Infällningar fördäck

bygg060320_01.jpg

Fick några timmar över på söndagseftermiddagen så jag passade på att lägga igen infällningarna på fördäcket. Det var dessutom SM-final i bandy på Studenternas i Uppsala – perfekt radiounderhållning om man ska stå i en verkstad och snickra..

Hålet var ju redan gjort så jag började med att kapa ur spant fem för att ha någonting att fästa emot. Sen var det bara att kapa till listerna en efter en, böja till dom lite med värmepistolen och limma på plats – och det gick åt lite tejp att hålla det i spänn..

bygg060320_02.jpg
Så kommer sargen att bli

bygg060320_03.jpg
Hel och fin igen..

Nu ska jag bara fixa nedfällningarna till luckorna också så kan jag lägga glasfiber på däcket sen.

/ Ulf

12 kommentarer till “Infällningar fördäck

 1. Ulf

  Ja, jo jag tror att den blir röd. Måste kolla först hur 2 komp färgen ser ut i verkligheten, den finns bara i en röd variant har jag för mig och det får helst inte bli för skärt..
  Men först blir den nog svart – alla infällningar, sarg osv hade jag tänkt mig i kolfiber..
  / Ulf

 2. Magnus Jonsson

  Aldrig funderat på att lacka med bil lack? Du har lite fler alternativ att välja mellan då! Båtfärger är visserligen extremt beständiga mot det slitage som vatten ger, men handen på hjärtat, nog ligger en kajak på land mer än den ligger i vatten, detta trots att du säkert paddlar mycket mer än dom flesta.
  Mvh
  Magnus

 3. Ulf

  Nej, billack har jag faktiskt inte funderat på men det borde ju kunna funka ok – det enda jag möjligtvis skulle tveka på är hur den är att pensla.
  Förstahandsvalet är nog annars Internationals Perfection – luktar f-n men med absolut bästa resultatet, och som reservplan deras Toplac som flera polare har kört med – flyter ut ok och enklare att jobba med. Sen när det gäller tåligheten så tror jag att de flesta kvalitetsfärger räcker mer än väl – och mot dom riktigt stora reporna stoppar inte ens plåtburken..
  / Ulf

 4. jim sandkvist

  Röd? Havets Ferrari?
  När man ser träjobbet, är det inte lite synd att dölja det med färg? Även om Du kommer att lägga in en del kolfiber antar jag att Du klipper denna lika snyggt som allt annat. Lacka så vi kan njuta av hantverket.
  Hälsar Jim

 5. Ulf

  Jepp, rallyröd är planen..
  Eftersom den är så tunn i träet måste jag ha lite extra fiber för att hålla ihop allt – hela mittpartiet, infällningar, runt luckor o sånt kommer att bli kolfiber. Så ska du nödvändigtvis inspektera hantverket får du nog stoppa ner huvudet i sittbrunnen o kolla insidan..
  Bara jag blir klar med mitt jobb så jag kan fortsätta nån gång..
  / Ulf

 6. jim sandkvist

  Med tanke på hur tighta mått Du kör med och med vilken precision allt sker, uppskattar jag om Du bygger med tillräckligt hattnummer! Har jag väl kommit in, vill jag gärna rotera lite och titta inne på denna havets hauptbyrå.
  Rallyrött blir läckert. Angående att hinna med, till mig säger några vänner att det verkar lite sniket att jobba heltid…
  Lätt att säga, jag har frågat banken, dom har annat i tankarna.
  Hälnsingar från 36-gradigt Philippinerna
  Jim

 7. Ulf

  Hmm.. håller med om att det verkar lite fattigt att behöva jobba heltid, men jag har allvarligt funderat på en alternativ karriär – har hört att de däringa ”konsulterna”, förutom att paddla och åka skridskor hela dagarna, har råd att åka på SEMESTER till andra sidan jorden..
  Och om det inte passar med sittbrunnen kan du få prova att prega ner huvudet i framluckan – tänkte ha 15 cm där..
  Vi har faktiskt +5 här hemma. Under dan i alla fall..
  / Ulf

 8. jim sandkvist

  semester? – Philippinerna är arbete för en konsult. Planerar utbildning i kustzonsfrågor med Sida. Men visst, det är spännande att fara iväg.

  De ursparingar Du gör i däcket är för att bana väg för tätare paddelföring, har Du funderat på att låta dessa ursparingar också gå nedanför skarven mellan skrov och däck?Du kanske redan har tillräcklig vinkel så det räcker med däcket? Neråt vattenlinjen går ju att skära in utan att det stör skrovet i vattnet.

  Vi hörs, Jim

 9. Ulf

  Jo vitsen är att det ska bli lite tajtare runt fördäcket men ändå behålla höjden för att få volym i fören. Lite som Point 65 har. Egentligen skulle man skära i skrovet också för att få större verkan, men det har jag inte riktigt vågat ännu. Det var svårt nog att såga upp halva fördäcket första gången – men kanske nästa kajak..
  Innan man får på resten av grejerna, luckor, sarg osv så blir infällningen väldigt markant men sen när allt är klart smälter det bättre in i helheten.
  Ofta är det lite svårt att se riktigt klart när man står mitt uppe i ett bygge och det är inte alltid det som var snyggt på pappret blir bra i verkligheten, men man får väl lita på sin intuition och hoppas på lite tur. Funkar ofta men inte alltid tyvärr..
  / Ulf

 10. Erik A

  Nya Revalserien har skurit ner i skrovet för att få en tajtare paddelisättning. Tror dock att Uffes försänkningar duger utmärkt. Det skall ju också till en bålrotation som gör att man kan utnyttja den bättre paddelisättningen. Misstänker att man måste ändra på sits och sittbrunn för att få till en sådan bålrotation + massor med träning.

  Klart imponerad av din hantverksskicklighet och känsla för linjer!

 11. Ulf

  Någon nytta gör nog inskärningarna för jag tycker inte jag bankar paddeln i fördäcket lika ofta nuförtiden..
  Nu är det här ju lite av en hobbyracer; skulle man satsa seriöst på en mer utpräglad tävlingskajak (vilket jag nog inte har kunskaperna till än så länge..) så skulle man kanske ha sågat djupare ner i relingslinjen – men framförallt en annan öppnare sittbrunn med högre sitställning, som sagt var..
  Annars kan jag faktiskt rekommendera paddelmaskin (jo den är riktigt tråkig – men inte lika tråkigt som roddmaskin..) och tips från ungdoms & tävlingspaddlare – har kört rätt mycket i vinter och (tror mig) ha fått lite mer ordning på rotationen..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.