Veckotur i Stockholms skärgård – norrut

Stockholms norra skärgård 230715-23 Jag paddlar inte så mycket med klubbens långfärdsturer nuförtiden. Dels så har jag varit mer engagerad i ungdoms och tävlingssektionen, dels så behövde jag nog lite paus från instruktörsrollen. Som gammal, hyggligt erfaren deltagare, blir man ofta informell ledare. Vad som än var tänkt och hur man än gör. Men när jag såg att årets veckotur skulle gå i Stockholms norra skärgård började jag fundera på om det inte var dags att hänga på igen. Mina gamla barndomstrakter och det vore kul att komma tillbaks och uppleva lite minnen. Var förbi en kort sväng 2007 men annars är det typ snart sextio år sen senast..
Som vanligt delade vi in oss i olika grupper, utefter önskemål och erfarenhet, för att göra paddling och hitta tältplatser enklare. Men eftersom jag misstänkte att resten av gänget inte var lika intresserade av att höra mig gå i barndom, beslöt jag lite egenhändigt att göra en solotur.


Danska roddbåtar

När vi stannade vid Gyllene uttern för att byta släpbil på vägen upp, såg jag en massa långa träbåtar tvärs över vägen. Hade lite tid över så gick dit och tog ett snack. Det visade sig var en klubb från Århus i Danmark, som sysslade med långfärdsrodd. De hade varit uppe en vecka i S:t Anna med tält o alla grejer. Ungefär samma som vi pysslade med, fast baklänges då. Kul grej och fantastiskt fina båtar!


Fint träarbete
stor bild


Norråva, dags att packa och paddla

Vi kom fram till Norråva vid sexsnåret och alla började snabbt lasta av och packa kajaker. Hyggligt varmt och fin kvällssol, men tyvärr var tristare på gång. Prognosen löd regn i stort sett hela veckan och en hel del vind, åtminstone de första dagarna. Vilket också skulle visa sig stämma rätt bra. Men det var nästan alltid korta lokala skurar och där i mellan mer soligt sommarväder.


Sundet mellan Karklo och Gällnö
stor bild

Jag kom iväg först och satsade norrut mot Gällnö. Ville försöka komma ut från den innersta skärgården för att få lite mer friluftskänsla och hinna en bit på vägen. Min plan var först upp till Arholma och sen ner via ytterskärgården, lite beroende på väder och vind.


Leta tältplatser Gränö
stor bild

Över stora farleden, förbi Gällnoport och upp i sundet mellan Karklö och Gällnö, till Stora Hästnacken. Här finns fina tältplatser men det var fortfarande ljust, så beslöt att paddla vidare en stund till. Förbi Lådna och upp runt Låren. Kollade av en del klipphällar på vägen men de låg alla lite väl nära bebyggelse för min smak. Men här på norrsidan av Låren hittade jag en lagom udde med plana hällar, helt ensam och med fin utsikt. Nu hade dessutom molnen tornat upp sig och det var tydligt att sämre väder var på gång.
Upp med tält, snabbt bad och sen lite snacks innan sängdags.


Lördag kväll Låren
stor bild


Lite sol..
stor bild

Som vanligt sover man mer oroligt och vaknar tidigt de första nätterna. Det tar lite tid att ställa om kroppen till 4 cm luftmadrass plus alla ljuden – vind, vågor och fåglar.
Kikade ut och fortfarande kunde man ana solen, men strax därpå började det droppa på tältduken. Som tur var så slutade det igen efter nån timma och jag kunde äta frukost och packa torrt tält. Paddla i regn är inga problem men att behöva packa blöta grejer hela tiden drar ner humöret.


Dags att paddla norrut
stor bild


Mer vind men ännu inget regn
stor bild

Bedrägligt lugnt i lä men sen ut i verkligheten på öppnare vatten. Även så här långt in rev den sydliga vinden upp en hel del sjö. Inga större problem fast tidvis aningen tungpaddlat. Förbi Träskö, över farleden och upp mot Finnhamn. Här låg en massa båtar och gott om folk överallt. Hittade en plats längst in i viken där det gick lätt att gå iland. Precis när jag drog upp kajaken hörde jag en röst bakom ryggen – ”Se upp för huggormen som bor under båten..” Hm.. nåja, den höll sig borta och jag fick min glass.


Glasstopp Finnhamn
stor bild


Nu kom regnet, innanför Husarö
stor bild

Nu hade molnen dragit ihop sig igen och mer regn var på gång. Vidare norrut vid sidan av Husaröleden, lika bra att mata lite distans i medvinden. Hade tänkt gå förbi Furholmen vilket är Viggbyholms båtklubbs klubbholme. Tillbringade mycket tid på den klubben som mina morföräldrar var aktiva i. Men jag är inte längre medlem och det är tveksamt om någon skulle känna till dem idag.
Så fortsatt upp mot Askholmarna. Här funderade jag på om jag skulle gå på utsidan av Blidö men var osäker på om vinden skulle öka. Fick bli genom Blidösund. Precis när jag passerade genom några fina öar i Själbottna tänkte jag ”Här skulle man ju kunna tälta” och kom sen på att det var precis vad vi gjorde på veckoturen 2007.. Öminnet verkar sitta ok fortfarande!


Liten båthamn
stor bild

En bit upp i sundet började det lätta upp och man kunde skönja lite blå himmel mellan molnen, hög tid för lunch. Hittade en liten hamn med strand bakom där jag kunde dra upp kajaken. Mycket bebyggelse här men verkade inte störa någon just nu. Fina blåbär också.
Nu hade solen tagit över helt och det var skönt med lite värme i ryggen. Halvvägs upp mötte jag ångaren SS Blidösund, på väg genom Blidösund! Den går tydligen i reguljär trafik några dagar i veckan.


SS Blidösund, i Blidösund..
stor bild


Fågelö
stor bild


Maratonpaddling med lyft, mellan Kalvholmen och Gräskö
stor bild

Efter att ha lämnat skyddet från Yxlan och Blidö ökade vinden upp igen. Som tur var medvind dock. Efter Kråkan siktade jag på Gräskö. I det grunda sundet mot Kalvholmen hade någon byggt en lite promenadväg tvärsöver, så det blev lite alternativ träning med kajaklyft.
Ny fikapaus på Gräskös nordsida, helt i lä och med fin sandstrand. Klockan började närma sig sex och det hade varit en lång dag, redan över 3,5 mils paddling. Beslöt kolla öarna utanför Rävsnäs om det fanns något roligt. Efter Marö och Stora Fällen, också gammal tältö från 2007, kom jag fram till Långören.


Solskensfika Gräskö
stor bild


Tältö Långören
stor bild

Det är alltid svårt att se från vattnet men när jag hoppade iland hittade jag flera flacka hällar. Perfekt, fin utsikt och skyddat från vinden. Visserligen skulle det passera några Finlandsbåtar i Furusundsleden innanför, men annars var man sig ganska ensam på ön. Upp med tält, bad och sen kvällsmat. Bara drygt ett dygn sen jag lämnade Värmdö och redan nästan uppe vid Arholma. Kvällsprognosen lovade ungefär samma väder under morgondagen. Fast förutom passagen förbi Kapellskär och Rävsnäs var det mesta skyddade vatten nu.
Sov gott med fyra mil i kroppen..


Söndagskväll
stor bild


Måndagstrafiken
stor bild

Vaknade till helt klarblå himmel och mild bris, perfekt frukostväder. Efterhand mulnade det dock på något och började mer likna gårdagen. Hopp över farleden, förbi Kapellskär och upp till Rävsnäs. Här hade jag nära vänner som bodde i många år, massor med roliga minnen. Hoppade iland för en snabb fika och lite glass. Precis när jag drog upp kajaken sprang tre små minkar förbi, nästan rakt över fötterna. En man som klippte gräsmattan bredvid sa att det var ungar från årets kull. De är rätt söta men ställer tyvärr till stor oreda bland fåglarna ute på öarna.


Korsa farleden
stor bild


Glasspaus Rävsnäs


Minkbesök
stor bild

Fortsatte norrut. Fortfarande en del sol men molnen tornade upp och mer vind i ryggen nu. Bra surf mellan Lidön och Idö. Tänkte först slinka in i lä bakom Stridsholmen fast lyckades ta mig runt udden och upp i sundet. Den vägen vi brukade följa. Kände igen de gamla skyttevärnen uppe på berget, sånt man tyckte var spännande som barn.


Medsurf utanför Idö
stor bild


Skyttevärn i Stridsholmssundet
stor bild


Framme vid Käringön, regnet kommer igen..
stor bild

Precis när jag närmade mig Käringön öppnade sig himlen i ett riktigt skyfall. Ingen idé att gå iland utan jag beslöt fortsätta till Österhamnen på Arholma. Dit vi rodde in för att komma åt vatten och mataffär.
I hamnen låg alltid de gamla skutorna i väntan på rätta vindar för överfarten mot Åland. Det sitter fortfarande några gamla trekantiga ensmärken på öarna som markerar farleden in.
Nu såg jag mest, troligtvis rätt dyra, plastbåtar, på svaj eller vid den nya småbåtsbryggan. Dock en gammal tidsenlig tvåmastad skonare vid kajen!


Österhamn Arholma
stor bild


Öpromenad efter regnet
stor bild

Det började lätta upp lite nu så dags för en öpromenad. Arholma är en jättefin ö, levande med både jordbruk och olika verksamheter. Bara slingrande grusvägar och inga bilar. Men numera en hel del fyrhjulingar och eldrivna flakmoppar. Allt känns dock fortfarande som ganska genuin skärgårdsmiljö.
Först förbi det hundraåriga pensionatet, ett fint gammalt trähus där vi bodde hela familjen en sommar. Vidare förbi kyrkan på kullen och upp till båken. Nymålad och fin, med fantastisk utsikt. Fast just idag stängt pga åska..
Vidare ner mot Arholma norra brygga, hamnen för skärgårdsbåten. På vägen ner från berget passerade jag den gamla dansbanan, nu utökad till stor restaurang. Kan ibland känna mig lite melankolisk över allt det nya men tycker de lyckats bra här uppe. En hygglig kombination av traditioner och modernare mer levade miljö.
Den klassiska majstången stod kvar men såg lite ledsen ut nu. Fick i alla fall glass vid kiosken i hamnen, innan tillbaks till kajaken.


Arholma kyrka
stor bild


Arholma båk, stängt pga åska..
stor bild


Finbesök i hamnen
stor bild

Fastän jag inte paddlat så långt under dagen började klockan redan närma sig fem. Tänkte försöka hitta någon fin tältplats i närheten, gärna med utsikt mot horisonten eftersom öppet hav ligger precis runt hörnet. Och så kunde jag ta en ny sväng runt Arholma under morgondagen när jag ändå var här.
Käringön är nästan helt skogsbeklädd och hade inget minne av flata hällar. Men kanske norrut runt Villösan. Innanför Långskär såg jag två kajaker på håll, innan jag närmade mig några stora klippor och en liten stenstrand. Helt perfekt – fritt läge men ändå skyddat, och Ålands hav bakom ryggen!
Den vanliga rutinen, tält bad och sen mat. Nu hade det klarnat upp och jag fick en fin promenad över klipporna i solnedgången.


Tältö Långskär utanför Villösan
stor bild


Öpromenad
stor bild


Ålands hav
stor bild


Måndagskväll
stor bild

Det hade bara gått två dygn och jag var redan framme vid målet. Tänkte visserligen snurra runt lite mer under förmiddagen men sen var det dags att bege sig söderut igen. Eller kanske österut. Vinden verkade hålla i sig de närmaste dagarna också, så ytterskärgård med Svenska Högarna och Gillöga verkade mindre görbart. Fast till Söderarm kan man ju ta sig i relativt skyddade vatten. Det var militärområde och helt avstängt under min uppväxt. Vore ju kul att utforska det lite mer nu..

Fortsättning följer här..

/ Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *