Stävar

co090110_01

De sista listerna närmast kölen behöver lite extra jobb med tapethyveln för att få till ordentligt – ungefär 1,5 m långa och fasade från 0 till 10 mm breda. Det blir aningens enklare att passa in om man hyvlar bort frässpåret i kanterna dock.

Jag brukar dessutom passa på att fixa till stävarna mellan varven av lister, så allt blir klart ungefär samtidigt.

co090110_02
Nära

co090110_03
Såga rent och hyvla/slipa jämnt

Jag vill ju ha lite mer tjocklek i stävarna den här gången så därför har jag inte fasat av stävmallen så mycket. Den ligger nu på ca 10 mm vilket borde ge en rundning på ungefär 2 cm när listerna och alla lager väv är på.

co090110_04
Limma stäv

Den övre delen går bra att böja med värmepistolen men på sista biten mot relingen har jag skarvat in några småbitar. Det gäller att försöka få mesta delen av limmet på sidolisterna så själva stävmallen går att ta loss sen. Kan bli lite jobb med stämjärnet här misstänker jag..

co090110_06
För..

co090110_08
..och akter

Först formar jag till sidorna och sen sidoprofilen. Själva rundningen tar jag tillsammans med slipningen sen.
Tycker det är skönt att jobba med vitlim på skrov och däck – när sista listen är på plats är det i princip klart att börja slipningen. Och virket från Wirsén är som vanligt en dröm att jobba med, bra fräst & hyvlat och nästan inga knastar. Lite tyngre men kvalitén gör att du kan jobba med tunnare trä.
Metoden tar visserligen lite mer tid i början men man slipper limma epoxi, plocka klamrar och sen slipa epoxi. Och allt sitter ihop ordentligt, ingen risk att någon list släpper i skarven.

co090110_07
Dags att börja slipa

Det brukar vara lite trevande i början och man är osäker på om det verkligen ska bli något av det, men nu känns det i alla fall som bygget är i gång på allvar. Och första delen har funkat bra tycker jag. Lite mer pyssel med 19 spant men betydligt enklare att limma list sen. Formen har varit hyggligt harmonisk, jag behövde bara justera spant 16, och det blev inga tvära böjar varken i stävarna eller kölen. Relingslisten ser lite skum ut så här upp och ner men jag tror det blir bättre när jag vänder den sen. Jag har ju en ganska markant S-kurva här till skillnad från de flesta havskajaker som bara har en vanlig böj.

Tyvärr är det rätt mycket restaurangjobb på helgerna så jag får fokusera på bygget i veckorna – ska ner och börja slipa i kväll. Med lite tur hinner jag få på väven sen i slutet av veckan. Och det lutar åt svart botten just nu. Eller kanske vitt..

/ Ulf

16 kommentarer till “Stävar

 1. Erik Frantzen

  Det lader til du må finde dig en anden leverandør af fræsede lister til næste kajak, da Wirsén ( http://www.haveriet.com/ ) har taget et time out med levering af lister. Så nu bliver det også din tur til at bygge kajakker med knaster ;o)
  Jeg er spændt på, hvordan de indvendige stævne bliver at tage ud. Jeg krydser fingre.

  Erik F

 2. Ulf

  Erik F; Det kan nog bli lite pyssel (typ våld..) att få ut innerstävarna. Men sen kan jag nog behöva ett litet (jättelångt alltså) byggstopp framöver så det där med listerna känns inte som något aktuellt problem just nu..
  Erik S; Jo i princip skulle man väl kunna paddla den redan nu, om man bara lossar den från spanten. Ett rejält kapell bara, alternativt lite canadensarpaddling. Eller kanske inte..
  / Ulf

 3. Ulf

  Nej Jenny, inte direkt. Har väl i o f s snickrat lite kök och så jobbade jag på Rooseum ett tag men det var mer yrkesmässigt och inte bara nöje.
  Det som är bra med kajak är att det är ett lagom stort projekt och det är inta så mycket regler & tillstånd inblandat. Här får du bygga precis hur du vill och det är fritt fram att prova nya egna idéer. Något slags konsthantverk som träffar rakt i mitt hjärta. Och jag tycker verkligen om alla delarna, både formgivningen & byggandet och framförallt själva paddlingen.
  När man under turer ute i havsbandet sitter i sin egenbyggda båt, med tält & mat, får man plötsligt något slags destillat av livet. Allt är bara här och nu – gårdagen en evighet sen och var du kommer att sova till kvällen har du ingen aning om. Och du har hela stora havet bara några cm under baken..
  / Ulf

 4. Jenny

  Jo jag förstår, eller så gör jag inte det. Men jag förstår att det passar dig.

  Och det är bra med väl avgränsade projekt. Men du skulle kunna bygga vadsomhelst, skulle vara roligt att se hur Uffe-möbler skulle se ut.

 5. Ulf

  Nån gång har jag väl funderat lite löst på möbelformgivning också men det här är så pass mycket roligare, på alla vis.

  Det du bygger är ju inte bara något statiskt och stillastående utan mer ett redskap, eller verktyg, en slags biljett till oändliga äventyr. Så många timmar jag sen har paddlat, så mycket jag har fått uppleva och så många repor både jag och kajaken har fått tillsammans.
  Och som sagt det passar antagligen verkligen inte alla, men det passar mig. Det gäller bara att lyssna till sitt hjärta och försöka hitta sin egen väg.

  Havet är stort, evigt och stort – Harry Martinsson

  F-n, man blir rätt högtravande när man har legat sjuk för länge. Måste nog ut i friska luften ett tag..

  / Ulf

 6. Marja

  Vem vet, nästa båt är kanske en bok! En diktsamling ..”Så många repor både jag och kajaken har fått tillsammans”..Att tvingas till att stanna upp kan verkligen stimulera den filosofiska ådran.
  /Marja

 7. Ulf

  Nix, ingen bok och definitivt ingen diktsamling – jag är frisk(!?) igen.. Nu är det tillbaks till det extra grova sandpappret och slut med mjukis-feberyrandet framför datorskärmen..
  / Ulf

 8. jim

  Frisk igen, annars hade kunnat glida vidare i Martinssons anda och rymd och letat passande namn på ditt senaste alster; Aniara kanske? Eller fördjupat dig i E G Geijers ”Ensam i bräcklig farkost” eller nåt liknande.
  Du har ju alltid möjligheten att plita ner några versrader på baksidan det grova sandpappret…
  Heja på, Jim

  PS, kommenterade köllisternas isättning förra gången du byggde; Jag satte mina sist av alla lister i skrovet. Då behövde jag inte jobba med alla dessa uttunningar utan byggde så nära mittlinjen som möjligt som var ritad och sträckt med snöre över mallarna. När det var dags, la jag köllisterna ovanpå, rita kanterna och sågade med japansågen, köllisterna föll direkt på plats. Lätt som en plätt. (dags att föreslå det nu när du har filat…)/J

 9. Ulf

  Japansågen ger i det här läget ett alldeles för grovt snitt, säkert uppemot 0,2 mm nånting men med tapethyvlen får man mer ”press-to-fit”-exakt. Dessutom är sågen och jag inte allra bästa vänner just nu efter att den hoppade till litta och bet husse i pekfingret..
  / Ulf

 10. Ulf

  Jättelänge var verkligen rätta ordet.. Jobb & virus gjorde en liten konstpaus i arbetet men nu är jag igång igen. La på glasfibern i går kväll och den blev, efter mycket om och men, vit i botten. Uppdatering kommer nog endera dagen..
  / Ulf

 11. Janina

  Jag vidhåller att pärlemorfärgat är en vacker färg för en botten! (kanske en gnuttans aning feminint, dock…)
  🙂

 12. Ulf

  Just pärlemors vara eller inte på min botten har väl inte gett några sömnlösa nätter direkt utan det var mer en rent sv/v affär.. Men fegisvitt blev det. Lätt att bättra om (när) man ska laga, syns bra om (när) man ligger upp o ner, och håller ölen hyggligt sval på sommaren. Däcket får jag se vad det blir..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.