna.
Över hoppet till Måseskär var det som vanligt en del ström i vattnet. Har det blåst ordentlig sydvästan ett tag kan det bli riktigt kännbart här. Och ännu värre upp i vid Stocken där hela Käringöfjorden trycker på.


Mycket trut på Måseskär
stor bild


Stugby
stor bild


Ny och gammal fyr
stor bild

Framme i den lilla hamnen låg en ensam båt, annars helt tomt. La upp på stenarna precis bredvid och promenerade upp mot husen. Många häckande trutar som hade lite åsikter om besöket.
Har varit här flera gånger innan, bl a byggt fyrplatsen som pepparkakshus, o känner till byggnaderna rätt väl. Nu såg allt tyvärr lite tröttare ut. Särskilt fyren verkade i behov av lite omvårdnad. Och den lilla kuren längst ut på udden var än värre däran. Kanonen stabil dock.
Fast fint att strosa omkring. Plus en trevlig pratstund med båtägarna. Passade på att ta lite lunch i solen, och precis när jag skulle paddla vidare dök även paret från Vallerö upp igen.


Börjar bli lite ledsen..


Kanonväder var det ja..
stor bild


Öppen horisont
stor bild


Tjälleskär
stor bild


Paddling igen
stor bild

Fortsatte söderut innanför Tjälleskär och ner till Bonden. Brukar vara en hel del fågel här men hoppades kanske det var lugnare nu. Inte så. Fast det låg en liten snurrebåt förtöjd och de verkade mest impopulära. Känns inte så kul att störa så bara en kort bensträckare. Hittade en jättefin sandstrand, ny för mig, dold inklämd bland stenarna.
Nån gång vore det kul att tälta här också. Nära Käringön och Måseskär, med fin havskänsla och hyggligt plana hällar.


Insidan Bonden
stor bild


Ganska liten strand
stor bild


Tång & sandparkering
stor bild


Fågel
stor bild


Utsidan Bonden
stor bild

Tog varvet ut runt ön, mäktiga klippor som stupar rakt ner i havet på utsidan, innan jag fortsatte österut igen. Söder om Pickarna nu och vidare in mot Käringön. Lika mycket folk & båtar, lika grunt inne i hamnen och fortfarande öppen glasskiosk. Man vet att det är sommarvarmt när man sitter i skuggan och äter glass.
Fick gardera med extra fika nere vid kajaken för att säkra paddlingen hem.


Käringön
stor bild


Tillbaks över fjorden
stor bild

Ut på vattnet siktade jag först på fyren vid Oxskär innan jag vek ner mot Saltö. Skön paddling över fjorden och lite svalare nu under eftermiddagen. Såg en del båtar även här men det verkade som de flesta var på väg hem efter helgen.
Korsade farleden och sen in till badstranden i Hälleviksstrand. Lugnare även här idag. Tog en snabb extra kaffe, packade alla grejer och kajak, och till sist ett dopp från bryggan. Skönt att svalka av sig och tvätta av saltet innan man sätter sig i bilen igen. Kö vid Tjörnbron och Stenungsund, annars lugn resa ner till Malmö.


Låga skär och klart vatten
stor bild


Hälleviksstrand söndag eftermiddag
stor bild


Mot Malmö igen

Hade egentligen tänkt stanna uppe längre men ibland blir det inte riktigt som planerat. Hursom, skönt att komma ut som alltid. Och roligt att besöka Vallerö & Käringön igen, var några år sen sist.
Nu dröjer det nog ett tag innan nästa tältpaddling tyvärr. Högsäsong här uppe är inte min favorittid direkt. Dessutom kommer det bli en del köra buss och motorbåt tillsammans med klubbens ungdomar under Tolvenregattan i Hofors och SM-tävlingarna i Örkelljunga. Har ni inte varit på kanottävlingar så kan det klart rekommenderas, som tävlande, funktionär eller bara åskådare!

Paddlat 7+12 km.

Karta över hela turen.

/ Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *