Bockö

Blekinge Matvik 080926-28 Dags för MKKs hösttur i östra Blekinge och återigen var vi några som ville lura till sig en extra tältnatt ute. Leif, Marja och jag körde upp till Nytäppet på fredagen efter jobbet och vi kom fram till Matvik precis när solen gick ner. Efter en halvtimmas packning började det bli rätt svart men vi har paddlat ut till Bockö i mörker förut och hittar vägen. Nästan vindstilla ute på Boköfjärden.
Prognosen var hyggligt väder hela helgen – mestadels uppehåll men ökande västlig vind. Helt ok..


Matvik


Bockö

Framme på Bockö slog vi upp tälten och fick igång en liten eld att värma oss vid. Mat o dryck och ganska mycket snack, läggdags runt midnatt.
Vaknade innan åtta och efter en kopp kaffe tog jag en promenad runt ön. Disigt och det var fortfarande mycket dagg i gräset, men solen värmde ordentligt. Tillbaka till tälten strax efter nio och då hade Leif o Marja också börjat röra på sig..


Tre träkajaker
stor bild


Promenad


Bad
stor bild

Ännu en sväng runt ön och bad & fika på klipporna i nordöstra viken. Perfekt långsam start på dagen och vi hann precis tillbaka när resten av MKKarna kom förbi på sin väg runt Tärnö. Jesper som också har börjat chansera lite hoppade av och följde med oss en stund senare..


Trångt i badviken..


Jesper utanför Harö
stor bild

Eftersom det blåste västlig letade vi upp några fina klippor på Tärnös ostsida och fördrev eftermiddagen med allmänt slappande, innan vi också lyckades masa oss runt Tärnö. Motsols naturligtvis, för att maximera medvinden.. Trevlig medsjö på utsidan.


Rast o vila Tärnö


Stenig strand


Jesper..


..Leif och Marja på väg hem

Tillbaka vid Bockö insåg vi att det lätt skulle hinnas med ett extra stopp för bad & fika. Och det ville ju ingen missa, så precis på norra spetsen hoppade vi iland och snyggade till oss lite inför lördagskvällen. Hela ön är dessutom full av björnbär, på mycket sticksiga buskar, vilket höll oss sysselsatta ytterligare en stund..
Jätteskön eftermiddag med riktig värme i luften och ett fantastiskt ljus.


Stora stenar


Jesper fotograferar


Marja plockar björnbär


Marja paddlar
stor bild


Kvällspaus
stor bild

Tillbaka på tältplatsen höll de andra på med tältuppsättning medan vi kunde gå direkt till öl & snacks.. Flitigt vedsamlande och stor brasa under kvällen.


Söndag morgon

Vinden ökade under natten och på morgonkanten kom det en rejäl skur också. Men fram emot frukosten började molnen skingras och det såg ut att bli ännu en fin dag.
Gruppledning körde den vanliga rutinen med tio i båtarna och på söndagen är det ju Tjärö som gäller.
Alternativgruppen, nu med Susanna också, tog det lite lugnare och promenerade runt mot förmiddagsdoppet. Ännu en mjukstart och efter bad & fika paddlade vi söderut mot Tärnö igen.


Utsikt


Paus efter förmiddagsdoppet.. Bockö
stor bild


Rast o vila igen.. Tärnö

Det blåste betydligt mer nu och i sunden mellan öarna var det lite gropigt. Planen var ta oss till Tärnös sydspets och känna på vågorna, men vi var tvungna att lugna ner oss med några koppar kaffe på nordspetsen först. Och eftersom tiden alltid går för fort när man har roligt var det helt plötsligt dags att paddla hemåt..
Tillbaks till Bockö och riva tälten och in till Nytäppet igen. Lasta kajakerna, ett sista dopp och sen mot Malmö.


Nära ögat..

Kanonhelg. Jättefint väder, lagom mycket paddlat, och en massa slappande i trevligt sällskap!
Ibland kan det kanske låta som vi inte gör någonting alls när vi är ute i skärgården (och det gör vi antagligen inte heller..) men det är så skönt att bara vara där. Att verkligen kunna njuta av nuet långt ifrån vardagen, hinna promenera runt och utforska öarna och inte stressa runt som på en charterresa. Kanske inte passar alla men gärna mer av det för mig!
Något lite hann vi i alla fall paddla mellan rasterna: 3+14+10 km. Inte alltför snabbt..

Under söndagen lyckades jag fixa ett litet ventilationshål i botten när jag skulle fickparkera på stenarna, så nu är det läge för materialvård. Eller så var det ett tecken att jag borde kassera den gamla båten och bygga en ny..

/ Ulf

12 kommentarer till “Bockö

 1. eriksjos

  Finfina bilder som vanligt.
  Lite ventilationshål är bara bra så det inte blir för torrt och kvalmigt…
  Bygg en ny, jag kan köpa den håliga gamla! 😉

 2. jim s

  Så nice! Det är med viss förväntan man öppnar din hemsida för att se vad nytt där är. Och så – vips är man med i en tur i Blekinge. Västkustens Malö och Onsalafjorden samma helg var inte så pjåkig den heller, för min del. Visst är det skönt att bara vara i skärgården, att fika, lyssna och ta det lugnt. På återhörande,
  Jim

 3. Ulf

  Erik; Vet inte om jag egentligen har tid/plats/råd att bygga nytt men man vet ju aldrig. Och blir den gamla till salu så hör jag av mig. Fast då utan ventilation i botten, om det är ok..

  JIm; Jo västkusten är verkligen inte helt fel den heller.. Men hade ni det inte lite dragigt – typ kuling i helgen?

  Carin; Tack! Fast den makalösa båten är just nu en aningens defekt. Sen om det beror på byggfusk eller dålig navigering inne bland stenarna vete f-n. Kan väl i o f s bara ha varit lite bristande omdöme också..

  / Ulf

 4. Jonas Lindström

  Hej
  Paddlade förbi Bockö i lördags morse ock såg några tält på avstånd, antagligen era. Gick en runda på Tärnö dit vi åkte med motorbåt på lördagseftermiddagen men såg inga kajaker då.
  /Jonas

 5. Ulf

  Vi spanade efter resten av MKKarna som skulle dyka upp innan lunch, men då var det nog er vi såg på lördagen när ni paddlade förbi.. Både kajak och motorbåt samma dag..?
  / Ulf

 6. Jonas Lindström

  Det var en fantastisk helg!
  I kajaken var jag ensam (ca kl. 10) men mötte en VKV-kajak på avstånd.
  Det blev bara kajak o motorbåt för lasern har jag paketerat inför vintern.
  /Jonas

 7. Ulf

  Hej Erik! Nu vet man aldrig om, och i så fall när, det blir någon ny kajak – men jag har i alla fall börjat skissa lite grann, för säkerhets skull.. 560×50 cm.
  / Ulf

 8. Erik Frantzen

  Öj! Profilen fra siden og og ovenfra kan jeg lide, men er skrogets profil for/og bagfra en hemmelighed?
  Min sidst byggede kajak er 559,5 X 51 cm. og vejer 15 kg. Den havde jeg som mål at rulle i inden jeg blev 71 år, og det lykkedes til fulde i dag. Så jeg er på det nærmeste blevet en 1/2 m. højere. Og føler mig nogle år yngre.
  Jeg vil fortsat holde øje med din side, da du bygger nogle usædvanligt smukke kajakker.
  Hilsen
  Erik

 9. Ulf

  Grattis till rollen! Nu är det bara att snurra vidare – först ena sidan, sen andra hållet, sen framåt, sen.. 🙂

  Spantprofilen är inte klar ännu men den kommer att likna min Corsa, alltså relativt rund i botten. Även resten är ganska likt – några ändringar av luckor, sittbrunn, stävar men mest lite småjusteringar här och där. En annan färg..?
  Fast jag är egentligen så pass nöjd med Corsan att det nog mest handlar om dåliga ursäkter för att ”tvingas” bygga en till..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *