Gjuta glas- och kolfiber

bygg060326_01.jpg

På den andra kajaken jag byggde så började jag gjuta sarg och linfästen i en blandning av glas- och kolfiber.
Eftersom jag inte har tillgång till någon vakumsug blir det en ganska primitiv form av handuppläggning – fiberhalten kommer väl högst upp till runt 30%. Egentligen kanske lite för tungt men väldigt starkt och formbart.

bygg060326_02.jpg
Formar

På den här kajaken ska jag ha gummiluckor och för att får en snygg nedsänkning i däcket tänkte jag gjuta hela formen i plast. Samtidigt passar jag på att göra ett linfäste – det kommer troligtvis att gå åt 14 st så man får passa på att göra ett varje gång man blandar epoxi.. Pluggen är samma som jag använde förra gången och har funkat bra.
Formarna till luckorna är gjorda av någon slags byggplast-isolering för utomhusbruk. Man köper den i skivor, och den är perfekt till formar, sitsar och sånt – mycket lätt att forma med såg och rasp, tål epoxi men inte kontaktlim..

bygg060326_03.jpg
Plugg till linfästen

Eftersom jag ska lägga fler lager fiber på luckformarna när jag fäster dom i däcket så behöver inte finishen vara så hög. När jag hade fått fram rätt form duschade jag på lite spraylim och sen ett lager vanlig plastfolie som släppfilm.
Linfästet däremot vill jag ha lite snyggare och då funkar ballonger jättebra! Klipper man av själva skaftet så går det att trä över pluggen och den sträcker sig mjukt och fint så det blir inga som helst märken efteråt.

bygg060326_04.jpg
Färdigt att plasta

Därefter är det bara att börja lägga på epoxi och fiber. Jag brukar börja med ett lager glasfiber, sen varvar jag kol och glas, för att avsluta med glasfiber igen. Totalt 5 lager på luckformarna (där kommer det ju mer i samband med däcket sen) och 7 lager på linfästet. Sen klämmer jag ihop linfästespluggen och låter den ligga i press över natten.

bygg060326_05.jpg
Det är lite kladdigt..

Dagen efter brukar det vara så pass torrt att det går att lossa formarna – men man får ta det försiktig för ofta är det lite mjukt fortfarande, det är lätt att spräcka plasten, och man kan skära sig på alla vassa glasfiberkanter.
Passa på och gör en grovputsning utan att slipa för mycket – epoxidammet är kraftigt allergent innan det är uthärdat..

bygg060326_06.jpg
Nedsänkning till fram- och baklucka

bygg060326_07.jpg
Linfäste

Det är ett ganska enkelt sätt att få fram olika former och jag tycker det blir en trevlig kontrast mellan det mer traditionella träet och den modernare kolfibern..

Ulf

2 kommentarer till “Gjuta glas- och kolfiber

  1. Pingback: FABLAB – Formen für die Lukendeckel

  2. Pingback: Nedsänkningar luckor | Johanssonkajak.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *