Veckotur i Stockholms skärgård – söderut

Stockholms norra skärgård 230715-23 Fortsatt liknande väderläge, soligt men risk för lokala skurar. Vilket påfallande ofta betydde ganska precis där jag råkade paddla. Och samma vind, syd till sydväst, ökande under dagen. Men det funkade ändå rätt ok. Paddling förmiddag till lunch, en längre eftermiddagspaus för att vänta ut regn och åska, och sen om det lugnat sig, paddling igen under kvällen. Ända problemet är att det kan vara knepigare att hitta bra tältplatser om det blir för mörkt. Man måste hoppa iland för att kunna se och avgöra. Att sen sätta upp tält och komma i ordning brukar dock gå rätt lätt. Övning ger förhoppningsvis färdighet..


Torsdag morgon
stor bild


På väg mot Rödlöga
stor bild

Tog det lite lugnt efter frukosten och lätt tvätten torka i solen. Första stopp var ju Rödlöga, för lite glass o färskvatten, och misstänkte att sommarkiosken inte var så morgonpigg.
Till slut packade jag ner alla grejer och paddlade vidare utefter Storskär. Hopp över till själva Rödlöga och in till bryggan vid hamnen. Mycket båtar nu men längst in ligger en lite strand. Påminde lite om Arholma men aningens lyxigare och dyrare båtar. Kan kanske bero på att det är mer lättillgängligt och närmare Stockholm.
Mötte en kille som stod och färgade kläder i vattnet bredvid kajaken. Inget som fastnade på mina smalben dock.


Galleri och vattenpump
stor bild


Staffan

Tog mina vattenflaskor och gick upp till pumpen bakom affären. Precis bredvid ligger en gammal stuga som nu fungerar som galleri. Så passade på att kika in. Mötte konstnären själv och vi började snacka om hans målningar, livet här ute (han bodde på Svartlöga) och lite allt möjligt annat. Visade sig att han också hade en bakgrund i reklambranschen och vi hade flera gemensamma bekanta. Mycket trevlig pratstund!
Glass i kiosken innan tillbaks till kajaken igen.


Utställning
stor bild


Mot Svartlöga
stor bild

Österut norr om Västerö och Enskär, innan hoppet över mot Svartlöga. Vinden hade ökat rejält nu och låg mellan 8-10 m/s sydlig. Ganska stökig överfart med vågor upp till metern. Mötte en segelbåt som verkade undra vad jag gjorde härute. Lyckades dock ta mig över fjärden med några låga stöd, och in i lä bakom de första skären. Hög tid för lunch så stannade till vid Stenkobben. Tydligen lagom tid för regnet också, alltså upp med tältet..


Stenkobben, nytt regn på gång..
stor bild


Båtbyggare
stor bild

Efter nån timma drog regnet vidare och även om molnen låg kvar verkade det hålla upp. Vinden hade också lagt sig betydligt. Så packa ihop och paddla vidare.
Just när jag rundat udden såg jag en fin träbåt inne vid land. Satt två män på bryggan och den ena av dem hade faktiskt byggt båten själv. Nya material och motor men i gammal stil, mycket snygg!
Fortsatt förbi Svartlöga by och sen sikte rakt söderut. Antingen ner mot Möja eller österut till Kallskär.


Svartlöga by
stor bild


Kallskärsfjärden
stor bild

Vinden hade lagt sig nästan helt nu och molnen verkade ha stannat in över land. Ner förbi Vitgrunden och Sundkobbarna, innan stopp på Vindelskärför snabb fika. Låg en liten motorbåt vid en klippa och mötte tre ungdomar som var ute o tältade över helgen. Det kom från Åkersberga där jag växte upp för över 50 år sen. Lite kul sammanträffande.
Eftersom vädret var så fint nu och det skulle vara ljust ännu några timmar, beslöt jag vika av österut mot Kallskärs skärgård. 7 km öppet vatten men har aldrig varit där förut och det här verkade vara ett perfekt tillfälle.


Morsken FL(3)WRG 8s
stor bild


Tältö Kallskär
stor bild

Fantastisk paddling över Kallskärsfjärden, nästan helt lugnt och alldeles stilla. Bara några lätt upprörda svanar då jag passerade fyren i mitten.
När jag närmade mig Kallskär såg jag en del segelbåtsmaster som stack upp över de låga öarna. Fast de verkade som tur var vara samlade i grupper på samma ställen. Tråcklade mig vidare in bland skären och hittade tillslut en helt egen ö med perfekt tältklippa, och bara en båt i sikte. Upp med kajak o tält, sen snabbt bad. Kvällsmat medan solen gick ner.
Efter som morgondagen lovade samma väder tänkte jag det vore bäst att gå upp riktigt tidigt. I stället för att hoppa tillbaka över Kallskärsfjärden ville jag gå söderut via Stora o Lilla Nassa och sen korsa Björkskärsfjärden i stället.


Utsikt österut
stor bild


Kvöllssol
stor bild


Fredag morgon
stor bild

Vaknade tidigt som vanligt, runt klockan sex, och började med morgonpysslet. Klar i kajaken innan åtta. Oroväckande effektivt..
Genom Kallskärs myller av små öar och förbi ett gäng fritidsbåtar som inte verkat vakna ännu. Ut på Nassafjärden och sikte på norra delen av Stora Nassa. Strålande sol bara en svag sydlig bris. Skön paddling under helt molnfri himmel. Visste dock att det antagligen skulle ändra sig under dagen.


Grå stugor
stor bild


Nassafärden
stor bild


Stora Nassa
stor bild

Precis när jag kommit fram och in bland öarna igen såg jag en fin klippa på insidan av Norrhamnskäret. Läge för en förmiddagsfika. Inga fritidsbåtar här men antagligen trängre längre söderut. Liksom Kallskärs skärgård ganska populär under högsäsong.
Stora Nassa är också fullt av fågelskydd så kräver ordentlig koll i sjökortet. Men kul pyssel att försöka tråckla sig igenom. Mellan Gubben och Gumman, vidare ner mot Kummelskären och ut via Söder-Korpharan.


Fika Norrhamnskäret
stor bild


Mot Lilla Nassa
stor bild

Över mot Lilla Nassa märkte jag att det redan börjat blåsa upp igen. Lite tidigt tyckte jag, klockan var ju inte ens elva ännu. Kanske den klara himmeln gjort att sjöbrisen dök upp innan lunch. Bara att jobba vidare i motvinden, här ändå hyggligt skyddat. Men sen efter Nassa, under hoppet till Melkobbarna, var det helt öppet ut mot Östersjön och här hade även våghöjden ökat rejält. Lika bra att stanna för en lunchpaus och se hur det utvecklades under eftermiddagen. Inte helt sugen på att korsa Björkskärsfjärden om det skulle fortsätta så här.


Röda stugor
stor bild


Ökande vind
stor bild


Lunch Melkobbarna
stor bild

Så hopp i land, upp med lunchen och på med P1 i radion. Hade hygglig koll på vinden eftersom Viva har en vindstation på Revengegrundet bara en dryg mil söderut. Det fortsatte tyvärr att öka och låg under eftermiddagen nästan konstant över 10 m/s i medel och upp mot kuling i byarna.
Fast det gick ingen nöd på mig. Melkobbarna är några jättefina små öar, fin utsikt men ändå bra skyddade och trevliga att promenera runt på. Har aldrig sett några fritidsbåtar här, aven om det har varit trångt både på Lilla Nassa och runt Björkskär.


Dags för dagens regn
stor bild


Kvällspromenad
stor bild

Den här gången verkade dock inte vinden vilja lägga sig utan fortsatte in på kvällen. Men jag slapp regnet för första gången och hann med att sola benen en hel del under eftermiddagen. Kanske lite väl mycket upptäckte jag dagarna efter..
Ett tag innan mörkret la sig funderade jag på att kämpa mig ner till Björkskär för att ligga lite närmare på morgonen. Fast det kändes inte riktigt lönt, riva tält o packa ihop allt för att tjäna några kilometer på morgonen. Bättre att köra med en riktigt tidig start igen. Borde hinna över även om vinden skulle öka lika tidigt som idag.
Fin solnedgång över havet.


Lugn fredagskväll
stor bild


Sista solen
stor bild


Förbi Norrkobbarna
stor bild

Uppgång klockan sex, frukost, packning och i kajaken innan åtta igen. Började bli oroväckande bra på det här. Nästan klarblå himmel men tyvärr hade inte vinden lagt sig så mycket under natten. Låg nu och pendlade runt 6 m/s och risken var att det skulle öka snabbt igen.
Ner mot Norrkobbarna och Ljuskobben innan jag vände fören västerut över fjärden. Vinden var dock inte så kraftig som jag väntat mig utan det var mest lite gammal dyning sen gårdagen. lugn paddling över och strax efter nio gled jag in i skydd bland öarna i Möjareservatet. Bara ca 30 km kvar till Stora Sandön där jag skulle möta upp med resten av gängen.


Björkskärsfjärden
stor bild


Inomskärs igen
stor bild


Hopskäret
stor bild

Inne bland öarna kändes det plötsligt som högsommar igen, varmt o skönt och ingen motvind. Genom Askkobbarna o Brunskäret, nedanför det smala sundet mellan Flatskär o Hopskär, och förmiddagsfika på sydspetsen av Vånskär. Jättefina klippor, fin utsikt och en av Skärgårdsstiftelsens bajamajor runt hörnet. Var förbi här en gång med MestUte, perfekt tältplats om man är en lite större grupp.


Fika Vånskär
stor bild


In bakom Ytter Sillö
stor bild

Fortsatt runt Demanskäret, genom Sillöarna och det djupa sundet mellan Storön och Ramsmorön. För tio år sen gick det att kämpa sig igenom vassen på Käringholmens ostsida men vågade inte chansa nu. Det såg lite väl tätt ut.
Så runt sydspetsen på Västerö och upp mot Granholmen. Lunch i solen strax efter Norrkobbarna. En hel del båttrafik nu och misstänkte det skulle bli mer av den varan under dagen. Har varit bortskämd under veckan men närmade mig tydligen civilisationen igen.


Runt Granholmen
stor bild


Möja Söderfjärd
stor bild

Upp runt Granholmen och sen sikte på sydspetsen på Södermöja. Hade ett tag funderat på om det skulle bli stökig sjö här med hela Kanholmsfjärden och Möja Söderfjärd nedanför. Men det var inga problem alls. Dock väldigt mycket båtar nu. Flera stora farleder som kors o tvärs. Man får passa på rätt tillfälle, passera så snabbt som möjligt och sen följa öarna riktigt nära land.
Förbi Sandöskaten, Söderholm och söder om Träskö. Mellan Ytterö o Rönningsö och passerade Namnlösen. Började bli hög tid för en eftermiddagsfika. Fast det var ganska trångt överallt, många hus och stora bryggor. Tillslut hittade jag dock en liten strand på spetsen av Marskär. Låg visserligen ett hus längre in i skogen, men jag frågade om lov o det var helt ok.


Gällnöport
stor bild

Dags för slutspurten. Längs Arbordaön och Sollenkroka ö, Upp norr om Galtholmen och sen ner runt Gällnös sydspets. Ännu mer båtar nu, både mindre fritidsbåtar och större passagerarfärjor. Waxholmsbolaget verkade jobba på övertid. Eller så var det bara lördagseftermiddag, mitt i sommaren och vackert väder.


Sista fikan
stor bild

Efter Gällnöport, precis efter spetsen, ligger en liten strand. Eftersom det hade börjat dyka upp de sedvanliga mörka molnen beslöt jag mig för ett snabbt stopp här. Byta till neoprentröja för säkerhets skull, och dricka upp det sista kaffet.
Missade dock regnet igen, för andra dagen i rad. Så dags nu, näst sista dagen på veckan. Hursom, förbi
Delholmarna och ner till Rödkobb. Här bodde förut en skarvkoloni och hela ön var då svartvit o kal. Men de verkade ha flyttat för nu var allt grönt och fint igen.


Inget regn den här gången..
stor bild


Gruppmöte Lilla Sandön
stor bild


Kvällsmat
stor bild

När jag korsade den stora farleden såg jag ett välbekant gäng stå och vinka på stranden vid Lilla Sandön. Vi brukar annars tälta på västsidan av Stora Sandön, fast där var tydligen helt fullt. Men det här var lika fint, gott om plats inne bland träden, utsikt över fjärden och solen dök upp runt hörnet framåt kvällen.
Kul att träffa alla andra (utom en grupp som stannat på Kalvön ett par kilometer österut) och höra om deras turer. Alla hade haft en fin vecka, trots väder o vind.


Lördagskväll
stor bild


Tapper seglare söndag morgon
stor bild

Åter upp jättetidigt, helt stilla och en gassande sol. Morgonkaffe på en klippa medan en segelbåt kämpade sig fram i den svaga vinden. Heders till dem att inte dra igång motorn och störa hela stämningen.
Efterhand vaknade de andra också o alla började plocka med sina grejer. Aningens småmelankolisk känsla så här i slutet av turen, samtidigt ändå lite skönt att komma hem igen. Varm dusch och porslinstoaletter brukar uppskattas efter en vecka..


Mot Norråva igen
stor bild

Det var ett tag sen jag följde med klubben på en tur senast och det här var väl en lagom mjukstart. Genom att paddla själv hela veckan.. Fast det var mest för jag var osäker på om alla andra var lika sugna på att följa med upp till Arholma o Söderarm. Men det var nog ingen fara, grupperna är mycket mindre o lättrörligare nuförtiden. Så det blir mer paddlat och mindre annat pyssel.
Väderprognosen innan vi kom upp var väl sådär, ganska mycket regn o vind. Men det blev betydligt bättre än väntat. Även om det regnade varje dag var det oftast bara lokala korta skurar. Och lyckades undvika slå upp/riva tält eller fika under tiden. Vinden höll sig också mestadels i skinnet förmiddagar och sena kvällar. Dock inte riktigt läge för Svenska Högarna och den yttersta skärgården.
Men jag hann förbi alla ställen jag ville passera. Jättekul att promenera runt Arholma i lugn o ro samt träffa de boende på Käringön. Dessutom flera andra givande möten på oväntade ställen. Får inte dröja lika länge tills nästa gång jag paddlar runt i Stockholms norra skärgård igen..

Paddlat ungefär 13+40+19+31+18+25+16+38+1 km.

Karta över hela turen.

/ Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *