Veckotur i Stockholms skärgård – österut

Stockholms norra skärgård 230715-23 Tisdagens väderprognos från SMHI fortsatte i samma tema som tidigare. En hel del sol med risk för skurar mellan varven, och sydlig vind, ökande under dagen. Dock fortfarande rätt varmt, både dagtid och under nätterna. Inga större problem alltså. Det mesta var ju ganska skyddat här uppe och det skulle nog gå att ta sig ut till Söderarm också. Åtminstone så länge man höll sig på nordsidan. Men först ännu en sväng tillbaks in till Arholma. Kom på att jag kunde komplettera med lite ägg och Singoallakex i affären. Och kanske nån glass också..


Dags att paddla igen
stor bild


Ännu en öpromenad
stor bild

Hade ingen direkt brådska nu och tog en lugn förmiddag, med mer fika och ännu en promenad runt ön. Strax innan lunch packade jag ner alla grejerna och tog mig in till Österhamnen igen.
Bättre väder den här gången och fin promenad över till västra sidan. Även om det ligger många nya fina plastbåtar vid bryggorna andas själva ön ett annat århundrade. Ett lätt kuperat jordbrukslandskap med smala grusvägar, ingen gatubelysning eller andra moderniteter, och gott om riktigt gamla byggnader. Fast tyvärr inget kvar sen innan 1719, då ryssarna brände ner halva ostkusten.
Snabbt besök i handelsboden och sen en extra glass i kiosken mittemot. En väldigt påstridig kaja insisterade på att få smaka. Misstänkte att det inte var första gången den lyckats lura en turist..


Glassätare


Lämnar Arholma
stor bild


Bryggviken
stor bild

Tillbaks till kajaken, paddlade förbi Hummelön och ut till Käringön. Landhöjningen har gjort att det grundat upp ordentligt och nästan hela viken är täckt av vass numera. Den gamla trekantiga träbryggan är också borta men man kan ännu ana spåren av stenkistorna på botten. Fast annars kändes det mesta ganska likt, om än i en något mindre skala än man minns..
Förbi Abborrgrynnan, som nu låg precis på kajakdjup, och bort förbi det lilla huset som låg en bit in i skogen. Det något större än vad jag kommer ihåg.. Hursom, skymtade några människor och beslöt att gå iland och presentera mig.


Abborrklippan
stor bild

Det visade sig att de var släkt till de som ägde den gamla stugan. Nu en större variant men fortfarande lika primitivt utan varken el eller vatten. De var ute och röjde i skogen efter senaste stormen och hade sett mig i ösregnet dagen innan. Efter en stunds snack kom vi fram till att den något äldre mannen (alltså ungefär i min ålder..) mycket väl kommer ihåg ”Mosingbryggan” som låg inne i viken. Hans föräldrar kände mina morföräldrar och Mosing var namnet på båten vi åkte i. Kul sammanträffande nästan 60 år senare..!


Stuga i skogen


Käringökobb
stor bild

Nu var det hög tid för lunch och jag beslöt att försöka hitta nån klippa på vägen ut mot Söderarm. Passerade Käringkobb, ännu med ensmärket kvar, och fortsatte förbi Västra Rödskär, Idskär och runt Fiskholmsudden. Hittade här en fin plats i lä på Svalkobben.
Det blåste rätt frisk sydlig vind och misstänkte att passagen över Havssvalget kunde bli lite stökig. Men såg sen att det precis var på väg att vrida upp mot nord ett tag och sen avta under kvällen. Perfekt. I början i alla fall. Vågorna från söder låg kvar och fick efterhand hjälp från norr. Sista biten fram till Gisslingö var rejält skuttig.


Lunch Svalkobben
stor bild


Svanar Havssvalget
stor bild


Låga skär Söderarm
stor bild


Fika Lilla Hämtan
stor bild

Inne bland de låga skären blev det sen betydligt lugnare. Verkade som vinden började lägga sig mer och mer. Kändes rätt ödsligt här ute, varken båtar eller bebyggelse.
Fortsatte kryssa ut mot Håkanskär tills jag såg något som såg ute som ett rött hus på Lilla Hämtan. Drog upp kajaken på en klipphäll och promenerade bort. Här låg några små fiskebodar och en fin liten hamn. Lummigt och grönt, och helt skyddat. Dock inga människor ute just nu.
Extra fika innan dags att paddla vidare. Tänkte passera Vattungarna också, innan hoppet över till södra armen av Söderarm.


Stugby
stor bild


Båthamn
stor bild


Låga skär Vattungarna
stor bild

Ner runt Stora Hämtan, förbi Himmelskär och ut runt Vattungarna. Helt öppen horisont ut mot Tjärven och Söderarm. Fortsatte söderut mot Norrskären och Vättungarna, tänkte korsa farleden på kortaste stället vid Mjölskären. Men nu hade vinden mojnat nästan helt och beslöt att sikta direkt mot Söderarm. Låg en del moln in över land men här ute såg det fina vädret ut att hålla i sig. Fantastisk paddling ensam ute på öppet hav.
La märke till en färja långt ut på väg in. Det är lugnt tänkte jag, och fortsatte för att hinna förbi Remmargrund. Dock körde de tydligen vänstertrafik i farleden så fick en ilsken tut när de tyckte jag låg för nära..


Öppet vatten
stor bild


Mötande trafik
stor bild


Vidare österut
stor bild


Söderarm fyr
stor bild

Framme vid Söderarm hoppade jag iland och tog en kort promenad för att sträcka på benen. Några fritidsbåtar och folk som bodde över i stugorna. Fortfarande skönt här ute men nu hade moln och regn dykt upp alldeles bakom ryggen. Såg ut som ganska mycket regn dessutom. Väldigt nära.
Kollade med föreståndarinnan Anngret om det var ok att slå upp tältet lite akut. Det var hon dock inte alls intresserad av utan rekommenderade ön mittemot. Ok, snabbt i kajaken igen alltså..


Väderstation
stor bild


Mörka moln
stor bild

Upp på Tyvskär för att kolla läget men det var alltför knöligt tyvärr. Bara att bita ihop, på med neoprentröjan och paddla vidare söderut. Har tältat här förut och vet att de norra öarna kan vara svåra men det finns fina flackare skär längre söderut.
Efter en liten stund kom regnet. Ganska mycket regn. Men varken vind eller åska, så det var inga större problem. Och efter en stund tittade solen fram igen. Vacker regnbåge strax innan Karskär.


Mot regnbågen
stor bild


Efter regn kommer solsken..
stor bild

Fortsatte sydväst förbi Stora Högskär. En hel del båtar i vikarna här så letade vidare. Går det så är det kul med egen ö..
Strax innan Högskär såg jag några flata hällar på Lill-Långören som kanske kunde funka. Hoppade iland och kollade. Jodå, bra läge. Fast ännu bättre på sydsidan så snabb paddling runt ön. Antagligen många som tältat här innan för det låg stenar lite överallt på klipporna. Lastade ur och satte upp tältet. Även om jag var ganska blöt var det skönt med ett dopp innan torra kläder. Sen kväll så direkt i sovsäcken efter maten.


Tältplats Lill-Långören
stor bild


Bättre väder
stor bild

Vaknade av strålande sol som värmde upp tältet. Prognosen var fortfarande samma; sol, en del regnskurar och ökande vind under dagen. Tänkte dra mig söderut nu och om möjligt en sväng utåt om vinden tillät. I annat fall passera Möja och kanske ner mot Sandhamn, Runmarö och Nämndö. Här är ju mer skyddat och borde funka även i sämre väder.


Lotsled Uddjupet
stor bild

Tog det ganska lugnt på morgonen, inte mycket ö att promenera runt men skönt att dra sig lite extra i sovsäcken. Kände lite av gårdagens långa paddling och målet nu var i första hand Rödlöga. För att fylla på vatten, och glass naturligtvis.
Städa upp bland stenarna, sen i kajaken strax innan lunch. Västerut och över Idskärsfjärden. Här går den gamla Uddjupsleden tvärs igenom södra delen av Söderarm. Om Furusundsleden blev igensatt av nordlig drivis och dåtidens isbrytare inte mäktade med, kunde man smita ut på öppet vatten här. Inga fyrar eller prickar i vattnet utan bara stora ensmärket uppe på öarna.


Vidare söderut
stor bild


Fika Skottkobben
stor bild


Mot Storskär
stor bild

Vidare söderut förbi Gaddboskär och fika vid Sunnkobbarna. Fint paddelväder även om det var lite ovant med motvind hela tiden nu. Och molnen började bygga upp in över land igen. Kändes som jag varit med om det här förut.
Nåväl, fortfarande några timmar kvar innan de skulle hinna ikapp mig. Strax före Norrpada höll jag ungefär samma tempo med en kryssande segelbåt, annars helt öde. Inne bland öarna i Norrpada var jag dock tillbaka i civilisationen igen. Dags för sen lunch men både båtar och hus överallt. Fast efter hoppet ner mot Storskär kom jag lite oväntat förbi en pytteliten strand inklämd bland klipporna. Perfekt.


Lunchstopp
stor bild


Dags att slå upp tältet..
stor bild

När jag satt där och käkade lunch såg jag att molnen plötsligt kommit betydligt närmare. Något snabbare än jag räknat med och det mullrade betänkligt i bakgrunden. Bara att sätta upp tältet och vänta ut regnet.
Tillsammans med regnet kom en rejäl vindökning och kantring upp mot nord. Betydligt värre än under gårdagen och skönt att befinna sig på land den här gången. Regnet lättade efter ett tag men vinden höll tyvärr i sig.


..väderomslag
stor bild


Tvättstuga
stor bild


Onsdagskväll
stor bild

Beslöt att stanna för kvällen och gjorde i ordning liggunderlag och sovsäck i tältet. Passade även på att tvätta upp lite kläder samtidigt. Allt blir ganska saltigt efter ett par dagar, även här på ostkusten.
Hittills hade vädret varit ganska konstant växlande. Fint på förmiddagen, ökande vind under dagen och lokala skurar där i mellan. Ibland kunde man se tunga regnmoln bara nån kilometer bredvid samtidigt som man själv paddlade i strålande sol. Jaja, det gick ingen nöd på mig och jag hade ju redan hunnit med både Arholma och Söderarm, mina två huvudmål med veckoturen. Med lite tur kanske jag skulle kunna klämma in lite ytterskärgård också..

Fortsättning följer här..

/ Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *