Dalsland Kanotmaraton+

Bengtsfors 080809 Så var det dags för DKM+ igen och den slutgiltiga testen av nya kajaken – jag körde visserligen Rönne å i början av maj men då hade den knappt hunnit torka ordentligt ännu..
Nu dryga tre månader senare känns den lite mer hemma. Jag har visserligen inte hunnit träna så mycket som önskat kanske – det är ju så mycket annat som ska göras under sommaren, som klubbarbete, kurser, tältturer, våg o surflek. Men nu var det i alla fall upp till bevis.


Fredag kväll

Jag åkte upp från Malmö på fredagen tillsammans med bröderna Ljungberg och Ola. Ett par svängar in till Bengtsfors för att handla och kolla öppningsceremonin, och sen ut till Högsbyns Fritidscenter utanför Dals Långed där Siven hade fixat övernattning.
Det var kul att bo och vara med om förberedelserna tillsammans med elitkanotister. Lite meckande med kajaker, mycket ätande (nästan hela tiden..!) och några glimtar från OS-öppningen under kvällen. Tidig sänggång..


Lördag morgon

Uppstigning 5.30 för att hinna äta frukost i lugn o ro och sen det sista fixet med prylarna. Vi siktade på att komma fram till starten vid Baldernäs senast 7 eftersom vi fortfarande hade kanoterna kvar på biltaken.
Det hade regnat rätt ordentligt under gårdagen men nu såg det bättre ut. Strax under 20°, molnigt – med chans till både sol och nån skur – men framför allt nästan helt vindstilla. Perfekt!


Start Baldersnäs

Som vanligt är det ganska stökigt vid starten. Dels lite trångt vid själva startlinjen när alla ska köra igång samtidigt, dels så tar det i stort sätt hela första sträckan på 6,5 km innan fältet har dragit ut sig och man hittar sin plats. Skvalpigt och fortfarande lite spänt i kroppen. Det gäller också att försöka ligga på lite eftersom lyftet vid Skåpafors är ganska trångt och man kan lätt tappa onödig tid.

På andra sträckan lättar det upp – man börjar hitta sitt tempo, tappar nån grupp och lyckas jaga ifatt nån annan. Man börjar känna igen en del paddlare och det gäller att hänga på några som har ungefär samma ambitioner.

Efter Skifors kommer Västra Silen och det blir mer öppen paddling – fortfarande bra tempo men glesare mellan grupperna av paddlare. Sista biten in mot Gustavsfors smalnar det igen och man paddlar som i en kanal. Nu har man passerat hälften och förhoppningsvis är man inte alltför trött ännu – det är på Lelången det gäller och allt innan är bara uppvärmning..

På väg ut efter lyftet släppte kontakten med min förra grupp – några drog ifrån och några sackade allt för mycket – så det blev till att köra själv ca en mil till Herrenäs. Även om man kanske inte tappar så mycket i fart kan det vara svårt att hålla motivationen uppe. En ganska kraftig skur gjorde i a f att man piggnade till lite..

Jag kände mig rätt stel och passade på att hoppa upp på bryggan vid Herrenäs – den minuten man förlorar tror jag att jag hade igen sen. Sista sträckan låg vi ett gäng på fyra som turades om att dra i ca 5 min vardera. Två av killarna var riktigt starka och vi passerade några andra tåg innan upploppet.

Jag var rätt trött i kroppen vid målgången men annars kändes det ok. Lite ont i axlar och nacke men inga blåsor eller skavsår. Tid 5.26.53 – plats 30 i motionsklassen.


Mål Bengtsfors

När jag hade burit upp kajaken träffade jag Siven, Björn & Mange som hade kommit in en timma tidigare och nu låg nyduschade och slappade på gräsmattan – det är skillnaden mellan motion och elit.. Ett par minuter senare dök även Ola upp men hade haft stora problem med sitt roder och varit tvungen att justera linorna flera gånger. Annars hade han nog slagit mig igen..


1:a K1 D Elit Alexandra Nielsen

Jag är nöjd med kajaken. Tror att den kan gå lite fortare med en bättre paddlare men just nu var det nog vad jag kunde prestera. Drygt ett års vingpaddlande och tre månaders träning med roderkajak..
Det som jag känner att jag främst behöver jobba med, förutom ren styrka och uthållighet, är tekniken. Jag har väl en någorlunda hyfsad paddelstil när jag är pigg men så fort man blir trött är det mycket grävande. Får se om jag får tid och ork att lägga upp en mer seriös satsning till nästa år.
Annars var det ett stort lyft att kunna hänga på våg. Ända svårigheten där var att om jag tappade ett par vågor, eller skulle dra ikapp någon, så var jag tvungen att gå ut på sidan och köra i lugnt vatten. Rakt bakom var det ofta för turbulent och jag har inte teknik/kraft nog att få bra grepp med paddeln. Båtens längd & vikt kan i o f s också försvåra en snabbare acceleration.
Men på det stora hela är det antagligen en ganska hyfsad konstruktion och det har i alla fall gjort mig mer sugen på att paddla fortare..


Magnus, Storm, Jan, Jacob & Ola


Regn & Storm

Lite tråkigt väder senare på eftermiddagen men det är väl inget man kan klandra Bengtsfors för – som vanligt ett jättetrevligt arrangemang och vi kommer garanterat tillbaka nästa år! Då j-vlar..

Alla resultat för MKK:

Magnus Siverbrant 4.22.28 – 1:a K1 Elit H!
Björn Ljungberg 4.25.28 – 3:e
Magnus Ljungberg 4.41.02 – 8
Joakim Nielsen 4.53.14 – 10

Alexandra Nielsen 4.53.17 – 1:a K1 Elit D!

Ulf Johansson 5.26.53 – 30 K1 H
Ola Ström 5.30.49 – 40
Robin Magnusson 6.22.51 –129

Jan Holst & Jacob Engellau 5.54.27 – 17 K2 H

Nå vad väntar ni på – häng på!!

/ Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.