Stockenträffen

Orust 230817-20 Ganska precis 20 år sedan jag första gången besökte Stockenträffen och paddlade runt Härmanö huvud och Vallerö utanför Orust. Kommer ihåg att vi anlände till campingen först sent på kvällen och det var kolmörkt och blåste som bara den. Många smattrande tältdukar och snubblande på tältlinor den natten. Men sen när vi vaknade upp var allt som förbytt, massor med trevliga kanotister överallt och omgiven av en helt fantastisk skärgård. Dessutom, strålande sol och avtagande vind, men fortfarande med fina vågor i Vallerö sund.
Tror jag missat de senaste 10 gångerna ungefär. Antingen fastnat med tältet ute på Vallerö eller paddlat i helt andra vatten. Hursom, nu när klubben hade lagt in träffen i turprogrammet var det hög tid att hänga på igen.


Lämnar campingen
stor bild

Vi lämnade Malmö torsdag eftermiddag och kom fram till Stocken strax efter sju. Redan gott om folk på plats, även om väderprognosen val lite sådär inför helgen. Köra ner släp, lasta av kajaker och sen började alla pyssla med att sätta upp tälten. Själv hade jag tänkt paddla ut till Vallerö för att tälta där, åtminstone första natten. Campingplatser är ok med ö-camping är nästan alltid roligare..
Solen skulle inte gå ner förrän kvart i nio ungefär, så gott om tid att packa ner alla prylar och komma iväg.


Stocken
stor bild

Mötte några kajaker i viken på vägen ut från Stocken men sen blev det glesare. Även fritidsbåtarna verkade lysa med sin frånvaro och det var helt lugnt efter farleden mellan Gullholmen och Käringön. Bara en ensam seglare som hade ankrat upp på svaj inför natten. Solen försvann ner bakom Härmanö men dök upp igen när jag närmade mig Vallerö sund. Skön paddling ut.


Korsa farleden
stor bild


Sista solen
stor bild

Beslöt mig för att ta en kort sväng ut på öppet vatten för att känna på havet lite när jag ändå var här. Solen var precis på väg under horisonten men det skulle vara ljust nog att sätta upp tältet ett tag till.
Det hade blåst ostligt under dagen så bara knappt märkbar dyning här ute. Öppet hav rör sig nästan alltid lite grann.


Liten fågelö
stor bild


En sväng till..
stor bild

När jag närmade mig favoritplats såg jag att det redan stod ett tält där. Jaja, man kan inte ha tur varje gång. Hoppade iland för att kolla närmare. Träffade två killar som var ute för natten och det var helt ok att campa bredvid. Ville helst ha lite mer ensamhet så tackade artigt nej och gick vidare bort till den stora sandstranden. Ett tält strax ovanför och en motorbåt längre bort. Hm, nu började det bli aningens för trångt för min smak.
Men så kom jag på att jag läst i Jens Marklunds eminenta tältbok över Bohuslän att det skulle gå att tälta på den lilla ön precis utanför. Top, raskt i kajaken igen..


Ny ö
stor bild

Hundra meters paddling och så iland på ny ö. Jodå, här skulle gå fint att tälta. Fast bättre landstigning på den lilla stranden på andra sidan ön. Hundra meter paddling till och upp med tältet. Lite i sista stund, nu var det nästan helt mörkt.
Fin ö med utsikt både mot horisonten och Käringön. Nästan helt kal dock, så inte mycket skydd. Fast det behövdes ju inte nu, lugnt och kom bara några stänk under natten. Sov gott..


Ljus över Käringön
stor bild


Ljus över havet
stor bild


Fredag morgon
stor bild

Vaknade tidigt på fredagsmorgonen, som vanligt första natten i tält. Tar alltid några dagar att ställa om från bekväma sängar och stadsljud. Ganska hotfulla moln men bara några droppar medan jag käkade frukost. Prognosen var risk för skurar och ostliga vindar hela helgen. Dock brukar man nästan alltid klara sig bättre ute i kustbandet. Packade ihop och kom iväg innan nio, skulle möta resten av gänget halv tio vid Härmanös sydost-spets.


Mörka moln över Käringön
stor bild


Dags att paddla igen


På väg längs Härmanö – foto: Lena Eriksson
stor bild


Hitta rätt bland stenarna
stor bild

Planen för dagen var Härmanö huvud, runt Vallerö, kanske Måseskär och Käringön. Lite beroende på vind o vågor. Första biten längs Härmanös sydsida är inga problem men sista biten brukar vara lite lurig att hitta rätt. Några år sen jag paddlade här senast och det är både grunt och trångt. En felnavigering senare kom vi dock fram till champagneviken. Inga andra ännu så vi var först på plats.
Förstafika och promenad upp på berget för att kolla utsikten.


Följa John..
stor bild


Fikadags
stor bild


Moln över land.. – foto: Lena Eriksson
stor bild


..ljusare över havet – foto: Lena Eriksson
stor bild


Under Härmanö huvud
stor bild

I kajakerna igen och förbi Vallerö sund och längs utsidan av Vallerö. Det gäller att passa på, inte alltid lika enkelt när sydvästan ligger på. Mötte Björn Thomasson som passade på att ta en sväng innan dagens kurser.
In i det smala sundet vid Tornö och ut igen vid Vedholmen. Runt innanför Fågelskär. Det gäller att försöka visa så mycket som möjligt. Här tog vi ett kort snack om vi skulle luncha nu eller satsa på Måseskär. Det är inte helt enkelt att gå iland därute och i rådande vind är det egentligen bara den lilla hamnen som gäller. Men alla ville ut till fyrön, så vidare igen..


Mot Måseskär
stor bild


Mellan Vallerö och Tornö
stor bild


Trångt i hamnen – foto: Lena Eriksson
stor bild

I vanliga fall brukar jag dra upp kajaken direkt på klipporna men nu rullade vågorna in där. Så hamnen var det som gällde. Funkar helt ok fast luktar alltid lite unket av nån anledning. Som tur var kom vi först här också, och fick de bästa platserna. Strax därefter kom ett större gäng med Erik o Pia, Andreas o Kristina, Leif Höglund från Åland m fl kanotkändisar.
Upp och kolla fyrar o kanoner, och sen lunch i en någorlunda läad bergskreva.


Öpromenad
stor bild


Mot Käringön
stor bild

Nästa stopp på listan var Käringön. Visserligen var ju alla helt nykäkade men en extra fika borde hinnas med på vägen upp till Stocken, särskilt som det nu väntades motvind. Lite stökiga vågor och ström första biten men sen lugnare i lä. Trixade oss in och den lilla uppgången mitt i byn. Kort promenad till toaletter och fik. Kaffe o bulle medan en kort skur passerade, sedan tillbaks till kajakerna igen.
Ganska dryg motvind hela vägen till Stocken.


Tillbaks till Stocken


Stockenträffen 25 år!
stor bild

Det var ju 25-års jubileum för Stockenträffen så alla gick upp på berget för att fira. Jette och Ralf hade fixat bubbel och det var gott snack med gamla kompisar man inte sett på länge. Det var förresten här jag började min bana inom NIL, Nordisk Instruktörslicens för långfärdspaddling, som var precis nystartade då. Finns inte längre men som tur var har kanotförbundet tagit över stafettpinnen.
Funderade ett tag på att stanna kvar på campingen men beslöt ändå att gå ner till kajaken igen. Även om det tar emot lite att dra på sig alla grejerna igen vet jag att jag trivs bäst ute på nån ö. Och kanske skulle det vara ledigt på Vallerö nu..


Ut igen
stor bild


Vallerö
stor bild

Så paddling ut mot havet igen. Nu började molnen lätta och solen titta fram igen. Även vinden verkade mojna igen. Eller så känns det bara så när man paddlar i medvind..
Framme strax innan åtta och jodå, helt tomt på Vallerö nu. In i den lilla viken och ut med all packning. Såg inte skymten av korna med det var gott om spår efter både dom och gässen.


Soliga klippor
stor bild


Favoritplatsen
stor bild

Efter att ha fått upp tältet var det dags för ett snabbt dopp. Jag hann inte med det kvällen innan så hög tid nu. Det började mörkna snabbt men en kort sväng upp på berget för att se det sista av solnedgången. Promenerade ner igen och fixade kvällsmaten.
Skönt att vara tillbaks här ute, två är den senast. Lite stökigt nere vid sandstranden efter stormar och regn, men annars lika fint som vanligt. Ännu en lugn natt, förutom gässen som trumpetade med jämna mellanrum..


Sista solen
stor bild


Molnig morgon
stor bild

Åter en grå morgon. Fast den här gången lovade SMHI något bättre väder. Samma vind från öster men mindre risk för regn, och kanske till o med lite sol. Däremot stor risk för skyfall till natten. Vilket skulle visa sig slå in, med råge.
Frukost och sen packade ihop allt och paddla väg innan nio. Vi skulle mötas upp vid samma ställe som under gårdagen. Började kunna den här sträckan nu..


Trumpetorkestern
stor bild


På väg igenom Gullholmen.. – foto: Lena Eriksson
stor bild

Dagens tema var att ta sig norrut, förbi Gullholmen, Islandsberg och kanske ut till Vasholmarna. Lite beroende på hur vinden låg. Alla var ganska trötta på motvindspaddling vid det här laget.
Så först tillbaks mot Stocken, följa insidan av Råön, genom Gullholmen och sen ut på öppet vatten igen. Västliga vindar kan vara stökigt här men som var det inga problem. Korsa farleden och sen fram till fyren.


..mot Islandsberg – foto: Lena Eriksson
stor bild


Under Islandsberg
stor bild

Vinden verkade något lugnare än under gårdagen så vidare västerut. Förbi Säingarna och till södra spetsen av Klåvholmen. Fin surf ut men lä bakom udden. Har fikat ute på Kockholmarna förut så ett litet hopp till.
Kockholmarna kan vara lite knepiga att hoppa iland på, särskilt om det går vågor. Men den södra är betydligt flackare och på sydostsidan finns världens minsta vik som man kan dra upp kajakerna i.
Lunch med utsikt mot horisonten.


Landstigning Kockholmarna – foto: Lena Eriksson
stor bild


Lunch med utsikt – foto: Lena Eriksson
stor bild

Vidare norrut. Först in till Stenskär, genom Vasholmarna och sen upp runt Stora Testholmen. Stor kontrast med all rosa granit här uppe jämfört med den grå gnejsen längre söderut. Efter Storön och ner till Porsholmen. Här framkom önskemål om badpaus, så snabbt stopp igen. Och extra fika såklart.
Hopp över stora farleden utanför Skaftö och in vid Grundsund. Genom den smala kanalen och ut igen vid Islandsberg.


På väg längs Vasholmarna – foto: Lena Eriksson
stor bild


Efter Grundsund
stor bild


Mot Gullholmen igen – foto: Lena Eriksson
stor bild

Nu hade vinden mojnat betydligt så skön paddling ner till Gullholmen igen. In mellan alla bryggorna för att leta hopp i land-plats. Några, lite vigare, klättrade upp direkt vid kajen, vissa andra hittade en ganska sumpig strand med bara kort klättring upp. Köpeglass med musikunderhållning på bryggan.
Sista biten till Stocken gick i mer långsamt tempo. Ingen verkade ha någon brådska att komma tillbaks.


Bryggorkester – foto: Lena Eriksson

När vi fått upp kajakerna blev det en promenad upp till entrén för mig. Dags att checka in tältet och få tillgång till duscharna.
Efter att ha fått ordning på alla grejerna blev det chips o snacks-stund mellan tälten. Diskutera dagens paddling, paddelgrejer eller bara friluftsprylar i allmänhet. Några skulle vidare till restaurangen sen, medan jag fixade eget käk. Jobbar fortfarande en del på krogen till vardags, så hoppar gärna det när jag är ledig. Efterhand började det stänka så kröp ner i sovsäcken. Tidig kväll.


Strandtomt – foto: Lena Eriksson
stor bild

Det hade tydligen regnat rätt ordentligt under natten men inget jag märkte förrän på morgonen. Vart lite misstänksam när det skvalpade under golvet, innan jag såg sjötomten utanför. Jag hade dock tur, bara en del flytande spritkök och matväskor, men inget vatten i tältet. Andra kunde paddla hela vägen in i tältet..
Jaja, de flesta verkade ta det med ro. Som paddlare är man ju van att bli lite blöt och det blev hel del roligt snack. Mötte även upp med Andi Röder igen som råkade tälta precis bredvid. Mycket trevlig kille och om du bara är det minsta intresserad av grönlandspaddling bör du söka upp honom!
Sortera upp alla prylar, tömma matväskorna och sen frukost. Vi hade inga egentliga planer för söndagen men en förmiddagspaddling borde hinnas med innan resan ner till Malmö.


Högvatten – foto: Lena Eriksson
stor bild


Ut till Härmanö huvud igen – foto: Lena Eriksson
stor bild

Fortfarande grå himmel men nu hade vinden vänt och det var den vanliga sydvästan igen. Läge att sticka ut till Härmanö huvud igen och se om det hunnit bygga upp lite sjö.
Alltså tillbaks samma väg längs Härmanös sydsida och in till champagneviken för lunch. Lättare att hitta rätt den här gången. På vägen hem tog vi sen en sväng ut på havet. Det går att krypa längs klipporna på utsidan, innanför de yttersta skären. Även om det inte var så jättestora vågor blir det alltid lite spännande bland alla grynnor och stenar.
Medvind på vägen tillbaka den här gången. Skönt att komma hem igen men alltid lite melankoliskt sista biten.


Åter Stocken – foto: Lena Eriksson
stor bild


Packa släp – foto: Lena Eriksson

Kul att komma upp till Stockenträffen igen! Visserligen spenderade jag nog mesta tiden ute bland öarna som vanligt men lyckdes ändå stöta ihop med en del gamla kändisar. Och även om väderprognosen var lite sisådär innan, blev det massor av fin paddling – vi hann med allt från Härmanö huvud, Måseskär och Käringön till Islandsberg och Vasholmarna.
Jag var lite dålig på att fotografera den här gången, så stort tack Till Lena Eriksson för lån av bilder!

Paddlat ungefär 5+27+28+10 km.

Karta över hela turen.

/ Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *