Glasfiber

co090130_01

Tyvärr har det varit lite annat pyssel ett tag men nu är jag tillbaka nere i verkstan igen. Jag hann precis göra en grovslipning med raspen innan influensan smög sig på, så förra veckan var det dags för långbrädan.
När man limmar listerna med vitlim så är det inte så mycket slipjobb faktiskt. På ett par timmar raspar man ner alla kanter och ruggar upp ytan, och sen tar långbrädans 40-papper bra. 3-4 timmar till och avsluta med en sista puts med 80-papper på kloss. Eftersom botten ska målas gör det inget att man ser en del slipmärken utan den lite grova ytan gör bara att epoxin biter bättre. Sen grundar jag alltid de stora ytorna och det ska gå åt max 1 dl om man gnider ut den ordentligt.

co090130_02
Förstärkning för

Jag hade fortfarande inte bestämt mig för vilken färg jag skulle ha på skrovet när jag skulle börja lägga väven i tisdags – både den vita och svarta pigmentburken var framme på bordet..
Men det fick bli vitt till slut. Lite fegare kanske men jag tror att det blir bättre i långa loppet. Betydligt lättare att reparera och hålla efter, svalare inuti och bra synbarhet. Svart hade nog sett fräckare ut men jag misstänker att jag hade kunnat ledsna snabbare på det. Och meningen är ju att den här kajaken ska räcka några år..

co090130_03
Förstärkning akter

co090130_04
Extra lager i botten

Jag kör med den vanliga 163-gramsväven plus ett extra slitlager bara precis mitt på botten. Dessutom har jag förstärkt ordentligt i stävarna – totalt 5 lager i aktern och 7 i fören. Jag vet ju var det sliter mest när man drar upp kajaken på stranden och det är ganska enkelt att lägga några extra smala remsor bara på den 0,5 – 1 metern.
Hittade en tunnare roller på Clas Ohlsson som funkade ännu bättre än den större skumvarianten som jag brukar använda. Nu kunde jag trycka lite hårdare och slapp hitta några friställen dagen efter..

co090130_05
Sickla & slipa..

Efter ett dygn så funkar det perfekt att sickla ner alla kanterna, man får vara lite försiktig bara så man inte skär fel och går ner i träet. Avsluta med lite riktslipning med långbrädan – 40-pappret är tillräckligt grovt för att inte sätta igen.
Andra lagret epoxi i onsdags och efter ytterligare lite slipning, ett tredje lager i torsdags.

co090130_06
Tredje lagret epoxi

co090130_07
Akter

co090130_08
Dags att vända..

Formen ser ok ut så här långt och jag har inte sett några större felaktigheter.
Nu får den stå och vila till i morgon, så ska jag se om jag inte kan lossa spanten och få runt den på rätt köl sen. Insidan är rätt tråkig att slipa men eftersom jag kör med den hyvlade sidan innåt så brukar det gå hyggligt smärtfritt.

Uppdatering tisdag morgon – på rätt köl..

co090203_01
Montera stöd

Mycket jobb i helgen gjorde att jag inte kunde vända skrovet förrän måndag kväll. Börjar med att värma smältlimmet försiktigt och sen är det ganska enkelt att vicka loss spanten ett i taget. Brukar också göra några ganska exakta stöd så att skrovet ligger säkert sen – både i våg och utan spänningar.
Även om jag har byggt liknade kajaker innan är det ett lyft att se formen i rätt läge för första gången..

co090203_02
På plats

co090203_03
För..

co090203_04
..och akter

co090203_05
Insida

co090203_06
Stödpinnar

Insidan såg rätt ok ut och det borde inte vara så mycket jobb – först skrapa bort smältlimmet och sen några timmars slipning. Hoppas stävarna inte bråkar alltför mycket bara..
Med lite tur borde jag hinna lägga väven under veckan.

Uppdatering onsdag morgon – jo, stävarna hoppade loss ganska enkelt. MDF består ju egentligen av pressat papper ungefär, så ruggar man upp ytan så biter limmet bara i yttersta luddet och släpper lätt med milt våld. Den aktre något mer våld..

co090204_02
Borta..

co090204_01
Lösa stävar

I går kväll hann jag skrapa loss smältlimmet, slipa hela insidan och lägga på epoxigrunden – så nu i eftermiddag borde det gå att lägga väven..

/ Ulf

11 kommentarer till “Glasfiber

 1. Anders Olsson

  Perfekt val! Sedan blir det väl platinagrått däck med en smal svart rand i däckskarven och svarta luckor och linor samt en orange rand på 10 cm bredd längs med hela mittlinjen och ringar runt luckorna
  Lättskött och lagom fräckt
  Kan du tänka dig att sälja ritningsmallarom man skulle vilja bygga en llikadan.

 2. Ulf

  Bygga kajak ä r lätt, eller i a f hyfsat enkelt, såhär sjätte gången på raken – åtminstone jämfört med att välja färg på eländet.. Jag har ett tiotal färgkombinationer på ritningen och några till photoshoppade varianter på min gamla kajak i datorn, som jag har suttit och vridit och vänt fram och tillbaka den senaste månaden.
  Svart hade ju sett snyggt ut men jag har en svag gnagande känsla av att det hade falnat fortare. Lite mer opraktiskt och för mycket ”statement” i uttrycket. Vitt är ”enklare” och mindre laddning i, och som inte förvillar det egentligen viktigaste – form & funktion – lika mycket.
  Sen har jag grunnat på platinagrått däck faktiskt. Aningens för lite kontrast mot det vita skrovet men tillsammans med svarta kolfiberdetaljerna borde det bli en schyst helhet – typ gråtrut ungefär. Helt rätt på havet alltså..
  / Ulf

 3. Erik A

  Har du använt lösstävar på alla dina byggen? Har aldrig tänkt på att de skulle kunna plockas bort efter att ytterväven lagts. Alltid lär jag mig något nytt i Johanssons kajakbyggarskola.
  Snyggt blir det!

 4. Ulf

  Näe, i början hade jag fasta innerstävar i plywood som de flesta andra. Men sen när jag började med MDF kändes det inte helt nödvändigt att ha några bitar pressat papper längst ut i stävarna, så på förra bygget tog jag bort dom helt. Är man lite noggrann när man lägger listerna tror jag inte det påverkar hållfastigheten nämnvärt, och det var lättare att få dit väven efteråt.
  Även jag lär mig något nytt ibland på mina byggen..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *