List

co090103_01

Det är lite pyssel att få upp alla spanten på plats, inte direkt jättesvårt men det kräver ett visst mått av noggrannhet. Jag brukar börja med det mittersta spantet och jobba mig utåt stävarna – först hålla på plats med klämmor, mäta in ordentligt, förborra, skruva fast och sen kontrollmäta igen. Och så vidare till nästa.

Dagen efter gör man en ny kontrollmätning, ev justering, och först därefter är det dags för första listerna. Eftersom jag lägger ner rätt mycket tid på mina byggen så känns det viktigt att det blir så bra start som möjligt. Det kommer ju ändå en hel del justeringar och kompletteringar av planen under resans gång..

co090103_02
Stävmall

Den här gången har jag lösa stävmallar som bara ligger klämda på plats. Jag göra dom ganska långa för att styra in kölen ordentligt och få en harmonisk övergång.

co090103_03
Första listen

Relingslisten kräver en del extra omsorg. Först ska den skarvas ihop så rakt som möjligt, sen hyvlas ner på undersidan (sidan mot däcket) och sen passas in noga. Man får kolla att den turar snyggt mot spanten, både i höjd och sidled, och ibland även göra någon justering av spanten. Innan jag flyttar spant, filar ner eller lägger till brukar jag försöka hitta var felet egentligen ligger, så man inte gör fel åtgärd på fel ställe och förvärrar det i onödan..

co090103_04
Limma list

Sen rullar det på ett tag. Stävarna är rätt raka och bottenformen rund så i början är det enkelt att limma list. Jag skarvar alla lister och tar bort ev knaster. Mät alltid noga och prova även på plats, innan du sågar, så spar man lite tid och svordommar. Försök även spara lite på limmet och inte kladda i onödan, så spar man ännu mer tid och även lim faktiskt..

Mer info om att limma list på de föregående byggena. Numera kör jag alltid med profilfrästa lister från Wirsén – den hyvlade sidan innåt, rundningen uppåt, fuktsäkert vitlim, billigt smältlim (fäster lagom bra..) och tejp. Mycket tejp – mest vanlig maskeringstejp men ibland även silvervarianten när det ska hållas ordentligt.

co090103_05
Smältlim på insidan

co090103_06
Fler lister

co090103_07
Förstäv

Utanpå stäven kommer jag sen att lägga dubbla lager list för att kunna göra en lite större rundning, ca 1,5-2 cm, som bör tåla mer slitage. På insidan kommer jag att fylla ut med tjockad epoxi och några extra lager väv. Bör bli tillräckligt starkt.

co090103_08
Akterstäv

Vid övergången från fribord till botten blir det lite vridning av listerna precis vid akterns slut. Värm listen med värmepistol och förböj den en aningens så är det lättare att passa in den snyggt. Nu är det också dags att lägga två parallella kölribbor, innan jag går vidare med sidorna.

co090103_09
Ungefär halvvägs va..

Så här långt har det flutit på rätt bra. Har skjutit in en träflisa vid spant 10 och gjort en något större justering av spant 16 (nästan 1 mm..) för att få snygga linjer. Kollade sen på ritningen och nr 16 behövde nog en liten omritning egentligen..

Annars inga större problem förutom att jag fortfarande grunnar på vilken färg den ska få. Det är ju lite tid kvar men om en vecka borde det vara dags för glasfiber och då bör jag veta vilket pigment som ska användas. På botten i alla fall..

/ Ulf

25 kommentarer till “List

 1. Björn Svensson

  Hej

  Här liggs det minsann inte på sofflocket i jultider. Tjusigt och snyggt precis som vi blivit vana vid med dina byggen. Bilderna och texterna är oxå kanon, nästan så man blir lite sugen på att bygga sig nått egen. Sen kan man ju inte låta bli att undra vilken kulör Erik S tycker att din ny båt skall få 😉 Och om vi skall börja tjata om det redan nu så är ju vitt och blått himmelskt fint.

  Ha det bäst
  / Björn S

 2. Anders Olsson

  Namn förslag! Colourange
  Börjar ju på C och skulle kanske glädja somliga om man läst på lite i byggbloggarna tidigare år.
  Annars är ljusgrått en väldigt bra kulör om man tänkt använda den utan att få repångest.

 3. Ulf

  Jo nästan klar..

  Färgen är jättesvårt att bestämma sig för. Dels vill jag gärna ha en ny trevlig färg på den här, men ändå inte för ny och trendig – den måste hålla och man ska helst stå ut med den i ett par år också. Sen tycker jag att de vit/grå/svarta är rätt behagliga att se på – både i verkligheten och på bild. Gärna en färg som inte alla repor syns på och gärna en färg som man själv syns i, ute på vattnet. Inte lätt..
  / Ulf

 4. tommy hautop

  Hej o god fortsättning. Mycket roligt o titta på ditt bygge o läsa komentarerna till. Färg mycket svårt men läste i ute magasinet tror jag, att FN blå färg tydligen ska va en mycket bra färg att se i olika väder. Men om den tål väder hm vet ej. Ser med stor förväntan fram imot fler bilder på bygget. MVH Tommy

 5. jims

  Ulf,
  Med tanke på de fina byggen du åstadkommer, nu också med Wirséns så fina ribbor, tycker jag som alltid att det är synd att dölja detta pedantiskt vackra snickeri med täckande färg. Lägg någon fantasigrå färg på däcket men behåll skrovet lackat, även om det här och var sticker fram kolfiberremsor. Om nu sådana ska finnas på utsidan skrovet får du snitsa till skarpa kanter och låta dessa resmsor ingå i din design. Biderna ovan indikerar också ett vackert språng.

  Idag har vi för 7nde dagen i rad åkt långfärdsskridskor på ännu en av alla de stora insjöar vi har att tillgå innanför Göteborg. Gassande sol, fantastisk kärnis, vindstilla och så vacker natur. Ut med dig och få lite frisk luft. Fortsätt bygga när dimman lägger sig.
  Hälsn Jim

 6. Daniel

  Du är ju helt otrolig som är igång med ännu ett bygge Ulf! Det blir säkert det snyggaste hitintills (som vanligt). När det gäller färgen tycker jag som vanligt att den bör vara röd, och helst helröd. Det sticker lite extra i ögonen på oss som inte kan komma igång och bygga något eget… och sen avråder jag skarp från svart skrov. Du kommer gråta varje gång du drar upp kajaken lite oömt, det gör i alla fall jag. Ofta.

  Lycka till!

 7. Erik B

  Det verkar som om du måste fila lika mycket på argumenten mot röd/orange som på kanoten 😉

  Ser väldigt bra ut oavsett – lycka till igen,

  Erik

 8. Ulf

  Dayglo-orange och den där självlysande limegröna är väl de som syns bäst på sjön egentligen – FN-blå kommer nog först på tredjeplats tror jag. Men det känns väl inte r i k t i g t avslappnat med en hel kajak i nån av dom färgerna..

  Tycker i o f s att trädäck är rätt trevligt men samtidigt så skymmer det mycket av formen. Och det blir gärna lite fel fokus när man pratar med folk – det är ju i grund och botten inte en riktig träkajak utan mer ett kompositbygge. Om man nu ska bråka om sånt..

  Men svart botten och vitt, rött , eller träfärgat däck, ser rätt fräckt ut – men antagligen opraktiskt för repornas skull. Fast har jag klarat mig i tre år med svart däck på den senaste – där man ju ser alla reporna mitt framför ögonen – så kanske man kan stå ut med att ha dom i botten i stället. Och Björn T har ju kört helsvart sen 2003..

  Samtidigt så såg ju Anders platinagråa Hunter inte så dum ut. Men jag vill inte ha en helt grå kajak – tvåfärgat ger ett smäckrare intryck (vilket kan behövas med så pass rund spantruta..) – och då gärna framhäva relingens S-böj med någon kontrastrik färg..

  Och till sist så vore det bra om jag kunde använda samma färg (fast inte nödvändigtvis på samma plats..) även på de gamla båtarna för att spara lite pengar. Internationals 2-komp är väldigt bra men väldigt dyr..

  Så, bygga kajak är lätt – att välja färg är det som är svårt..

  / Ulf

 9. Magnus

  Om det hjälper dej att välja så kan jag meddela att min BP kommer bli helröd (Typ ”Ferrari”) Med kolfiber i luckor och sits mm. Blir det tvillingar?

  Håller förövrigt med om att färgvalet är fn… i mej svårare än att bygga en snygg kajak…. Och en snygg kajak med fel färg är ju inte särskilt snygg!

 10. Björn Thomasson

  Jag är lite nyfiken på mörkt antracitgrå botten a´ la Dan Caouette och flera andra byggare i USA – polerad grafitpulver-botten. Tycks enligt Dans tester ge en rätt hård och reptålig yta med låg friktion (påverkar väl knappast glidet i vattnet, men väl kanske glidet mot stenar och andra hinder och förmågan att hålla botten ren från smuts, alger mm).

  Är förstås tveksam till om det funkar på ett däck eftersom finessen är att grafitpulvret finns exponerat i ytan och därmed risk att de yttersta molekylerna epoxy blir missfärgade av UV-strålning.

 11. Ulf

  Rött med inslag av svart/kolfiber är riktigt snyggt men jag tror det är gränsfall på en touringbåt – lite väl mycket färg att ha framför ögonen i en hel vecka.. Vill nog ha något ”lugnare” här. Dock mycket bra på en sport/lekkajak! En ful kajak med snygg färg är som en välkammad gris – välkammad men fortfarande en gris. En fin kajak i ful färg kan man måla om..

  Tror att det finns en mycket bra anledning varför chockrosa inte är så vanligt.. 😉 Och jag tänker definitivt inte bli den första att försöka motbevisa..

  Jo svart blir varmt i solen. Det har funkat rätt ok med svart däck på min gamla men jag tror att trälisterna rör sig aningens mer, dom framträder tydligare än på den vita botten. Och maten (läs ölen..!) blir ju lite ljummare på långturer. Borde dock bli bättre med vitt däck och svart skrov i stället. Största nackdelen annars, förutom att man ser alla repor, är att blanksvart kräver v ä l d i g t bra förarbete. Alla ojämnheter syns direkt!
  Sen tycker jag sv/v syns rätt bra ute på sjön faktiskt. Kontrasten gör att antingen det vita eller det svarta hoppar fram mot bakgrunden, typ som en skata ungefär. (Ok då, papegojor syns ännu bättre..). Möjligtvis blir det svårare att se en svart botten om man händelsevis skulle få för sig att temporärt paddla upponer..

  Jag är också lite sugen på att prova grafitpulver på botten nån gång – dock inte helt glad i att testa nya grejer på just det här bygget. Första gången man provar ut nya idéer brukar de bli lite sådär, medan på andra bygget får man till det som det skulle blivit. Och det är kanske inte direkt läge att börja fundera på nästa bygge nu liksom..
  Men om någon annan byggare – i närområdet – skulle prova så tar jag gärna del av resultatet!

  / Ulf

 12. Stanley

  Flera av färgföslagen är intressanta men jag håller med om att det kanske inte skall vara för skarpa färger på däcket när man sitter en längre tid.
  Jag såg när du målade din tidigare kajak så blandade du vitt pigment i epoxin, fungerade det bra? Gör du på samma sätt med däck eller målar du det på annat sätt? Om det har fungerar bra hur mycket pigment har du i för att få en vit och fin färg på undersidan?

 13. Ulf

  Har kört med vitt pigment i alla mina senaste kajaker och tycker det funkar jättebra. Eftersom den vita pastan inte är så färgstark (obs skämt..) så blandar jag i pigmentet både i grundningen och när jag lägger väven – tyvärr blir det lite svårare att se när väven är helt utvätt, så det krävs en del noggrannhet.. Då får man ett helt genomfärgat lager som bara kräver 2 lager färg sen.
  På däcket har jag använt svart men den är så pass mycket starkare i pigmentet att det där i princip räcker med grundningen för att få tillräcklig färgmättnad.

  Tror att dom rekommenderar max 10% inblandning men jag använder oftast något mindre tror jag. Köper den hos BHP som också fixar väv & epoxi men det borde gå att hitta på fler ställen.

  Lade sista ribban i botten i går kväll och ska se om jag kan börja slipa i helgen – i så fall blir det väv nästa vecka. Så det börjar dra ihop sig till färgval..

 14. Viktoria

  Ok. Nu har jag legat och tänkt i feberyra på det här med färgval. Röd-grön-vit-rosa-orange- oh nej – gul-vit-svart-lila.. har min febriga skalle irrtänkt. Men nu är jag klar och kan äntligen komma med min (ännu lite febriga) åsikt:

  Röd på ovansidan (inte klarröd, utan blodröd med inslag av svart)
  Svart på undersidan

  Galet tjusigt och går dessutom lite snabbare (har jag hört från mycket säkra källor).

 15. Ulf

  Hmm.. visar kanske på vikten av att försöka hålla sig friskt (och någorlunda nykter..) när man väljer färg på kajaken. Men rött och svart ä r snyggt. Möjligen lite för aggressivt för en så timid själ som en själv. Och jag är inte alls intresserad av att paddla snabbt. Inte h e l a tiden i a f..
  / Ulf

 16. Ulf

  Men om den nu händelsevis inte går så rackarns fort sen när den är klar, vem ska man hänga då – den klantiga konstruktören eller den slöa paddlaren..? Kan vara rätt skönt att bara kunna skylla på fel färg i det läget va..?

  Och jag har också legat däckad av monsterinfluensan från helvetet i tre dagar nu och kan hålla med om att det blev en del surrealistiska färg & byggtips när man ligger och feberyrar. Ska nog försöka piggna till lite mer innan jag kör igång igen, för att vara på den säkra sidan..
  / Ulf

 17. Erik B

  Du har skäddan du kan skylla på. En gång lossnade wiren från skäddan, den pekade alltså rakt ner och lite åt sidan. Jag hade vissa problem att komma in till en ö 500 meter bort när jag väl fattat vad felet var. Ge flunsan en dag till innan du gör någon storläggning. Svårt att bryta halvvägs 😉

 18. Pingback: Finfina grönlandsbilder | kajaknördar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.