Start

co081226_01

Man blir alltid lite nervös när det börjar dra ihop sig till byggstart och jag brukar sitta och peta på ritningen in i det sista. Men den här gången gjorde bara några småjusteringar på akterdäcket, mest för att accentuera relingen något mer, innan jag printade ut ritningen från datorn.

Har tyvärr bara en enkel A4-bläckstråleskrivare men den har funkat bra till de senaste byggena. Lite pyssel att foga ihop fyra separata ark till ett stort original men med stödlinjer och ordentliga linjaler så blir det helt ok. Antagligen inte helt formstabilt men jag har i a f inte märkt några dragningar. Därefter ritar jag med hjälp av ljusbord upp alla spanten på tunt A2-papper – det var rätt tätt mellan linjerna i botten så det krävs precision..

co081226_02
Som pepparkaksformar ungefär..

Jag spraylimmar fast spant och stävar på en 12 mm MDF, och sågar direkt efter blyertslinjen – bra sticksåg med fint blad rekommenderas. Sen en snabb finputs med slipmaskinen för att jämna till kanterna innan jag lägger tejp runt om. Brukar också rita över alla vatten & lodlinjer runt kanterna på båda sidor så att man lättare kan stämma av från alla håll sen under byggets gång.

co081226_03
Spanten klara

Jag har kvar samma byggjigg som förra gången och den är jag mycket nöjd med – grymt stabil och varken svikt eller spänningar i den. Tycker det funkar att jobba med MDF både till jigg och spant. Ett formstabilt material som ger rena och exakta kanter – ända nackdelen är väl egentligen att man måste förborra innan man skruvar. Den här gången körde jag även stävarna i MDF eftersom de ändå kommer att plockas bort sen.

Som riktsnöre använder jag ganska grov fiskelina – helt slät och tål att spännas ordentligt. Vanligt snöre är oftast på tok för luddigt och ståltråd är svårt att få riktigt rakt.

co081226_04
Dags att börja monteringen

Det är alltid några dagars pyssel innan det egentliga bygget kör igång. Men det känns helt ok, man behöver lite uppvärmning och ”startsträcka” innan allvaret börjar på riktigt. Nu får det i a f stå och sätta sig lite medan jag sticker i mellan med lite vanligt lönearbete. Men jag ska se om jag inte kan sätta igång med spanten senare i helgen – det är ju så kul att få se formen på riktigt första gången..

/ Ulf

10 kommentarer till “Start

 1. David S

  Hej.
  Det ska bli kul å få följa ytterligare ett bygge.
  Hur kommer det sig att du inte använder laser istället för snöre?

  /mvh David S

 2. jims

  Ulf,
  Allt ser som vanligt väldgt genomtänkt och välordnat ut. Spantrutan är fin när alla mallarna är klara.
  Lycka till med jobbet och God fortsättning. Jag antar att du lägger ut mer text och bilder framöver.
  Jim S

 3. Ulf

  Daniel; Har ingen laser.. 🙁 Allvarligt talat så vet jag inte om det behövs på de här byggena egentligen.. Linjen blir tveklöst rakare än fiskelinan, som troligtvis slackar något i mitten, men de finns så många andra felkällor som nästan är viktigare att ha koll på. Om man förutsätter att spanten är exakt utsågade så får jag den nedre syftpunkten inom 0,5 mm och de övre vatten/lodlinjerna inom 1 mm felmarginal (dessutom ska de stå i våg längsledes, men där är precisionen inte riktigt lika viktig). Bättre än så går nog inte att få i o m att man skruvar i vanlig 45 x 45 och att det ändå är ett manuellt hantverk. Med eller utan laser.
  Men hade jag byggt en plugg för serietillverkning så hade jag nog velat haft en laser – och en byggbädd i betong, en vakumsug, osv..

  Jim; Man vill ju gärna ge sken av att allt är väldigt genomtänkt och välordnat.. Och ibland funkar det.. 😉 Men några fler bilder & texter kommer det säkert även om det hade varit kul att göra en ”tv-kock” och plocka fram en helt färdig kajak ”något senare..”
  God helg själv och vi syns väl till sommaren igen, typ Stocken..?

  / Ulf

 4. Ulf

  Med den skillnaden att man nog inte bör knapra i sig för mycket av degen här.. Och jag fick faktiskt ihopa pepparkakshuset i god tid innan jul den här gången, typ den 4:e advent.
  / Ulf

 5. jims

  Ulf,
  Gör som TV-kockarna; bygg två! Medans du filar på sargen så, vips tar du ut en färdig kajak ur ugnen.
  Gott nytt år på sig, vi hörs,
  Jim S

 6. Ulf

  Tror p-nissarna tappade greppet en aningens – skylten ligger ovanför skåpet numera. Kan dock plockas fram om det skulle bli redigt trångt på vanliga muggen..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *