Insida

co090209_01

Jag grundar alltid de stora ytorna med en tunn epoxigrund – det går åt ca 0,8 dl men jag tror att man spar in en del av det på att det inte suger lika mycket när man lägger väven sen. Och de extra grammen är försumbara med tanke på att man slipper allt extrajobb med blåsor som blommar upp under natten. Särskilt vanligt när man vävar insidan..

co090209_02
Lägga väv

co090209_03
Första lagret epoxi

Jag brukar börja med att fixa förstärkningarna i stävarna, så att de hamnar under den stora väven. Dels kan man jämna ut epoximassan lättare utan att kladda så mycket dels blir det mindre slipning sen. Först därefter kör jag igång med det egentliga arbetet. Utgår alltid från mitten och jobbar mig utåt – lugnt och metodiskt, inte för mycket epoxi och se till att inte dra väven snett. Framför allt inte bara dra den uppåt mot kanterna – då kommer blåsorna direkt – utan fram och tillbaka med jämnt tryck. Sen klipper jag alltid bort så mycket överhängande väv jag kommer åt efterhand, stor risk att det släpper vid kanterna annars.
Avslutar med några remsor riktad kolfiber – mer show än funktion antagligen..

co090209_04
Förstärkning stäv

När allt är torrt så sicklar jag ner de skarvar jag kommer åt, slipar de andra och sen en lätt avslipning av hela ytan. Det behöver inte vara helt jämnt utan mest för att se till att det inte finns några vassa kanter kvar. Mer tips även på mitt förra bygge.

co090209_05
Andra lagret

Har använt en liten skumroller till de senaste byggena och tycker det funkar perfekt. Snabbt, smidigt och mindre risk att flytta väven eftersom du trycker mer än du drar. Se till att eftersläta med en pensel på sista strykningen bara, så du slipper de små bubblorna.

co090209_06
Fören

co090209_07
Relingsböj

co090209_08
Dags att stoppa i spanten igen..

Nu är ena halvan i stort sätt klar – dags att köra igång med andra. Ska ner nu i eftermiddag och såga ut spanten och börja passa in dem i skrovet. Sen har vi styrelsemöte på klubben så det blir nog inte så många timmars pyssel tyvärr, men i morgon kanske jag kan börja limma list igen..

Liten uppdatering onsdag morgon.. Nu sitter spanten på plats och man börjar skönja formen på riktigt. Den blir inte riktigt så hög framför sittbrunnen som spant 10 visar utan jag kommer att börja nedsänkningen ca en dm framför. Sen tillkommer utskärningarna på fördäcket också.

co090212_01
Fördäck

co090212_02
Akterdäck

co090212_03
Relingsböjen igen..

Och den är inte riktigt lika trubbig i ändskeppen som det kan framstå på några av bilderna ovan – eftersom skrovet bara är 4 mm tjockt luras nog ögat något..

/ Ulf

13 kommentarer till “Insida

 1. Erik J

  Vilket otrolig finish du har. Blir både avundsjuk och oroligt inspirerad 🙂 Vad heter den där rollern från Clas Ohlsson? Har kollat lite men är osäker på vilken det är.
  Tack för att du delar med dig

  //Erik

 2. PS

  Imponerande arbete. Jag blir bara avundsjuk. Inser att jag inte har tålamodet (inte kunskapen heller) att bygga med samma precision och perfektion.

  /Peter

 3. jims

  Ulf, jag gillar den fylliga, trubbigare stäven. (Påminner ju mycket om min danska Späckhuggerstäv) Läckert och starkt. Påverkar inte gången i vattnet.
  Visar bilden rätt att språnglinjen slokar lite längst fram eller fångar du upp detta med däcket?
  Jag har inte i detalj läst din text tidigare, men lägger du två lager matta invändigt? Man kan tolka ovandtåend text så.
  Hejja på,
  Jim S

 4. patric

  Jag tycker ju också det är vansinnigt snygg. Och funderar ju ibland på ny kajak, som du vet, man blir lite sugen… 😉

  Men jag saknar den där skylten som fanns med av och till vid förra bygget. Har MKK städat verkstaden. 😉

 5. Erik Frantzen

  Det er altid en stor fornøjelse at følge dit kajakbyggeri. Kajakbygning der med håndværksmæssig præcision kan dupere de fleste, og denne gang i højere grad end tidligere kan anvendes som byggevejledning for nye og gamle kajakbyggere.
  Tak fordi vi får lov til at kigge med.
  Erik F.

 6. Jesper

  Härligt att följa hur kajaken växer fram, det blir såå snyggt!
  den där lite trubbigare fören blir ju riktigt läcker!
  klart inspirerande när man sen pysslar med det egna lilla kajakbygget:)

  / Jesper

 7. Ulf

  Erik J; Jag tror inte den finns på Clas Olssons hemsida ännu men det är samma som den här: http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=62880931 fast med tunnare rulle, ca 2,5 cm, i något slags mohair. Luddar en aningens men det är inget som syns och den är perfekt att lägga och pressa ut väven med. Sen kör jag med den billigare skumrollern när jag lägger fyllnadslagret med bara epoxi.

  PS; Det är egentligen inte så svårt.. Bara att slänga ut tv:n, säg upp bekantskapen med alla du känner, köp lite trä & epoxi och lås in dig i en verkstad i fyra månader per år. Efter 2-3 byggen börjar det släppa och då känns det faktiskt rätt enkelt..
  Snygg ny hemsida förresten!

  Jim; Jo relingen har en ganska tydlig S-böj och droppar något i framkant. Tycker det blir lite mer ”rörelse” i formen och att det påminner aningens om ett djur på språng. Däcket kommer att ta upp det till en del sen. Har ungefär samma tänk på Corsan: http://www.johanssonkajak.com/?p=283 men här har jag ”tippat” relingen framåt ungefär en cm för att få lite bättre balans mellan för och akter. Mer bilder: http://www.johanssonkajak.com/?p=1713
  Det är bara ett lager 163-grams väv inuti, förutom en liten bit precis i sittbrunnen där jag lägger en extra bit. Tror man kan skönja det på nån av bilderna. Lite sitter allt i sen Björns gamla byggbeskrivning som man lusläste innan och utan..

  Patric; Suget efter ny kajak sitter alltid i och är svårt att bli kvitt. Det finns egentligen bara ett sätt att (tillfälligt..) lindra smärtan och det är att ge efter.. Skylten ligger ovanpå ett skåp och vilar, det var nog tejpen som sa upp sig..

  Erik F; Jag väntar på att ditt bygge ska köra igång, så jag också har nått att följa.. 😉

  Jesper; Eftersom ditt bygge redan är igång så är det väl bara bilderna som fattas. Hint, hint..

  / Ulf

 8. Viktoria

  Kan du inte bygga en sådan där till min begravning? Kanske behöver den inte vara fullt så lång och så som ett lock på med. Finaste kistan i världen!

 9. Ulf

  Ehum.. När man står och jobbar ner i verkstan så drömmer man sig ofta bort och ser framför sig hur man paddlar i den nya kajaken nånstans ute i skärgården en vacker sommardag. Kistbyggare måste få en något ”annorlunda” målbild i huvudet..
  Fast det är väl ändå inget som är aktuellt just nu va..? Tyckte du såg rätt pigg ut senast..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.