Kolfibersarg

bygg060411_01.jpg

Ungefär så här brukar jag göra när jag gjuter min kolfibersarg runt sittbrunnen.

Lättast är om man har en tunn stående träsarg att utgå ifrån för att få lite mer styrsel, och så att man har något att limma den färdiga sargen i sen.

Börja med att såga ut små bitar av den rosa plasten och limma fast med smältlim – var snål med limmet för dels så smälter den plasten, dels ska du skrapa kajaken ren sen..

bygg060411_02.jpg
Små klossar hela vägen runt

Bitarna kan du grovforma med en vass kniv och sen slipa fram formen som du vill ha. Jag brukar försöka få till bredden på ett ungefär också, så får man en bra känsla av hur den färdiga sargen kommer att se ut.
På det lägger jag först ett lager maskeringstejp hela vägen runt för att hålla den på plats, och därefter ett ytterligare lager av någon slags tunn genomskinlig tejp som får fungera som släppmedel. Man bör också lägga lite skyddsplast runt omkring den närmaste omgivningen för det kan bli lite kladdigt..

bygg060411_03.jpg
Grovslipad

bygg060411_04.jpg
Tejpad

bygg060411_05.jpg
Skyddsplast

bygg060411_06.jpg
Epoxi, glas- och kolfiber

Sen är det dags att börja plasta – jag brukar varva glas- och kolfiber, klippta i remsor, ungefär tio lager totalt. Det är bra om man försöker få det så jämnt som möjligt så blir det mindre sliparbete sen.
Dagen efter är plasten fortfarande lite mjuk så man kan försiktigt lossa sargen och göra en grovputsning, varefter man lägger den på plats igen så att den stelnar i rätt form.

bygg060411_07.jpg
Något senare bör det se ut ungefär så här om du har gjort rätt..

När allt är färdigt och ordentligt torrt kan man snygga till kanterna, limma fast sargen, fästa med några extra glasfiberremsor på in- och utsidan och till slut ett sista snobblager kolfiber på toppen, som man försöker lägga så jämnt som möjligt.
Resultatet blir en lätt och väldigt stark sarg – jag har för ovana att alltid lyfta kajaken i fram- och bakkanten..

bygg060411_08.jpg
Det är lättare om man har ordentliga förlagor..

Jag har tagit in min gamla kajak i verkstan för att kunna plasta av sitsen – aningens trångt som synes.

/ Ulf

2 kommentarer till “Kolfibersarg

  1. Ulf

    Det är egentligen inte så avancerat som jag vill göra sken av.. Mer som när man byggde modeller som liten – fast lite större, betydligt dyrare och mer vanebildande.
    Och som grädde på moset är det roligt att paddla sen också..
    / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *