Däck

co090221_01

Har inte bestämt vilken färg jag ska ha på ovansidan ännu men för att hålla alla möjligheter öppna, alltså även för ett klarlackat däck, tänkte jag jobba ut träarbetet ordentligt. Börjar alltid med mittfisken och eftersom en ensam list ser lite klen ut brukar jag ta två och sen hyvla ner till ungefär hälften ut mot stävarna.
Sista biten limmar jag inte fast nu utan tar det i samband med sidolisterna, så kan man jämka ihop dom snyggare. Efter att mittfisken sitter på plats kan det ofta behövas lite höjdjusteringar av något spant, för att linjen ska stämma.

co090221_02
Börjar i mitten..

Därefter sätter jag igång med själva däcket. Första listen tar en stund eftersom den ska hyvlas mot skrovet och Ibland är man dessutom tvungen att dela splitta den i två smalare för att följa däckets krökning ordentligt.
Lite pyssel med isticksbitar i mitten ute i stävarna på de två första, men efter den tredje listen kommer man över kanten vid sittbrunnen och då går det lättare. Jag brukar alltid dela i mitten för att få snyggast linje och även justera med värmepistolen vid behov. Om man bara böjer en list får man en kontraböj på andra sidan spanten vilket ger ett störigt ”ringlande” utseende..

co090221_03
För

co090221_04
Akter

co090221_05
Efter grovputsen

Jag gjorde en snabb avhyvling av stävarna för att kolla ungefär hur det kommer att se ut. Kommer att rundas mer för att harmoniera bättre med skrovlinjen.
Har även jobbat med att hitta lämpliga lister, för att få en någorlunda jämn flammighet på däcket. Man tänker inte så mycket på det nu men kontrasterna i träet ökar rätt mycket när man får på epoxi och lack.

Mer tips på mina förra byggen här och här.

co090221_06
Främre halvan..

co090221_07
..och aktre

co090221_08
Nästan klar..

Nu är det bara några småbitar i mitten kvar men man börjar skönja formen lite mer. Däcket känns alltid lite klumpigt ut innan sittbrunn, urskärningar i fördäcket, nedsänkningar för luckor mm kommer på plats och det ”sätter sig” ordentligt. Men jag tror det kommer att funka och det känns rätt ok så här långt..

Årsmöte på klubben nästa helg så den ständige sekreteraren har en del pappersjobb i veckan. Kanske går att få till några timmars pyssel ändå..

Uppdatering torsdag förmiddag.. Jag fick de sista listerna på plats i tisdags och har nu gjort själva grovslipningen klar. I vanliga fall har jag kört det första med en grov rasp men den sårar rätt mycket i träet – inte så farligt om man målar ytan men ger onödigt mycket slipjobb när man ska ha träfärgat däck. Så jag körde ett par varv först med elhyveln och sen finputs med den lilla tapeten. Funkade bra men inget för svaga nerver – se till att ställa in hyveln på absolut minsta i början för den tuggar på ordentligt..

co090226_02
Rita

co090226_03
Sittbrunnen ursågad

co090226_04
Bakifrån..

Därefter ett par timmar med långbrädan innan jag började mäta ut för sittbrunnen med några pappmallar. Hålet ser lite stort ut nu men det kommer nog bli bra tillslut. Har även ritat upp infällningarna i fördäcket för att hinna smälta dem en aning innan jag sätter sågen i träet..

/ Ulf

7 kommentarer till “Däck

 1. Ulf

  Jo det kommer infällningar i fördäcket den här gången också. Men de blir inte lika markanta som förra gången och jag tänker troligtvis inte gå under relingslinjen. Håller på och fixar fram några pappmallar både till infällningarna och sittbrunnen.
  Vet inte om det gör någon jätteskillnad direkt, åtminstone i de fartområdet jag rör mig i, men några cm tjänar man nog. Och visuellt blir det roligare när det händer något med linjerna framför sittbrunnen – tycker det känns aningens klumpigt annars..
  / Ulf

 2. Jesper

  Det blir ju riktigt fint!
  ser ut som däcket blir lite högre än på den svarta Corsan?
  ska kila ner och titta på bygget och inspireras!:)

  / Jesper

 3. Mats Nording

  Hej Ulf.
  Ditt nya bygge ser ut att löpa på bra , Grattis.
  Snyggt å bra med ett vitt skrov 😉

  Skickar en länk på några bilder på mitt Njord bygge jag gjorde förra våren.

  //Mats Nording

 4. Ulf

  Jesper; Nosen är något lägre, höjden vid fötterna samma och bara precis vid sittbrunnen har jag höjt upp nästan två cm. För att få en rymligare sittbrunn, sitta mer i kajaken och lite av ”cockpitkänsla” framför. Tror inte det kommer störa paddlingen så mycket eftersom isticket sker ganska vertikalt ungefär i jämnhöjd med fötterna och sen dras ju paddeln utåt. Och nån långsam låg paddelföring är inte inplanerad..

  Mats; Snygga bilder på kajaken! Aningens mer sågspån i verkstan bara..
  Jo vit/trä/kolfiber blir bra, särskilt när träet har satt sig lite och fått en mer gyllengul färg. Och jag gillar blandningen av ”gammalt” trä och ”modernt” kolfiber. Enda nackdelen, förutom att det känns lite tråkigt när jag redan gjort det två gånger, är att det blir för mycket fokus på ”träkajak”. Alla ska alltid kommentera träet i första hand – form och funktion försvinner liksom. Målar man hela kajaken blir det mer bara ännu en kajak bland andra kajaker..
  Får grunna vidare..
  / Ulf

 5. Erik B

  Nu börjar det skönjas. Och det ser Johnssonskt ut (dvs bra) !!!

  Hur lång blir sittbrunnen?

 6. Ulf

  Jag har gjort sittbrunnen 78×40 cm på alla mina byggen och det blir likadant här. Trivs med att kunna sätta mig ner på sitsen och sen stoppa in benen i lugn och ro och det är smidigt att kunna använda standardkapell.
  Nedsänkningen av sittbrunnen är klar – bilder kommer efter helgen tror jag..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.