Slädö

Blekinge Listerby 081011-12 Det var lite segt med anmälningarna till MKKs sista tur för i år och några avhopp på det gjorde att när vi stod och packade kajakerna på lördagsmorgonen var vi bara tre kvar..
Jag hade jobbat kvällen innan och när jag sen kom hem mitt i natten så passade jag på att limma ihop min nya paddel – ett bra sätt att varva ner lite innan läggdags. Dessutom, går man upp extra tidigt bör man ju ändå hinna packa allt på morgonen..


Slättanäs

Det var båtupptagning i småbåtshamnen i Slättanäs så vi fortsatte den lilla vägen ner mot badplatsen i stället. En bit att bära men annars helt ok sjösättning.
Väderprognosen för helgen var frisk sydväst, vridande upp mot väst och uppehåll. Ganska varmt i luften men lite grådaskigt och disigt när vi paddlade österut innanför Kvalmsö.


Innanför Kvalmsö


Under bron


Fika Almö

Vi stannade till och rastade vid några klippor på ostsidan av Almö. Fin utsikt och helt i lä men man kunde ana biltrafiken från vägen ut mot Hasslö ibland.
Efter fikat paddlade vidare och precis innan passagen under bron vid Hästholmen kom Erik & Pia och Kenneth & Kerstin ikapp. Över Hästholmsfjärden och utanför Arpö hade vi sen ganska seg motvind innan Leif, Marja och jag gick iland på Ljungskär för en öpromenad. Vi har bott här ute flera gånger förut men Marja hade aldrig gått varvet runt ön.
Ljungskär är en jättefin ö med toppenläge längst ut mot havet och med massor av skyddade lägerplatser. Men eftersom det inte finns någon riktigt bra sandstrand eller båtklippor får man ofta vara ifred även mitt i sommaren.


Kenneth & Kerstin och..


..Pia & Erik på Hästholmsfjärden


Marja & Leif utanför Arpökaven


Nypon


Promenad Ljungskär


Kvällsmat

Det började skymma när vi surfade ner mot Slädö där de andra hade slagit läger. Upp med tälten vid den västra, mer skyddade viken, sen byta kläder och börja laga mat – trevlig kväll. Efterhand lättade molnen och fullmånen dök upp.
Jag var rätt trött och gick och la mig runt tio men de andra satt nog kvar en stund till..


Förmiddagspromenad runt Slädö

På morgonen hade det klarnat upp något, fortfarande en del moln men mer sol. Ganska långsam frukost innan Erik & Pia var tvungna dra vidare medan vi andra satsade på en tur runt ön. Slädö är en mysig ö med alltifrån tät urskog till betade ängar, och gott om djur..
Först hittade vi fåren som stod på det gräsbevuxna näset och de mumsade i sig alla våra brödbitar, så hästarna ute på den södra udden fick nöja sig med lite handpåläggning..


Vi matar får..


De känner igen en kompis – ullunderställ och ulltröja.. – foto: Leif Oskarsson


..och hälsar på hästar

När vi kom tillbaka slog vi ner tälten och packade kajakerna. Kenneth och Kerstin paddlade hemåt men vi tänkte ta en sväng och kolla nya tältplatser.
Erik hade tipsat om insidan av Eneholmen som har en stor gräsplätt men tyvärr utsikt över land. Vi snirklade runt på utsidan och såg några hyggliga platser men det var svårt att hitta någon lämplig landstigningsplats. Tillslut stannade vi till vid viken på baksidan och gick över mot havet.


Leif innanför..


..och utanför Eneholmen


Marja
stor bild


Fika Eneholmen

Vi hittade en fin gräsplätt med fri horisont bara ett tiotal meter från vattnet. Skulle nog gå att klämma ner ett par tält och närheten till land gör att man kan att hitta hit även i kolmörker. Får se om det blir något tillfälle framöver..
Nu hade vi tappat styrfarten igen och fikade fast i över en timma i lä & solsken – inte helt obehagligt.
Tillslut fick vi i alla fall masa oss ner i båtarna igen om vi skulle hinna tillbaka innan det blev alltför mörkt. Långsam paddling hemåt i medvind och ett underbart höstljus.


Store Klimp


Slädö


Torkö


Nästan hemma..

Så var årets sista klubbtur för i år över. Lite blåst och grått på lördagen, brittsommar under söndagen men alltid skönt att komma ut. Dessutom, Listerby är nog som finast nu under hösten – ingen trängsel och alla färgerna i lövträden.
Extra kul också att träffa lite gamla vänner igen! Erik & Pia har mer på sin hemsida, och nu även Kenneth..
14+9 km.

/ Ulf

11 kommentarer till “Slädö

 1. Ulf

  Nja, det var inte så farligt – lite svalt när vi sanitetsbadade men sen vart det varmt o skönt i solen igen! Och väldigt lite åtgång både på myggmedel o solkräm så här års..
  / Ulf

 2. Ulf

  Har paddlat en del Skim innan och tycker det är en ok kajak, bra kvalitet och snygg form, men lite lång och t u n g. Är inte riktigt van vid 25-kilos båtar och den här hade nog några kg till.
  Men den var väldigt hel och hade inget hål i botten..
  / Ulf

 3. Ulf

  Jag tror inte riktigt att dom har hela bilden klar för sig – hur dom blir snaggade och får frysa med jämna mellanrum och sen dyker det upp en typ som luktar misstänkt bekant (jo det var innan vi badade..) och som inte fryser.. Så det kan ju ha varit mackorna vi bjussade på.
  Annars tycker jag nog att min hårfärg börjar se lite fårgrå ut också – kan ha förvillat dom ytterligare..
  / Ulf

 4. Ulf

  Hmm.. Inget inplanerat egentligen men man är ju väldigt lättlurad, så kanske..
  Var har ni funderat på i så fall..? Det har ju varit en del Blekinge sista tiden för min del så Västkusten eller Misterhult..?
  / Ulf

 5. Ulf

  Jo lite efter är man nog.. Det brukar alltid köra ihopasej framemot månadsskiftet när hyran och andra oförutsedda utgifter ska jobbas in. Men i morgon. Kanske.
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *